Translate

вторник, 10 април 2012 г.

ЕС забрани рекламите на здравословни хранителни продукти


Реклами на продукти, които въвеждат потребителите в заблуждение, ще изчез­нат от телевизионните екрани и билбордовете в ЕС. Европейският парламент одоб­ри резолюция, която забранява използ­ването на 1600 рекламни слогана, обеща­ващи магическо възстановяване в резул­тат на ядене на кисело мляко, извара, мармалади и хлябове. Необходимо е да има научно доказателство за ползите от продуктите, за да бъде разрешено тяхно­то рекламиране. Подготовката на регламента започна през 2006 г., но се забави, тъй като Евро­пейската агенция за безопасност на хра­ните (EFSA) получи голям брой заявки. Очаква се в кратки срокове ЕК да публикува списък на разрешените добавки. Производителите ще имат шест месеца за премахване на незаконните слогани от всички видове реклама. Забранени са всякакви реклами на кисело мляко с пробиотици. Отсега на­татък потребителите няма да бъдат убеждавани, че те са "полезни за имунитета" и "укрепват защитните сили на организма." Също така на производителите няма да бъде позволено да говорят за ползите за здравето на мазнини, сол и захар в продуктите.

Боя за яйца докарва астма


Натъпкана е с химикала тартразин и канцерогенни Е-та

 
Боя за яйца ни докарва астма, уртикария и тежки алергии. Въпросният оцветител се продава от амбулантни търговки на Женския пазар, на  пазара в „Младост” и на тротоарите при Окръжна болница в София, съобщи главният санитарен инспектор д-р Ангел Кунчев.
 Въпросната боя съдържа химикала тартразин, който може да предизвика астматични пристъпи, уртикария и тежки дихателни алергии. Тя съдържа и оцветителите  Е-123, Е-131, Е-142, за които лекарите са единодушни, че са канцерогенни. И за трите съставки Европейският съюз излезе преди няколко години с предписание да се ползват изключително внимателно, тъй като не е доказана категорично тяхната безвредност. В някои страни на ЕС като Унгария, Полша, Германия и Франция те дори са забранени.
По-опасно обаче е, че на повечето бои за яйца, дори тези в магазините, въобще не пише какви съставки съдържат
С тях трябва да сме по-внимателни, да не купуваме, ако върху етикета не е обозначен съставът и няма изрично сложен надпис с номера на разрешителното от Министерството на здравеопазването за безвредност, коментира пред „Монитор” д-р Ангел Кунчев.
Когато купувате бои за Великден, задължително трябвал да проверявате  дали надписите съдържат информация с името на производителя, датата на производство и срока на годност, защото върху повечето опаковки той липсвал. Масово търговците пробутвали бои, останали непродадени през миналата година.
Един оцветител с изтекъл срок на годност може да провокира тежък обрив обясниха от Българското дружество по алергология.
Не липсват и пакетчета, на които няма предупредителен надпис върху боите с форма на таблетки да не се използват от деца, тъй като могат да ги сбъркат с бонбони, отбеляза още д-р Ангел Кунчев.
За бум на салмонела и ентероколити по Великден предупреди главният санитарен инспектор. По думите му заразата ще пламне още тази седмица, тъй като хората купували по-евтино яйца от селата около София, където не се знае дали са съхранявани на хладно място, нито пък дали птиците са здрави.
Отпадане, повръщане и висока температура са симптомите на заболяването, предупреди Кунчев  и посъветва заразените да не се самолекуват, а да отидат на лекар, за да не се обезводнят фатално.
Яйцата да се варят поне 10 минути, а ако са спукани, да не се боядисват, за да се избегнат опасностите, предупреди той.
 
Силвия Николова
В-к "Монитор"

Кмет: Комарите са държавни


Кметът на Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) обжалва в съда предписанието на Регионалната здравна инспекция (РЗИ) във Велико Търново за пръскане срещу азиатски тигров комар.
В жалбата градоначалникът твърди, че обработката на районите около реките, язовирите и езерата е грижа на държавата. „Общината и кметът носят отговорност при навлизане в чужда правна сфера. Не може реките, бреговете и водата да са държавни, а комарите -общинска собственост", гневи се Чанев.
Проблемът е, че в бюджета на общината не са предвидени пари за такива дейности.
„Целта на предписанието е да се поеме отговорност за чужди грешки", твърди кметът. Тази година всички общини край водни басейни са задължени да пръскат срещу опасните азиатски комари.
 
