Translate

вторник, 4 септември 2012 г.

ГЕРБ захвърлят здравни данни, били от БСП


Никой не се възползва от огромен масив с информация за статуса на българина

Огромен масив от информация за здравето на българина е събрана с въведената през 2009 г. анкетна карта, която попълваше личният лекар при посещението на пациента. „За около година и половина бяха изследвани над 3 млн. души над 18 г., направи се моментна снимка на здравния им статус, но здравни управници от ГЕРБ спряха наблюдението, като нито един експерт и до ден днешен не е използвал и анализирал натрупаната важна информация", алармираха вчера от Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ).
С помощта на анкетната карта са акумулирани данни от изследвания на холестерола на осигурените, на кръвната захар, от т.нар. боди мас индекс, описвани са били рискови фактори като злоупотреба с алкохол и цигари, както и фамилната обремененост от тежки и злокачествени заболявания. „А на тази база данни се определяше какъв е сърдечно-съдовият риск на съответния пациент в следващите 10 г. или дали генетичната предразположеност може да отключи онкозаболяване", обясниха от сдружението на общопрактикуващите лекари.
Пак благодарение на анкетната карта, ако към момента на изследването холестеролът на българина е бил в граници и той не е попадал в рискова група (примерно не е със затлъстяване), пациентът е бил насочван за такъв нов преглед чак след 3 г. А при наличие на рисков фактор джипито го викало още на следващата година. „Представете си. Ако събирането на данните от анкетните карти бе продължило досега, а към тях бяха прибавени и новите резултати от въведените отскоро мамографии и изследвания на простатно-специфичния антиген (т.нар. - PSA), колко пълна картина за здравето на българите щяхме да имаме", казаха още от НСОПЛБ.
Лични лекари коментираха, че тъй като данните са натрупани най-вече по времето на бившата директорка на здравната каса д-р Румяна Тодорова, поставена на поста от БСП, затова анкетната карта е била отречена от определените от ГЕРБ впоследствие управители на институцията. Независимо че идеята за въвеждането на картата не е партийна, а е на председателя на сдружението на общопрактикуващите лекари д-р Любомир Киров.

 
Диана Тенчева
В-к "Труд"


Няма коментари:

Публикуване на коментар