Translate

четвъртък, 19 януари 2012 г.

BayerHealthcare представи положителни резултати от проучването MAESTRAL на Конгреса на Европейското дружество по респираторни заболявания в Амстердам

MAESTRAL е проспективно, международно, мултицентрово, рандомизирано, двойно-сляпо, двойно (активно и неактивно) контролирано проучване във Фаза ІV- на атибиотична терапия при пациенти с екзацербации на лека до умерена ХОББ, сравняващо moxifloxacin и amoxicillin/clavulanic acid
От общо 1492, участващи в проучването пациенти, 1056 са получавали или moxifloxacin 400 mg перорално, веднъж дневно, в продължение на 5 дни, или amoxicillin/clavulanic acid 875/125 mg, перорално, два пъти дневно, за 7 дни. Резултатите сочат, че лечението с moxifloxacin е постигнало успешно първичните крайни цели за сравнима ефективност (noninferiority) в цялата популация на проучването.При пациенти с доказана бактериална екзацербация лечението с moxifloxacin се свързва със сигнификантно по-ниска степен на клиничен неуспех в сравнение със „златния стандарт” в терапията-amoxicillin/clavulanic acid .
Степента на клиничен неуспех при пациентите с положителен бактериален тест при включването е била сигнификантно по-ниска при лекуваните с moxifloxacin в сравнение с тези, получавали amoxicillin/clavulanic acid; терапевтична разлика от около 6% в полза на moxifloxacin. 
Моxifloxacin на Bayer понастоящем е одобрен за приложение в 127 страни като перорална форма и в 114 страни като интравенозна форма. До момента  повече от 142.4 милиона пациенти по цял свят са лекувани с moxifloxacin таблетки и около 6.6 милиона с интравенозната форма.

Без кофеиновото кафе по-ефективно предотвратява диабет тип 2

Диабет тип 2 се появява, когато произвежданият инсулин в тялото не е достатъчен за нормалното му функциониране, но китайски учени установиха, че три съставки на кафето, кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина, предпазват произвеждащите инсулин клетки от унищожаване и могат да блокират токсичното натрупване на протеини, което причинява заболяването.
Според ръководителя на изследването Кун Хуан от университета Хуачжун тези три екстракти от кафе се отразили положително по време на лабораторни изследвания. Кофеинът бил с най-малък ефект от тях, но пък безкофеиновото кафе било по-ефективно от обичайното. И при него нивото на кофеин се оказало в  значително по-малък процентът, но за сметка на това процентното съдържание на кафеена киселина и на хлорогенова киселина било дори по-високо от обикновеното кофеиново кафе.
Учените смятат, че екстрактите от кафе - кофеин, кафеена киселина и хлорогенова киселина могат да помогнат в разработването на по-ефективно лечение. 
Новото изследване потвърждава резултатите от предишни изследвания, според които хората, пиещи по четири или повече чаши кафе на ден намаляват с 50% опасността да се разболеят от диабет тип 2. 
Според по-старо изследване на учени от университета на Сау Паулу, Бразилия пиенето  най-вече на безкофеиново кафе по обедно време намалява риска от диабет.  70 хил.жени, на възраст между 41 и 72 години, били наблюдавани в продължение на 11 години.Данните от проучването сочат, че опасността от заболяването е с 33% по-малка за жените, които пият кафе  по обедно време и като цяло консумацията на най-малко три чаши кафе дневно е свързана с 27 % по-малък риск от диабет.