Веселина Ангелова
В-к "Труд"

Бойко Борисов: Всички ставаме нещастни и седим и гледаме другите

Но този добър живот не идва даром, той не идва внезапно, трябва да си го отработим

Водеща: Първият световен доклад, г-н премиер, за нещастието, поръчан от ООН, ни нареди сред държавите, едва ли не най-нещастни в света. Мислили ли сте защо е така - Чад, Конго, Танзания, Бурунди, Хаити, което беше от земетресение...?
Бойко Борисов: Зависи кой доклад проект и вьрху кой слага акцент. Щастлив може да те направи кой - държавата?
- Обвързват го с благосъстоянието и със скандинавските държави, където жизненият стандарт, благополучието, удовлетвореността, чисто битово и финансово да имат повече щастие.
- В скандинавските държави от щастие се изпозастреляха. По 70-80 човека, от голямо щастие.
- Добре. Сега по същество и конкретика. Има едни нещастни хора. Те са в Кърджали със сигурност в момента.
- Има нещастни хора, има щастливи хора, кой както си го направи. Това е от самия човек.
- Дали сте се замисляли дали властта, политиката, управлението имат отношение към това чувство?
- Има хора, които цял живот само мрънкат. Има други, които от сутрин до вечер са си усмихнати и щастливи от каквото и да е.
- Българите какви са освен нещастни, мрънкащи?
- Говоря за българите. Има хора, които, като ги видиш, е лъчезарен, каквото и да е времето навьнка. Има такива, на които все някои им е крив. Така че...
- Не правите обобщения от този доклад?
- Не може да се направи по никакъв начин. И като отидеш в тези държави, виждате - не минават седмица, месец да не утрепят седем-осем ученици в някой университет. Тяхната образователна реформа на какъв етап е според вас? Зависи кой прави доклада и какво цели с него и как се вади един контекст и след това се чете. Пази боже, в България, така както в САЩ през месец да трепят по седем-осем ученици. Бази боже!
- Хората в скандинавските държави със сигурност са по-щастливи и живеят по-нормално и по-богато.
- В скандинавските държави има най-много самоубийци. Най-много самоубийци.
- Искате ли да сменим темата и да влезем в конкретиката на българската такава?
- Вие ме вкарвате в темата. И като започна да ви обяснявам, че там се самоубиват най-много, най-големият алкохолизъм е там.
- Българите трябва да се почувстват по-щастливи.
-Ама, вие сте прочели, че Конго и Чад били някъде след нас.
- Българите ще се почувстват със сигурност по-щастливи, след като им обясните, че в скандинавските държави хората се самоубиват. Айде да отидем в Кърджали.
- Има го във всяка една държава в своята специфика.
- Където надявам се да не стигнат до самоубийство хората, които месеци наред не са получавали заплатата си. Отново, преди малко в ефира на 6TB се обърнаха към вас и попитаха „подиграва ли се г-н Захариев на българската държава и на българските институции", когато се оказва, че българската държава не може да го принуди по никакъв начин да си изпълни задълженията?
- Ако българската държава започне да принуждава частници или собственици на фирми, които са фалирали, с насилие да извършват своята дейност, това значи, че ние сме полицейска държава. Ние сме държава от тези там, където ги изброихме. За това, казва се правова държава и са отрегулирани, включително и фалитите. И неслучайно фалитът се взима решението и се обявява в несъстоятелност от съда. Не от прокурор, не от полицай, не от премиер, а от независимия съд.
- Инспекцията по труда...
- Това, което направих с Инспекцията по труда, с всички през тези няколко седмици, когато този проблем излезе наяве, е най-малката солидарност, единствената, която държавата може да направи, е да им даде по 325 лв. И ние го направихме. За една седмица ходих два пъти.
- Друг механизъм няма ли?
- Няма друг механизъм. Другият механизъм е да го хванем Захариев, да го заведем там, да го бият с камъни и през това време да му източват сметките. Какъв е другият механизъм?
- Какво да правят?
- И за това ние в момента, от една седмица... Аз съм водил пет-шест часа преговори поне с тях. Сега на Дянков съм му възложил като финансист по-грамотно да ги проведе - с „Креди Суис", с „Па-риба", с Първа инвестиционна банка, за да могат кредиторите да се разберат, да сложат друг мениджър, който да изведе предприятието на печалба, за да могат хората да работят и да си взимат парите. И те прекрасно го знаят.
