Translate

петък, 9 март 2012 г.

Портокалът е най-здравословната храна


Портокалите се появяват в Европа някъде около XV-XVI в.
Според някои източници внесени са от поругалците от Индия, а според други са донесени от Китай през 1518 година. Портокалите са били разпространени в Персия, Египет, Испания и Северна Африка от арабите по пътя на техните завоевания. Смята се, че името "orange" произлиза от арабски.
Първото портокалово дърво е засадено в Лисабон. Портокалът е цитрусов плод на вечнозеленото дърво портокал, което достига височина до 12 м.
Eдин портокал е много по-полезен от таблетка витамини, твърдят учени от университета “Бригъм Янг” в щата Юта.
Плодът е с високо съдържание на витамин А, ценен за здравето на кожата, и на витамин С, които са едни от най-добрите и ефикасни средства срещу свободните радикали. Само един портокал доставя 116, 2% от необходимата доза витамин C на ден. Витамин В1 има важна роля в освобождаването на енергия от въглехидратите, регулира апетита, поддържа мускулната функция и е много важен за функционирането на нервната система, а витамин В9 (фолиева киселина) помага за понижаване на риска от сърдечни заболявания и участва в синтезирането на аминокиселините. Той съдържа още и витамин В2, витамин В3 и витамин В6.
В портокалите са открити общо 170 фитохимични елементи, включително 20 съединения на каротинова киселина.
Уникално е съчетанието на антиоксиданти в оранжевия плод, за които знаем, че забавят стареенето на клетките, помагат за предотвратяването на сърдечно-съдови заболявания и предпазват от рак. Преобладаващият флавоноид - хесперидин се свързва с повишаване на "добрия" холестерол и понижаване на "лошия" холестерол и триглицеридите.
Портокалът е богат, както на фенолни съединения – биохимикали, които имат също антиоксидантни и антимикробни свойства, така и на лимонена киселина до 2,5%, която е важна за метаболизма. Съединенията наречени лимоноиди пък играят важна роля в борбата с рак на устата, кожата, белите дробове, гърдата, стомаха и дебелото черво.
Плодът е богат също така и на пектин, който помага за изхвърлянето на холестерина, преди той да успее да замърси артериите. Пектинът подобрява перисталтиката на червата, помага на организма да изхвърли вредните вещества (токсините) и препятства гнилостите процеси. Благодарение на него се превъзмогва и чувството на глад, тъй като този ензим контролира апетита, а и изобилието на фибри правят плодът един от най-засищащите. Съдържанието на калий, в него пък помага на организма да поддържа балансът на течностите и намалява риска от високо кръвно налягане.
Портокалът повишават активността на имунната система и осигурява защита срещу високо кръвно налягане, респираторни заболявания и много други хронични заболявания. Помага за предотвратяване образуването на камъни в бъбреците, предотвратяват образуването на язви. Той е полезен срещу хиповитаминоза, подагра, чернодробни и бъречни заболявания, ревматоиден артрит и затлъстяване.
Сокът от портокал има противовъзпалителни, антивирусни, антиалергични свойства, предпазва от образуване на тромби и помага дори за външно лечение на инфектирани рани. Препоръчва се при констипация. Сутрин на гладно и вечер преди сън да се изпива по една чаша сок или да се изяждат по един-два плода.
В миналото портокалът е използван за лечение на незарастващи рани и язви, а отварата от корите, особено от неузрели плодове, е ползвана за кръвовъзстановяващо средство при прекалено обилна менструация и други маточни кръвотечения. Изсушената кора се ползва от китайските лекари за лечение на кашлици, простудни заболявания, даже и злокачествени заболявания на млечната жлеза.
Казано на кратко елементите, които се съдържат в портокала са сред най-добрите източници на хранителни вещества за организма по време на диета. При консумацията обаче трябва да се набляга на цели портокали, а не на изстискани. Енергийната стойност на 100 гр. плод е 183 kJ (44 kcal).

