Translate

четвъртък, 2 август 2012 г.

НАП погва длъжниците на здравни вноски

Националната агенция за приходите (НАП) започва съвместна акция с НЗОК срещу тези, които имат добри доходи, но „забравят" да си платят здравните вноски.Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите.
Служителите от НЗОК ще подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи  и имоти разполагат неосигурените българи. Данъчните не само ще си търсят вноските, но и ще ги глобяват, съгласно Данъчно-осигурителният процесуален кодекс.
Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв. е разаписано в Закона за здравното осигуряване.А при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв..

Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв.. Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда. Т. е. покриват си задължителните осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв., съобщи д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК.

Няма коментари:

Публикуване на коментар