Translate

петък, 27 януари 2012 г.

Благотворителна инициатива за операции на катаракта и поставяне на безплатна вътреочна леща

 Близо 40 млн. души по света са слепи, 90% от тях живеят в развиващите се страни.

Зрението е най-ценния дар от природата. Намалението му води до тежка инвалидизация и намалява качеството на живот. Смята се че човек ако живее достатъчно дълго (100-120 год.) ще получи перде.
-От очи и от любов също не се умира, но какво е живот без щастие и светлина, риторично попита акад. Петя Василева на пресконференция и продължи, че катаракта (перде) е лечима слепота, за разлика от глаукома, при която не може да се възвърне загубеното вече зрение.
Благотворителна инициатива за операции на катаракта, с предоставяне на безплатна вътреочна леща, стартира на 1 февруари и ще обхване крайно нуждаещи се пациенти, след лекарски екипен подбор.
Критериите за селекция включват: възрастните хора да са самотни, двустранно слепи, да са с месечни доходи под 200 лв. От тези с най-ниските доходи ще започнем, защото много от пациентите ни макар, че имат деца в чужбина, са самотни и напълно изоставени от тях. Желателно е пенсионерите да носят документ от НОИ с размера на пенсията и по възможност талон-направление от ОПЛ. Тези обаче без направления за преглед няма да бъдат връщани, а също ще бъдат прегледани.
През месеците февруари, март и април в очната болница „Акад. Пашев” ще се прави всеки оперативен, работен ден, по една безплатна операция на пациенти с катаракта т. е. 16 пъти в месеца ще се имплантира по 1 леща безплатно, съобщи управителят на болницата акад. Василева.
Общо 50 безплатни лещи, поколение "Quatrix", на австрийската компания CROMA, ще бъдат поставени в рамките на инициативата”Светлина за света”, обясни търговският мениджър на компанията Андреас Лийб.
Ако инициативата се окаже успешна, ще бъде повторена през третото тримесечие на годината, увери той.
Близо 40 млн. души по света са слепи, 90% от тях живеят в развиващите се страни. Статистиката сочи, че бедността се явява основна причина за слепота в наше време.
В България около 30 000 души са с катаракта. У нас се прави всичко, което се прави в развитите страни по отношение на това заболяване, подчерта акад. Василева. Ние не сме сред развиващите се, ние сме развита страна, но с ограничени финансови ресурси и нямаме нищо общо с Африка, заяви тя и продължи, че е останала ужасена от факта, че 70% от завършващите лекари желаят да работят извън България. Тенденцията е повече нуждаещите се, а по-малко лекари. По думите и според статистиката до 2020 г. 50% от диабетиците няма да имат достъп до лекари, поради липсата им.
Ние сме единствената страна, в която НЗОК не заплаща абсолютно никаква леща, за разлика от Румъния, Китай и др. държави. У нас в момента операцията при катаракта  се поема от НЗОК, но пациентите заплащат сами вътреочните лещи, чиято цена варира между 600 и 800, а при някои достига и до 1200 лв..За възрастните с ниски доходи това обаче е непосилен разход. Всекидневно се срещаме с такива хора, които не могат да си позволят това съвременно лечение. В резултат на това много пенсионери у нас не се оперират от катаракта, тъй като нямат средства да заплатят цената на вътреочната леща, обясни акад. Василева.
Целта на тази инициатива е двуяка-скрининг за точна диагноза и възможността за проглеждане с дарената леща. С други думи инициативата ще помогне да се прегледат повече хора и да се насочат към адекватно лечение, след задълбочен преглед от специалистите-офталмотолзи.
Болницата ще направи база данни за прегледаните пациенти. Тя има и сайт, който заинтересованите могат да посетят.
Компанията CROMA е фамилна по отношение работата в офталмтологията-4-та генерация фармацевти. Тя е и 4-я по големина водещ европейски производител на медицински изделия и лекарства. Фирмата има 7 хил. дъщерни фирми по света, регистрирани филиали в САЩ, Германия, Франция, Испания, Полша и Румъния, а продуктите и се продават в над 62 страни, чрез собствени дружества, стратегически партньори и дистрибутори. В последните години имат ръст над 20% в сегментите ортопедия, естетична дерматология, офталмотология, и др. Компанията има доста голям резерв от продукти, които престои да пусне на пазара. Надеждите са, че това ще ги изстреля на по-предна позиция. Чрез инициативата „Светлина за света”, която е тяхна постоянна благотворителна активност, фирмата подпомага безвъзмездно борбата с лечимата слепота в различни региони по света, вкл. и в Югоизточна Европа.
----
Катарактата е известна като „старческо перде.” При нея, с напредване на възрастта, естествената човешка леща загубва своята прозрачност и пречи на преминаването на светлината в окото. Зрението може да се възстанови само чрез операция – отстраняване на помътнялата леща и имплантиране на изкуствена леща. Операцията от катаракта е най-често извършваната операция в медицината въобще. Ежегодно у нас се правят над 30 000 операции на „перде”.

----
Едно от големите предимства на лещата е, че има и 4-ри ушишчки и лежи много стабилно в очния капсулен сак и много .добре се адаптира, тъй като има усъвършенствана сферична оптика. Подарените лещи са в инструмента (доза инжектор), с който ще се имплантират, което ги прави и абсолютно стерилни. Нормалното време за една операция на катаракта и слагането на лещата, която ще се извършва безкръвно и безшевно с най- модерната апаратура, е между 20 мин. и половин час. Това е най-високо качествената и добре продавана мека, оцветена леща в дъщерните предприятия в Европа, Мексико Бразилия, Аржентина, Китай, Индия и др. държави, а имплантирането и дава много добри резултати, което е от значение за пациентите и за лекарите.

