Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

От водата, която пием от автоматите лесно плъзватзаразите

Около 14% от общата консумация на бутилирана вода у нас се консумира от автомати/диспенсери. В нея се завъждат дори коли бактерии и псевдомонас аеругиноза - бактерия, удряща белите дробове. Тя е 835 пъти по-мръсна от допустимото.
Установената норма на примесите за питейната вода е 0,20 единици.
В софийската чешмяна вода също са открити примеси, но далеч по-малко - 0,70. 
 "Винаги съм казвал, че чешмяната вода специално в столицата е в пъти по-полезна от която и да е друга бутилирана,  най-малкото защото не престоява никъде" , коментира д-р Димитър Димитров, директор на дирекция „Обществено здраве,, към Министерството на здравеопазването.
Всъщност в канелките и водните пътища на диспенсера се натрупва биофилм. Опитът показва, че след три месеца той започва да влияе върху качеството на водата. След четвъртия месец диспенсерът добавя нови 25% към общото бактериално съдържание на водата, сравнено с бутилката. Увеличават се шансовете от поява на болестотворни бактерии като коли бактериите и псевдомонас аеругиноза, което застрашава предимно белите дробове и чието присъствие в бутилираната вода е забранено. Голяма част от замърсяването се дължи и на големия брой хора, които имат контакт с автоматите, и това, че пипат кранчетата с мръсни ръце. Също е възможно да стане замърсяване при смяната на галоните, ако се пипа с мръсни ръце или помещението е замърсено. Самите галони могат да се замърсят в зависимост от това кой и как ги употребява.
Специалистите коментират, че има места, на които филтрите на автоматите не са сменяни с години и е учудващо как никой още не се е заразил с нещо сериозно.
Има пропуски в нормативната база по отношение на автоматите за вода, което се отнася и за цяла Европа, призна Жана Величкова, шеф на Асоциацията на производителите на безалкохолни напитки.
Замърсяването специално на водата в галоните идва от липсата на програма за хигиенизацията на автомата. Той се ползва с години и редовно трябва да се почиства цялостно, както и филтърът.Има офиси, където автоматите се почистват, но има и такива, които не са пипани с години. Хигиенизирането е на доброволен принцип. И да се опиташ да налагаш правила от пожелателен характер в дейност, която нито се контролира, нито се дава достъп до офисите за проверки, е изгубена кауза, подчерта  тя.
От асоциацията предлагат правилата за поддръжка на диспенсерите да залегнат в наредба. Те са изготвили и ръководство за ползване, в което указват какво не трябва да се прави, за да се запазват качествата на водата и на галоните. Последните могат да се ползват по 10-15 пъти, но ако не се държат на слънце, а след третото бутилиране просто трябва да бъдат изхвърлени. Слънцето унищожава пластмасата, но по-страшното е, че тя се нагорещява и отделя вещества, които развалят качествата на водата. Въобще излагането на слънце на всякакви бутилки, особено пластмасови, разваля бързо качествата на напитките, включително и на минералната вода. Някои видове минерални води, ако се държат при подходящи температура и помещения, могат да издържат 2 години, акцентира Величкова .

Няма коментари:

Публикуване на коментар