Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Около 30% от работещите в България често имат болки в гърба или крайниците

Това бе съобщено по време на кръгла маса, на която бе разгледано състоянието на мускулно-скелетните заболявания и как те влияят на трудовата заетост. Събитието бе организирано съвместно от Организацията на пациентите с ревматологични заболявания в България, Българско сдружение на болните от болестта на Бехерев и Национален  български пациентски форум. Във форума взеха участие председателя на Комисията по здравеопазване в 41-вото Народно събрание д-р Даниела Дариткова, доц. д-р Мариана Василева от НЗОК, проф. Доан Зия, съветник на министър –председателя, представители на МЗ здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика, представители на пациентски и ревматологични организации и др.

Мускулно-скелетните заболявания, като болки в гърба, разтежения на ръцете или врата, ставни заболявания допринасят за ограничение на пазара на труда и значително увеличават бремето върху системата за социално подпомагане, тъй като водят до различни увреждания. През 2009 г. 8,9% от първичната инвалидност, сред българите на възраст над 16 години, се дължи именно на заболявания на мускулно-скелетната система. При 83% от пациентите е налице тежка инвалидност.. Тревожни са и данните от 2010 г., когато около 13% от мъжете и 11% от жените в трудоспособна възраст не са били активни в резултат на заболяване или инвалидност. Според изследването директните разходи, свързани с болестта, са над 90 млн. лв. за една година, а загубите в резултат на отсъствия от работа достигат 27 млн. лв.
В края на срещата бе приет Меморандум за разработването на национална политка за подобряване на условията за труд за хората с мускулно-ставни заболявания, изработването на общи позиции и предприемане на съвместни действия за насочена политика към запазване на работните места на хората с МСЗ, връщането им и адаптацията към работната среда. Меморандумът ще бъде връчен официално на всички челенове на правителството.

Няма коментари:

Публикуване на коментар