Translate

понеделник, 11 юни 2012 г.

Рипни, Калинке!


Бившата шефка на Държавен фонд „Земеделие" гордо нарами условната си присъда

Ако трябваше да има някакво мерило за наглост, тази седмица то получи и конкретно наименование - „една калинка". Запомнете персоната, която рипна от съдебната зала с гордо вдигната глава, нарамила условната си присъда. Напук на душманите, както се пее в народната песен.
Запомнете калинката! Нека нейният образ се запечата в съзнанието ви. Утре, когато перипетиите около фалшивата диплома, с която кацна на директорския пост във фонд „Земеделие" бъдат забравени, тя може да е хирургът, който държи скалпела на операционната маса. Може да е анестезиологът, който ще ви усмърти хуманно с невежеството и непрофесионализма си. Тя, калинката, може да стане всичко, което си пожелае. Без да положи и грам усилие да заляга над дебелите книги, без да учи, без да се явява на изпити. Само трябва да фалшифицира няколко подписа и може да се представи за всичко онова, което не е. Затова запомнете наглото изражение и лицето, на което не се изписа и капчица срам, докато слушаше, че за извършеното от нея престъпление не се полага наказание. Тя очевидно го знаеше, още преди съдът да се произнесе. Дори не се постара от кумова срама да демонстрира някакво разкаяние. Никой не очаква от човек, заел такъв висок пост с измама, да съжалява за стореното. Всяко чудо за три дни - утре ще си смени цвета на косата и фамилията, и никой вече няма да си спомня коя е. Така както всички забравиха за заплатата от 4615 лева месечно, която получаваше като шеф на Държавен фонд „Земеделие". Какво се случва с парите, които е взела неправомерно като заплати и бонуси? Не чухте ли? Тя е безработна и майка. Това специално беше подчертано в нейна защита, докато се споразумяваше за условната си присъда. Но ако сте в същото положение, не тръгвайте да обирате банки или още по-лесно - да кандидатствате за сладки постове с измама. На нея й се размина, но вас ще ви опандизят. Защото, за да се реализираш като „една калинка" е нужно нещо повече от фалшивата диплома. Нужно е да си нагъл, безцеремонен и непукист. И да имаш подходящ гръб. А въпросната персона разполагаше с целия набор от качества и връзки, за да се осъществи като шеф на Държавен фонд „Земеделие".
Що се отнася до майчинството, което й беше отчетено като плюс, не беше ли тя тази, която до последно лъжеше и представяше фалшиви болнични листове пред работодателя си? Да уточняваме ли, че размера на майчинството се изчислява върху заплатата? Същата тази заплата от 4615 лева на месец, която е вземала неправомерно. И щеше да продължи да взима, ако измамата й не беше разкрита.
Спокойно, тази калинка никога няма да стане хирург! По простата причина, че заплащането в тази сфера не я устройва, а и няма да може дълго да прикрива невежеството и непрофесионализма си. Но въпреки това се оглеждайте. Наоколо има още много такива нагли калинки.

Кристи Петрова
В-к "Политика"

Няма коментари:

Публикуване на коментар