Клюкарстването е полезно за здравето

Говоренето за другите е полезно както за клюкарстващия, така и за по-широк кръг от хора.
Нещо повече то помага и за контролиране на лошото настроение, както дори и за намаляване на стреса, установиха  американски учени от Калифорнийския университет. 
Изследването, в което участвали 51 доброволци, е съсредоточено първо  върху т. нар. "просоциални" клюки, при които предаващите информация предупреждават другите за нечестни или незаслужаващи доверие хора. Участниците били привързани за монитори, отчитащи сърдечния им пулс, докато проверявали резултатите от игра между двама души.
След няколко игри  виждайки, че единият играч не спазва правилата и печели всички точки с измама, техният сърдечен пулс се ускорил. Повечето от тях  използвали възможността да пъхнат бележка в ръката на новия играч, с която го предупреждавали, че противникът му не играе честно, което пък нормализирало пулсът им, посочва БГНЕС.
След това участниците попълнили въпросници, за да се оцени нивото им на алтруизъм.
Изводите на специалистите недвусмислено показват, че основната причина за клюкарстването е желанието да се помогне на другите. А участниците с най-висок резултат на алтруизъм на тестовете са  изпитвали по-силни негативни чувства, след наблюдаването на егоистично поведение и в резултат на това са започнали и да клюкарстват.
 Според психологът д-р Колин Джил самият акт на клюкарстване повишава нивата на положителните хормони като серотин, а в същото време освен, че намалява стреса , но намалява още и чувството на тревожност.
Данните, сочат още, че клюките могат да донесат ползи за здравето, само когато са провокирани от чувство на загриженост.Ако темата на клюкарстването обаче включва злонамерени и неприятни коментари, тогава този вид бъбрене няма да се окаже здравословно, защото така ще се стигне до обратния ефект – ще се почувстваме стресирани и раздразнени, обяснява д-р Джил. 

Вестник „Форум медикус” избра проф. Анелия Клисарова за Медик на годината за 2011 г.

 Призът бе връчен на проф. Анелия Клисарова, ректор на Медицинския университет във Варна, на традиционно тържество, което тази година бе под наслов “Форум Медикус” – доктор хонорис кауза на медицинската журналистика”.
Наградата е за значим принос в развитието на науката и практиката в сферата на нуклеарната медицина, за заслуги при въвеждането на нови методики при сцинтиграфски изследвания на слюнчени жлези, на мозък, на бъбреци, на кости, на бели дробове и др.  и за използването за пръв път в България на позитронно-емисионна томография с компютърния томограф PET/CT.
Отличието „Медик на годината 2011” е още и  за работата й като ректор – създаването на два нови факултета в МУ – Варна, по дентална медицина и по фармация, както и за въвеждането на морската медицина в университета.
Д-р Любомир Киров, председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България, също получи  наградаз а принос в развитието на здравеопазването- за постижения в създаването, развитието и утвърждаването на сдружението, за непрестанната му активност в сферата на продължаващото обучение на общопрактикуващите лекари и за изготвяне на ръководства за поведение при различни нозологични единици.
 На церемонията присъства и министърът на здравеопазването д-р Стефан Константинов, който поздрави наградените

сряда, 18 януари 2012 г.

Пластичните хирурзи в Токуда ще консултират безплатно жени с поставени опасни френски импланти (РІР) за възможни усложнения

Националният консултант по пластична хирургия доц. д-р Димитър Евстатиев и неговият екип организират безплатни прегледи на жени с поставени френски импланти за възможни усложнение и опастности за здравето им. Консултациите ще се провеждат всеки вторник до края на февруари от 10 до 14 часа след предварително записване на телефон 02/ 403 4911.
Здравните министерствата на няколко държави в Европа, сред които тези на Франция, Чехия, Холандия и др. призовават всички жени, които имат гръдни импланти на френската компания „Поли имплант протез”, да ги премахнат своевременно, съобщи доц. Димитър Евстатиев, началник на клиниката по Пластична и реконструктивна хирургия в Токуда и председател на Българската асоциация по пластично-възстановителна и естетична хирургия
Официалното становище на Българската асоциация по пластична хирургия ще бъде прието на 27 януари т. г.”, заяви той и допълни, че некачествените френски импланти крият сериозни рискове от спукване и дори могат да доведат до усложнения при жените, които откажат да ги отстранят.
Доц. Евстатиев съобщи още че в страната са внесени над 3000 от дефектните френски импланти. За сигурността на жените  с поставен такъв силикон  е препоръчително да бъдат прегледани и консултирани от пластичен хирург за превенция от потенциалните опасности.
Всички жени с поставени импланти трябва да се подлагат на редовни прегледи веднъж на всеки шест месеца. 
 