Доц. Златица Петрова, директорът на изпълнителната агенция "Медицински одит",е освободена от длъжност

съобщи здравният министър д-р Стефан Константинов, но не посочи кой ще бъде новият изпълнителен директор на агенцията.
По отношение на мотивите каза:  Просто е освободена от длъжност. Виждате какво се говореше напоследък в публичното пространство. Има неясноти, малко трябва да оптимизираме дейността на агенцията. Структурата не се закрива, хората остават. Те са ценени. Скоро ще разберете..Той изрази очакването си, че контролният орган ще работи по-добре през 2012-а в сравнение с предходната година и допълни, че трябва много по-бързо да се реагира на сигналите и много по-ясно да се дават заключенията.
Депутатите от парламентарната здравна комисия обаче настояват да изслушат министъра на здравеопазването за работата на агенция „Медицински одит" и причината за отстраняването на доц.Петрова. 

Метрото от жк „Младост" до „Цариградско шосе" ще заработи през м.май


Още през май ще бъде пусната метролинията от жк „Младост" до „Цариградско шосе", съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, след като инспектира строежа на софийското метро и довършителните работи по него.
През август хората от жк „Обеля" ще стигат до центъра за 10 минути, а от жк „Лозенец" до центъра ще им трябват само 5 минути. С пускането на участъците от метрото ще заработят и три големи буферни паркинга. Първият, който ще се пусне през май, ще е на „Цариградско шосе" и ще има места за 1300 коли. През август ще има още два - на бул. „Ломско шосе" и на бул. „Черни връх", като те ще имат по 600 места.
Подготвя се и пускането на специална карта за всички линии на метрото, която ще струва 35 лв.
Отделно от идеята за карта за всички линии на метрото, на преференциални цени, се обмислят и варианти за облекчения при комбинацията паркиране на буферния паркинг и използване на метрото. Подготвя се и предложението към СОС за цялостната промяна в тарифната политика на общината за всички видове градски транспор, съобщи още Фандъкова.

Баща държал дъщеря си заключена в банята в продължение на 9 години


Израелският арабин, държал заключена дъщеря си в банята на дома си в Калкилия", в северната част на Западния бряг, е предаден на израелските власти. 49-годишният мъж е временно задържан в ареста. При разпита на заподозрения станало ясно, че той е държал дъщеря си заключена от страх да не стане жертва на сексуално насилие.
Момичето, което сега е на 20 години вече е предадено на майка си, която живее на Западния бряг и е разведена със съпруга си от години.


474 267 души у нас са с призната степен на увреждане- трайно намалена работоспособност

От тях 9 039 са деца, а 465 228 са на 16 и повече навършени години, сочат данни на Националния статистически институт (НСИ) към 1-ви февруари 2011 г. В същото време НСИ брои всеки месец 434 147 инвалидни пенсии, показва справката на самия осигурител. От тях обаче едва 354 171 са лични, останалите са наследствени.  
Данните са събрани въз основа на въпроси, зададени в съответствие със Закона за защита на личните данни, който определя като възможно събирането на лични данни по отношение на здравето само в случаите, когато лицето е дало своето съгласие за това.
Най-голям е делът на децата със степен на увреждане от 50 до 90% - 4 040, или 44.7% от децата с увреждания. За 3 035 деца, или за 33.6% е посочено наличие на степен на увреждане над 90%. До 50% степен на увреждане имат 1 964 деца, или 21.7% от децата с увреждания.
С нарастване на възрастта се увеличава броят на лицата с увреждания. Жените с увреждания повече са  - 262 хил. срещу 212 хил. мъже. В младите възрасти преобладава делът на мъжете с увреждания, докато във високите по-голям е този на жените. Относителният им брой се изравнява в групата между 40 и 49 г. Най-много инвалиди има сред групата между 60 и 79 г. При още по-възрастните - над 80 г., пък всеки четвърти има признато увреждане.
При децата до 16 години на всеки 1000 души 16 са с увреждания, докато сред възрастното население на 80 и повече години показателят е 237 на 1000, сочат още данните на НСИ.
Сред хората с увреждания над 16-годишна възраст най-голям е делът на тези със степен на увреждане от 71 до 90% - 184 556, или 39.7%. Хората с най-висока степен на трайно намалена работоспособност - над 90%, са 131 298, или 28.2%. Най-нисък е делът на лицата с намалена работоспособност до 50% - 38 846, или 8.3%.
67 549 от хората с увреждания са в икономически активна възраст – между 16 и 64 години. От тях заети са 56 150, а 11 399 души са безработни. И от статистиката на НСИ личи, че хората с увреждания трудно намират място на пазара на труда.
Най-много хора с увреждания живеят в област Силистра. Там 20,2% или всеки пети над 16 г. е с призната степен на инвалидност. С най-малък дял на хората с трайно намалена работоспособност пък е Бургас - само 5 %. Средният процент за страната е 10,4%, показва изследването.

четвъртък, 26 януари 2012 г.

