Translate

понеделник, 17 декември 2012 г.

Десислава Атанасова: „Премахването на лимита на отпусканите средства от Фонда за лечение на деца е едно от най-добрите решения на правителството през 2012 Г.”



Едно от най-добрите решения на правителството през тази година е премахването на лимита от 180 000 лв., до които „Фонд за лечение на деца“ можеше да финансира лечението на нуждаещите се малчугани. От м. май  ограничение вече няма и стотици български деца получиха своя шанс за по-добър живот и това за нас е най-голямата награда и признание”, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова на Коледното празненство, организирано от МЗ, за децата  подпомогнати от Фонда през т. г. 
През 2012 г. два пъти повече деца-715 деца са получили средства за осигуряване на тяхното лечението, в сравнение с 2011 г., когато те са били 374. 
Към момента няма деца, чиито молби за финансиране на лечението да чакат одобрение от ЦФЛД  и в тази връзка здравният министър изрази висока оценка за работата на Фонда през годината.
Гост на Коледното празненство беше министър-председателят Бойко Борисов, под чийто патронаж беше детския празник. Той отправи поздравления към министър Десислава Атанасова за организирането на детското тържество със средства за протоколни разходи на министерството.Министър-председателят изрази висока оценка за работата на министър Атанасова и на директора на Фонда Павел Александров, благодарение на които през тази година е осигурено лечението на много повече деца. Подчертано беше, че в условията на тежка икономическа криза държавата осигурява много повече пари за здравеопазване. Така например през тази година държавата е  осигурила 4 млн. лв. за лечение на рядкото заболяване мукополизахаридоза, както и други 15 млн. лв.за финансиране на ин-витро процедури. В резултат на успешната работа на Фонда за лечение на деца, за следващата година са предвидени 10 млн. лв., посочи министър-председателят Бойко Борисов.„Това са човешките неща, човешките съдби, това са дейности, за които си заслужава българинът да каже – и държавата е помогнала. Господ да ни помага децата да бъдат напълно излекувани, да се върнат усмивките и на техните родители, защото тяхната трудоспособност е важна за държавата, каза в заключение премиерът. След официалната част на тържеството той разговаря близо половин час с родители и деца, които му връчиха подаръци, в т.ч. и сурвачка.
Благодарността си за оказаната помощ от държавата изказаха и родители на подпомогнатите деца, както и представители на пациентски организации. 
Председателят на Конфедерация „Защита на здравето“ Владимир Томов връчи на  министър Атанасова грамота за ролята на министерството са осигуряване на необходимите средства за лечението на децата с редки болести.
Всички деца, гости на Коледното тържество, получиха от Дядо Коледа и Снежанка подаръци, осигурени от фирми-дарители.  В празничната програма участваха детските музикални формации „Мечо Пух“, „Смехоранчета“ идетският танцов състав при ОДЗ № 79 „Слънчице“, а приказни Феи, Мечо Пух и Том и Джери организираха игри и забавления.


Няма коментари:

Публикуване на коментар