Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Целулитьт е там, където мускулите бездействат


Целулитьт или т. нар. портокалова кожа се появява там, където мускулите бездействат - бедра, дупе, ръце и корем. Това е невъзпалително естетично нарушение на кожната повърхност, което възниква в резултат на структурни промени в подкожната мастна тъкан и нарушение в микроциркулацията.
Целулитьт е характерен предимно за нежния пол, който в близо 90% е засегнат от него в някаква форма. Жените са генетично програмирани от природата да складират мазнини в долната част на тялото си, необходими за оцеляването на евентуалното дете в утробата им, за да могат да го кърмят и да оцеляват в студа.С възрастта той обаче се влошава. Според специалистите обаче неправилният начин на живот и хранене, натрупването на токсини, хормоналните проблеми, хроничният стрес, и др. фактори са обуславящи за него.
Борбата с целулита трябва да включва консумация на храни, богати на антиоксиданти - витамини С и Е, каротини, флавоноиди, цинк и селен, фибри, растителни влакнини.
Препоръчителни са най-вече суровите плодове и зеленчуци, ядките, рибата, зехтинът, постните меса и пиенето поне на 2-3 л. вода дневно. Но същевременно обаче алкохолът, пърженото и солта задължително трябва да се ограничат.
В разгара на сезона на храните сме, които имат сериозен принос в борбата с целулита. Всички, които имат проблем с него трябва максимално да се възползват от тях.
Към обяда и вечерята да се добавят зелени зеленчуци по избор, подправени с балсамов оцет и зехтин. Да не се ограничава консумацията на краставиците само в салати, а да се прибавят към сосове, супи, сандвичи и т.н. Ягодите, които имат повече вит. С от къпините, малините и боровинките, както и динята са превъзходно оръжие срещу целулита, тъй като имат силно хидратиращ ефект, поради високото съдържание на вода в тях. Патладжанът и тиквичките, водата в тях също е над 90%, са малко калорични, но много богати на витамини А, С и В, минерали и др. полезни вещества, трябва да се приготвят само на скара или грил тиган с минимално количество мазнина. Хранете се по-често, на малки порции. Диетите не само няма да помогнат срещу целулита, но и ще го задълбочат.
Според изследване на учени от Университета в Оксфорд, в център по ендокринологични и метаболитни процес, целулитът предпазва от захарен диабет, тъй като натрупването на мастната тъкан, по помагат на женските хормони да се синтезират по-бързо. Мастният слой е богат на адипонектин, който възпира възпалителните процеси и възпрепятства запушването на артериите т.е. естрогените помагат при профилактика на атеросклерозата Наличието на "портокалова кожа" обаче ще ви защити от сърдечно-съдови заболявания, но само при условие, че целулита е в нормални граници.
Ново проучване установява, че канелата, съдържаща антиоксидантни съединения, които предпазват от диабет и сърдечно - съдови заболявания, има още едно полезно свойство – ефективно се справя с целулита.
Дерматолози от университета в Гренобъл провели експеримент, в който участват 80 жени.
Половината от тях били подложени на козметични процедури и антицелулитен масаж в засегнатите зони, а останалите нанасяли върху кожата си само канелено масло. В края на експеримента резултатите показали, че пПри втората група жени, целулитът намалял средно с 60% спрямо 10% за първата.
Екстрактът от канела също така помага за бързото възстановяване на нови клетки. При седем от жените лекарите забелязали намаляване на килограмите, стреса и нормализиране на обмяната на вещества в кожата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар