Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

Парламентът прие на второ четене промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки

Депутатите записаха, че живите донори на органи могат да получават компенсация само ако тя е строго ограничена до възстановяване на свързаните с донорството разходи и загуба на доходи.
В закона е посочено, че Изпълнителната агенция по трансплантация ще финансира дейности по насърчаване на донорството и изразяване на почит и уважение към починалите донори и техните близки.
Разрешенията за внос и износ на органи, тъкани и клетки щесе издават по предложение на изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по трансплантация.
Обмен на органи с държави членки ще се извършва при спазване на изискванията за качество, безопасност, проследяемост, докладване на сериозни инциденти и сериозни нежелани реакции, както и предоставяне на информацията относно характеризиране на органите и донорите на органи.
Обменът на органи с европейски организации ще става след сключване на споразумение между Изпълнителната агенция по трансплантация и съответната организация, ако организацията гарантира спазване на тези изисквания, приеха още народните представители.

Няма коментари:

Публикуване на коментар