Translate

сряда, 20 юни 2012 г.

Достъп до фиксирана високоскоростна връзка у нас е с близо 12 % под общия дял в Е


Равнищата на разпространение на високоскоростен интернет в България за миналата година са под средните нива в ЕС. Това сочат данни, разпространени от Европейската комисия. За януари тази година се отчита, че достъп до фиксирана високоскоростна връзка имат 16% от хората в страната, т.е. с близо 12 на сто под общия дял в ЕС.
Близо 85 %от достъпа до интернет през фиксирани мрежи у нас е със скорост до и над 10 мегабита в секунда, 22,8 %а са линиите със скорост от 30 до 100 мегабита в секунда и едва 0,2%  са връзките при скорости над 100 мегабита. Средно в ЕС близо половината от гражданите ползват връзка със скорост до 100 мб/с, а у нас този дял е 36,4 %. Мобилен интернет използват 14,4 %а от българите, докато в Европа  дялът е двоен  и средно -28,7%.
 През 2011 г. почти половината българи -46% са ползвали интернет редовно т.е. поне веднъж седмично, докато в ЕС процентът е  70. Общо 46 % от българите са заявили, че никога не са ползвали интернет и това е повишение в броя им спрямо 2010 г., когато подобен отговор са дали пет процента по-малко анкетирани.
В ЕС средно 43% от гражданите пазаруват в интернет, докато този дял за България за миналата година е едва 7 на сто. В областта на бизнеса 6,1% от българските фирми са заявили, че са купували в интернет, а 3,2% са продавали в мрежата.
През миналата година 15 процента от българите са използвали услугите на електронното правителство, докато този дял в ЕС е над три пъти по-висок. Комисията отбелязва, че днес използването на мобилен интернет е увеличено с 62 процента, а броят на абонатите на мобилна широколентова връзка в ЕС е достигнал 217 милиона. Общо 15 милиона европейци са се свързали за пръв път към интернет през 2011 г. и сега 68 на сто от тях редовно се включват, показва изследването. Профили в социалните мрежи имат 170 милиона граждани на ЕС.
Гърция, Португалия и Ирландия се насочиха към електронно управление, което да допринесе за поддържане на качеството на обществените услуги, се посочва в съобщение на ЕК. Заедно с Чехия най-голям растеж в предоставянето и използването на електронното управление е отбелязан в изпитващи финансови затруднения икономики.
ЕК отчита като слабост това, че половината от работната ръка в Европа не разполага с достатъчни умения в областта на информационните технологии. Докато 43% от гражданите на ЕС имат средни или добри умения за работа с интернет и могат например да го използват за телефонен разговор или за създаването на сайт, почти половината от работещите не са убедени, че притежават достатъчни компютърни и интернет умения за настоящия пазар на труда. Към 2015 г. се очаква свободните работни места в сектора на технологиите да бъдат 700 000, се уточнява в съобщението.
Представените данни показват, че 58% от потребителите пазаруват онлайн, но само един от всеки 10 е купувал от сайт, установен в друга държава от ЕС. Езиковите пречки и бюрокрацията (например отказ от доставка и усложнения с авторското право) са най-големите отчетени проблеми.
Комисията отбелязва, че телекомуникационните дружества продължават да се възползват за сметка на потребителите от завишените цени на международния роуминг. През 2011-2012 г. повече дружества са се отказали от измамния подход, както го определя ЕК, като са предложили цени за роуминг, съобразени с цените на националния пазар. Въпреки това потребителите все още плащат средно три и половина пъти повече за разговори в чужбина, отколкото у дома.

Няма коментари:

Публикуване на коментар