Translate

понеделник, 21 май 2012 г.

Проф. Албърт Сингър проведе за първи път в България курс по колпоскопия


Той епочетен професор по гинекологични изследвания в Лондонския университет и ръководител на отделения в Whittington Hospital NHS Trust  и проведе за първи път в България курс по колпоскопия в рамките на Националната информационна програма за профилактика на сексуално предавани инфекции "Ти избираш" и превенция на рак на шийката на матката (РМШ), инициирана от АПОЗ и приятели.
Над 75 български акушер-гинеколози и специализанти имаха изключителния шанс да присъстват на това обучение, проведено в София от символичния баща на метода - проф. Сингър. Той сподели ценен клиничен опит от дългогодишната си практика, с който помага на много специалисти и здравни системи да ограничат заболяването.
Колпоскопският курс е сертифициран и се признава от Британското дружество по колпоскопия и цервикална патология и от Кралския колеж по акушерство и гинекология.
България, Полша и Румъния регистрират най-висока смъртност от РМШ в ЕС макар, че Причинителят на РМШ е известен и медицината има проверени методи за идентифициране и лечение на предраковото състояние, което е лесно откриваемо. РМШ е единственият рак, който може да се предотврати, каза проф. Сингър.
В страните, където заболяването се скринира и лекува, смъртността спада драстично през последните 10 години, продължи той. Така например в Полша и Румъния, страни със сходни на българските проблеми, с много усилия е постигнат скринингов обхват на около 30% от жените, който е крайно недостатъчен и от него няма никаква полза, подчерта той. Според него рязка промяна в ситуацията може да се постигне, ако обхватът е поне 80%, и то във възрастова група с много широк диапазон – жени между 25 и 75 години.
„Не разчитайте прекалено на добре познатото РАР-изследване на цитонамазка. Това не е най-добрия метод, тъй като при него от 40%, максимум до 50% е сигурността”, заяви проф. Сингър и уточни, че това се дължи на факта, че много от лабораториите все още не са преминали оценка за качество.
По думите му изследването за HPV и колпоскопията са по-надеждни методи и  единствено гарантират сигурност и бързо начало на лечението. Подобен подход е предпоставка за успешен изход на терапията както при жени с предракови състояния, така и при пациентки в напреднал стадий на болестта, допълни той.В Англия имаме голям проблем с гениталните брадавици, призна той и подчерта, че и при тях ще започне да се използва 4-ри валентната ваксина, благодарение на която в Австралия случаите на генитални брадавици при момчетата са намалели драстично.
„За ден и половина по време на курса видях много ентусиазъм и потенциал у колегите тук, и вярвам, че ще предприемат сериозни стъпки в овладяването на болестта. Успешна скринингова програма за РМШ е невъзможна без наличието на качествени колпоскопски изследвания, които да се правят в няколко специализирани центъра, отново акцентира той . Това е модерен и категорично ефективен подход, и се надявам, че в България ще се сформира Дружество по колпоскопия, което да стане част от европейската мрежа на специалисти”, допълни още проф Сингър.
В заключение той каза:"Все пак сме в 21 век и летим със самолети. Трябва и да ползваме техниката на този век. Раннто профилактиране е от изключителна важност. Ето защо трябва много добре да си помислите  как да проведете скринингът, какъв индивидуален метод да се използва при взимане  на материал за изследване и каква ваксина да използвате, защото тя трябва да е разходно-ефективна и да обхваща по-голяма възрастова популация"
„За нас времето на празните приказки за профилактика и скрининг отдавна е изчерпано, и не се отказваме да работим в тази посока. Има достатъчно вдъхновяващи примери и доказани модели в медицината и се радвам и гордея, че можем да участваме в първите стъпки заедно със специалистите, на които вярваме. Подкрепата на проф. Сингър ни дава сила и конкретна надежда за промяна.”, коментира Евгения Адърска, председател на АПОЗ и приятели.
От МЗ увериха, че в близко време ще стартира организирана профилактична програма за скрининг на 3 онкологични локализации, вкл.РМШ.
Проектът се реализира с безвъзмездната финансова подкрепа на Фондация MSD.
От АПОЗ изразиха надежда това да се случи още до края на тази година.
---
Още факти за РМШ:
80% от сексуално-активните жени се срещат с вируса през живота си, като повече от 95% от тях се справят с него за 12 до 24 месеца.
60% от туморите във врата и главата са предизвикани от HPV инфекцията.


Няма коментари:

Публикуване на коментар