Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Сделките с имущество няма да зависят от здравните вноски

С мнозинство беше отхвърлено окончателно  предложението, да се сключват сделки с движимо или недвижимо имущество само срещу представя удостоверение от Националната агенция за приходите, че прехвърлителят не е с прекъснати здравноосигурителни права, на второ четене в пленарната зала на поправките в Закона за здравното осигуряване.
Мотивът бе, че поправката противоречи на конституцията, в която здравното осигуряване е формулирано като право, а не като задължение.
Депутатите решиха да търсят други начини за санкциониране на неизрядните платци
Според председателят на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова трябва да се направи обстоен анализ на здравно неосигурените и комплекс от мерки, които да подобрят събираемостта на здравните вноски.
Тя разясни, че се е обърнала за експертни становища към НАП, Агенцията за социално подпомагане, дали може наистина да се направи анализ на здравно неосигурените, които според НЗОК са около 1,3 млн. - на техния социален статус, на профила им. На този етап се оказа, че има известни затруднения, защото не може да се получи информация кои са на трудови договори, кои разполагат с имущество, данните са доста разнопосочни и ще отнеме много време, отбеляза председателят на здравната комисия към НС. Тя обаче е убедена, че именно върху такъв анализ трябва да почиват и мерките за подобряване събираемостта на вноските.
Солидарният модел, обясни още  Дариткова, трябва да бъде за всички, както на входа на системата, когато всички плащат, така и на изхода - когато всички имат право да получат здравни услуги.
.

Няма коментари:

Публикуване на коментар