Шестте пингвина дженто ще останат само два месеца в столичния зоопарк

След това четирите женски и двата мъжки пингвина, пристигнали от шотландския град Единбур на 15.01.2012 г.., ще си заминат, тъй като предпочитат по-ниски температури.След тях в столичния зоопарк отново ще гостуват хублотови пингвини, както и чернокраки пингвини.
Пингвините, на възраст от 6 до 10 месеца и с височина между 60 и 80 см.,  вече са се разходили в новото си местообитание, изкъпали са се два-три пъти в басейна, запознали са се с персонала, а от 16. 01.т. г. вече са започнали и да се хранят. Дневното им меню включва 600-700 грама риба, предимно херинга. Но поради световните тенденции този вид риба да предизвиква затлъстяване порциите от нея се ограничават и се включват бяла риба, медуза, меджит и др..
----
Видът дженто се отличава от императорските и кралски пингвини по ръста, липсата на жълто петно на главата и гърдите, както и това, че те са много по-добри плувци и гмуркачи. Отлика от другите два вида пингвини е и това, че те се движат на по-големи групи.Това са класическите пингвини, които сме виждали по реклами на сладоледи.

НОИ пусна четири нови електронни услуги


Четири нови електронни справки вече са достъпни на сайта на НОИ (www.noi.bg). С тях се допълва достъпната информация за обезщетения и пенсии. Услугите за осигурените лица са допълнени с две нови справки - за издадени разпореждания и актуално състояние на регистрацията като безработен с право на обезщетение от НОИ и за изплатени парични обезщетения за безработица. Другата новост е облекченият достъп до архива на НОИ. Чрез него вече може да се прави онлайн справка за прекратени осигурители без правоприемник с предадени в НОИ разплащателни ведомости. Работодателите и самоосигуряващите се вече могат да получават по интернет информация за подадените от тях декларации за социално осигуряване.

202 лв. са необходими за физическото ни оцеляване

23% от домакинствата в страната мизерстват и карат с доход на човек под 202 лв., а 43,% с под 270 лв. на човек. 
130 607 души, или 6,2% от всички наети в България, работят на минимална заплата от 270 лв.
В края на м.г. издръжката на един човек в страната е 536,53 лв., като тя се е повишила с 1% в сравнение със септември 2011 г..Спрямо декември 2010 г. увеличението е с 4,9%, или с 25 лв. на човек. Производителността на труда у нас е 44% от средноевропейската, а заплатите - 25% от средните за ЕС.
Така, че сега са необходими 2146 лв. месечно на семейство от двама възрастни и две деца, за да живее и да се храни нормално, без никакъв лукс и излишъци. 

Канабисът - най-разпространения наркотик сред младежите в община Търговище


От нелегалните наркотични вещества най-употребяван през 2011 година е бил канабисът, следван от амфетамините и екстази.Най-често посочваните, от младежите в община Търговище, причини за употребата на наркотици са от любопитство и за удоволствие. 
54,3% от участващите в проучването 1380 ученика смятат, че употребата на наркотици е проблем на града, а 51,6%мислят, че това е проблем и за цялото училище. Над половината от младежите осъзнават, че редовната употреба на цигари и алкохол носи голям риск за здравето им. 
Резултатите от анкетата показват обаче, че 54,7 % от тях са пушили цигари, а 82,6% са употребявали алкохол. 
Те показват още, че знанията им за въздействието и последиците от употребата на наркотици са получавани предимно от филми, от разкази на приятели, от учителите и специализираните лекции.