- Това означава ли, че всеки един частник в България може да прави каквото си поиска - едни хора да му заработват, след което да не получават заплатите си и държавата да казва: „нямаме други механизми, ходете пред къщата му".
- Това се казва правово гражданско общество. Там е отреагирано със закон - как се прави фирма, как се наемат служители на работа, как се плащат данъци и осигуровки, как, когато това не може да сработи, фалира и как се нарежда на опашката, за да си получи парите - държава, работници, общини и служби.
- Хората имат усещането, че някой покровителства Валентин Захариев.
Това са отреагирани. Хората там живеят с надеждата, че има една вездесьща фигура, която хваща виновния за ушите и казва „отивай утре и плати заплатите".
- Вие създадохте това усещане. Вие си го направихте това.
- Правим го, защото така се намерихме и в „Горубсо", така и тук им дадохме пари и продължаваме да искаме да им помагаме. Но тук към. тях бих се обърнал: къде са били синдикатите толкова години? Защо не са алармирали? Защо тогава не са започнали да правят стачки - да обърнат внимание на проблема?
- Има 213 проверки от Инспекцията по труда с предписания.
- Имало е, разбира се.
- Но това не е стреснало работодателя.
- Така че моите почитания към тях. Те знаят прекрасно, че полагаме огромни усилия, ако тази седмица не им разрешим проблема и оттам да предприемем каквито си иска... действия.
- Знаете ли, че Валентин Захариев е спонсорирал ГЕРБ по време на предизборната кампания?
- Не. Това са измишльотини.
- Кое? Той си го призна.
- Той си го е признал. Какво си е признал, че е дал 5000 лв. -дали ги е дал, или не и на кой ги е дал?
- Питам ви, защото има усещане сред хората, че Валентин Захариев е покровителстван.
- Покровителстван от Костов и компании, които му дадоха всичките тези предприятия.
- Намесихте името и на г-жа Бориславова в един от моментите на загъване на дружеството.
- Аз от пет години не живея с нея, така че ако искат да я намесват, да я питат. Тя ще им обясни за какво става въпрос.Така че трудно вече ще ме вържат с подобни евтини номерца. Да си отговарят, всеки за това, което е направил.
- Включително и тя.
- Включително и тя, ако има нещо нередно, което е направила. Но съм убеден, че тя не е. Те, когато са взели банката и след това тя го е продала на Захариев. Той е взел парите от „Кремиковци" тогава и е купил ОЦК. Това са банкови операции, които са направили. Но това са вече колко - 10 години, 15, от които работи предприятието под ръководството на Захариев. Не от три месеца, не е от пет. И ако е имало такива проблеми, те е трябвало много по-рано да ескалират, да ни ги подадат работниците. И от преди година, две, пет да се наблюдава този процес там. През това време той е купувал техника, строял е сгради. Над 300 млн. са му кредитите за нов завод. И много умело сигурно е успявал да излъже работниците си, че ги чака светло бъдеще.
- факт е, че всеки в държавата се обръща към Бойко Борисов по всякакви теми. И ние ще го направим след малко с тема „кучета", ако щете, защото и бяхте кмет, с тема „управление на предприятие", с писма, които разбираме, че ви пишат, за всякакви лични проблеми, не означава ли, че не функционира добре държавата с темите и институциите, след като всеки казва „да дойде Бойко Борисов"? Това не е комплимент, струва ми се - диагноза, че държавата не функционира нормално.
- Всеки може да го приема както трябва. Естествено, че е диагноза...
- Понеже споменахте „Белене", г-н Борисов...
- Нарушили са много неща. Моята теза по „Белене" трябва да бъде от две части. Първата - какво са нарушили те. И втората - какво сме правили ние през тези години е важно хората да знаят.
- Преди това една скоба, много ви моля, защото можете и да се подпалите сега, много добре помня едно ваше интервю преди година.
- Да, точно.
- Разяснихте как икономиката на България ще се срути.... Само да кажа - 18 пъти скок на тока, фалит, срутване, апокалипсис на държавата, ако няма „Белене".
- Точно така.
- На кой Бойко Борисов да вярваме - на Бойко Борисов от 2012 година или на Бойко Борисов от 2011 година?