Министър-председателят Бойко Борисов: Даваме 2 млн. лв. за болните от мукополизахаридоза, защото съм поел ангажимент

Рядкото заболяване мукополизахаридозата ще бъде включено в Наредба 38



НЗОК ще  заплати 2 млн. лв. за лекарствата за децата, болни от рядката болест мукополизахаридоза
Това предвижда проект за промяна на Наредба 38, която  се очаква да бъде обнародвана в „Държавен вестник“ до края на следващия месец. Предстои в кратък срок да бъде свикана Комисията по цени и реимбурсация, за да се действа бързо и медикаментите да бъдат включени в позитивната листа. Това бе оповестено от министър-председателя Бойко Борисов след като заедно с министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов имаше среща с родители на болни деца от рядката болест. Борисов изрази надежда парите да бъдат преведени скоро. „Децата са чакали години наред, а нашето правителство сега в момент на финансова криза, ще изпълни това, защото аз съм поел ангажимент”, подчерта премиерът.
В момента в страната има диагностицирани 4 деца с мукополизахаридоза. Три от тях са с тип 2, а едно е с тип 6. Лекарствата, с които се лекуват редките болести се наричат „сираци”. Те са изключително скъпи, тъй като се ползват от много малък брой пациенти. По тази причина терапията за мукополизахаридоза за едно дете на година ще струва между половин и един милион лева.
От години родители на деца с мукополизахаридоза се борят с държавните институции за осигуряване на животоспасяващите медикаменти.
В края на миналата година починаха две деца, засегнати от тежкото заболяване, които така и не доживяха да получат необходимото лечение.
-----
Мукополизахаридоза (Синдром на Хънтър) е рядко, предаващо се наследствено заболяване. Пациентите с мукополизахаридоза не произвеждат един ензим, наречен идуронат-2-сулфатаза. Този ензим е необходим, за да се разграждат веществата в организма, известни като глюкозаминогликани.
Тъй като пациентите с мукополизахаридоза не могат да разграждат тези субстанции, те постепенно се натрупват в повечето органи на тялото и ги увреждат. Това причинява голям брой увреждания, особено трудно дишане, необратими мозъчни изменения и много други. Без лечение тези симптоми стават все по-тежки във времето и пациентите умират. За това средната продължителност на живота им е 12 – 15 години.


Обявена e грипна епидемия в още региони



 

От 26.01.2012 г. е обявена грипна епидемия в област Монтана и в общините Ихтиман и Долни Богров, а от 27 януари и в област Стара Загора. Засега училищата няма да бъдат затваряни.

Масови проверки за съмнителни хранителни добавки

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) започва масови проверки на търговски обекти, в които се продават хранителни добавки, след сигнал от Европейската агенция за безопасност на храните (EFSA), че на територията на общността се търгуват хранителни добавки, под формата на чайове, капсули, таблетки, млечни и сладкарски изделия, дъвки и др., чиито реклами са лъжливи и подвеждащи.Същите са включени от EFSA в черен списък. Голяма част от тях се намират и у нас.Според етикетите, на близо 100 проверени продукта, те едва ли не са панацея за здравето, а всъщност са най-обикновени храни и напитки.
Тъй като няма регламентирани места за тяхната продажба, те се търгуват в аптеки, дрогерии, хранителни магазини и на бензиностанции.
От агенцията ще проверяват не само документи за произход на хранителните добавки. Инспекцията ще включва и лабораторни анализи. Проби ще се извършват на произволно избрани съмнителни продукти, за да се установи дали съставките от етикета отговарят на съдържанието. При установено нарушение продуктите ще се конфискуват и ще се налагат парични санкции.
------


Продуктите, на които етикети пише, че намаляват рисковете за здравето, са десетки. 
Някои съдържат смес от плодове или само червена боровинка, други - комплекс от ликопен и суроватка, както и екстракт от вид кактус или се предлагат като нискомаслени продукти.Твърденията за повечето от тях са абсурдни, тъй като не е установена връзка между консумацията на продукта и надписа на етикета.
Не е малък и списъка с продукти, надписите върху, които сочат, че подпомагат детското развитие и здраве. Повечето от тях са добавки, съдържащи омега-3 и -6 мастни киселини. За тях се твърди, че успокояват и спомагат за умственото развитие на децата, увеличават концентрацията и способността за учене. На различни млечни продукти може да се прочете, че три дневни приема спомагат за поддържане на здравословно тегло при деца и юноши. При анализ е доказано, че за посочените добавки за деца не е установена причинно-следствена връзка между употребата и претендирания ефект.
Същото заключение е валидно и за категория добавки, чайове, млечни продукти и дъвки, които се предлагат едва ли не като панацея при различни случаи - елиминират горещите вълни при климакс, утоляват вълчи глад, намаляват стреса, подсилват имунната система и подобряват устната хигиена.
Ако се вярва на надписите, други добавките имат вълшебни свойства, но само при редовна употреба - намаляват нивото на холестерола в кръвта, респективно рисковете от сърдечносъдови заболявания, предпазват от вредни бактерии и предотвратяват пикочни инфекции при жените. Връх в заблудата е твърдението, че при редовна консумация на определена марка естествено газирана минерална вода се намаляват хипергликемични състояния при диабетици.

