Translate

сряда, 19 септември 2012 г.

2 пъти дневно барбекю е опасно


Ако консумирате от добре изпеченото месо два пъти дневно, това се смята за предиспозиция (предразположение) към рак на стомаха, съобщи за в. „Труд" д-р Сергей Сергеев, началник на Първо отделение в Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия в столичната ВМА.
Да се консумира само един вид храна е изключително опасно . Това  важи и ако наблягате на консервите. Разнообразното хранене, при което преобладават плодовете и зеленчуците, е много полезно и се явява превенция на смъртоносното заболяване. „За съжаление днес хората често консумират т. нар. бързи храни, където голяма част от месата се обработват термично, но не се знае точно какьв е произходът им, как са приготвени. Уж се спазват всички стандарти, но подобен режим на хранене не е добър. Същото важи и ако всеки ден по няколко пъти посягаме към сандвичите", каза той.

„Една от най-честите причини за рак на стомаха, установена при изследвания в САЩ, е тютюнопушенето. То увеличава риска от болестта с 60% при мъжете и с 20% при жените", съобщи  още д-р Сергеев и добави, че: „за съжаление случаите на този вид карцином в тяхната клиника зачестяват. От една страна причина за това е най-вече лошото хранене, а от друга  добрата диагностика, благодарение на която заболяването се диагностицира и в много ранни стадии. Затова и пациентите им стават все повече."
Това заболяване у нас се среща 3 пъти по-често при мъжете, отколкото при жените. А в световен мащаб съотношението е 4:1.
Най-често за развитието на този вид карцином се обвинява бактерията хелико-бактерпилори, тъй като се открива при 60% от хората с рак на стомаха. 
По думите на д-р Сергеев  пациентите трябва знаят, че "усещането на всякакъв дискомфорт в долната част на корема свързан с болка, тежест или гадене, е задължителен сигнал, че трябва да се потърси лекарска помощ най-вече от  гастроентеролог".

Няма коментари:

Публикуване на коментар