Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Световна фармацевтична компания инвестира 4 млн. евро у нас

Министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, министърът на транспорта, съобщенията и информационните технологии Ивайло Московски, кметът на София Йорданка Фандъкова и кметът на столична община "Люлин" Милко Младенов дадоха старт на строителството на единствения по рода си Радиофармацевтичен център в България. Той ще произвежда контрастни вещества за нуждите на образната диагностика в медицината. Центърът се изгражда от една от най-големите фармацевтични компании в света – Eczacıbası–Monrol Nuclear Products Industry and Trade, която ще инвестира у нас над 4 милиона евро.
Според проектът, Циклотронният център и лабораторията за производство на радиофармацевтици ще бъдат изградени до юли 2013 г. Лабораторията ще бъде оборудвана с апаратура за научно-изследователски проекти, с цел доставка и производство на FDG и други нови радиофармацевтици. Компанията активно разширява своето производство. Това е 15-ят център на Eczacıbası–Monrol, след тези в Турция, Близкия Изток и Източна Европа.
Един от уникалните продукти на компанията е FDG (флуородеоксиглюкоза, маркирана с радиоактивния изотоп флуор-18). Това е контрастно вещество за позитронно-емисионната томография (PET), един от най-съвременните методи за образна диагностика, който позволява точното определяне местоположението на наличните ракови клетки в организма. Друга част от продуктите, които ще произвеждат от „Монрол“ – България ще се използват за мозъчна, щитовидна и костна сцинтиграфия, ангиосцинтиграфия, и ангиокардиосцинтиграфия, улеснявайки диагностиката и лечението на редица сериозни и смъртоносни заболявания.
От българския клон на компанията твърдят, че ще започнат производство на изотопа от юли 2013 г. и ще изнасят и за Сърбия и Македония.
Допълнителна информация за инвеститора
Eczacıbası–Monrol е лидер в радиофармацевтичната индустрия в Турция. Работи в областта на производството на продукти за нуждите на нуклеарната медицина. В момента има над 200 служители и 18 дистрибутора. Компанията е собственост на ECZACIBAŞIGroup (Езджазаабъшъ Груп), основана през 1942 г. и „Бозлу Холдинг”.
ECZACIBAŞIGroupе един от водещите холдинги в Турция с 39 компании, над 10 000 служители и 2,1 млрд. EUR активи за 2010 г. Включва 12 компании за производство на строителни материали, 6 компании, работещи в областта на здравеопазването, 5 компании за продукти за общо потребление и 16 други компании. Освен това групата е активна в областта на финансите, информационните технологии, технологии за заваряване, минното дело и недвижимите имоти. В Турция, Eczacibaşi е лидер в повечето от своите предприятия с някои от най-ефективните мрежи за дистрибуция в страната за строителните продукти, фармацевтични продукти и бързо оборотни потребителски стоки.
В световен мащаб, Eczacibaşi е сред най-големите доставчици на оборудване и обзавеждане на бани и облицовки за домове и търговски центрове. Тя също е основен износител на книжни салфетки, заваръчни електроди, електронни смарт карти и промишлени материали като глина и шперплат.
Динамичен и бързо развиващ се, „Бозлу Холдинг” има 10 бранда (търговски марки) и 18 компании, всяка от които е лидер в своята област.


Няма коментари:

Публикуване на коментар