Националният омбудсман официално запитва министърът на здравеопазването относно заплащането от НЗОК на лекарствата за болните от Алцхаймер

45 000 българи с Алцхаймер без лекарства

Само в четири страни от ЕС лекарствата на болните от Алцхаймер не се изплащат от здравната каса - България, Естония, Литва и Малта.В България болните с деменция са над 90 000, половината от тях са с диагноза Алцхаймер, но без реимбурсация на лекарства, а 25 000 са застрашени да развият заболяването.
 На среща между омбудсмана Константин Пенчев, гражданското сдружение „Алцхаймер България" и фондация „Състрадание Алцхаймер" стана ясно, че МЗ все още не е спазило решение на Върховния административен съд да осигури безплатни лекарства за болните от Алцхаймер.
От НЗОК заявиха, че ще плащат за лекарствата, ако  бъдат включени в Наредба 38, определяща списъка на заболяванията, за които касата изплаща частично или напълно лекарства.
В тази връзка националният омбудсман Константин Пенчев ще отправи официално запитване към министъра на здравеопазването д-р Стефан Константинов какво се прави по въпроса. 
Независимо, че от 2009 г. има сформирана експертна работна комисия към МЗ, ангажирана да включи лекарствата за заболяването в наредба 38, сдружението към момента няма информация какво се прави по този въпрос.
Има решение на Комисията за защита от дискриминация, според което не включването на болестта в наредбата е пряка дискриминация по признак увреждане. От края на миналата година е в сила решение и на Висшия административен съд, че болните имат право на безплатно лечение. При неизпълнение на решението в срок до три месеца МЗ подлежи на административна санкция в размер от 2000 до 10 000 лева.

 

След 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече

През 2020 г.: търсещите работа ще са с 660 000 повече от местата


Ако правителството не промени държавната политика в сферата на заетостта след 8 години търсещите работа ще бъдат двойно повече, отколкото сега регистрираните безработни в бюрата по труда. В зависимост от промяната ситуацията може да се подобри, но може и да се влоши, тъй като очакваното продължаващо намаляване на населението и икономическата активност, като прогнози са, че работната сила (хората, които са в трудоспособна възраст) ще намалее с почти 10%.  
В следващите 8 г. заетостта ще намалее съществено в селското, горското, рибното стопанство и преработващата промишленост.За сметка на това ще има увеличение в услугите, в научните изследвания, образованието, здравеопазването, търговията, хотелиерството и ресторантьорството.
Това са официалните данни от проучване на Министерството на труда и социалната политика (МТСП).
По данни на Агенцията по заетостта през декември регистрираните безработни са 342 хил. души. Те са се увеличили спрямо предходния месец, но на годишна база почти няма промяна.  

Основни проблеми са неадекватните образование и квалификация на трудещите се. Структурата на икономиката се променя, но на образованието не. Този проблем ще продължи да расте и ще се превърне в основен, показва проучването на трудовото министерство.

Паралелно именно секторите, в които има най-сериозен недостиг на кадри, ще продължат да се разширяват - интернет и високи технологии (виж графиката). Търсенето ще се засилва и в секторите, свързани с предоставяне на услуги, и ще намалява в селското стопанство и промишлеността.

Най-обучените са най-безработни. Данните на МТСП показват, че през 2020 г. най-голям ще е дисбалансът в групата на завършилите средно образование -предлагането на работна сила ще надвиши с 400 хил. търсенето. При висшистите се очаква търсещите да са с 200 хил. повече, а при хората с основно и по-ниско образование - с 60 хил. души или почти два пъти повече от настоящото състояние на пазара на труда.Най-тежката целева група са хората без образование.

МТСП въз основа на проучванията ще създаде електронен „барометър" на състоянието и тенденциите на пазара на труда. Целта е по него хората да се ориентират какви специалисти търси бизнесът - какво образование да завършат или към каква квалификация или преквалификация да се насочат. Очаква се информацията да е основа и за формирането на по-адекватна национална политика, свързана с пазара на труда. Сайтът трябва да бъде активен към 2013 г.



Европейската статистическа служба Евростат: 75 хиляди българи са починали от болести на сърдечносъдовата система

75 000 българи са починали от сърдечни заболявания  през 2010 г., като 56 000 от тях са над 65-годишна възраст. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат.
Над 80% от смъртните случаи в Европа през 2009 година са при хора в пенсионна възраст, след 65-годишна възраст, което е 80,3% от всички смъртни случаи в ЕС.
Основната причина за високата смъртност са заболявания, засягащи органите на кръвообращението. Също така леталният край на много европейци над 65 години се причинява от мозъчно-съдови болести и онкозаболявания.  Причините за високата смъртност у нас не се различават от тези в другите държави членки. България не прави изключение от тази тревожна картина.Според статистиката у нас през 2010 г.  общо са починали над на 100 000 души. От тях близо 75 хиляди са починали от болести на органите на кръвообращението, от които пък над 56 хиляди са били възрастните хора над 65-годишна възраст у нас. 755 умират от исхемична болест на сърцето, от мозъчни заболявания 1310, от дихателни заболявания  204, от рака на белия дроб 137, от колоректален рак загиват 128, от злокачествени образувания на гърдата 87, а от рак на простатата - 133.  
Най-висока смъртност от сърдечно-съдови заболявания в ЕС е регистрирана в Литва - 2250 души на 100 хил., Словакия - 2072, Унгария - 1523, Румъния - 1317, а най-ниската смъртност от сърдечни болести е сред възрастното население на Франция - 235 случая на 100 хил., Естония - 317, Гърция - 379, Италия - 455 и т. н..
България се намира в сравнително ниска позиция за нивото на най-често разпространените ракови заболявания при жените - рак на гърдата -87 на 100 000 души и при мъжете - рак на простатата -133 на 100 000. Най-високи нива на заболявания от рак на гърдата са регистрирани в Дания (151), Белгия (124) и Холандия (120). В тези страни са регистрирани и сравнително високи данни за рак на простатата - Дания (162), Белгия (190), Холандия (207) и др..
Според проучването на Евростат през 2060 г. процентът на населението на възраст 65+ в ЕС се очаква да се увеличи до близо 30% от общото на Стария континент.
Програмите за обществено здраве в цяла Европа са насочени към намаляване на смъртността сред хората на възраст 65+ чрез превантивни мерки.

