Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

Само 3% от активните пушачи у нас са отказали цигарите след 1 юни


Само 3% от активните пушачи у нас, най-често на възраст между 30 и 39 години, са отказали цигарите след 1 юни, когато влезе в сила забраната за тютюнопушене в закрити обществени места. Това сочат данните от изследване на Националния център за изследване на общественото мнение (НЦИОМ) проведено от 23 юни до 3 юли.
Всеки пети пушач е намалил цигарите в последния месец. Това се отнася най-вече за жители на столицата. 79% от пушачите в момента предпочитат да посещават заведения с лятна градина или намиращи се изцяло на открито. Други 41% излизат да пушат извън заведението, което посещават, 29% забравят за вредния си навик, когато са на закрити обществени места и само 15% заявяват, че не посещават изобщо заведения, сочи още проучването.
43% от анкетираните твърдят, че ако решат да отказват цигарите, ще го направят само ако пушенето стане финансово непосилно за тях. На такова мнение са предимно хората на възраст между 30 и 39 години, нискообразованите, жителите на малките градове и селата, както и бедните. За 37% от пушачите основание да се откажат от вредния навик би било появяването на сериозни здравословни проблеми. Това се отнася в най-голяма степен за жените, за най-възрастните, за заможните, за жителите на столицата и на градовете - областни центрове.
17% от пушещите са категорични, че ако решат да спрат цигарите, това няма да е свързано нито с финансови или здравословни причини, нито със семейство, работа или забрани, а ще бъде въпрос на техен личен избор. Такава позиция заемат предимно хората на възраст между 40 и 49 години. 74% обаче заявяват, че в момента пушат толкова, колкото и преди влизането в сила на забраната.
По данни на НЦИОМ пушачите, сред пълнолетното население, сега са 34% от българите, бившите - 20%, а непушачите - 46%. Мъжете, хората на възраст между 30 и 59 години и ромите пушат по-често от останалите

Няма коментари:

Публикуване на коментар