Translate

понеделник, 17 декември 2012 г.

На касата на здравната каса



Българските пациенти продължават да не получават адекватна лекарствена терапия

Преди няколко години в докладите си здравното министерство между редовете признаваше, че лекува само 1/4 от пациентите с тежки заболявания. Заради прекъснатото си лечение и последствията от това десетки болни осъдиха ведомството за обезщетение. Обезщетенията ги плати бюджетът и никой чиновник, който спести пари за живот, не понесе отговорност. Подобна е ситуацията със здравната каса.
Пациенти я съдят почти от самото й съществуване - за неадекватно лечение и безумни административни изисквания при получаване на достъп до лечение, което им се полага по право срещу здравните им вноски.
В края на краищата касата си плаща глобите с парите пак от същите тези здравни вноски, а авторите на дискриминационните и безумни изисквания остават анонимни. Напоследък някакъв прогрес има, но горчивото усещане е, че бариерите се вдигат само след като някой осъди институцията и скандалът стане публичен.
Колко пъти да си го повтаряме - здравеопазването в България е най-скъпото възможно в ЕС, защото осигуровките не се управляват добре, а пациентите са принудени да вадят пари от джоба си на всеки ъгъл на здравната система. И е време здравната каса ясно да каже за колко от нуждаещите се плаща и на колко не успява, както и да предложи как ще им помогне.
Иначе си е чист цинизъм хора да не се лекуват, докато здравната каса за пореден път формира излишък от здравни вноски и по силата на закона трябва да го върне в бюджета.

В."Капитал"

Няма коментари:

Публикуване на коментар