Translate

четвъртък, 20 декември 2012 г.

НЗОК ще плаща догодина за новите дейности, независимо че НРД 2013 няма да бъде подписан от БЛС



Проектът за изменение на Закона за здравното осигуряване (ЗЗО), внесен от депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова, д-р Лъчезар Иванов и Менда Стоянова, бе приет на второ четене в здравната комисия с 10 гласа „за" и 6 „против".
Съгласно поправките надзорният съвет на НЗОК, по предложение на управителя на касата, ще може да отпуска финансиране, както за медицински и дентални дейности, така и за лекарствени продукти, които не са вписани в сега действащия Национален рамков договор.
Предложените изменения в ЗЗО са законосъобразни, защитават обществения интерес и са подкрепени от пациентските организации, заяви здравният министър Десислава Атанасова. Тя подчерта, че без промяна в Закона за здравното осигуряване, от 1 януари 2013 година нито един онкологично болен пациент няма да има достъп до PET-скенер, а здравноосигурени жени с репродуктивни проблеми няма да могат да се включат към програмата „ин витро” за асистирана репродукция. Промяната бе подкрепена и от неправителствените организации „Искам бебе" и сдружение „Зачатие", чиито председателки Радина Велчева и Стефка Сарафова изтъкнаха, че е крайно време да се сложи цедка. „Достатъчно дълго време българки, които живеят в чужбина и не си внасят здравните осигуровки у нас, се възползваха от възможността безплатно да забременеят", посочиха те.
Атанасова подчерта още, че с промените се осигуряват и грижите за пациентите, които се нуждаят от интензивно лечение, включително и неосигурените граждани, а лечебните заведения ще могат да получават допълнителни средства за интензивните си отделения. По отношение на ваксинопрофилактиката здравният министър обясни, че задължителните ваксини са за всички лица до 18-годишна възраст и ако бъдат направени законовите промени, това ще е насочено и към всички деца в страната.
Промените важат и за амбулаторното проследяване на психичните и кожно-венерическите заболявания.
За интензивни грижи на здравно неосигурените пациенти са предвидени 5 млн. лв. в бюджета на МЗ, които ще бъдат трансферирани към здравната каса.
„Без промените след 1 януари нито един онкоболен нямаше да има достъп до модерно лечение, а децата щяха да останат без ваксини. Никой няма да остане на 1 януари без лекарска помощ. Налице са законови механизми, които ще позволят дейностите по Националния рамков договор за 2013 г. да се изпълняват дори след като той не беше приет от БЛС.”, увери председателят на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова.
Тя акцентира че нормалното функциониране на здравеопазването е отговорност на управляващите и с приемането на поправките в ЗЗО изпълнението на новите здравни дейности ще бъде гарантирано. Това ще обезпечи системата на здравеопазването и ще бъде елиминиран риска за функционирането на интензивните отделения и на програмата „ин витро“.
Междувременно стана ясно, че за 2012 г. в НАП са събрали 51 млн. лв. повече от здравни вноски, а ръководството на НЗОК е решило 10 млн. лв. от тях да отидат за покриване на над лимитните дейности в болниците. За останалите се чака решенето на НС. Вероятността да бъдат върнати в бюджета е голяма. В същото време неотдавна Надзорният съвет на НЗОК е приел решение 44 млн. лв. отчетени разходи за лекарства да бъдат изплатени със средства от бюджета за догодина.
Представителят на пациентите в Надзорния съвет на НЗОК Пенка Георгиева внесе предложение до надзора тези пари да се разпределят за здравноосигурителни плащания-напр. за покриване на разходите за лекарства за м. ноември, чието плащане е отложено за м. януари 2013 г..
Д р Пламен Цеков, управител на НЗОК съобщи, че не подписването на НРД 2013, оставя без лечение догодина хората в будна кома, страдащите от първичен имунен дефицит, децата с остро възникнали спешни състояния и хората със запушени кръвоносни съдове, за които се налага микросъдова хирургия и имплантиране на скъпи, последно поколение протези. Така четири клинични пътеки няма да влязат в сила от догодина. Няма да се случи и предвиденото увеличение на две пътеки за белодробните заболявания.
„Мога да приема създалата се ситуация като свой личен провал", коментира той и подчерта, че НРД 2013 е балансиран и с добри финансови параметри.
Не подписването на НРД 2013 направи невъзможно да бъдат увеличени цените на раждането от 500 лв. на 580 лв., увеличението на клинични пътеки в педиатрията и пулмологията, финансирането на изследванията за хашимото и ехография на млечните жлези, допълни го министър Атанасова.
За дейностите на ОПЛ са предвидени 7 млн. лв. повече. Цените за специалистите остават същите. През следващата година са предвидени и повече направления за прегледи при специалисти в доболничната помощ.
-------
Според закона за здравното осигуряване при липса на договаряне управителят на НЗОК може да внесе през МЗ в МС за гласуване новите обеми и цени на медицинските дейности.
Надзорният съвет на НЗОК е взел решение за това и се очаква да бъде гласувано от Министерския съвет.

Няма коментари:

Публикуване на коментар