Препичането на месото е желателно да се избягва

При приготвяне на месото на силна фурна (над 150°С), или запържване в нагорещена мазнина е грешно се смята, че това го „запечатва“, и така се запазват по-добре соковете му във вътрешността.
Високата температура при пържене и при печене влияе на протеините в червеното месо, пилешкото и рибата, като по този начин създава хетероциклични амини, които представляват значителен риск за възникване на рак на стомаха, дебелото черво, простата и млечните жлези. Когато белтъците се готвят при високи температури, хетероцикличните аминокиселини се образуват именно в загорялата коричка.
До този извод са стигнали американски изследователи от университета "Джон Хопкинс" в резултат на изследвания с лабораторни мишки. По-ранни други техни изследвания също доказват, че и полицикличните ароматни въглехидрати предизвиква генетични мутации в червата, далака и простатата отново при опити с лабораторни мишки. Те се появяват, когато сокът от месото капе върху въглените или горещите повърхности, в резултат на което се появява пушек. Грилът също има мощен канцерогенен ефект, защото при излагане на месото или картофите на директен пламък, започва т. нар. „пиролиза” и продуктите придобиват канцерогенни свойства.
Затова избирайте по-постно месо или отстранявайте всичко мазно от него, преди да го готвите, за да предотвратите образуването на пушек, от който остават канцерогените по месото.
Но дори ако готвите месото на тиган без мазнина, черните добре запържени парчета месо или риба, също съдържат тези два типа химични компоненти.
За да намалите драстично тези вредни вещества единият от начините е месото да се постави за кратко в микровълновата печка преди печенето на грил или във фурната.
От националния онкологичен институт на САЩ съобщават, че месо, което е било в микровълнова печка за две минути преди готвене, е с 90% намалено съдържание на хетероциклични амини.
Другият начин да тяхното предотвратяване е използването на тънка марината с оцет или лимон, чесън, билки или цитрусови плодове. 30 минутно мариноване намалява хетероцикличните амини с до 96%.
Готовите гъсти сосове за барбекю от магазина може да увеличат вредните вещества, така че е добре да се разреждат с вода.
Когато приготвяте бургери, обръщайте ги често и използвайте по-ниска температура на приготвяне, за да капе по-малко сок. А пържолите е добре да бъдат тънички, за да се съкрати времето им на печене.
Не забравяйте и съвета на специалистите-консумацията само на 100 грама плодове и зеленчуци дневно намалява рискът от образуване на злокачествени заболявания с 20%.

четвъртък, 8 март 2012 г.

Приспивателните хапчета увеличават депресиите и риска от рак

Една трета от мъжете и жените имат проблеми със съня. Хапчетата против безсъние редовно приемани в продължение на няколко седмици или месеци водят до намаляване на чувствителността към тях. В резултат на това ефективността на лекарството спада и се налага използването на все по-големи дози за постигане на сънотворния ефект.

Резултатите от изследване, в което са участвали над 10 500 души, приемащи и 23 600 не приемащи такива хапчета, проведено от калифорнийски екип от учени сочат, че при хора, които редовно пият сънотворни лекарства, вероятността да живеят по-малко е с 30% по-голяма, отколкото тези които не пият такива. Опасността от самоубийства също нараства при тези от тях, които ги пият, тъй като медикаментите действат пряко на централната нервна система. Отчетено е още и нарастване в риска от ракови заболявания с 35%, при всички, които ги приемат най-малко четири пъти месечно в период от поне две години и половина без прекъсване.
Освен това хапчетата за сън влияят негативно и на хората с депресия, които заспиват много трудно, след което се събуждат в малките часове уморени и често пъти с главоболие, както и на определени умения. Например при шофиране реакциите, координацията се забавят, което може да доведе до пътнотранспортни инциденти.
Окончателните им изводи са:че има вероятност тези, които са пили между 18 и 132 таблетки на година, да починат 4,6 пъти по-рано. А тези, приемали под 18 хапчета, също са заплашени от риск да умрат но 3.6 пъти по-рано.
Според други проучвания приспивателните хапчета засягат дихателната система и причиняват различни респираторни проблеми докато човекът спи.
Лекарите съветват хората, които искат да ги спрат и да потърсят друг метод срещу безсънието, за да се избегнат неблагоприятните последици да не го правят от раз, а да намаляват дозата/броят постепенно.
Да припомним, че тези, които спят по-малко от 5 часа на денонощие са застрашени близо три пъти повече от развитие на диабет, а също така и от затлъстяване. Ако човек не спи достатъчно той произвежда "хормон глада". Тялото се опитва да компенсира липсата му, в резултат на което хората имат чувство за перманентен глад и ядат и пият бързо и неконтролируемо.
Липсата на сън води още и до увеличаване на кръвното налягане и е сериозна последица за нарушения в нервната система, депресия и дори алкохолизъм.