Само 87 дeпутaти са участвали в парламентарния контрол в последното тримесечие на 2011 г.


В 8-я мониторингов доклад "За състоянието на парламентарното управление" на Института за модерна политика са анализирани основните проблеми и тенденции в работата на НС през последните месеци.
Участието на депутатите в парламентарния контрол в периода септември-декември м. г. е най-слабото от началото на мандата, се посочва в него. В доклада е направен анализ на „сивото законодателство”, което нарушава принципите на добро управление и гражданските права.С приемането на "сиви закони", които прокарва частни и уреждат лобистки  интереси и непрозрачни назначения, се характеризира работата на парламента през последната сесия в периода септември-декември  2011 г. .За проучвания период депутатите са обсъждали 19 "сиви" законопроекта, които прокарват интересите на различни лобите или нарушават гражданските правата, алармираха от института. 10 от тях са предложени от управляващите и са приети, а 8 са на МС и още се обсъждат. Обобщени са данните за парламентарния контрол и се прави качествен анализ на отговорите на министрите.Анализът на парламентарния контрол сочи, че през последната сесия са зададени 261 въпроса и 52 питания.В последната сесия са отправили въпроси само 87 депутати, което е най-слабото представяне от началото на този мандат.. Иван Иванов от Синята коалиция е задал 24 въпроса; социалистката Мая Манолова - 21, а Яне Янев и Корнелия Нинова -по 14 въпроса и питания. Червените депутати водят класацията за най-много отправени въпроси - 170, последни са ДПС с 10 питания. ГЕРБ е на дъното на подреждането по активност в парламентарния контрол с едва 0,2% от въпросите. Най-много отговори на депутати са дали министрите Лиляна Павлова и Трайчо Трайков, следвани от Симеон Дянков и Цветан Цветанов. В доклада се оценява като незадоволително поведението на министрите Цветан Цветанов, Сергей Игнатов, Стефан Констатинов, Тотю Младенов, Мирослав Найденов, както и на премиера Бойко Борисов.
Според експертите на Института за модерна икономика обаче отговорите на повечето министри са характерни с популизъм, формални, наситени са с партийна пропаганда и липса на визия и компетентна аргументация за развитие на ресорите им, както и лични нападки.
От института ще започнат да правят мониторинг и на работата на президентската институция.

Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца" одобри 43 молби за лечение в чужбина


Това стана на първото заседание през тази година на Общественият съвет към „Фонд за лечение на деца". Девет от децата ще се лекуват  извън страната, а 11 ще заминат за продължаване на лечението и контролни прегледи в чужбина. При14 от тях ще бъде подпомогнато лечението им у нас . Фондът одобри и 9 случая за доплащане на лечението. Общият размер на утвърдените средства за децата, са в размер на 606 026 лева.През миналата година „Фондът за лечение на деца" е помогнал на 387 деца от цялата страна или със 117 повече, отколкото през 2010-а. От тях 273  са получили финансиране за лечение в чужбина, а други 114 - за покриване на различни медицински изделия или медикаменти в България. 
Общо за лечението на  децата са гласувани 9.7 млн. лв.. Сред най-честите заболяванията, за които са отпускани средства, са ортопедични, офталмологични, онкологични, неврологични и урологични. За лечение на ортопедични заболявания са изразходвани 1 550 000 лв., а за онкологични заболявания – 1 700 000 лв. За офталмологични заболявания Фондът е отпуснал 880 000 лв., за урологични - 700 000 лв., за неврологични – 400 000 лв., други заболявания – 2 400 000 лв. За осъществяване на трансплантации са заплатени 2 050 000 лв. Най-високите суми, заплащани през изминалата година, са за осъществяване на трансплантация – 265 000 евро, 240 000 евро за лечение на онкологично заболяване, 70 000 евро за урологична операция и по 60 000 евро за провеждане на специфично радиологично лечение. 
Най-малкият пациент, финансиран чрез Фонда е на 4 месеца и е лекуван в Австрия. Най-продължително е било лечението на дете, изпратено за костно-мозъчна трансплантация в Германия - 8 месеца, като лечението продължава и в момента.
Германия, Австрия, Франция, Англия, Турция, Белгия са държавите, в които са изпращани най-много от децата.Най-много деца са лекувани в Университетска клиника Тюбинген, Университетска клиника Грайфсвалд, клиника „Шарите“ /Берлин/, Многопрофилна болница Виена, Ортопедичната клиника „Шпайзинг” /Виена/, Университетска клиника Грац, болница „Робер Дебре“ /Париж/, Институт „Гюстав Руси” /Париж/, Детска болница в Бирмингам, болница Грейт Ормънд Стрийт /Лондон/, болница Мурфийлдс /Лондон/. Лечението на децата е извършвано от световноизвестни медицински специалисти като проф. Франц Грил и д-р Валтер Щробл /Ортопедична клиника „Шпайзинг”/, проф. Ерик Маскар /Париж/, проф. Клеменс /Университетска клиника Грайфсвалд/, проф. Йорг Фукс /Университетска клиника Тюбинген/, проф. Хьолварт /Университетска клиника Грац/ и др.
-------

