Translate

четвъртък, 18 октомври 2012 г.

От 100 запитани само 7лекари споделили, че са докладвали за нежелани лекарствени реакции при пациентите им



Резултатите от тази анкета бяха оповестени вчера на форум, организиран от Българската асоциация за лекарствена информация.
Проучването ще продължи до средата на следващата година. Резултатите ще бъдат публикувани в две научни списания, българско и чуждо, съобщи зам. праедседателят на фармацевтичния факултет проф. Валентина Петкова.
Евродиректива задължава всички лекари да докладват за странични реакции след употреба на лекарствата, но българските не го правят макар, че всеки лекар е получил такава карта, в която може да съобщи дали медикаментът, което е предписал, е показало очаквани или неочаквани странични реакции, както и дали те са леки, или тежки. Повечето от лекарите твърдят, че за пръв път виждат жълтата карта и не знаят за какво служи тя, поясни проф. Петкова.
За 327 нежелани лекарствени реакции има информация в Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ)за миналата година. 2/3 от тях са били подадени от производител или притежател на разрешение за употреба.
Проф. Витан Влахов, който е участвал в изпитанията на над 150 нови лекарства, се позова на проучване отпреди 15 години, когато са били анкетирани 300 лекари, от които 36% са били убедени, че за употреба се пускат само безопасни лекарства, докато във Франция така мислели само 1,3%о от лекарите.


Няма коментари:

Публикуване на коментар