Да се наслаждаваме на кафето, но умерено

Кафето е една от най-популярните напитки не само у нас, а и в света. За него не може да говорим еднозначно, защото плюсовете и минусите му непрекъснато се преплитат и се оказва, че полезното за едни е вредно за други хора.
Да не забравяме, че неговото действие зaвиcи най-вече oт copтa, а нe тoлĸoвa oт ĸoличecтвoтo кафе. Така например аpaбcĸитe copтoвe cъдъpжaт oт 1 дo 1,5 % ĸoфeин, дoĸaтo в пo-cилнитe copтoвe като poбycтa cъдъpжaниeтo мy e oт 2,2 дo 2,5%.
В страните, където се отглежда и пие много кафе, нескафето не е популярно. То е остатъчен продукт с химически добавки и се изнася само за САЩ и Европа. Световни производители на висококачествено кафе са страните от Латинска Америка – Бразилия, Колумбия, Куба, Никарагуа.
Две-три чаши от него дневно или еквивалента на 400-500 милиграма даже са полезни, но през минимум 2 часа, тъй като то има добър ефект върху общото състояние на организма.
Според различни експерти кафето в умерени дози стимулира концентрацията, помага на мозъка да се справи с последствията от стреса, предизвикан от недоспиване и влияе добре на здравето. Това се дължи преди всичко на кофеина, който в малки дози стимулира централната нервна система и най-вече кората на главния мозък. Тази реакция подобрява цялостната обмяна на веществата и жизнената дейност на всички тъкани в организма, ускорява усвояването на въглехидратите, което тонизира мускулатурата и помага за възстановяване от физически натоварвания. Чаша кафе от 0,250 литра съдържа 65-120 милиграма кофеин, който има период на полуразпад около шест часа. Кофеинът още намалява свиването на кръвоносните съдове и облекчава главоболието, води до подобряване настроението, повлиява на храносмилането и отделянето на урина,повишава енергията и др.. Кофеинът наистина увеличава отделянето на течности от организма, но за да се стигне до такъв е ефект са нужни поне 550 мг от него.
Знае се, че след чаша кафе кръвното налягане се повишава леко, но не повече, отколкото при изкачване на стълби пеша.
Други учени от Великобритания обаче твърдят, че чаша кафе в работно време не само, не смъква напрежението и не ободрява, ами намалява работоспособността и затруднява колективната дейност.
В. "Дейли мейл", цитирайки изследвания на шведски учени, съобщи, че две чаши кафе дневно имат силен превантивен ефект с 14-17% срещу инсултите. По-голяма доза от четири чаши обаче намалява благотворния ефект на антиоксидантите в него, които предпазват кръвоносните съдове в мозъка от увреждания, причинявани от "лошия" холестерол, на 7%.
Финландски учени твърдят, че редовната употреба на кафе води до повишаване рискът от високо кръвно налягане, а прекаляването с количеството може да причини неприятни последствия като сърцебиене например.
Според ново проучване на британската диетична асоциация, ако пием кафето си със захар, бита сметана, шоколад или други изкуствени подсладители то то неминуемо се превръща в калорийна бомба и надминава дори два пъти по калоричност някои видове хамбургери. Препоръката на асоциацията едневната консумация на захар да не надвишава 60 гр.-6 чаени или 3 супени лъжици.
Статистиката показва, че човек обикновено слага в кафето захар, която е около 20% от препоръчителното дневно количество.
-----

Знаете ли, че кафето:

-на зърна, за да не попива всякакви миризми, трябва да се съхранява задължително в херметично затворени стъклени съдове. За да не овлажнява, да не загуби аромат и вкус винаги да се смила наведнъж толкова, което е нужно за директната консумация. В никакъв случай не се смесва прясно сварено с престояло кафе, дори да е от преди половин или един час, защото ще нагарча. А за да се подобри аромата му може да се добави щипка сол, какао или канела;
-турското кафе се приготвя със студена вода и се налива в изплакнати с топла вода чаши;
-на гладно дразни стомашната лигавица и може да провокира гастрит или язва;
-захарта в него забавя усвояването на кофеина и на минералните вещества;
-в комбинация с алкохол води до много по-бързо напиване;
-при пушенето на цигара с ароматната течност, взаимодействието и с никотина води до повишаване на нивото на холестерола;
-танините му пресичат казеина на млякото и го правят трудносмилаемо. Затова, ако не можете без капучино, използвайте соево мляко, така няма да получавате тежест в стомаха;
- купичка със смляно кафе за 1-2 дни в хладилника абсрбира неприятните миризми. Кафе в пликче между дрехите или в чаша, ваза, купа-смляно или на зърна пък е прекрасна ароматна украса, още повече пък ако прибавите към него цветни камъчета, миди или панделки;
-утайката от него жените може да използват за различни полезни ексфолианти и маски. Кофеинът е убиец на целулита, тъй като засилва метаболизма и разгражда подкожните мазнините. Със смесена топла утайка от кафе с кокосово масло ексфолирайте кожата с кръгови движения в продължение на няколко минути. След това вземете душ. Ефектът е неотразим. С утайката, при изплакване на чашата от сутрешно кафе, може също така да наторявате и цветята като изливате водата директно в пръстта на растенията.

Полифенолите са „съществени за живота” антиоксиданти




Българската бира съдържа до 140 мг/л полифеноли

 
Полифенолите са едни от най-важните съставки на пивоварния ечемик, малца, хмела и пивото. Тези антиоксиданти притежават особено важни технологични и физиологичнни ефекти, изтъкват в свое изследване проф. Валентин Бъчваров и проф. Габриела Маринова от Института по криобиология и хранителни технологии в София.
Изследвано е съдържанието на общи полифеноли в 15 вида бира от търговската мрежа. Българските марки пиво запазват относително постоянно съдържание на полифеноли около 100-140 мг/л. Ето защо може да се счита, че при умерена консумация,  пивото допринася за здравословния начин на хранене.
Като природни съставки полифенолите са наричани „съществени за живота” (“lifespan essentials”). Те проявяват широк спектър от здравословни въздействия, като предотвратяват отключването на механизмите на някои болести в човешкото тяло и при разумна и отговорна употреба на пиво влияят положително върху модерния стил на живот.
Хмелът е добре познато растение, отглеждано от дълбока древност главно заради a- и b-горчивите киселини. По-късно интересът към него се засилва и получава голяма популярност заради относително високото съдържание на полифеноли и тяхното положително въздействие върху здравето и метаболизма на човешкия организъм.
Хмеловите полифеноли представляват комплекс от повече от 100 различни съединения, принадлежащи към различни класове. Полифенолите и хмеловите горчиви вещества показват широк и необикновен спектър на здравословно въздействие върху човека от антимикробно и противовъзпалително до антираково и противомутагенно. Те са най-ефективните антиоксиданти - предпазват липопротеините в кръвта от окисление, свързват свободните радикали, предпазват от развитието на атеросклероза, сърдечно-съдови заболявания, имунни смущения, невродегенеративни и други болести.
Най-широко е приложението на хмела в пивопроизводството за придаване на горчивина и аромат на бирата, за стабилизиране на пяната и повишаване на биологичната й стабилност. От гледна точка на ниското съдържание на алкохол и калории, както и от съдържанието на полифеноли, пивото се оказва уникална напитка (единствената, която съдържа хмел). В умерени количества пивото се препоръчва в различни диети, свързани с така наречените заболявания вследствие начина на живот.

В традиционната медицина хмелът е познат като седативно, релаксиращо и приспивателно средство, с естрогенно, бактериостатично, антивъзпалително, диуретично и други действия. Понастоящем се използва в хранителната промишленост при приготвянето на деликатеси, в козметичната промишленост за кремове и шампоани и като добавка във фармацевтичната промишленост.

вторник, 6 март 2012 г.

