Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

МС прие Национална програма за първична профилактика на рака на маточната шийка в България 2012-2016 г.


На последното си заседание правителството гласува национална програма за профилактика на заболяването.Стратегическата цел на Програмата е снижаване на заболяванията от рак на маточната шийка, чрез имунизационна защита на момичетата и младите жени от онкогенни папиломавирусни инфекции, съобщиха от пресцентъра на МС.
Основните дейности на Програмата са насочени към осигуряване на имунизационна защита на 12-годишните момичета преди започване на полов живот, каквато е практиката в европейските държави. Това е възрастта, при която се очаква максимална ефикасност на имунизацията срещу човешките папиломни вируси.
Имунизациите с цел първична профилактика ще бъдат предхождани от широка информационна кампания, консултиране, провеждане на здравно обучение по училищата в рамките на учебната програма, срещи с родители, лични лекари, педиатри, АГ специалисти. Целта е да се постигне препоръчвания от експертите 75% ваксинален обхват при 12-годишните момичета, който позволява действителното ограничаване на онкогенните HPV инфекции и причинявания от тях рак на маточната шийка.
Необходимите средства за изпълнението на Програмата ще бъдат осигурявани от бюджета на МЗ за съответната година. Финансирането на разходите за ваксини по Програмата ще се извършва от НЗОК, чрез трансфер на средства от МЗ.
Така България е 23-та европейска страна, в която държавата поема разходите за превенция на рака на маточната шийка.
Ваксинацията се очаква да започне от началото октомври т. е.след началото на учебната година и да обхване около 10 хил. момичета. 
Ваксините ще се поставят от ОПЛ, които ще заявяват необходимата бройка на регионалните здравни инспекции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар