Translate

неделя, 1 юли 2012 г.

България отбеляза Световният ден на спирометрията с безплатни изследвания на белите дробове в 8 града

Йордан Йовчев за шести път ще участва в Олимпийски игри. Той  эе посланик на кампанията и първи направи своето спирометрично изследване в София


Световният ден на спирометрията се организира от European Lung Foundation (ELF).
Здравните специалисти по цял свят провеждат събития, на които запознават обществеността с превенцията, диагностицирането и лечението на белодробни заболявания, които убиват всяка година над 4 милиона души. Приблизително 300 милиона души по света живеят с астма и над 64 милиона с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Тревожна е прогнозата, че в близките няколко години в Китай, където над 70% от нацията пуши, смъртността на пасивните пушачи ще достигне 2 млн. души.
България отбеляза Световният ден на спирометрията - 27 юни с безплатни изследвания на белите дробове в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян. Инициативата се организира от Българското дружество по белодробни болести (БДББ) с генералната подкрепа на AstraZeneca и съдействието на Boehringer Ingelheim, Chiesi, GlaxoSmithKline и Novartis и е под надслов "Физическа активност и здраве за белите дробове".
Спирометрични тестове ще се провеждат по време на Олимпийските игри в Лондон и в над 60 държави, като основното послание е свързано с физическата активност и белодробното здраве. Лице на кампанията в България е известният спортист гимнастик и рекордьор по участие в Олимпийски игри Йордан Йовчев, който показа и комплекс от упражнения за здрави бели дробове.
Той беше и първият, който направи своето спирометрично изследване. Резултатите му бяха 40% по-добри от нормалните за неговите ръст, тегло и възраст.
„Всеки пушач, който има 10 години „стаж”, задължително трябва да се подложи на спирометрично изследване. Това е единственият начин за ранно диагностициране на ХОББ, прогресивна, фатална болест, ако не се лекува, и бронхиалната астма”, подчерта доц. Коста Костов, председател на БДББ и началник клиника по белодробни заболявания във ВМА. По думите му хроничните белодробни болести са сред първите пет причини за смъртност по цял свят, а честотата на заболяваемостта е нараснала със 163% през последните 10 години. ХОББ е и третата причина за смъртност. За последните три десетилетия смъртността от ХОББ се е удвоила. Диагностицираните с ХОББ са застрашени над 4 пъти и повече от развитие на белодробен карцином. У нас 4-5 хил. души годишно заболяват от рак на белия дроб. Той се наблюдава и при 20% от пушачите. Увеличават се случаите на белодробна астма, като годишно заболяват около 3000 души. У нас към момента около 500 хил. души са с ХОББ.
Сред честите причини за поява на ХОББ пулмолозите изтъкват замърсения въздух, тютюнопушенето, работата с азбест, никел, радиоактивни вещества и пр.
Доц. Костов каза, че не иска да вгорчава празничното събитие, но нерадостно съобщи, че България продължава да е на челно място по заболеваемост и смъртност от хронични белодробни заболявания, и че възможностите за навременната диагностика и качественото им лечение са силно ограничени, поради попадането на пациентите при специалистите пулмолози в късна фаза на развитие на болестта. Лечението на белодробните болести е изключително затруднено поради дефицит на клинични пътеки.
За съжаление ние изоставаме и в лечението на дихателната недостатъчност. В крайна фаза болните с ХОББ, в повечето случаи възрастни хора, не могат да си позволят закупуването на кислородни апарати, поради непосилно високата им цена от над 2 хил. лв..
България е и единствената европейска държава, в която спирометричното изследване не се поема от НЗОК, независимо, че във всички бивши соц. страни се поема на 90% от осигурителните им фондове, акцентира той. Това отказва повечето лечебни заведения от закупуване на апаратурата за тях, защото възвръщаемостта на инвестиция от 4 до десетки хиляди евро в днешно време е огромна трудност. Макар че спирометрията е изследване, което за диагностицирането на астма и ХОББ е толкова важна, колкото измерването на кръвното налягане при хипертоничната болест и се прави единствено на база професионализъм и лекарски морал, поясни доц. Костов.
По думите му изследването, което в специализирана лаборатория струва 15-20 лв.,  трябва да се поеме от НЗОК, тъй като за да се направи качествено отнема близо половин час на специалиста-пулмолог.
По време на първия световен ден на спирометрията през 2010 г., организиран от Форумът на интернационалните респираторни общества и Европейската белодробна фондация, се осъществиха над 100 000 спирометрични теста в 500 центъра. При 23% от изследваните се намериха нарушения, които наложиха допълнителни изследвания от рода на рентгенография на белите дробове. 
В рамките на Световния ден на спирометрията, спирометрични изследвания са направени на 2795 човека в 8-те български града. При 477 от тях (около 17 %) са установени нарушения на белодробната функция и хората са насочени към допълнителни изследвания.
Спирометричното изследване отнема до 10 минути, безболезнено е, а резултатите стават ясни веднага. То помага да бъдат открити повечето белодробни заболявания. Ако при изследваните бъдат открити отклонения от нормата, ще им дадем писмо до личния лекар, който да назначи допълнителни изследвания и да насочи пациента към специалист
------
Един от лесните начини за контролиране на недостига на въздух е да дишате със свити устни като при свирене с уста. Ако правите дълбоки вдишвания през носа и издишате със свити устни, въздушните пътища ще бъдат отворени по-дълго, което ще помогне за възвръщането на нормалната скорост на дишане.
Физическата активност е препоръчителна въпреки трудностите с дишането. Изкачване и слизане по стълби, слизане от автобуса една спирка по-рано или да практикувате ненатоварващо плуване са добри начини, за да се поддържаме в по-добра физическа форма.

Няма коментари:

Публикуване на коментар