- Това е пак манипулация. Ще вярвате на това, което фактите говорят. За това, първо за вашите зрители искам да обясня какво са нарушили и защо ни трябваше този период от време. Първо, най-важното във всяка една държава, в белите държави, в ЕС е обществената поръчка - как се избира един изпълнител на нещо - дали е магистрала, дали е градинка, дали е парк, дали е игрище, дали е централа. Те правят търг за достроя-ване. И между другото тогавашната централа била почти готова. Оборудването е било тук. Спокойно е можело в рамките на година да я довършат и вече 10-15 години да работят тези реактори спокойно. БСП не са искали да строят тази централа. И за това от 2006 година, като я започват, до 2009 година не правят абсолютно нищо освен да изхарчат едни пари. Тук е важно да се отбележи защо по постановление 5 ние след това, като си говоря за моето време, ще кажа кои пари сме платили по постановление 5. Те не подписват договор. Можете ли да строите ядрена централа без цена, без договор, без абсолютно нищо. И за да избягат пак от закона, правят споразумение, без да имат договор, правят едно рамково...
- Това го знаем. Защо не отговаряте на другия въпрос?
- Става въпрос за една гигантска далавера още в самите юридически схватки, похвати, с които подреждат проекта.
- Защо не го казахте преди година това нещо?
- Аз открай време го казвам, как не съм го казал.
- Казвахте „трябва да се построи, защото иначе ще рухне икономиката на България".
- Да, трябва да се построи, но малко трябва да слушате. Как да ви кажа? Когато сложихме на масата енергийните възможности на България, какво произвеждаме в момента и какво харчим, спомняте си, че едновременно с „Белене" пак тройната коалиция бяха приели един закон за възобновяемите източници, в който ние, като дойдохме плащахме 800 лв., соларните паркове, към 380 - ветропарковете, енергията от тях и 360 ли беше - биомасата. Там някъде бяха. Оттогава ние два пъти сменихме закона. И двойно, на два пъти сменихме цените, на които плащахме. В момента трябва да е някъде около 250 лв. -соларните паркове. Смятайте колко сме намалили тази цена. Същото е и за ветропарковете и останалата енергия. По онова време това не беше така. И когато смятахме колко пари трябва да дадем за тези 2500 Мвт зелена енергия, плюс останалите, излизаше, че цената на тока трябва да скочи 18 пъти.
- Внос на ток няма да има?
- Как ще има. Ние изнасяме, ние двойно повече произвеждаме.
- Отколкото потребяваме.
- И сега понеже те не знаят тези цифри, отиват в парламента и започват да плашат хората. Волен Сидеров го слушах онзи ден - „ще внасяме ток от Турция". Не, ние ще изнасяме ток и ще продължим да изнасяме. Много е важна тази сметка. Тя е математика. Имаме 5000 произвеждане, имаме 10 000, които...
- Потребяваме.
- 5000 потребяваме, 10 000 произвеждаме. Със седмия реактор ще ни станат 11 200. С новия реактор в „Мариците", 480 Мвт, ще ни станат 11 500. С 200 и нещо от „Горна Арда", ще станат 11 700-11 800. Плюс, имаме да доприсъединяваме, който кара, вижда навсякъде са соларни и ветропаркове вече изградени, когато ги присъединим тях, ще минем над 2000 Мвт от тях. Ще имаме 13-14 хил. Мвт.
- Добре. Не отговорихте за вота на недоверие по този начин...
- Какво повече? Какъв апокалипсис. За това, когато тогава казах „ако няма пети и шести, ако няма седми, ако опрем само на зелените енергии, ще скочи 18 пъти токът. В пъти, в пъти, даже много пъти над 18. За това, когато седнахме и направихме изчисленията, казахме така - „със седми реактор на „Козлодуй", работещ след шест-седем години, с удължените пети и шести", защото сега вече няма да дразним руснаците с това, че им казваме „махайте се оттук", а казваме „вместо два, взимаме единия ви реактор". За строителство ще дадем 1/3 от парите. За електропреносна система няма да даваме пари. За инженери, работници, които си работят от Първи, Втори, Трети и Четвърти...
- Един въпрос обаче, чийто отговор не е ясен. Защо, при условие, че руснаците ни намалиха цената на природния газ с 11 %, това няма да се отрази на цената на...
- Ами защото тя влиза в сила от 1 април. Няма как да се отрази за няколко дена.
- А вие не изчакахте консултанта, който наехте...
- Не, напротив.
- ... да излезе със становище или поне не беше публично оповестен.