Безплатните кардиологични прегледи, основно по документи, се провеждат в МБАЛ „Токуда Болница София”

Лекарите от отделението по Кардиохирургия на МБАЛ „Токуда Болница София” консултират всеки делничен ден до края на януари 2012 год..
Прегледите са насочени към хора със сърдечна недостатъчност, клапни пороци, исхемична болест на сърцето и др.. Пациентите ще бъдат консултирани, както на база налична медицинска документация – епикриза от инвазивно изследване, амбулаторен лист от ехокардиография, така и на база обективно състояние.
Прегледаните ще получат препоръки за по-нататъшното си лечение от специалистите на болница Токуда.
Модерната кардиохирургия дава много възможности за лечение на пациентите със сърдечно-съдови заболявания при минимален риск, тъй като колкото по-кратък е периодът от уточняване на заболяването до сърдечната операция, толкова по-добри са непосредствените и дългосрочни резултати от хирургичната интервенция. Най-често срещаните сърдечни заболявания, които подлежат на хирургично лечение са исхемичната болест на сърцето и клапните пороци.
„Непознаването на възможностите на съвременната сърдечна хирургия кара пациентите с доказани сърдечни заболявания да отлагат във времето операцията, от която се нуждаят. За съжаление, това крие сериозен риск от преждевременна сърдечна смърт или напредване на заболяването до състояние, в което са настъпили необратими промени и пациентът не може да бъде лекуван”, алармира д-р Димитър Николов , началник на отделението по Кардиохирургия на МБАЛ „Токуда Болница София”. 

Над 1000 сърдечни операции се правят всяка година в отделението по Кардиохирургия в болницата като специалистите покриват целия обем кардиохирургична помощ за възрастни - аортокоронарен байпас, клапно протезиране, клапно съхраняващи операции, обемредуциращи операции на лява камера, спешни състояния като инфаркт на миокарда, дисекация на аортата и др..  Ключова роля за качественото лечение има тясната колаборация между инвазивни кардиолози и кардиохирурзи, което осигурява по-висок стандарт за медицинското обслужване на сърдечно болните пациенти.

Кризата в Испания връща българските гастарбайтери

Безработицата в Испания в момента е над 22%. Заради икономическата криза  испанците наемат само свои сънародници на работа.Ако за една позиция кандидатстват 10 чужденци и един испанец, веднага на работа ще бъде назначен испанецът. Вече дори за брането на портокали и мандарини се наемат предимно испанци. А преди по полетата работеха предимно българи, румънци и мароканци. Сега и испанците се радват на надница от 16 евро, като 6 от тях отиват само за транспор.
В резултат на всичко това българските емигранти масово остават без препитание. Българитвърдят, че ако успеят да си намерят някаква работа, то тя е за 4 часа. С тези осигуровки обаче нямат никакви права на борсата и остават без помощи.
Новото дясно правителство на премиера Мариано Рахой е започнало да свива и всички  социални помощи или обезщетение при безработица. Преди всички вземаха по 2 години, без да правят нищо .Сега помощи се дават само на майки с деца и инвалиди. В социалните служби и в общините обаче масово предлагалит на чужденците пари за транспорт, ако заявят, че нямат средства да се върнат в родината си.
По официални данни българската общност там  е приблизително 150 хиляди, но реално е над  300 000 души.
 Българите вземащи помощи в Испания са над 13 000. Проучване от юли 2011 г. показа, че 70% от сънародниците ни в Испания не искат да се връщат у нас.

Интернет зависимостта- сходно на тази към алкохола и наркотиците

Според китайско проучване пристрастените  към  Интернет имат същите неврологични изменения като лицата  зависими от алкохол и наркотици. А вманиачването по отлайн пространството влияе отрицателно основно върху центровете на мозъка, отговарящи за емоциите, вземането на решения, концентрацията и познавателния контрол т. е. може да окаже поражения на психиката. 
Китайските учени сканирали мозъчните функции на десетки пристрастени младежи към виртуалната мрежа, а резултатите от проучването им доказва, че част от техните неврони са необратимо увредени. Между 5 и 10% от участниците в изследването пък въобще не могат да контролират зависимостта си към Интернет.
Болшинството от хората стоят  в интернет най-вече заради компютърните игри. Те освен, че нарушават  хранителният им режим, образованието, работата, но и вредят на личния им живот, който остава на заден план.
Според  д-р Хао Лей, участвал в проучването психологическите и нервни механизми на този тип зависимост е почти идентична с други типове пристрастявания, сред които се нареждат наркотичните и алкохолните такива
Специалистите са на мнение, че тези открития могат да доведат до новаторски методи за лечение на различните видове пристрастявания.



