Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Личната карта - 3 в 1



Тя ще съдържа три компонента - електронна здравна карта, електронно ЕГН и електронен документ за самоличност. В пълния си вариант пластиката с чип се очаква да бъде готова след 2016 а., когато изтича договорът на МВР със „Сименс" за изготвянето на документи. Според първоначалните им изчисления продуктът ще струва между 50 и 70 лв.
Електронната карта ще се прави поетапно, като в проекта са ангажирани три министерства - МВР, на информационните технологии и съобщенията и МЗ. Преди месец се разбра, че първите 5000 карти с електронен идентификационен чип ще бъдат готови и раздадени през пролетта на следващата година. Те ще съдържат единствено т. нар. електронно ЕГН. „С картата ще се гарантира, че зад компютъра стои точно определен човек. Въпросната информация ще позволи на притежателя му да участва в електронно гласуване още през 2013 г., както и да подписва документи, които се разменят по електронен път", обясниха специалистите. На този етап не е ясно на какъв принцип ще се подбират щастливците, които първи ще се доберат до техническото нововъведение. Любопитното е, че няма да струват нищо. По предварителен план изцяло ще наподобяват на банковите карти. Притежаването на пластиката за електронна идентичност няма да има задължителен характер. С нея обаче няма да можем да се представяме официално пред институциите.
Другият компонент от е-картата ще бъде информацията за здравния ни статус или т. нар. електронна здравна карта. Екип от министерство на здравеопазването вече се поти над въпроса какво да съдържа проектът. На първо време се предвижда в картата да фигурират данни от пациентското ни досие. От него с едно натискане на клавиатурата ще е видно например от какво боледуваме, с какво ни лекуват и къде, както и дали редовно си плащаме здравните осигуровки. Очаква се второто допълнение на електронната карта да бъде направено до 2014 г. Предполага се, че забавянето може да дойде заради обсъждането на данните, които трябва да се включат в чипа.
Електронният документ за самоличност, който ще е като лична карта, ще бъде „включен" в е-пластиката след 2016 г. Именно тогава приключва договорът на МВР със „Сименс" за изработването на лични документи. В случай че нещата се пришпорят, обаче контрактът с фирмата трябва допълнително да се предоговори. Това не изключва дружеството да поиска още пари за услугата. Във вътрешното ведомство е сформирана работна група, която обмисля какви данни да се включат в чипа на е-карта. На първо време се допуска, че в него ще бъдат записани имената, гражданството, дата и място на раждане, полът и ЕГН-то на притежателя. В него се обмисля да има снимка и пръстови отпечатъци на собственика. Цялата тази информация в момента се вгражда в международните паспорти. Личните данни в чипа ще са достъпни само за специален четец.

Няма коментари:

Публикуване на коментар