- Консултантът ми каза, консултантът още не е предал официалния си доклад, но те информират по начина, по който се движат...
- Какво ви каза?
- Че ток ще е необходим, ще се продава и след 15-20 години, а ние ще имаме тогава 11-12 хиляди мегавата, като въведем енергийната ефективност, вместо пет ще харчим четири хиляди мегавата...
- Консултантът е казал не ви трябва...
- Не, казал е поне един реактор ви трябва. И ние затова го правим.
- Говорим за този седмия, добре, изчерпихме за момента това.
- Така че ние ще продаваме електроенергия и за бъдеще.
- На мен не ми стана ясно кога ще бъде намалена цената за битовите потребители за природния газ и на топлофикациите, чийто консуматив е природният газ?
- Ами, надявам се скоро.
- Кога ще махнете посредниците? И защо досега не е направено, щом го заявихте преди толкова време?
- Ами, защото „Газпром" казва - ще купувате от еди-кой си. Неслучайно Германия си го реши въпроса, като си изпрати като посредник бившия канцлер - Шрьодер, да ръководи...
- Много хаотично подскачаме от тема в тема и... За Сребърния фонд - не е ли национализация?
- Защото цитираме „някои икономисти казали".
- Шистовият газ. Като че ли се отвори темата отново?
- Шистовият газ... Няма, тя винаги е била една и съща. Докато не дойдат и не убедят българското общество експерти с факти, че то е безопасен за околната среда, мораториумът стои и ние няма да вземаме такова решение в Министерския съвет.
- 100% ли сте сигурен, че новият, пореден министър на здравеопазването ще се справи със задачите си?
- Надявам се.
- Тя каза, че реформа няма да има този мандат. Ще я смените ли, ако не се справи, и нея, за да са петима министрите?
- Който не се справя, трябва да се сменя.
- Нататък, към следващите теми, защото времето тече. Аз, общо взето, като някаква лична моя амбиция съм си поставила, да ви питам: докато положението на хилядите българи, които живеят в страх и са лишени от елементарното право на спокоен сън по българските села. Обезкостени български села, не само баби и дядовци, бизнесът е изчезнал от там. Те нямат право да гледат кокошки, нямат право да гледат царевица, нямат право да спят. Те са се барикадирали като във война и селата изглеждат като във война. Има едни хора, които безнаказано си щъкат напред-назад и превръщат българските села, които би трябвало да са гръбнакът на българската икономика, защото там ни е плодородна земята, в населените места.
- За Мечка ли, за кое говорим?
- Не само. Това е пример. Не само за Мечка. За много, за десетки, може би и стотици български села говорим.
- Проблем, сериозен проблем. Единственото е повече полиция да се праша.
- Друго има ли?
- Друго няма.
- Дайте решение - тези хора искат да живеят нормално.
- Решението е повече полиция и повече ефективност в съдебната система. Тези, които са ги хванали, да бъдат съдени и вкарани в затвора. Няма друга...
- Последната минута - докога ще ни ядат кучета? Вие бяхте кмет... толкова можете...
- Толкова можем. Ние поне сме избрали три приоритета. И тези приоритети ще ги направим.
- Кажете ни, безхаберие, лошо управление и кражби ли доведоха до умножаването на кучетата в София.
- Просто прекалено либералното отношение към животните. Прекален толеранс. Добричките трябва да се оставят да си изкарат живота след кастрация на улиците. Всичко, което проявява агресия или се събира по глутници, веднага трябва да се прибира и да му се прилага евтаназия. Така работехме навремето и беше балансирано. И еко-организациите го разбираха, и се разбирахме с тях, и съответно всяка година броят падаше с близо 1000-1500 кучета. Това трябва да правят колегите в момента.
- Аз съм типичен представител на нещастните българи, попаднали в онази класация на ООН.
- Всички ставаме нещастни и седим и гледаме другите. Ама другите се утрепват по училищата, трепят се по магистралите.
- Хората искат по-добър жи-в о т , г-н премиер, когато сте се явили на избори...
- Но този добър живот не идва даром, той не идва внезапно, трябва да си го отработим. И затова аз съм казал: правим приоритет три-четири неща, правим ги за четири години. После други три-четири неща, правим ги. Ние че се разпиляваме, хиляди приказки, нищо конкретно, както заварих държавата 2009 г.
Интервю на Би Ти Ви
(Със съкращения)