Стартира информационната кампания „За по-малко хепатит"


С над 100 жълти манекени, символизиращи борбата с хепатита, поставени в търговските центрове и молове на София, Пловдив, Варна и Бургас, до които ще има брошура за рисковите фактори и начините на превенция, стартира тази година информационната кампания „За по-малко хепатит". Целта на инициативата, насочени преди всичко към младите хора, е да запознаят хората с начините на превенция и разпространение на заболяването. Брошурата "Не е нужно да си жълт, за да си заразен с хепатит” ще се разпространява още и чрез туристически агенции за да информира пътуващите за заболяването и държавите, в които има епидемия от Хепатит А, за да се предпазят. Кампанията организира също така и томбола, която дава възможност на 500 от включилите се в нея за безплатно изследване на хепатит В и С в София, Пловдив, Варна и Бургас.
Според председателя на националното сдружение за борба с хепатита „Хепасист" д-р Станимир Хасърджиев не е задължително човек да е пожълтял, за да е заразен с хепатит, тъй като заболяването може да протече без външни симптоми като кашлица, болки в ставите, висока температура и др.
При 1/5 от заразените с хепатит А (болест на мръсните ръце) и при всеки втори с хепатит В не се получава характерният жълт цвят на кожата.
Заразата с вируса на хепатит А е в резултат консумация на недобре измити плодове и зеленчуци, от заразени водоеми с питейна вода, от която се приготвя храна, а също така и приготвени от заразени хора храни, от миди, риба, морски храни, фекалии и др. Хепатит А се лекува бавно и засяга най-много децата.
В България вече има повече от 450 000 хронични носители на вируса на хепатит В, а само родените след 1992 г. са предпазени от заболяването, заради задължително въведената ваксинация. Хепатит В се предава главно по кръвен и полов път като заразяването може да стане дори с 1/100 000 част от капка кръв. Вирусът се предава също така и с всички телесни течности - слюнка, сълзи, пот, урина, сперма и др.. Може да се заразим с хепатит B и от целувка, ако вирусът е във висока концентрация в слюнката. Заболяването често може да протече без никакви симптоми или пък с грипоподобни оплаквания, като кашлица, болки в ставите, висока температура и други. Повечето от заразените обаче не подозират за болестта, докато не си направят изследване по друг повод.
В страната между 4 и 5% от населението са носители на вируса чрез т.нар. австралийски ген и са преносители на хепатит В по полов път и при раждане от майка на дете.
В 30-40% от случаите хепатит В хронифицира и след около 20 години води до чернодробна цироза и рак или рак на черния дроб като 1-2% от заболелите умират при остра фаза.
В световен мащаб годишно от вирусен хепатит умират 4 пъти повече хора, отколкото от СПИН. Страната ни е ендемична зона, което означава, че концентрацията на болестта е много висока, обясни пък д-р Атанас Мангъров, началник на Първо детско отделение към Инфекциозна болница „Проф. Иван Киров".
Инициаторите на кампанията припомниха, че лечението на хепатит В струва десетки хиляди лева, дълго е и понякога е за цял живот. Затова те горещо препоръчват ваксинациите, които са единственият начин да се предпазим сигурно от болестта. Цената на една моноваксина за хепатит В е около 30 - 40 лева, комбинирана е около 65- 70 лева.
Имунизацията срещу хепатит А е двукратна, а срещу хепатит В е трикратна.
Информационната кампания „За по-малко хепатит" ще бъде допълнително популяризирана в микросайт на националното сдружение за Борба с хепатита Хепасист. Освен това тя ще присъства във Facebook и Twitter. Всичко за рисковото заболяване може да научи на тел 0700 10 515 от медицинските консултанти на "Хепасист". Горещата линия ще бъде отворена от 11-00 до 17.00 ч. всеки ден, а цената е на едни градски разговор.

С пролетта идва и..


