Translate

сряда, 31 октомври 2012 г.

БЛС настоява бюджетът на НЗОК, който е занижен с близо 400 млн. лв., да се преразгледа



Бюджетът за здравеопазване за 2013 г. не само че не е увеличен, а е сериозно намален т.е. парите за здравеопазване са по-малко, категорични са от БЛС.
Около 400 милиона лева липсват в приходната част в бюджета на НЗОК за догодина. При изготвянето му сумата от около 270 млн.лв. повече не е заложена. Тя трябва да дойде от увеличението от страна на държавата на здравната вноска от 4% на 8% за около 1 млн. деца, които осигурява от 2013 г., съгласно приетият през 2009 г. Закон за здравното осигуряване. Изчисленията на БЛС показват, че не е предвидено и увеличението на пенсиите от следващата година. От тях би трябвало да се предвидят в бюджета на касата още около 40 млн.лева. Увеличението на минималната работна заплата до 310 лв. също не е взето предвид, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.
„Това е пропуск на финансовото министерство и вицепремиера Симеон Дянков. В такъв случай има два варианта - или пенсиите няма да се увеличат, или просто Дянков има намерение да спести тези вноски", посочи той. Ако се прибавят и увеличените здравни вноски за студенти, затворници и др., за които плаща държавата и които трябва да се увеличат от 1 януари, излиза, че в НЗОК би трябвало да влязат над 350 млн. лв. повече от предвиденото.
От лекарския съюз обвиниха МЗ, че не спазва решението на Конституционния съд, който обяви, че прехвърлянето на пари от касата към здравното министерство е незаконно.
„МЗ така и не връща 50 млн. лв. на НЗОК и не казва къде са тези пари, а на всичко отгоре прехвърли редица дейности, приоритет на държавата, на издръжка на българите и техните здравни вноски", коментира д-р Райчинов.
Представителите на БЛС бяха единодушни, че държавата се опитва да избяга от отговорност като прехвърля дейности, вменявайки ги като задължение на НЗОК, а това са ин витро процедурите, имунизациите, полагането на интензивни грижи, които са част от спешната помощ и др. От 2013 год. те ще бъдат прехвърлени към здравната каса и тя ще плаща за тях. Предвидените 100 млн. лева за това обаче няма да стигнат, алармираха от лекарския съюз. Според БЛС при сегашните разчети в най-добрия вариант догодина НЗОК ще е излезе на минус с 25 млн. лв..
Други 50 млн.лв. от резерва на НЗОК, които към момента се намират в БНБ и са част от здравноосигурителните вноски на гражданите, също са с неясен статут, за къде и за какво са предвидени. А деветте милиона излишък в бюджета на НЗОК за тази година са неправомерни, той като според законът НЗОК трябва да приключи годината "на нула", , коментира още д-р Райчинов.
От Българската стопанска камара (БСК) за пореден път искат отчет от МЗ за изразходването на получените през 2011 г. от НЗОК 340 млн. лв. и за 50-те милиона от полугодието на т.г. "И този бюджет на НЗОК е изработен при отсъствие на реформаторски подход в системата на здравеопазване, което предполага високата степен на неефективност при разходване на средствата". Друго искане на БСК е да бъдат предвидени средства за покриването на дълговете на лечебните заведения.
БЛС подкрепя искането на БСК бюджетът на НЗОК да бъде върнат за обсъждане и преразглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС).
Според ръководството на съсловната организация някои точки от бюджета на НЗОК просто противоречат на законодателството. Те настояват категорично бюджетът на НЗОК да се преразгледа и да се увеличат парите за медицинските дейности по здравна каса през 2013 г. От БЛС заявиха, че ако бюджетът на касата бъде приет в този вид, ще се търси съдействие за сезиране на съответните институции.

Няма коментари:

Публикуване на коментар