Translate

петък, 21 септември 2012 г.

НЗОК не възнамерява да променя новата методика за финансиране на болниците догодина


Д-р Пламен Цеков, управител на НЗОК, каза, по повод непостигнатата договореност, между касата и лекарския съюз, съвместна комисия да изготви взаимно приемлива методика за финансиране на болниците, и заявеното решение от страна на БЛС, че няма да подпишат НРД 2013 г.:
-Когато става въпрос за ултиматуми, съм непреклонен. Някои много желаят НЗОК да е в ролята на цирково мече, на което като му щракнат с пръст, то да подскача. Ясно е разписано в законите какви са задълженията на БЛС, ангажиментите спрямо рамковия договор и какви са задълженията на касата.
Бързам да уточня, че методиката е акт само на НЗОК и с нея се урежда начинът на разходване на средствата, които се гласуват от бюджета. В нея има заложени доста контролни механизми и очевидно това притеснява лекарския съюз.
Имаше някои неща, които ги приехме на прима виста при обсъждането от лекарския съюз, те са резонни и ние изявихме готовност и желание те да бъдат променени. Така че обвинението, че ние заставаме на пътя на преговорите, просто е несъстоятелно. Ако някой търси причина, утре може да не им хареса цвета на косата ми, да речем, и няма да подпишат рамковия договор. Но въпреки лимитите, няма да има върнати болни хора от лечебните заведения. До края на годината ще е готово пациентското електронно досие, а до края на 2013 г. ще има електронни рецепти.

Няма коментари:

Публикуване на коментар