Китайско чудо спира сърцето


Иззеха 464 опаковки опасни хапчета за отслабване

Китайско хапче, което прави "чудеса" с килограмите, докарва инфаркт. Билковите капсули за отслабване Ju mei ren съдържат опасното вещество сибутрамин, разкриха инспектори от Агенцията по храните. То повишава кръвното, уврежда сърцето и увеличава риска от инсулти и инфаркти. Употребата му е забранена в целия Европейски съюз, Австралия, САЩ и дори в Китай. Въпреки това опасната хранителна добавка се е продавала у нас с фалшив етикет. На него пише, че хапчето съдържа само билкови екстракти. След сигнал на граждани са изтеглени 464 опаковки от търговската мрежа, съобщиха от агенцията. Не е известно обаче колко души са пробвали добавката, която се е продавала за 17 лв. От компанията вносител на продукта "Цин Бао - интернешънъл" отказаха коментар.
Според информацията върху етикета капсулите съдържат само растителни съставки - сладки картофи, канела, листа от лотос, бадеми, дива ряпа. Производителят на хранителната добавка, посочен на опаковката, е "Тучан - Тиан фу", а вносител за България е "Цин Бао - интернешънъл". Продуктът се е продавал у нас поне два месеца. Датата на производството на спряната партида е 24 февруари 2012 г. според съобщението, което сме изпратили до Евросъюза миналата седмица.

Юлияна Узаничева
В-к "Стандарт"

Лекари точат касата с приятели


Част от пациентите умишлено участват в измамата, други научават от полицията
Жилят по 5 схеми

 
Лекари от болниците в страната са източили милиони от бюджета на здравната каса чрез мними пациенти и операции, извършени само по документи. Една от най-разпространените схеми, които медиците прилагат, е да изкарват свои познати за болни. Това разкри пред „Телеграф" инспектор Константин Костов от отдел „Икономическа полиция" в Главна дирекция„Криминална полиция" на МВР. Икономическата полиция разследва десетки сигнали за лекари, ощетили хазната на НЗОК и съответно всички български данъкоплатци. Каква е общата сума на щетите, все още не може да се каже, защото всяка клинична пътека е на различна стойност и включва различни манипулации. Като се вземат предвид заделените за бюджета на касата средства от създаването й през 1999 г. до сега обаче, става въпрос за милиони, категорични са полицаите. Измами Разследванията досега са показали поне 5 прилагани от медиците схеми за източване на НЗОК. В част от тях болните дори не знаят в какво са замесени. В друга част т.нар. пациенти всъщност са близки на лекарите, които съзнателно участват в схемите. Така например е в първата схема. При нея медиците използват хора от обкръжението си, които се съгласяват да бъдат „хоспитализирани". Това обаче става само по документи. Подобни пациенти вече са придобили известност като „виртуални", защото болниците се отчитат към касата чрез електронни отчети, в които фигурират иначе здравите хора. Втората схема отново е по документи, но се прилага при контролните прегледи на вече изписаните от болница пациенти. В този случай хоспитализацията е била реална. В деня на контролния преглед пациентът минава през необходимите изследвания и си отива вкъщи, но по документи отново се води приет в болницата. Така лекарите подават отчет към здравната каса, че се е наложила повторна хоспитализация на болния, която от своя страна става по друга клинична пътека, тъй като медиците нямат право да хоспитализират един и същи пациент по една пътека в рамките на по-малко от месец. Третата широко разпространена схема е отчитането на скъпо струваща клинична пътека. Ако пациентът трябва да бъде приет по пътека, за която болницата може да получи само 500 лв., се отчита друга, за която приходът е да речем 1500 лв. Това понякога става без знанието на болния. В други случаи пък е уверяван, че ако го приемат за лечение на реалното заболяване, ще трябва сам да си плати лечението. Затова и хората се съгласяват с тяхно знание да стане манипулирането на данните. При проверка на подобен случай е установено, че пациент е приет по спешност и му е отстранен апендиксът. След направен преглед е доказано, че всъщност той не е опериран. Направления При четвъртата схема измамите се правят чрез направления. Така например пациент, който трябва да бъде хоспитализиран планово, се лекува все едно че е приет по спешност в държавна болница. След няколко дни самото направление се отчита през частна клиника. Така се оказва, че един и същ пациент в рамките на няколко дни се лекува за едно и също нещо в държавно и частно лечебно заведение, но не знае. За лечението му е платено два пъти, като парите от НЗОК отиват в джобовете на лекарите, направили измамата. Не са за подценяване и случаите, в които измамите се правят чрез направленията за изследванията. При тази схема специалистите от извънболничната помощ назначават на човека редица изследвания, на чия- то база ги пращат на лечение в болница. Макар резултатите вече да са ясни, медиците в самото лечебно заведение назначават същите изследвания, но само по документи. Парите за тях прибират в джоба си. Кръцни-срежи Констатациите на Икономическата полиция сочат, че най-често се злоупотребява с клиничните пътеки
за операции. В тези случаи се извършва интервенция, но в оперативния протокол се вписва, че по време на операция е скъсано или срязано черво, за възстановяването на което са извършвани допълнителни дейности. Те съответно се заплащат допълнително. Полицаите са категорични, че по-разпространени са и практиките, в които болните не |знаят в какво са били замесени. Така например те обясняват, че наистина са били на лечение и са им правени някакви компреси на краката, но не могат да кажат какво точно. Впоследствие по документи се установява, че е отчетена оперативна намеса - например на крак, пръст или ръка. При оглед на съответното място обаче се вижда, че има само сцепване и почистване, но не и операция.