Защо испанците ядат грозде на Нова година?

Всяка година наближи ли полунощ в нощта на 31 декември всички испанци са въоръжени с купа с 12 гроздови зърна.
Смята се, че  традицията  датира от 1909 г. - годината, когато испанските фермери са имали значителен излишък от гроздова реколта и затова те измислили тази легенда, че яденето на грозде в новогодишната нощ носи късмет през следващата година.
Броят на гроздовите зърна пък символизира броя на месеците от годината, а според други поверия зърната отговарят на броя на камбанния звън преди да удари полунощ.
През последните няколко години традицията е по загубила малко от чара си, тъй като гроздовите зърна вече не са такива каквито бяха.Вече има и белено грозде и без семки, но не бива забравяйте, преди всяка хапка си пожелайте по нещо и то ще се сбъдне

Националната агенция за приходите закова срокът за свързването на касовите апарати с информационната и система до 31 март 2012 г.

Все още се умува как да се упражнява финансов контрол върху автоматите за храни и напитки, които плащат патент. 
Хората са притеснени, че новите изисквания в Наредба Н-18 на Националната агенция за приходите (НАП) няма да могат да се изпълнят от мнозина дребни търговци, които ще се принудят да се откажат от бизнеса си.  

Държавата в лицето на финансовото министерство упражнява легализиран рекет. Не може миналата година да купувам нов касов апарат, а сега да ме карат да го хвърля и да взимам друг, който ще ми струва най-малко 400 лева, защото сегашния не става да се преработи, за да свърже с НАП. Това са щури идеи, които обслужват няколко едри акули, производители на касови апарати у нас, подозира Николай Ставрев, собственик на зеленчуков магазин.

Не стига, че джобовете ще ни олекнат заради новите касови апарати, но ще ни изръсват и с допълнителни такси, които трябва да плащаме на мобилните оператори, недоволства Борис Ангелов, продавач в зоомагазин. Той допълни, че според измислената схема за точене на пари от хората мобилен оператор ще осигурява постоянна връзка със сървър на НАП. От своя страна НАП ще изпраща SMS-и към фискалните устройства през определен от оператора кратък номер, който ще е еднакъв за всички. Ами ако няма покритие в обекта, какво се случва и за чия сметка, пита Ангелов.
Търговците прогнозират, че ще настъпят масови фалити и безработицата ще се увеличи. Вече са опразнени десетки малки магазинчета в Пловдив. 

Санкции:
Законът за ДДС предвижда солени санкции за нарушителите, пренебрегнали изискването. За физическите лица глобите са от 300 до 1000 лева. При юридическите започват от 3000 и достигат до 10 000 лева. Освен имуществена санкция ще се запечатват и обектите на неизрядните търговци.

вторник, 17 януари 2012 г.

НЗОК ще договаря по -добри ценови отстъпки за 100% реимбурсните лекарства


НЗОК има готовност да започне договаряне с фармацевтичните фирми за постигане на по-добри отстъпки при лекарства, заплащани на 100% от фонда, съобщиха от касата.
От тази година тя постепенно ще поеме и всички медикаменти за онкоболните, а те са от най-скъпите.
От своя страна фармацевтичните фирми също могат да предлагат отстъпки за лекарствата, които са единствени продукти по INN, от 25 до 75 %, които са единствен лекарствен продукт в групата и не участват в определянето на референтна стойност с други лекарствени продукти. При тези случаи постигнатата отстъпка ще се разпределя пропорционално между заплащаното от НЗОК и доплащането от страна на пациента. Вече е изработена методика, по която ще става договарянето.
На проведените срещи, с представители на "Българска асоциация на търговците на едро с лекарства" и с "Асоциация на научноизследователските фармацевтични производители в България", е била заявена готовност от страна на фирмите в хода на договарянето да бъдат обсъдени цени и отстъпки.
Отстъпките ще се договарят според Наредба 10 за условията и реда за заплащане на лекарствени продукти по чл.262, ал.4, т.1 от Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, на медицински изделия и на диетични храни за специални медицински цели.