За да сбъдне мечтата си 8-годишният Тодор Чаушев от Момчилград се надява на помощта  на хората с добри сърца. Опитите на семейството му да  бъде включен във Фонда за лечение на деца в чужбина, в Българската Коледа или пък инициативите, които събират средства за болни деца, досега са неуспешни. Отговор отникъде няма. Момченцето вече започна лечението си в чужбина. Нужни са още средства, с които да го продължи в клиника в Израел.
Тошко е с диагноза детска церебрална парализа. У нас е претърпял няколко операции. Родителите му се свързали с клиника в Израел, където успешно лекуват деца със заболяването на Тошко. Той е преминал и втория курс на лечение, предстои му трети, който ще е в  началото на следващата година.  Може да се наложи да се направи и още един, последен.
Тошко в момента се движи с проходилка сам. Опитва се да ходи и като го водят с една ръка. Вече се справя доста добре, казва развълнувано майка му. Той е много упорито и добро дете и ще постигне много, но ,за стане това, е необходима подркепа и финансова помощ.
Много са благотворителните акции и кампании, всеки открил и малка надежда, търси начин да събере пари за болното си дете, казват родителите на Тошко. Но след като държавата абдикира от отговорността да помогне на децата, пред родителите остава алтернативата да набират средства като разчитат на съпричастността на всички нас. Затова и те се надяват  на подкрепата на хората от региона.
Тошко е борбено момче, мечтата му е да стане лекар и да помага на всички болни дечица. Безплатно, натъртва той. За да няма такива като него, чието здраве зависи от благотворителността.
Лечението се състои от три до пет курса, като един курс и 12 265 евро, казват родителите му.  В тази сума не са включени разходите за път и нощувки, както и престоят на придружителите.
За съжаление тези средства са непосилни за нашето семейство.
Ако решите да помогнете на Тодор по банков път, ето неговите  дарителски сметки:

BIC: STSABGSF
Тодор Славчев Чаушев
BG 37STSA93000019160028 – лева
BG 78STSA93000019160745 – евро
BG 72STSA93000019221866 – долари
Банка ДСК – Момчилград
За връзка може да използвате е-mail : fidanka_chausheva@abv.bg  и телефон 0888141724

Комбинираните прахчета, за лечение на настинки и грип, съдържащи парацетамол, са изключително опасни

Лекарствата срещу грип са опасни особено когато се комбинират
Предозирането на парацетамола и приемането му с кафе или енергийни напитки удря черния дроб


Те дори могат да бъдат смъртоносни, при превишаване на допустимите норми, твърдят проф. Кай Бруне от университета в Ерланген и членовете на неговия екип.
Германските фармаколози настояват комбинираните прахчета или т. нар. сашета за в бъдеще да се продават само срещу рецепта, каквато се изисква при силните болкоуспокояващи медикаменти.
Проф. Кай Бруне твърди, че при дневна доза от над 4 грама (една таблетка е 0,5 грама)  парацетамолът води до увреждане на черния дроб, а с 8 грама за 24 часа може дори да се предизвика чернодробна недостатъчност .
Смесените продукти (прахчетата) са едно недоразумение, те рядко сумират положителните ефекти на различните съставки, но със сигурност обединяват рисковете от тях, бе категоричен той.
Фармакологът съветва пациентите си принципно да не вземат парацетамол, тъй като той може да подейства смъртоносно дори и при леко предозиране.Но краят не настъпва веднага, а чрез агония, която се проточва няколко дни.

-----
Ако човек е болен от грип и е пил първо аспирин,  парацетамол, а после си прави  гореща  напитка с разтворими лекарства, лесно можел да превиши дозата и да порази черния си дроб.
Сашетата с парацетамол не бива да се приемат повече от 4 грама  дневно и не повече от 10 дни.
Парацетамолът трябва да се избягва от хора, които имат увреждане на черния дроб.Да не
приема заедно с лекарства против кръвосъсирване и медикаменти срещу епилепсия, тъй като те подсилват токсичното му действие.
Кофеинът в кафето също подсилва вредният му  ефект, а така също и енергийните напитки.


Хората в България дават от собствения си джоб за здравеопазване почти толкова, колкото и държавата

Пациентите не са равнопоставени при получаване на медицинска помощ от личните си лекари


