Translate

петък, 14 септември 2012 г.

15 септември- Световен ден за борба с лимфом


Всяка четвърта минута по света на един човек се поставя диагнозата  рак на кръвта 

Световната статистика показва, че над 1 милион души в света живеят с болестта лимфом -вид рак на кръвта.
Кръвните ракови заболявания са „отговорни“ за около 6% от поставените онкологични диагнози всяка година, а подобен е и процентът на смъртните случаи вследствие на онко заболявания. Въпреки многобройните информационни и благотворителни кампании, обаче, осведомеността за това заболяване сред хората е сравнително ниска - 74% от тях не знаят, че лимфом е рак, 68% не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея.
И тази година Рош България продължава активната си политика за информиране, на обществото и медицинските среди, за болестта лимфом, за новостите в диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването, които са гаранция за по-ефективно лечение. Благодарение на съвременното лечение 5-годишната преживяемост на пациенти с лимфом вече клони към 90% и се дължи най-вече на таргетната терапия (прицелно лечение, което атакува избирателно само раковите клетки), която към момента е най-съвременното и ефективно лечение на рак. По света повече от 2,1 милиона болни от лимфом са лекувани чрез този вид терапия. Според едно от значимите клинични изследвания сред  болни с агресивна форма на лимфом ползите от нейното прилагане се запазват и на 10-та година при близо половината пациенти. Прилагането на таргетната терапия при неходжкиновия лимфом в голям процент от случаите променя хода на заболяването в контролиран процес, което води до излекуване или продължителна ремисия.
През 2012 г. у нас, с промените в начина на отпускане на лекарствата от страна на НЗОК, при лечението на рак на кръвта бе отбелязан значителен напредък. Благодарение на промяната в заплащането на лекарствата, се увеличиха възможностите съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички болни, които са подходящи за лечение.
За седма поредна година и в духа на тази традиция Рош България ще отбележи Световния ден за борба с лимфом чрез подкрепа на престижния лимфомен форум, среща на специалисти в лечението на този вид рак от различни държави. Той ще се проведе на 14-16 септември 2012 г. в гр. Балчик с участието на водещи хематолози от Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Молдова. Това е първата по рода си инициатива с международно участие, където в рамките на различни сесии ще се обмени практичен опит при лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия. Чрез обсъждане на различни клинични случаи от ежедневната си практика, лекторите ще обобщят какво правят и какви резултати постигат при лечението на своите пациенти. Ще бъдат дискутирани също така и проблеми, свързани с ранната и прецизна диагностика, фокусираното  обучение на патолози, общопрактикуващи лекари и хематолози.
За лимфом:
Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота на заболеваемост рак в световен мащаб. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и  се натрупват първоначално в лимфните възли, а след това процесът обхваща и други лимфни зони или „навлиза” в съседни органи. Това вече е напредналата фаза на заболяването, която рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.
Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Нито един от тези симптоми, обаче, не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за  консултация със специалист хематолог, за да  бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

За Рош:
Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, вирусологията, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Рош също е световен лидер и в ин-витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2011 година в Рош работят над 80 000 души и са инвестирани над 8 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: www.roche.bg, www.roche.com.


Няма коментари:

Публикуване на коментар