Translate

сряда, 25 юли 2012 г.

Нова минимално инвазивна процедура за лечение на хипертония се прилага освен в МБАЛ „Токуда Болница”, но вече и в УБ „Лозенец” и в УМБАЛ "Света Анна"


Нова минимално инвазивна процедура за лечение на хипертония, неповлияваща се от антихипертензивни медикаменти, се прилага освен в МБАЛ „Токуда Болница”, но вече и в УБ „Лозенец” и в УМБАЛ "Света Анна".
Този революционен метод представлява прекъсване на симпатикусовите нервни окончания, разположени по стените на бъбречните артерии.
Системата се състои от водач и подвижен катетър. Катетърът се въвежда през феморалната артерия в горната част на бедрото, като се достига последователно до лявата и дясната бъбречна артерия. На съответното място върхът на катетъра прилага електрически импулси, следвайки патентован (proprietary) алгоритъм или модел, с който се повлияват заобикалящите симпатикусови нервни окончания. Процедурата не включва поставяне на постоянен имплант. Тя се провежда посредством системата Symplicity Catheter Systemy и осигурява значително и продължително понижаване на нивата на кръвно налягане за много пациенти. Резултатите от рандомизирано, контролирано, клинично тестване на 106 пациенти в Европа, Австралия и Нова Зеландия, показват, че пациенти с резистентна хипертония, рандомизирани на бъбречна денервация,са постигнали среден спад на кръвното налягане от 32/12 mmHg след 6-месечен период, докато при пациентите от контролната група,рандомизирани наантихипертензивни медикаменти,не били отчетени разлики спрямо базовите стойности (1/0 mmHg), като въздействието на външни фактори между двете групи е било еднакво. Medtronic обяви наскоро одобрението от страна на FDA (Федералната агенция по лекарствата)на SYMPLICITY HTN-3 протокол, рандомизирано контролирано изследване на компанията в САЩ на ренална денервация съсSymplicity® Catheter System™ за лечение на резистентна хипертония.
В България над 25%, или повече от 1,5 млн. души страдат от хипертония. Контрол върху заболяването се постига при около 20% от лекуваните хипертоници. При близо 10-12% от тях (приблизително 200 000 пациенти) е налице резистентна хипертония т.е. те са с резистентно високо кръвно налягане и съответно изложени на много висок риск от сърдечносъдови и бъбречни заболявания.
Тези цифри доказват, че страната ни следва негативния глобален тренд, а именно, че хипертонията е основната причина за смъртност в световен мащаб, където засегнати са над 1,2 млрд. души, като техният брой непрекъснато расте, коментира доц. Божидар Финков.

Няма коментари:

Публикуване на коментар