От тази година МЗ ще плаща повече за извършването на трансплантации


Целта е да се увеличат броят на тези операции у нас, съобщават от МЗ. С 25 хил. лв. се увеличават средствата за трансплантация на черен дроб. Това е и най-голямото увеличение . Досега за такава операция МЗ плащаше на болницата, в която е извършена- 75 000 лв. 
С 20 хил. лв. се вдигат парите за трансплантация на сърце, които от 50 000 стават 70 000 лева. С по 5 хил. лв. повече се отделят пък за присаждане на бъбрек и тънко черво. Значително е увеличението и на парите за извършване на трансплантации на стволови клетки, за които вече ще се плащат до 40 000 лева.
Запазва се размерът на средствата за откриване на донор - 1500 лв., но за сметка на това се включват нови дейности за финансиране, уточняват от МЗ. Сред тях са подготовка на бъбрек за трансплантиране и вземане на бъбрек от жив донор - до 5 хил. лв., на черен дроб от жив донор - до 7 хил. лв., вземане на орган от трупен донор - 5 хил. лв., плазмафереза - 7 хил. лв.
Двойно се увеличават  парите за актуализиране на имунологични изследвания преди операцията - от 750 на 1500 лв. 
От МЗ въвеждат и възможности за лечение при остро отхвърляне на присадения орган. За тези дейности при бъбрек ведомството ще дава до 10 хил. лв., при сърце - до 25 хил. лв., а при черен дроб - до 20 хил. лева. 
В момента  у нас 807 души чакат за присаждане на бъбрек, от които 14 са деца. За ново сърце чакат 25 човека, от тях 2 деца.
От трансплантация на черен дроб се нуждаят 26 души включително 3 деца. 4-ма пък се нуждаят от трансплантация на бял дроб, каквато обаче у нас не се прави.

Продължава процесът на демографско остаряване

Сега 100 души, излизащи от трудоспособна възраст, са замествани от 70 млади хора, докато през 2001 г. заместващите ги младежи са били - 124 .Това показват данните от преброяването през м.г. 
Продължава процесът на демографско остаряване, изразяващ се в намаляване на населението на възраст под 15 г. и увеличаване на дела на населението на 65 и повече години.
Делът на населението на възраст над 65 г. се е увеличил от 16,8% през 2001 г. на 18,5% през 2011 г. В същото време за 10 години децата под 15 г. от 15,3% от населението на страната са станали 13,2%. 
Междувременно от Агенцията по заетостта съобщиха, че с 15 152 души повече са безработните през декември спрямо ноември 2011 г. и нивото на безработица е 10,4% - с 0,4 процентни пункта по-високо спрямо ноември. Частният сектор е освободил повече от половината от новорегистрираните безработни - 21 330 души (53,1%) като най-много са от преработващата промишленост (6183 души) и от търговията (5749 души). Заявени са 5430 работни места на първичния пазар. Частният сектор е заявил 60,8% от тях или 3299 места, а най-много свободни работни места в бюрата по труда са заявени от преработващата промишленост (1259).

30.9% от възрастните и всеки четвърти млад човек-дискриминирани на пазара на труда

