Translate

петък, 13 юли 2012 г.

Мъж със спукана аневризма на коремната аорта спасиха съдовите хирурзи в "Токуда Болница-София"

Лекарите извършиха сложна операция, овладявайки опасността от масирана кръвозагуба и риска за живота на пациента

Мъж в тежко животозастрашаващо състояние спасиха лекарите от Клиниката по Съдова хирургия и ангиология в МБАЛ "Токуда Болница-София". Над 4 часа  хирурзите се борих за да възстановят цялостта на най-големия съд в човешкото тяло – аортата на 74 годишен пациент от врачанско.
Изследване с компютърен томограф показва наличие на 9 см. разкъсана (руптурирала) аневризма, засягаща коремната аорта и артерията към левия крак. Аневризмата е била спукана на най-слабото си място – разклонението на двата големи съда. Съседните органи притискат спукания съд и не позволяват масивен кръвоизлив в коремната кухина.
Пациентът е с тежки съпътстващи заболявания – резистентна хипертония, хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и е на постоянна кислородотерапия. 
Хирурзите успяват да овладеят спукването и да възстановят двете големи артерии с поставяне на вътресъдови протези. В рамките на същата интервенция хирурзите възстановяват и проходимостта на засегнат уретер. Мъжът е екстубиран на втория час, престоява само 24 часа в реанимацията на Токуда и на следващият ден е преведен в клиниката по Съдова хирургия и ангиология. В момента състоянието му е стабилно и скоро ще бъде изписан.
Коремната и гръдната аневризми са животозастрашаващи състояния и обикновено, както и в този случай, възникват след лошо контролирани рискови фактори – хипертония, тежка атеросклероза, тютюнопушене и наследствено обременяване. Лекарите в японската болница съветват хората с хронични заболявания редовно да посещават своя специалист и да не подценяват своето състояние.
 

Няма коментари:

Публикуване на коментар