С около 20 млн. лв. са се увеличили парите за първична медицинска помощ за периода 2007-2009 г, като делът им от общите публични разходи за здравеопазване е нараснал от 4,8 % на 5,1%.
У нас 2.071 млрд. лв. са били общо разходите за здраве, направени от държавата през 2009 г., като за същата година хората са дали от джоба си още 2.020 млрд. лв..
Това показва проучване за достъпа до първична извънболнична медицинска помощ (ПИМП), представено в Националния център по обществено здраве и анализи. Анализът е изготвен от екип с ръководител доц. Петко Салчев, от катедрата по социална медицина и здравен мениджмънт в МУ – София, и е на база данни от НЗОК, даващи картина за ефективността на ПИМП през 2009 г.. То няма за цел да интерпретира фактите, а само да дава съвети и препоръки, обясни авторът. По думите му скоро ще бъде завършено подобно проучване в областта на болничната помощ.
Проучването "Първичната здравна помощ в България - факти и анализи", финансирано от "Отворено общество" е публикувано в специализирания сайт bolenzdrav.com, включва също и данни за ефективността на профилактичните прегледи по райони, имунизациите, майчиното здравеопазване и контрола на диспансеризираните пациенти.
Според данни от доклад на СЗО в страната доплащанията за здравни услуги са близо 40-42%, докато в Европа те са само-20 на сто. Емилия Тончева от офиса на СЗО в София подчерта, че този факт поставя под съмнение дали здравеопазването в България е достъпно за всички.
Така наречената техническа ефективност на джипитата в повече от половината региони на страната тя е под 39 %. Няма данни обаче за лечението на пациенти с остри заболявания, тъй като те се финансират през т.нар. капитация. Средната техническа ефективност на общата дейност на джипитата по региони има сравнително ниска стойност от 47,74 %. Минималната отчетена стойност е 20,76 % за София-град, а най-висока е в Силистра, Разград, Видин, Търговище и София-област.
В областта на профилактиката ефективността е средно 47% за различните региони на страната, а при проследяването и лечението на хронични болести е 50%.
Средната техническата ефективност на регионите по програмна „Диспансеризация" е 50,14 %, като за една голяма част от регионите е под 50 %. Най-ниска тя е в Хасково - 22,79 %, и Сливен - 22,67%, а най-добро е съотношението разходи/дейност във Видин, Разград, Силистра, Търговище и София-област.
Най-малко ходят хората на профилактичен преглед в Хасково, където ефективността е 19,96%, София-град - 22,29 %,  Бургас -34,14 %, Русе -28,74 % и Плевен - 24%. За разлика от Хасково най-добре в това отношение се представят ОПЛ от Видин. Разград. Силистра и София-област, където ефективността е 100%, сочат данните от изследването. Това обаче не означава, че съответният процент от хората са отишли на преглед, а само, че там личните лекари работят най-добре, поясни доц. Салчев.
Най-висока ефективност е отчетена при имунизациите, където само в два региона на страната тя е под 80%. Но бе уточнено, че става въпрос за данни от отчети, показващи каква дейност се отчита от личните лекари, по които здравната каса им е платила.
Най-лошо се оказва положението с майчиното здравеопазване. По програмата за проследяване на бременни и родили жени е 45%. Най-висока ефективност има показана в градовете Силистра, Благоевград, Пловдив, Разград, Видин, Кърджали и Търговище, но отчетена само по количествени параметри като брой заплатени прегледи спрямо населението, което не дава сведения за качеството на оказаната помощ т.е. какъв е бил резултатът от профилактичната дейност например, нито оценки на самите лекари или пациентите им. За София-област тя е 21,01 % и за София-град-34,38 %.
Има градове обаче например Сливен, където отчетената ефективност е едва 0,16 % и Кюстендил - 0,39 %.
Сравнителният анализ на наличните индивидуални практики със стандарта на Националната здравна карта показва, че през 2009 г. е имало недостиг на 1156 общи практики. Най-голяма е била разликата между стандарта и регистрираните практики в Софийския регион, на който не достигат 450 индивидуални или групови практики. Сравнително голям недостиг е имало също така във Варна – 150, Монтана – 54, Пазарджик – 48, Русе – 46. Повече, отколкото е посочено в стандарта, са били практиките в Перник – 9 и Бургас – 7. Анализът сочи още, че дейността на личните лекари намалява. През 2008 г. са отчетени 32 млн., а през 2009 - 26 млн. дейности. Средномесечният брой прегледи на един личен лекар е паднал - от 575 за 2007 г. до 454 през 2009 г.,а среднодневния брой прегледи на един ОПЛ – от 26 на 21.. Броят на ОПЛ също бележи снижение и от 5005 лекари през 2007г.те вече са 4790 през 2009 г.
В същото време обаче средномесечният доход на личните лекари е скочил от 1897 лв. през 2007 г. до 2344-2700 лв. през 2009 г.. Но ако през 2009 г. средните приходи на джипитата са възлизали на около 28 741 лв. годишно, разходите им за практиката са били около 21 909 лв., т.е. нетният им доход средно месечно е около 570 лв.
Наблюдава се обаче известно увеличение на груповите практики – от 210 за 2007 г. до 230 през 2009 г.
Устойчиво намаление има и при пациентите - с 34 000 души, главно поради по-високия брой неосигурени лица през 2009 г.. Най-много неосигурени има в Кърджалийско - 20,1%, в Силистренско -19% и Търговищко - 18,5%. А най-малко са хората без вноски в София-град - 9,1 %, в София-област и Смолянско с по 10,1%.
Между 800 хил.и 1 млн. българи т.е. 10-15% нямат личен лекар. В Силистра  21 % от хората нямат личен лекар, в столицата около 10%, а в Смолян и Габрово едва 8%.
Анализът показва, че съотношението лични лекари/специалисти е 40:60, което би трябвало до се промени, ако държавата наистина иска да насочи усилията си към профилактиката и първичната медицинска помощ, добави доц. Салчев.
Изводът е, че при еднакъв ресурс в отделните региони на страната има значителни разлики в броя на осъществените прегледи и не всички граждани получават една и съща услуга. Ние не можем да кажем защо е така, а само регистрираме фактите, коментира доц. Салчев.

Знам, че имам противник в лицето на Юлияна Плевнелиева

“В нашата партия не се врем в личните отношения на хората ни. Щом има три деца и си живеят добре, значи всичко е наред. Българите гласуваха за президент за Росен Плевнелиев, а не за съпругата му. Нямам честа да я познавам. Просто й изпращам поздрави. .
Това, че тя може да има други разбирания - ето това е демокрация. Аз го приемам. Хората са гласували за Плевнелиев, а не за съпругата му. Аз не познавам тази жена, но и желая да се чувства добре. Нека да си има друго мнение и да си го изразява, заключи Борисов.
Той обясни, че също няма до себе си първа дама, но си върши добре работата и се надява, че това няма да попречи и на Плевнелиев в ангажиментите, които е поел към обществото и държавата.
Така премиерът Борисов коментира по Нова ТВ хапливите закачки на съпругата на президента Росен Плевнелиев, които често пуска на страницата си в социалната мрежа срещу него и кмета на София Йорданка Фандъкова.

