Translate

сряда, 26 септември 2012 г.

7-ми Европейски екологичен фестивал „Зелена вълна – 21 век”



За втора поредна година община Кърджали ще е домакин на 7-мия Европейски екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” за филми и тв програми, посветени на екологията и опазването на околната среда. Фестивалът, който е единствен по рода си в страната, ще се проведе от 27 до 29 септември, 2012 г. в красивия град в сърцето на Източните Родопи.
Организатори на форума са Представителството на Европейската комисия в България, фондация „Европейки екологичен фестивал” и община Кърджали.
За седемгодишната си история Европейският екологичен фестивал ”Зелена вълна – 21 век” се утвърди като традиционен екологичен форум с международно признание и известност, чиято цел е представянето на съвременни продукции на тема екология и запознаване на широката общественост със съществуващите екологични проблеми. Фестивалът има за цел да поощри създаването на конкурентни филмови и медийни продукти, насочени към повишаване на екологичната култура и информираност на обществото, които допринасят за опазването на човешкия живот и природа.
В тазгодишното издание на фестивала участват 83 продукции на водещите европейски и световни медии, независими продуценти и екологични организации от 24 държави (Австрия, Босна и Херцеговина, Белгия, България, Великобритания, Германия, Индия, Испания, Италия, Канада, Китай, Кралство Нидерландия, Македония, Норвегия, Полша, Португалия, Румъния, Словакия, Сърбия, Турция, Франция, Хърватия, Чехия, Япония).
Участниците ще се състезават в следните категории:

  • Документални филми
  • Научнопопулярни и учебни филми
  • Телевизионни програми, посветени на екологията и опазването на околната среда
  • Туристически филми и продукции за опазване на културното и природно наследство
  • Видеоклипове и спотове

И тази година Международно жури, съставено от водещи медийни експерти и професионалисти, работещи в областта на екологията, опазването на околната среда и човешкото здраве, ще присъдят Голямата награда „Щъркелово гнездо” в отделните категории на най-добрите екологични продукции. Ще бъде връчена и награда за „Най-добър балкански филм” на екологична тематика. Голямата награда „Щъркелово гнездо” на фондация „Европейски екологичен фестивал” е изработена от известния македонски скулптор Андрей Митевски.
Членове на Международното жури тази година са: журналистката Румяна Таслокава, България/Германия – председател на журито; режисьорът Иван Митевски, Македония; режисьорът Огнен Радулович, Черна гора; екологът Марк Босани, Великобритания; Коалиция за климата – България, проф. д-р Здравко Каменов, Медицинска академия - София.
В трите дни на фестивала ще бъдат представени най-нови продукции, които отразяват екологичните проблеми за борбата с глобалното затопляне и измененията в климата, природните бедствия и кризисни ситуации, качеството на въздуха и водите, управлението на отпадъците, индустриалното замърсяване и управление на риска, химикалите и генно-модифицираните организми и храни, вредното влияние на шума, защитата и опазването на природата и животните, биологичното разнообразие и човешкия живот, туристически филми и продукции за запазване на културното наследство, както и журналистически разследвания по актуални екологични проблеми.
Филмите от седмото издание на фестивала ще бъдат прожектирани в залите на Общинския център за култура и младежки дейности. Прожекциите са с Вход свободен за гражданите от цялата страна и чужбина!
В рамките на фестивала на 28 септември от 10.00 ч., 2012 г. в сградата на Бизнесинкубатор-Кърджали ще се проведе Образователен семинар-дискусия: „Политики и практики на превенция срещу природни бедствия и аварии” с участието на представители на Комисията по околната среда и водите към 41-то Народно събрание, Министерство на отбраната, Министерство на околната среда и водите, БЧК, община Кърджали, Екологично сдружение „За Земята”, БАН, Асоциацията на Сухопътните войски на България, Минно-геоложки университет "Св. Иван Рилски" - София, Международната екологична мрежа CEE Bankwatch Network, фондация ”Център за развитие на медиите”, академични заведения и училища. Форумът се организира в партньорство с Представителството на Европейската комисия в България и община Кърджали.
По време на семинара ще бъдат обсъдени практическите мерки и действия при земетресения, наводнения и пожари, както и състоянието на подготовката и информационната обезпеченост на населението в критична среда. Дебатите ще бъдат съпроводени с прожекция на филми и обсъждане на образователни информационни материали за населението и децата, които ще бъдат впоследствие разпространени сред населението и училищата в община Кърджали.
Дискусионната програма на фестивала, на 28 септември от 14.00 ч., 2012 г., сградата на Бизнесинкубатор-Кърджали, ще продължи с Кръгла маса „Екоземеделието в България и опитът в Източните Родопи”. Форумът се организира от община Кърджали със съдействието на Съюза на учените в България, Висше училище по агро-бизнес и развитие на регионите и Опитна станция по земеделие – Кърджали.
На фестивала ще гостува фотоизложбата “PET ART” на чешките автори Вероника Рихтерова и Михал Цихларж, която се реализира със съдействието на Чешки център-София – традиционен партньор и домакин на „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София”, чието 5-то издание ще се проведе в началото на месец декември тази година в Чешкия център в столицата. Изложбата включва 18 панела с пластмасови бутилки, префасонирани в скулптурни обекти. Фотографиите и допълващите ги текстове имат образователен и естетически характер и показват всичко, което може да се направи от PET отпадъците - част от нашата действителност, които освен своята интересна история и вдъхновяващо настояще, могат да имат и велико бъдеще.
Ще бъде представена и още една впечатляваща с тематиката си фотоизложба - „Драматичното въздействие на климатичните промени и добивната промишленост в страните от глобалния Юг” на Международната мрежа от неправителствени организации в Централна и Източна Европа CEE Bankwatch Network и Екологично сдружение „За земята”. Изложбата показва катастрофалните последици от изменението на климата, отговорни за смъртта на 300 000 души и носещи страдание на стотици милиони хора по целия свят (по данни от доклада на Световния хуманитарен форум „Анатомията на една тиха криза”) и същевременно причина за все по-интензивни природни бедствия, водещи до глад, бедност, липса на вода, насилствена миграция и ескалация на конфликтите за ресурси.
И още: Фестивалната програма включва и Международни изложби на известни автори от Европа и балканските държави, засаждане на дървета във фестивалния парк „Зелена Европа”, Конкурс за детска рисунка на асфалт и литературен конкурс на екологична тематика, 4-то Национално състезание по Еко бадминтон: “Спортът за един по-екологичен свят”, организирано от Българската федерация по бадминтон и още много други екологични атракции и прояви.


--------------
За фондация “Европейски екологичен фестивал”:

Основна цел на фондация “Европейски екологичен фестивал” е запознаване на обществото със съществуващите екологични рискове, пред които сме изправени, както и търсене на решения за тяхното преодоляване с помощта на медиите и на неправителствените организации.
От 2008 г. фондацията организира и Международния медиен форум „Зелено кино: Седмица на екологичните филми в София” с прожекции на най-добрите и наградени филми от фестивалните издания  и дебати по актуални екологични проблеми. Инициативата се провежда съвместно с Представителството на ЕК в България и стартира поради големия интерес от страна на софийската публика.
Работата на фондацията е свързана и с провеждането на редица екологични прояви и инициативи с широк диапазон на участие от страна на най-отговорни държавни и общински български институции, академични заведения и центрове, университети, екологични и правозащитни организации, водещи експерти в областта на екологията и медицината, електронни и печатни медии.

Няма коментари:

Публикуване на коментар