Translate

сряда, 14 ноември 2012 г.

У нас се прилага вече и нов по-щадят метод за ин-витро процедури



Методът се базира на нов медикамент, който е хибриден хормон и цели да облекчи процеса по асистирана репродукция. По този начин се отделят повече яйцеклетки и няма покачване и спадане на нивото на хормоните сутрин и вечер, какъвто процес се забелязва при методите ин витро, познати досега.
Така се спестява мъката от инжекциите сутрин и вечер, спестяват се притесненията от объркване на схемата. Представлява една единствена апликация с период на действие от 7 дни.
Според д-р Георги Николов от ин-витро център "Биомет" методът има бъдеще, без да се изоставят и старите схеми. Успеваемостта е над 26%, което е повече в сравнение с традиционно познатите начини за ин витро оплождане и той е най-малкото толкова ефикасен, колкото останалите, ако не и по-добър.
Прилагането на новия медикамент в Европа започва от началото на 2010 г, а в България той е разрешено за употреба от лятото на 2012-та. Методът е одобрен и  регистриран в 65 страни, от които 27  са европейски.
Досега новият метод е прилаган в ин-витро центровете "Надежда" и "Ретробиомед", безплатно при 180 жени с репродуктивни проблеми.
Официалното му представяне бе със съдействието на MSD.В него участваха  лекари от двете клиники, представители на сдружение "Зачатие", фондация "Искам бебе", както и Бернадет Менаартс, която е в екипа, разработила методът, в продължение на 10 години.

27-годишната Велина Даскалова е първата българка, която е подложена на тази терапия и вече е бременна с две момченца.
За десетте месеца на тази година център "Фонд за асистирана репропродукция" е одобрил 3180 молби на пациенти.А досега по програмата на фонда са родени над 2000 бебета.

Няма коментари:

Публикуване на коментар