Translate

понеделник, 2 юли 2012 г.

От Федерация "Български пациентски форум" настояват за бързото въвеждане на диагностично-свързаните групи


От Федерация "Български пациентски форум" настояват клиничните пътеки да отпаднат като инструмент за финансиране на болниците от 2013 година и да се премине към диагностично свързани групи като модел на финансиране на болниците, каквато е практика в повечето европейски държави.
От пациентската организация припомниха за два случая от последните дни, при които пациенти са потърпевши заради сегашната система, по която се плаща на болниците. Първият е за болен от Бургас изписан недоизлекуван и без епикриза, поради изтичане на клиничната пътека,без  да са уведомени роднините му и без дрехи. Вторият случай е за починалия преди  дни мъж пред кабинет в благоевградската болница, докато чака консултант.
Според Иван Димитров, председател на Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания, толерансът към подобни случаи приключи, тъй като българските пациенти не са клинична пътека, не са номер в документацията, и тя не може да определя колко могат да живеят и да се изписват независимо дали са излекувани или не. Недопустимо е да има случаи, в които пациенти умират пред лекарските кабинети или биват изписани недоизлекувани заради изтичане на клиничната пътека, бе категоричен той.
По думите на адвокат Лилия Николова болниците у нас се стремят да отчитат максимален брой клинични пътеки, финансирани от здравната каса и пациентът реално се превръща в пазарна единица.
Лечебните заведения нямат интерес да задържат пациента повече от пет дни (минимум престой в болница, според алгоритъма на клиничната пътека), защото влизат в разход. По тази причина пациентите с тежки или хронични заболявания са нежелани за болниците.
Николова, която от години работи по дела в сферата на здравеопазването, разказа за различни случаи от своята адвокатска практика, при които на пациентите се спестяват скъпи терапевтични процедури и изследвания, необходими за тяхното диагностициране, защото болницата не може да си го позволи, отчитане на скъпи изследвания, които не са извършени реално, ненужни хоспитализации или изписване на недолекувани пациенти, които други болници не желаят да го приемат, защото това няма да им бъде заплатено.
В други случаи пациенти се изписват от болница  в добро състояние, без оплаквания, минути след това през спешния център на същата болница се приемат по друга клинична пътека в много тежко състояние, за да бъдат долекувани. Впоследствие в
епикризата се вписват диагнози, които не съответстват на реалното им състояние, като целта е да се оправдае престоят им в болница. Това също води до сериозни последствия за пациентите, защото ако в следващ момент им се наложи да бъдат лекувани, лекарите ще се съобразят, с това което пише в епикризата, която е официален документ, посочи Николова.
Съдействие за въвеждане на промените те са поискали от парламента, здравното министерство и от омбудсмана Константин Пенчев.
Те настояват в срок до един месец да се осъществи среща с ръководствата на МЗ и НЗОК и да се договори работещ механизъм за финансиране, тъй като всички тези сега съществуващи  практики в болниците противоречат на Закона за здравето, на Закона за здравното осигуряване, както и на правата на пациентите. 
От пациентската организации  се заканиха, ако това не се случи,  да  уведомят европейските институции за това, което се случва в България..  

Няма коментари:

Публикуване на коментар