Всяка жена иска да е по-по-най… Особено с настъпването на пролетта идва желанието да сме и да изглеждаме по-добре.
Но през зимата често сме понатрупвали килца по ред причини. Конфликтът с любимия или самотата ни не един път са ни подтиквали да се тъпчем неконтролируемо с храна сякаш за последно. А сега се чудим, че дрехите не ни стават. Но вместо да търсим вината за това в друг, защото така е по-удобно и лесно винаги, трябва да се вземем в ръце. И за да може да облечем любимите рокля или панталон трябва да си помогнем сами.
Диетите обаче винаги са йо-йо ефект така, че за тях и дума не може да става. Ето защо трябва просто да съобразим храната си, без да се влияем от външните, странични фактори нито за миг, с нуждата ни от витамини и минерали.
Сутрин на гладно чаша топла вода може и с лимон изчиства чудесно организмът ни от всякакви шлаки и токсини. 
Изобщо водата не бива да се подценява. Тя поддържа клетъчният ни имунитет и винаги трябва да е на една ръка разстояние от нас. Приемът ежедневно е добре да бъде между 2-3 л. Чаша вода преди ядене пък убива апетитът и приема на храна е значително по-малък. Освен това не бива да не забравяме, че по-малките порции, приемани не 3, а 5-6 пъти дневно не ни позволяват да почувстваме глад, а и те се усвояват по-добре и по-лесно от човешкия организъм.
За ползата от зеления чай, храните с нисък гликемичен индекс, пресните плодовете и зеленчуците знаят всички, дори и децата.
Знаем и за стреса, за похапването на крак, за преяждането особено вечер, но често все пак се оказваме техни пленници.
Но не бива да забравяме, че изхвърлянето на водата и непотребните токсични продукти от клетките, засилването на метаболизма и обмяната на веществата могат да бъдат стимулирани и със солите на д-р Шуслер.
Те са подходящи за всякакви възрасти, нямат странични ефекти и са под формата на таблетки, които се смучат под езика или се разтворят в топла вода. Винаги обаче се взимат15-20 минути преди или след хранене, в зависимост от конкретния случай. Обикновено се приемат минимум от 6 до 8 седмици, но най-оптималния вариант е - 3-6 месеца и дори повече.
Започнете деня с:
№10 – Natrium sulfuricum (Натриев сулфат) - Максимално прочистване.
Тази сол има детоксикиращото действие. Справя се с натрупаното излишно количество вода и шлаки. Има възбудително действие върху отделителната система, жлъчката и черния дроб и задвижва енергийният добив в клетките. Укрепва имунната система и повлиява на констипацията.
На обяд вземете:
№5 – Kalium phosphoricum (Калиев фосфат) – Спокойствие и само спокойствие.
Тя подпомага образуването на нови клетки, стимулира мускулната, сърдечната дейност и е основен градивен елемент на нервната система. Прогонва депресията, възвръща тонусът и доброто ни настроение.
Завършете денят с:
№9 – Natrium phosphoricum (Натриев фосфат) - Солта за добър метаболизъм.
Тя също извежда излишните течности от организма. Благоприятства за обмяната на мазнините. Помага при храносмилателни нарушения т. е. за преработването на по-мазните храни и появата на киселини. Влияе благоприятно на мазната кожа и на акнето.
Комбинацията на трите соли е по 5 таблетки от всяка за период от минимум 40 дни.

понеделник, 5 март 2012 г.

