Translate

неделя, 14 октомври 2012 г.

У нас, по отношение имунизационния обхват срещу сезонен грип, все още има да се свърши много работа



Национален форум за грип 2012 се проведе под патронажа на комисията по здравеопазване към 41,-то НС

Европейският съвет за контрол на заразните заболявания и Световната здравна организация препоръчват поне 75% от българите да се ваксинират срещу грип



Национален форум за грип 2012 се проведе под патронажа на комисията по здравеопазване към 41-то НС, а организатор на инициативата бе Съюзът на българските медицински специалисти.
На кръглата маса присъстваха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, представители на институции в сферата на здравеопазването, на лечебни заведения, на съсловни и пациентски организации. Лектори във форума бяха изтъкнати български медицински специалисти и европейски експерти в лицето на д-р Пернил Йоргенсен - епидемиолог в Програмата по грип и други респираторни патогени на Европейския регионален офис на СЗО, доц. Тодор Попов, председател на Съюза на българските медицински специалисти, проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Република България, доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести, и проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести.
Според статистическите данни в България всяка грипна вълна засяга между 250 хил. и 300 хил. души в това число 30% от тях децата и до 10% възрастни над 65 години. Всяка година от пневмония в умират около 2000 хоспитализирани души. През миналата година от пневмония са се лекували над 518 хил. души, като годишните разходи за лечение на болестта са повече от 40 милиона лева. Същевременно само до 4 % от населението у нас се ваксинира и това налага фокусиране на усилията върху широка ваксинопрофилактика, която да обхване най-уязвимите групи от населението – деца, възрастни, хронично болни.
По данни на СЗО ежегодно в света се разболяват тежко между 3 и 5 милиона души, а в резултат на грипните усложнения смъртните случаи са 250 – 500 хиляди., посочи министър Атанасова, при откриване на форума, като акцентира, че е важна информираността на населението и обществената нагласа за нуждата от превенция и профилактика, чрез редовна ваксинация срещу грип. Според здравния министър в изпълнение на европейските препоръки за по-широк имунизационен обхват срещу сезонен грип, у нас има да се свърши още много работа, „за да достигнем част от страните, които вече са изпълнили препоръката на СЗО и ЕК ”.
С оглед на това до края на годината работна група на Министерството на здравеопазването трябва да изработи Национална  програма за да се увеличи обхвата на населението с ваксина срещу сезонен грип. Програмата е в изпълнение на резолюция на Световната здравна асамблея и решение на Съвета на министрите на Европа за увеличение от 75% на ваксиналния обхват с противогрипни ваксини до 2014-2015 г.
За да се увеличи ваксиналният обхват с противогрипни ваксини, в Националната програма ще бъдат заложени четири основни приоритети:
-Понижение на заболяемостта и смъртността чрез ефективна ваксинация на високорисковите групи;
-Преодоляване на бариерите за постигане на висок ваксинален обхват;
-Осигуряване на по-добра информираност и комуникация в посока информирано съгласие за ваксинация;
-Мониториране на ваксиналния обхват.
По показателя доброволна имунизация България е на последно място в Европа, като пред страната ни са дори всички останали държави на Балканите.
„През последните години сме свидетели на негативна тенденция във ваксиналния обхват с противогрипни ваксини. Нивото на имунизационен обхват в България е под 4%, а за сезон 2011-2012 г. – дори под 3%, поради страха от странични ефекти и усложнения след имунизацията. Грипът е изключително опасен за хората над 65-годишна възраст и страдащите от сърдечно-съдови, белодробни и еднокринни заболявания”, съобщи д-р Кунчев. Според него тази група пациенти могат да се предпазят, ако се ваксинират. Той допълни, че у нас към момента няма разработен механизъм за финансиране на препоръчителните ваксини, което е една от основните пречки за осъществяването на широки ваксинационни програми. От съществено значение обаче за подобряване на ваксиналния обхват е и мотивирането на общопрактикуващите лекари. Пречки за доброто планиране и координация на дейността са и липсата на данни за ваксинално покритие на децата, възрастното и високо рисковото население, както и недостатъчната информираност на обществото и медицинските специалисти, които не са мотивирани да насърчават хората да се ваксинират и не дават адекватни съвети. Според д-р Кунчев, ако се базираме на статистиката, можем да очакваме грипа към края на януари и февруари, защото в над 90% от случаите това е времето, в което грипната вълна достига Балканите и България.
Единият от трите щама грип, освен „Калифорния" и „Уисконсин", е „Виктория- A/N3N2", който дава повече и по-тежки усложнения като пневмония, инфаркт и инсулт, съобщи проф. Мира Кожухарова. 33 368 са починали вследствие на грип за последните 16 години с диагноза пневмония. 72.1% от починалите са хора над 60 г. Висока смъртност се наблюдава и при кърмачетата под 1 г. - 6.6% от заразилите се. 758 309 души пък са лекувани в болница със същата диагноза от 1995 до 2011 г. В крайна сметка се оказва, че „Виктория" е по-смъртоносен от свинския (HINT).
Според проф. Татяна Червенякова грипът е изключително заразно заболяване, което e подценявано и неразбрано, защото е считано просто за „лоша настинка“. По думите и болестността и смъртността от грип по време на епидемии са значителни, като риска от развитие на сериозни усложнения е повишен при деца, възрастни и хронично болните пациенти (хронични белодробни заболявания, диабет, сърдечносъдови заболявания, имунодефицитни състояния).
„Над 90% от случаите на смърт, вследствие на пневмония и грип, се случват при възрастни пациенти или други високорискови групи. При диабетиците например инфекцията води до безконтролна хипергликемия. Ежегодно между 10 000 и 30 000 смъртни случаи сред диабетици са причинени от пневмония, вследствие на грип“, подчерта проф. Червенякова.
От съществено значение за повишаването на обхвата с противогрипни ваксини е ролята на медицинските специалисти и медицинските дружества, както в проактивното отношение и препоръка за ваксинация към пациентите, така и в обучението на студентите по медицина и в следдипломното обучение на медицинските специалисти по въпросите на ваксинопрофилактиката на грипа“, коментира и доц. Тодор Попов.
В хода на дискусията участниците във форума обединиха позициите си по отношение на необходимостта от своевременно приемане и изпълнение на Национална програма за повишаване на ваксиналния обхват на населението срещу сезонен грип в най-кратки срокове, като се поставят конкретни постижими цели за ваксинален обхват, съгласно препоръките на СЗО и ЕК.
-------
Отличници на Евросъюза, по отношение ваксинирането срещу грип, са Великобритания, Холандия и Испания, където има покритие 80 – 85% при хората над 65-годишна възраст.
Англия и Дания са сред 15 европейски държави, в които здравните системи покриват напълно разходите по имунизациите срещу грип. В други страни се покрива частично ваксината, а в трети се обезпечава само поставянето на инжекцията. Цялата стойност на ваксината се заплаща от пациентите в България, Австрия, Норвегия и Естония.
У нас през м. г. са осигурени 256 395 дози ваксини.
Имунизацията е добре да се направи най-късно 3 седмици преди грипната епидемия, която у нас обикновено е през януари или началото на февруари

Няма коментари:

Публикуване на коментар