Translate

петък, 21 септември 2012 г.

Бе отбелязан световният ден за борба с болестта на Алцхаймер -21 септември


На пресконференция, в Дома за възрастни хора и дневен център „Александровска” - гр. Банкя, в присъствието на пациенти и техните близки, експерти от УБ „Александровска” и Гражданско сдружение „Алцхаймер-България” дискутираха новите тенденции в лечението, профилактиката и ранната диагностика на заболяването, новите невропсихологични методи за скрининг на Алцхаймер и друга форма на деменция, социалните и здравните политики в България и правата на болните от Алцхаймер и техните близки.
Експертите изразиха единодушно мнение, че деменцията се очертава като един от най-сериозните здравни и социални проблеми, който по тежест се нарежда до съдовите и онкологичните заболявания. В България регистираните дементно болни са 100 хил., от които 60 хил. са с болест на Алцхаймер. Останалите 40 хил. са със съдови, паркинсонови и други форми на деменция. През последните няколко години прогресиращите когнитивни нарушения са в центъра на интереса на българското неврологично общество. Изработен е Национален консенсус за ранна диагностика и лечение на болестта на Алцхаймер и съдовата деменция, под ръководството на проф. Лъчезар Трайков, чиято последна ревизия включва и други типове деменции.
Резултатите от проведено в България, отново под неговото ръководство, епидемиологично проучване сочи, че болестността от деменция, равняваща се на 7.2%, е съпоставима със съобщената в проучвания с подобни по възраст и раса контингенти, проведени в Европа, Америка и Австралия.
През последните години се наблюдава голямо нарастване на броя  на пациенти и техните семейства потърсили помощ от Центъра по дементология в Клиниката по нервни болести на болница „Александровска”. Това се дължи най-вече на застаряването на населението като трайна тенденция в света и в България от една страна, а от друга и на наличието на екип от висококвалифицирани специалисти, за ранна диагностика и терапия на пациенти с деменция. Голяма част от тях се нуждаят и търсят възможности за настаняване в подходящи заведения, осигуряващи медицински и социално-психологически грижи за дементно болните.
На срещата бе обсъден въпроса, че ежедневната лечебно-диагностична и научно-изследователска практика доказват нарастващата потребност от подобряване на социалната мрежа от заведения за лечение, рехабилитация и обгрижване на пациентите с деменция. Проблемът с ранното диагностициране и проследяването на дементно болните стои още по-сериозно в провинцията.
В България съществува недостиг на домове за стари хора и дневни центрове, включително и за такива с деменция, които да предлагат комплекс от грижи за основните ежедневни потребности и медицинско обслужване, както и за потребностите от общуване, организация на свободното време, образование и развлечение на засегнатите от заболяването.
Остава нерешен и проблемът с реимбурсацията на лекарствата на пациентите с Алцхаймер, които продължават да са извън Позитивния списък.
---------
* Проф. Лъчезар Трайков е работил 9 години като изследовател в INSERM, Париж, Франция. През 1999 защитава докторска дисертация в Медицинския факултет Cochin Port-Royal, в Университета Rene Descartes в Париж. През 2002 е избран за Университетски професор по невронауки от Националния университетски съвет на Франция. След завръщането си в България, той продължава изследователската си дейност и ръководството на Центъра за ранна диагностика на деменции към Александровска болница.

Няма коментари:

Публикуване на коментар