Менопазута се понася значително по-леко с Шуслерови соли №3, 5 и7

Менопаузата/климаксът е естествен етап в живота на жената, в който настъпват изменение в нейния организъм. В периода на менопаузата значително намалява производството на естроген и прогестерон, а се активират надбъбречните жлези, които увеличат производството на хормони при стихването на функциите на яйчниците. Няма начин просто трябва да се примирите с това, ако имате колебания в месечния цикъл или просто вече го нямате. Ако сте с повишена раздразнителност и резки промени на настроението. Ако изпадате в депресия, свързана с отминалата безвъзвратно младост и приближаващата се неизбежна старост. Ако страдате от безсъние, топли вълни и необичайно потене, дължащи се на понижения естроген в кръвта, защото всичко това е само част от симптомите на менопаузата.
Да не забравяме и рязкото покачване в теглото. Уж не ядем повече от нормалното и дори по-малко, а сякаш трупаме от въздуха…
Да, след периода на борба в самата себе си всяка жена стига до извода, че живота все пак продължава и трябва да намери решение в създалата се ситуация.
И тук на помощ, в справянето с проблемите на климакса, са незаменимите соли на д-р Шуслер.
Привържениците на холистичната медицина, а и лекарите-хомеопати препоръчват приема на следните 3 шуслерови соли, които обезателно трябва да бъдат съчетани с промяна в хранителния и двигателния режим.
№3 – Ferrum phosphoricum (Железен фосфат) – Сила за имунната система.
Желязото е съставна част на хемоглобина и играе важна роля за снабдяването на кръвта с кислород. А колкото повече кислород достигне до клетките, толкова повече енергия се произвежда за организма и толкова по- издръжливи сме самите ние. Минералът също така подобрява умствената дейност и концентрацията и помага на онези, които се непрекъснато се оплакват от студени ръце и крака заради смущения в кръвообращението. Повишава концентрацията, повлиява силните кръвотечения, както и подобрява нарушената кислородна сатурация – световъртеж, умора ,прилива на "горещи вълни" и др.;
№5 – Kalium phosphoricum (Калиев фосфат) - Спокойствие.
Тази сол са нарича още „сол на нервите”. Без калиев фосфат нервите и мускулите ни ще спрат да функционират, тъй като той зарежда клетките с енергия. Минералът регулира правилното разпределение на калиеви и фосфатни йони в организма ни и допринася за вътрешното им равновесие. Физическото и психичното ни неразположение се дължи на смущение в съдържанието на калиев фосфат, който повлиява благоприятно от Бърнаут синдром, силното емоционално изтощение, през сънливостта и проблеми с концентрацията, до депресивни състояния. Ето защо след физическо или ментално изтощение тази Шуслерова сол действа ободряващо;
№7 – Magnesium phosphoricum (Магнезиев фосфат) - Заличителят на болката.
В организма магнезиевият фосфат участва в изграждането на костите, мускулите и нервите и е отговорен за регулиране на смущенията в разпределянето. Минералът действа добре като болкоуспокояващо и разхлабващо средство, защото облекчава нервната и мускулната активност. Доказано е положителното му действие при главоболие, мигрена, спастична болки (менструална, стомашна, мускулна), зъбобол, безсъние, стрес, страх, нервност. 
При  остри болки: разтворете 10 таблетки от Шуслерови соли №7 в гореща вода и пийте на малки глътки . Но запомнете, че никога не трябва да разбърквате с метален прибор.

Парите - върхът на ценностната пирамида за младите в страната

Този факт е първостепенен за 63% от българите между 14 и 29 години у нас.Второто място заема
кариерата , която се оказва важна за 37,3% от младите хора.
След нея са поставени сексът, развлеченията и свободното време. Образованието се нарежда на шестото място в класацията  и  е  приоритет само за16,2% , а здравеопазването се оказва от първостепенна важност едва за 7,7%  от анкетираните .
Тревожен факт е, че нито един от попитаните младежи не е посочил изкуството като приоритет в интересите си.

За ценностната система на младите са анкетирани лица между 14 и 60 години, като проучването е по поръчка на Европейската комисия. Резултатите от него сочат, че възрастните класират интересите на младите почти по същия ред. Така например само 11,7 %о от запитаните българи между 40 и 49 години определят образованието като приоритет номер едно за младите, което е с 4% по-малко спрямо отговорите на лицата до 29 години, което означава, че младото поколение се самооценява като по-заинтересовано към просветата спрямо техните родители, баби и дядовци, поясни Стефан Георгиев от Института за социологически изследвания .

Пенсионер от Пазарджик купи на внуците лаптоп втора употреба с 10 кила монети

Той се заклел, че ще вдигне революция, ако не му приемат стотинките

Парите били събирани от него, жена му  и внуците повече от година. 620 лева, събирани в две петлитрови пластмасови шишета от минерална вода, възрастният мъж ги броил два часа пред продавача на лаптопи.Той се заклел, че ще вдигне революция, ако не му приемат стотинките. 

------
На много места в страната масово отказват да приемат жълтите стотинки с мотива, че никой не ги иска. . А това са пари?

Създадоха модерна дамска чанта с вградено в нея зарядно за телефон


В чантите на жените има какво ли не...Ето защо експертите решиха да сложат край на тази неразбория в тях, като създадат чанта с вградено в нея зарядно за GSM.
Тя е в елегантен бял цвят и има "таен джоб", където е вградено устройството.Ако някой звънне докато телефонът се зарежда, от външната страна на чантата мигащ  индикатор ще сигнализира за обаждането.
Чантата ще излезе на пазара в края на пролетта