Проблеми с намирането на работа имат, както хората в предпенсионна възраст между 46 и 60 г. , така и доста голяма част от младежите на възраст между 15 - 17 г. до 23 години, сочат данни от национално представително проучване за дискриминацията на институт "Отворено общество".
Препитание се отказва на 30.9% от възрастните и всеки четвърти млад човек. Близо 45% не биха взели младеж между 15 - 17 г. Към 38 % не искат гейове, а 32% - цигани.
Лесбийките обаче се оказва, че са по-предпочитани работници от хомосексуалните мъже. 38,2 % от анкетираните не биха назначили хомосексуален мъж, 32% - ром, а 25,5 % не биха взели за работник лесбийка.Едва 20% са заявили, че са склонни да приемат хомосексуалист за началник, а 23 % - ром. Най-желани за началници са българите и арменците, следвани от евреите и турците.
Най-толерантни са работодателите към българите с увреждания - едва 10% биха им отказали работа, а 40% от анкетираните нямат нищо против шефът им да е от тази група. Не така стоят нещата, ако началникът е носител на вируса на СПИН, хомосексуалист, наркоман, психичноболен или пък бивш затворник.
Поне веднъж в живота си лошо отношение от обществото са изпитали върху себе си и мнозина заради тяхната религия. Резултатите от изследването показват изненадващия факт, че 36% от протестантите са били потърпевши заради вероизповеданието си. Двойно по-малка е бройката на мюсюлманите.
Много често българите са нетолерантни в личния си живот. Като потенциални брачни партньори обществото ни категорично отхвърля хомосексуалистите, скинхедс, носители на ХИВ и СПИН, религиозните фанатици и наркоманите. Само 2% приемат психоболните, 4%- бившите затворници, 12 % - физически увредените. Брака с китаец приемат 13%, 16% - с ром,18% с арабин, 25% - с евреин, 26% с българомо-хамеданин, 30% - с арменец и 81% - с българин. 
Почти всички запитани родители биха се съгласили детето им да учи заедно с няколко ромчета, турчета, арменци, евреи или лица с увреждания. Но категорично не са съгласни да са в клас, в който  близо и над половината от малчуганите са представители на изброените групи.
40% от анкетираните заявяват, че в случай на дискриминация няма да потърсят помощ от никого.

По-високите цени на цигарите намалиха броят на пушещите българи

Освен това ограниченията, въведени за пушене на обществени места и предвидената пълна забрана за тютюнопушене на обществени места, също са повлияли и пушачите, които през последната година са намалели с 2-3%, а още 10% са заявили намерението си да откажат цигарите. Това показва проучване извършено от социологическата агенция "Галъп", сред 997 души, по поръчка на МЗ.
Като най-честа причина за отказ от пушене според 58% от запитаните се посочва покачването на цената на цигарите. На второ място се нарежда идеята за пълна забрана на тютюнопушенето на обществени места от лятото. 53% от анкетираните смятат, че това води до намаляване броя на пушачите.
Въвеждането на промяната за пълна забрана на цигарите се подкрепя от 60% от анкетираните и от 41% от българите са пушили през 2010 г. срещу 39% през 2011 г. Процентът на непушачите в обкръжението на анкетираните се е увеличил от 46 на 49. над 70%то сред непушачите.
Средно всеки пушач употребява по 15 цигари на ден, като 37% обаче стигат до 20 и дори повече цигари.



Медицинският институт на МВР запази юридическата самостоятелност


Запазва се и нивото на здравни услуги за служителите на министерството, членовете на техните семейства, пенсионерите от системата, курсантите от академията на МВР и служителите, наградени с „Почетен знак". Закриват се поликлиничните звена на болницата в Пловдив и Варна. Те ще бъдат обособени като медицински служби по подобие на структурите в другите областни градове.
Прекратява се практиката на безплатно предоставяне на медицинско обслужване и лечение на държавни чиновници от други администрации в болницата.
Решението обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който заедно със заместника си Веселин Вучков, се срещна със състава на Медицинския институт (МИ) на МВР.
Предстои  да се засили функционалното взаимодействие между ВМА и МИ-МВР на базата на сключени договори за медицинско обслужване и ясни финансови взаимоотношения, предвиждат промените.


Понякога администрацията ражда безумия

 и дори министърът и заместниците му не могат всичко да проконтролират, заяви здравният министър д-р Стефан Константинов пред Нова телевизия. 
И призна, че проект на наредба, определящ начинът, по който хората ще връщат лекарствата с изтекъл срок на годност в аптеките, публикуван на сайта на ведомството, е „безумен" и "глупав". 
От МЗ също признаха, че грешния проект е изготвен от експерти от здравната министерство и изпълнителната агенция за лекарствата и сега се ревизира от работна група, в която участват представители на министерството на околната среда и водите. 
Д-р Константинов ще предложи нов вариант, който е максимално удобен за гражданите по подобие на контейнерите за изхабени батерии.

До края на мандата ще заработи електронната здравна карта, похвали се накрая министърът.