Translate

неделя, 16 декември 2012 г.

В една комисия ГЕРБ е за здравето, в друга - за бизнеса



В две парламентарни комисии депутатите на ГЕРБ заеха противоположни позиции. С пълно единодушие - 11 гласа "против" и нито един "за", здравната комисия отхвърли предложената от независимите депутати Кирил Гумнеров и Стоян Иванов поправка в Закона за здравето да се върнат залите за пушачи в заведенията. По време на заседанието обаче се оказа, че аналогични текстове за отмяна на забраната се разглеждат по същото време в икономическата комисия, но чрез друг закон - за туризма.

Пред здравната комисия аргументи за връщане на частичната забрана изложи Гумнеров. Той предостави на комисията данни за оборотите на заведение в София, което за септември тази година има почти три пъти по-нисък оборот спрямо същия месец на 2011 г. 
"280 млн. лв. ще загуби бюджетът. 40-50 хил. души ще отидат на борсата", предрече депутатът и заключи, че с тази забрана се отваря път на "лобито на наркотиците".
От не икономическа гледна точка Гумнеров определи забраната като провал по отношение на здравето на хората, като се позова на данни, че след въвеждането й са събрани 8% повече пари от цигарите. "Това значи, че хората са изпушили с 8% повече цигари", твърди той и смята, че от това би следвало да се увеличи и броят на заболелите. 

В отговор здравният министър му обясни, че се разболяват и непушачи, които против волята си вдишват тютюнев дим. "Тази забрана може да спаси един живот, едно дете", обърна се тя към депутатите. Да я подкрепят в залата бяха представители на Българското онкологично дружество, Българското дружество по белодробни болести и др.

В ."Сега"

Няма коментари:

Публикуване на коментар