Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Проектът "Леонардо" продължава

Българска асоциация за закрила на пациентитеэподкрепя  законодателните инициативи на МЗ относно цените и реимбурсацията

 
Българска асоциация за закрила на пациентите(БАЗП) като национално представена пациентска организация подкрепя като цяло законодателните инициативи на МЗ относно цените и реимбурсацията, като смята, че посоката е правилна и в интерес на пациентите и оценява усилията на екипа да подобряване на достъпа на пациентите до качествено и навременно лечение.
Създаването на Държавна комисия по цени и реимбурсиране, предложена в  Закон за изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина би осигурило по-висок административен капацитет, решенията биха се взимали колективно и прозрачно, отделната администрация би работила по-качествено и приоритетно по цените и реимбурсацията на лекарствените продукти.
Относно Наредбата за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, условията, правилата и критериите за включване, промени и/или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък оценява предлаганите промени и смята, че биха подобрили значително оптималното  изразходване на публичните средства.
Подкрепя да се увеличи броят на основните държави на 13 и да се въведат 4 нови допълнителни (Италия, Финландия, Дания и Словения), към които да се реферират цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък и пределните цени като счита, че по този начин ще се осигури по-добър достъп до лекарства и по-адекватно използване на публичните средства.
От БАЗП смятат, че изискванетото за включване на лекарствен продукт в Позитивния лекарствен списък при условие, че се реимбурсира от обществените здравноосигурителни фондове от  поне три от осем държави да се измени на пет държави от общо седемнадесет, ще уеднакви страните, използвани при рефериране на цените на лекарствените продукти, ще подобри достъпа, както и ще бъде по-удачно за правилното разпределяне на публичните средства.
По отношение на  предвиждането за новите молекули да е проведено лечение и да има клиничен опит на територията на страната не по-малко от една година с този лекарствен продукт преди да бъде включен в Позитивния лекарствен списък имат обаче притеснения, че ще се забави достъпът до иновативни лекарства на пациента. Медикаментите са контролирани от ЕМЕА (Европейска лекарствена агенция), освен това Европейската директива за прозрачност изисква бърз достъп до иновативните медикаменти. Така направеното предложение определедо ще забави и затрудни достъпа. Оценяват желанието на здравния министър за въвеждане на контрол на новите лекарства и се надяват да предложи подробен и адекватен механизъм за такъв контрол.
Подкрепят предложението да се въведе проверка за промяна на цените в референтните държави на 6 месеца чрез Декларация на притежателя за употреба. По този начин ще се  следи и ще се отразява своевременно намаляването в цените на лекарствените продукти два пъти годишно, което ще доведе до по-бързото оптимизиране на разхода на публични средства за лекарствени продукти. С това предложение няма да се налага да бъде изготвяна справка за съответствие с европейското право.
От асоциацията представиха участието си в международен проект "Леонардо" за обучение през целия живот в сферата на здравните услуги. Целта е продължително обучение на работното място на медицински сестри и на специалисти в областта на здравните грижи за деца и възрастни. Партньори по проекта са училища и неправителствени организации от Белгия, Австрия, Испания и Словения. От българска страна участват също Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и болница "Токуда".
Продължението на проекта "Леонардо" ще бъде съсредоточено в изграждането на центрове за следдипломна кфалификация в сферата на сестринството и грижата за деца и възрастни в държавите-партньори по проекта.

Няма коментари:

Публикуване на коментар