Translate

понеделник, 9 юли 2012 г.

Националният съвет, по цените на лекарствата, ще бъде в Плевен


Национален съвет по цените на лекарствата, вместо Държавна комисия, ще отговаря за ценообразуването на лекарствата и нивата им на реимбурсиране. Той ще бъде ситуиран в Плевен, а не в София.
Така МС дефакто отхвърли промените в закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с вносител здравния министър Десислава Атанасова, по принцип и прие контрапредложението на финансовия министър Симеон Дянков, за сформиране на Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти.
Според вицепремиера съветът трябва да е в Плевен, тъй като там има силен медицински университет,  близо е и град Свищов, в който е Стопанската академия и обучени кадри от двете учебни заведения ще могат да работят в комисията. Но ако бъде приет окончателно в този си вид законът, това означава, че съвета ще има само консултативни функции, тъй като според Закона за администрацията единствено държавни комисии осъществяват контролни, регистрационни и разрешителни дейности.
В Плевен ще се пази националният архив на здравната каса, съобщи пък управителят й д-р Пламен Цеков.
Съгласно приетите от правителството промени вече ще има и брокер в търговията с лекарства, който срещу определена комисионна ще намира по поръчка на производителя купувач за дадения лекарствен медикамент.
„Брокерът ще се нарича посредник в областта на лекарствената политика, досега такъв нямаше нито в България, нито в ЕС, но нова евродиректива ни задължава да го въведем. Трябваше да синхронизираме закона тази година, за да не започне назакателна процедура срещу страната ни.", обясниха от МЗ.
Друга част от промените в Закона са свързани с въвеждането на изискванията на Директива 2010/84/ЕС за изменение по отношение на фармакологичната бдителност. С измененията се предвижда ИАЛ да поддържа система за проследяване на лекарствената безопасност и за рисковете за здравето на пациентите, произтичащи от употребата
на лекарствени продукти.
Агенцията ще поддържа и национален интернет портал, който ще бъде свързан с Европейския интернет портал за лекарствените продукти. Със законопроекта се уреждат и задълженията на ИАЛ в случаите на стартиране на "Спешна процедура на ниво ЕС".
Със законопроекта се прецизират разпоредбите за дейността на дрогериите и се въвеждат основанията, при наличието на които съответният директор на РЗИ може да направи отказ от регистрация или да прекрати издадено удостоверение за регистрация.
Записано е още, че производителите трябва да започнат да поставят специален уникален код т. нар. дейта метрикс, който да защитава всяко едно лекарство от фалшификации.
--------
Идеята на здравния министър Десислава Атанасова беше да се създаде комисия по подобие на тази за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), която да следи за надценките на медикаментите. След заседанието на МС тя отказа коментар, но все пак каза:„Националният съвет ще бъде колегиален орган на изпълнителната власт със специална компетентност. Решенията ще се вземат колективно, след обсъждане и при спазването на определени изисквания за кворум и мнозинство. Това ще бъде гаранция за избягване на злоупотребата с власт и корупцията при упражняване на контролни, разрешителни или регистрационни правомощия”, обясни здравният министър Десислава Атанасова.

Няма коментари:

Публикуване на коментар