Назаем от frognews.bg и blitz.bg

Юлияна Плевнелиева е започнала работа при Дилян Пеевски

Съпругата  на президента Росен Плевнелиев, Юлияна е започнала работа при Дилян Пеевски, твърди в. България Днес.
Юлияна Плевнелиева е зарязала кариерата си в Икономедия и ще отговаря за сайтовете от групата на Пеевски. Първата дама напуснала работата си преди седмица, а след това регистрирала фирма на свое име, твърди вестникът. Вместо да се заеме със задълженията си на президентска съпруга тя продължила да се занимава с IT проекти. Офисът, в който ще работи Юлияна Плевнелиева е чисто нов, с изглед към цяла София. Тя ще има своя стая, откъдето ще следва разпорежданията на Пеевски и ще води свои отделни проекти към изданията му, посочва България Днес. Юлияна Плевнелиева не се е появявала пред камерите и дори не присъства на официалната церемония по встъпването в длъжност на Росен Плевнелиев

Назаем от Novini.bg

Който и да бях посочил, щеше да стане президент

Юлияна Плевнелиева разкри, че думите на премиера „Който и да бях посочил, щеше да стане президент”, са я обидили безкрайно и са уронили престижа на мъжа й.
Борисов постави под съмнение интелигентността на обществото с тази реплика, заяви тя и допълни, че да си президент в България не е някакъв успех. Именно думите на „индивидът Борисов” са омаловажили тази институция.
Президентшата повтори изказването на Росен Плевнелиев, че в президентството няма служба „първа дама”. Освен това, народът не е гласувал за нея, че да е длъжна да се съобразява с общественото мнение. Според нея ситуацията в държавата е цирк и категорично заяви, че не желае да участва в този фарс, в който е намесен мъжът й и има пълното право да остане в сянка.
----
Интервюто бе публикувано на сайта Бъзикилийкс, което прави достоверността му нищожна. Интернет изданието публикува само статии, плод на художествена измислица, но  от измислените отговори на „президентшата” можем да си извадим много изводи, които отговарят на истината.
-----

Първата дама съветва : да изхвърлим премиера Бойко Борисов много далеч и други хора да се оправят с него. Юлияна Плевнелиева не само, че не крие неприязънта си към Бойко Борисов и ГЕРБ, но и държи всички да научат позицията й. Бизнес дамата редовно публикува жлъчни коментари по адрес на управляващите или прави препратки към подобни материали в профила си в „Туитър”.
„Трябва ни бойкомет, не бойкометър! Да го запратим през девет планини в десета и завалийките, да се оправят”, пише Плевнелиева през 2010 г. След местните избори миналата година, Юлияна публикува „стотици бездомни кучета, лаещи радостно… празнуват победата на Фандъкова”.
Отсъствието на Първата дама на церемонията по встъпването в длъжност на съпруга й Росен Плевнелиев, провокира множество коментари в публичното пространство.
Юлияна Плевнелиева не е от жените, които ще ходят по коктейли или пък да дава захаросани интервюта, в които надълго и нашироко да разказва за съвместния си живот с президента, разкриват приятели на Първата дама. Още преди Росен Плевнелиев да влезе в политиката, съпругата му никога не го придружавала по приеми. За Юлияна най- важното е да се развива сама и да отглежда трите си деца, разказват близки на семейството.
Плевнелиева твърдо отказа семейството й да напусне дома си в затворения комплекс „Резиденшъл Парк София” и да се премести в „Бояна” . Бизнес дамата не желае политическата кариера на съпруга й да влияе и да променя живота на децата им.
Съпругата на президента не обича медийното внимание. Плевнелиева е изключително прагматична. Мъжът й не веднъж е казвал в свои интервюта, че тя е най- големият му критик и винаги го приземява. Първата дама е затрупана от покани за участия в телевизионни предавания, но категорично отказва всякакви изяви по медиите.
Юлияна Плевнелиева никога не е била съгласна с включването на мъжа си в политиката. Тя пое всички бизнес дела на семейството, но въпреки това успешно съчетава всичките си задължения. Първата дама дори намери време да върти още една фирма. Неин съдружник е бившият й колега от „Икономедия” Камен Станев.

Назем от razkritia.com и skandalno.net

Столична лекарска колегия застрахова редовните членове на БЛС - София


Предложението, на проф. Милан Миланов, председател на Столичната лекарска колегия, бе подкрепено от управителния съвет на колегията и е сключен договор за застраховка „Професионален риск" за всички редовни членове на БЛС - София. Застрахователната полица ще бъде изплатена от средства на УС на РЛК - София. За целта е необходимо всяко дружество на БЛС да изготви списъци на редовните си членове с трите имена, УИН, „съгласен съм" и подпис. Застраховката на всички редовни членове на БЛС -София е в сила от 25.01. т. г.и със срок от 1 година.

Институт "Отворено общество"- София удължава срока за подаване на документи за конкурса за избор на наставници

Във връзка с изпълнението на компонент "Наставничество" по Стипендиантска програма за студенти по медицина и лекари-специализанти от ромски произход, Институт "Отворено общество"- София удължава срока за подаване на документи за конкурса за избор на наставници – практикуващи лекари до 1 февруари 2012 година.
Конкурсът е насочен към практикуващи лекари, специалисти по здравни грижи и университетски преподаватели от медицинските университети и колежи от градовете София, Враца, Стара Загора, Плевен, Пловдив и Варна за академичната 2012 година. 
Повече подробности за условията на конкурса можете да прочетете на сайта Институт "Отворено общество"-www.osf.bg