Translate

сряда, 5 декември 2012 г.

Носителите на вируса на СПИН в света са близо 34 млн. души



През последните 25 години повече от 25 млн. са починали вследствие на вируса, превръщайки го в една от най-унищожителните пандемии, познати в историята на човечеството, предаде Ройтерс.
През изминалото десетилетие смъртните случаи вследствие на СПИН са намалели
най-вече поради подобрения достъп до медикаменти, които лекуват и предотвратяват заразяване с ХИВ, се казва пък в годишен доклад на ООН.
Въпреки това новите случаи на заразяване с вируса през 2011 г. са 2,5 млн..
Най-засегната е Южна Африка, в която се оформят 70% от всички ХИВ позитивни по света.
Експертите са категорични, че 25% от човечеството не знае своя ХИВ-статус и това са хората, които допринасят за над 50% от новите случаи.
България все още е сред последните държави в Европа по разпространение на ХИВ. Класацията за Европа се оглавява от Естония. А след страната ни се нареждат Словакия, Словения, Румъния, Чехия и Унгария.
У нас общият броят на регистрираните в страната лица с ХИВ/СПИН е 1612 към 25 ноември 2012 г..
От началото на годината в страната са регистрирани 139 ХИВ-позитивни лица (108 са мъже и 31 жени), за същия период на миналата година те са били 183 т.е. не се наблюдава тенденция на увеличение на случаите през тази година. Най-много от новорегистрираните случаи са в София - 67, следвана от Пловдив, Пазарджик и Варна.
Над 70% от новорегистрираните са се инфектирали по полов път. Горната възрастова граница при мъжете е 63 години, а при жените - 56 години. Близо 45% от заразените обаче са младежи до 29 г., а петима от тях са непълнолетни. От новорегистрираните случаи едва 9% са ХИВ-позитивните лица, които дългосрочно са пребивавали в чужбина и при изследване у нас са установели като носители на болестта.
Ротаракт клуб София-Тангра и Национална пациентска организация стартират проучване от 1 декември до 14 февруари 2013 г., чиято цел е да покаже доколко българите са запознати със заболяването, начините на предаване и превенцията му. Инициативата е част от кампанията "& АЗ ЗНАМ", която се провежда за трета поредна година.
"& Аз знам" носи информация за бързите и безплатни начини за изследване и акцентира върху изключителното значение на ранната диагностика и цели още да помогне да се преодолеят притесненията от изследването за носителство на ХИВ и да се изгради култура на мислене по този важен въпрос.

Няма коментари:

Публикуване на коментар