Translate

вторник, 12 юни 2012 г.

12-те първи лауреати на стипендията "Теодора Захариева 2012-2013"

Млади хора, останете в България, ние не само сме се сетили за вас, ние имаме нужда от вас! С тези думи националният омбудсман Константин Пенчев, патрон на кампанията, се обърна към лекарите-специализанти, при откриване на тържествената церемония по връчване на стипендиите "Теодора Захариева 2012-2013".
Според него, ако държавата покаже, че цени младите лекари, това би бил достатъчен стимул те да останат в страната.
Кампанията е по инициатива на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ) и с подкрепата на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM).
От 30-те номинирани най-добри есета на тема „Защо си заслужава да остана да работя в България” 12 избрани специализанти ще получават по 300 лв. месечно за срок от една година. Средствата са осигурени от ARPharM.
Според изпълнителния директор на ARPharM Деян Денев „и най-добрият лекар може да се окаже безпомощен, лишен от подходящото лекарство, но и най-доброто лекарство е безполезно и неприложимо без добрия лекар, но с активна, гражданска позиция”. По думите му стипендиите не могат да доведат до генерална промяна и няма да разубедят младите лекари да напуснат България, но инициативата ще покаже, ще даде сигнал, че нещо се променя и някой го е грижа за проблемите на младите лекари.
Проф. Емилия Христова, като председател на мултидисциплинарната, експертна петчленна комисия по избора подчерта, че той е бил изключително труден, тъй като всеки от кандидатите е имал мотивацията да ги убеди, че трябва да остане в България. Спазихме един от основните критерии при подбора, а именно, чрез мотивацията на лекарите-специализанти да се продължи делото на Теодора Захариева.
Нейното име е познато на всички, защото тя превърна борбата си за живот в битка за правата в здравеопазването въобще, продължи д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, който изрично подчерта, че отличените освен и диплом ще получат и по един бодлив кактус в саксия, за да бъдат младите лекари бодливи, остри и непримирими като него, а не - плюшени мечета..
Гл. секретар на БЛС д-р Димитър Ленков изрази надеждата си, все повече лекари да специализират в страната и призова младите лекари да продължат да преследват целите и мечтите си, да се реализират тук и да не напускат България през терминал 2. За БЛС специализациите са от изключителна важност. Вие сте част от съсловната ни организация  и ние винаги ще сме плътно до вас и ще направим всичко необходимо, бъдещите лекари за да забравят този терминал, обеща той.
Д-р Илко Семерджиев, бивш министър на здравеопазването в правителството на ОДС, им пожела да не бъдат автоматично будни, в клинично състояние на носъзнаване на действителността. И вместо да отиват в чужди къщи и да оправят чужди дворове да оправят своя собствен дом тук в България.
В заключение омбудсманът на страната също изрази надеждата си, че това което започва днес няма да е спорадично явление, защото само заедно със общи усилия може да се променят нещата и да се направи така, че нашите лекари да забравят терминал 2, а за него вече да мислят лекарите от други държави, в посока -България.
Присъстващите специалисти и гости бяха единодушни, че в противен случай нашата здравна мрежа ще се обезкърви и ням да има кой да ни лекува. В България нещата са толкова недобре, че оттук нататък те могат да бъдат само подбрявани, допълни и зам. здравния министър д-р
Стипендии Теодора Захариева 2012-2013” за лекари-специализанти ще получават д-р Теодора Михалова-пневмология, д-р Мариана Конакчиева -гастроентерология, д-р Теодора Караниколова-онкология, д-р Павлина Конукчиева- рехабилитация, д-р Николай Николов-пневмология, д-р Петра Маринова- психиатрия, д-р Мирослава Цекова-Чернополска-УНГ, д-р Ася Консулова-Кирова-онкология, д-р Христина Колева- нефрология, д-р Весела Маркова-акушерство и гинекология, д-р Светла Динева-образна диагностика и д-р Ведат Сабриев-урология. 
Всеки от тях се разписа в книгата „Клуб на стипендиантите Теодора Захариева", а основното пожелание бе тази достойна инициативата да се превърне в традиция, бройката на специализантите да нараства, за да бъде продължено делото на голямата българка-Теодора Захариева.
В благодарствените думи на всички специализанти основната нишка бе, че Теди няма последна битка, защото тя става тяхна първа и те я приемат като своя собствена.
-----
Теодора Захариева:
Теодора Захариева доказа, че пациентите могат да отстояват правата си и заставаше с името и авторитета си зад каузата на справедливостта и правото на живот на всеки. Теди е от малцината, които в краткия си живот остави толкова дълбока следа. Тя имаше способността да променя обществото, куража да се противопоставя на злото и себераздаването да се грижи за всички, които имаха нужда от подкрепа.

Тя бе съучредител и пръв председател на Център за защита правата в здравеопазването. Тя бе и първата българка успяла да осъди Министерството на здравеопазването заради
липсата на лекарства за онкоболни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар