Translate

неделя, 1 юли 2012 г.

Световен ден на спирометрията 2012 -27 юни


Той се проведе под патронажа на д-р Даниела Дариткова, председател на Комисия по здравеопазването към 41-во НС в Пловдив, по инициатива на Българското дружество по белодробни болести и в партньорство с Община Пловдив, Медицински университет – Пловдив, Асоциацията на българите, боледуващи от астма, Националния алианс на хората с редки болести – Пловдив и Асоциацията на студентите медици – Пловдив.
В събитието взеха участие съставите "100 каба гайди" и "101 каба гайди", които наскоро поставиха световен рекорд по свирене на гайди. 

В събитието участваха още доц. Владимир Ходжев, член на УС на Българското дружество по белодробни болести, Диана Хаджиангелова, председател на Асоциация на българите боледуващи от астма, г-н Розалин Петков, зам. кмет на Община Пловдив и проф. Стефан Костянев, ректор на МУ – Пловдив.
Целта на инициативата е да се напомни на хората, че трябва да се грижат за здравето на белите си дробове и да извършват редовно профилактични прегледи. Забраната на тютюнопушенето на обществени места е важна крачка в посока грижа за зравето на българите и ефектът от това ще се усети в близко бъдеще, заяви д-р Даниела Дариткова.
Болестите на белите дробове заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт, подчерта доц. Владимир Ходжев. Прогнозите на Световната здравна организация са за значително нарастване на честотата им като в близко бъдеще те ще бъдат все по-важен медицински, социален и финансов проблем.
Статистиката сочи, че у нас 13 % от населението боледува от астма и хронично обструктивна белодробна болест и близо четири хиляди мъже годишно в България заболяват от рак на белия дроб.
Пушенето, липсата на физическа активност и лошият режим на хранене са четирите основни фактора допринасящи за по-голямата част от хроничните увреждания.
В Световния ден на спирометрията, безплатно измерване на дишането се извършва в над 160 града по целия свят.

Няма коментари:

Публикуване на коментар