Translate

сряда, 31 октомври 2012 г.

МЗ и ИАЛ стартираха реализирането на проект „Създаване на електронна база данни на медицинските изделия, заплащани с обществени средства”



Публичният електронен списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства ще бъде достъпен на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата от 1 януари 2013 г., здравният министър Десислава Атанасова.
Проектът е на стойност 149 хил. лв. и се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси". Целта е да се повишат прозрачността и контролът. В електронния списък към момента има 137 хил. медицински изделия, които могат да бъдат заплащани, напълно или частично, със средства от НЗОК, от републиканския бюджет, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, чрез бюджета на социалното министерство или от бюджета на лечебните заведения. Електронната база данни ще съдържаща списък на производителите, вносителите и дистрибуторите на медицински изделия-- импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин-витро, за лаборатории и др., регулаторните органи и институциите, които заплащат напълно или частично стойността на медицинските изделия. Списъкът ще включва вида на изделията, продажните цени, както и стойностите, до които се заплаща с публични средства. Последните ще се определя по различен начин в зависимост от институцията, която я финансира. Всяка година НЗОК ще определя групите медицински изделия, които покрива. Конкретните стойности ще се определят от Комисия, назначена от управителя на НЗОК с участието на лекари, фармацевти, икономисти и юристи. Достъп до базата данни ще имат МЗ, НЗОК, МТСП и болниците, които трябва да купуват медицински изделия. Пациентите ще имат достъп единствено до информация за това каква е заплащаната сума, но няма да могат да проверят цените на медицинските изделия. Ако някой се усъмни в стойността, която трябва да доплати от джоба си, може да поиска информация от съответното ведомство, поясни здравният министър Атанасова. Аргументът за ограничения достъп до информация е, че така ще се избегне възможността фирмите да се договарят за цените помежду си и да ги раздуват. Тя бе категорична, че публичният регистър ще спре спекулацията с цените на тези медицински изделия. Според нея това, че медицинските изделия вече могат да се продават само в аптеките на болниците, е гаранция, че хората няма да бъдат лъгани.

Няма коментари:

Публикуване на коментар