Translate

неделя, 21 октомври 2012 г.

Шизофренията и налудните разстройства засягат над 36 000 души



Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) през 2011-а у нас са били регистрирани над 151 хиляди болни под наблюдение на психиатричните заведения, отделения, кабинети и амбулатории. Това съобщи д-р Христо Хинков, началник сектор „Психично здраве" към НЦОЗА. Освен това на 100 000 българи се падат по близо 2060 души с психически и поведенчески разстройства. С разстройства на настроението (афективни разстройства) са над 27 000 българи, а с болести на психиката след злоупотреба с алкохол над 13 000,а с влошено психическо здраве вследствие стресът са над 14 хиляди и т.н.. Около 20% от населението т. е.всеки 5-ти, страда повече или по-малко от изразени психични разстройства, което обаче не достига до специалист и лечение. А това влошава освен качеството им на живот, намалява трудоспособността им, но и има цялостно отражение върху икономическия статус на страната.
Дните загубени напълно заради неработоспособност през годината вследствие психични заболявания, се разпределят както следва: поради неврологични заболявания - 53 дни, главоболие и мигрена - 32 дни, злоупотреба с алкохол - 23 дни, социална фобия -15 дни, паническо разстройство - 15 дни, депресия -11 дни.
България е на последно място по разходи за здравеопазване на глава от населението, а средствата за психиатрична помощ са около 2 на сто от общите разходи за здраве, заяви д-р Хинков, позовавайки се на данни от Евростат и Световната здравна организация. Разходите за едно легло в държавните психиатрични болници за миналата година са били от 2 до 5 пъти по-ниски в сравнение с другите многопрофилни и специализирани болници в страната.

Няма коментари:

Публикуване на коментар