Заплатите им скачат според отчетените пари

Макар от Икономическа полиция да са категорични, че в измамите не участват цели болници. в част от случаите схемите са правени със знанието на директорите на съответното лечебно заведение. Съответно част от източените от НЗОК средства се използвали за запълване на дупките в бюджетите на болниците. По-големият дял обаче отивал в джобовете на самите медици, чието допълнително възнаграждение към заплатата се формира на база заработени по линия на касата средства. Така колкото повече пациенти минат през болничните клиники и колкото повече от тях се лекуват фиктивно с по-скъпи клинични пътеки, толкова по-високи възнаграждения ще получи и болничният персонал. Порочната практика се среща в част от лечебните заведения, в които Икономическа полиция е разследвала сигнали. В момента се води разследване и срещу лекари от голяма столична болница. Заради течащото досъдебно производство нейното име и конкретните злоупотреби се пазят в тайна.

Ампутирали наужким пръст на жена

В момента вече има образувани досъдебни производства срещу лекари от Варна, Търговище, Сливен. Ямбол. Велинград и още градове в страната. Разследването във Велинград е заради отчетено лечение чрез ампутация на пръст на крак на жена. Проверката установила обаче, че жената си е с 10 пръста. „Лекарите отчитат операция,остойностена по клинична пътека, след това ние констатираме, че няма и белег от нея", каза инспектор Костов. Той добави, че до тези случаи се стига трудно, тъй като лекарите не съдействат за разкриването на случаите заради професионалната етика. „Предполагаме, че отделно в малките градове и работещите в регионалните здравни каси също прикриват провинилите се, тъй като всички се познават", коментира инспектор Костов. Освен ощетяване на бюджета за здравеопазване манипулирането на данните води до изкривяване на информацията за здравния статус на населението. Това от своя страна не дава възможност на здравните власти да изработят адекватни на ситуацията стратегии за лечение на заболяванията.
 
Цветомира Георгиева
В-к "Телеграф"

Шефът на НЗОК иска оставки „лоялност"


Новият управител Пламен Цеков пробва елегантна чистка

Служителите на здравната каса са в силен смут. Причината за напрежението е, че новият управител на институцията д-р Пламен Цеков поискал шефовете на дирекции и началниците на отдели да си подадат оставките и така да му засвидетелстват лоялност, научи в.„Преса" от синдикалисти.
„Четирима директори вече проявиха солидарност и заявиха писмено, че ако не желая да
работя с тях, ще напуснат", потвърди пред в. „Преса" д-р Цеков, но отказа да назове „лоялните". Шефовете на дирекции в НЗОК са 12 души, а началниците на отдели - близо 30. Подобна практика според Цеков имало в редица западни компании. Той бил запознат с опита на страни като Германия и Швейцария и решил да приложи модерния метод на родна почва.
Хората обаче са настръхнали от съкращенията преди година, които бяха направени от тогавашния управител д-р Нели Нешева. Заради създалото се напрежение се наложила спешна среща с профсъюзните структури, на която управителят на касата да разясни мотивите си.
„Това, че им искам оставките, не означава, че ги уволнявам. Дори още не съм решил дали и кой ще си тръгне. Както и не означава, че тези, които не са подали оставки, ще останат на работа", обясни Пламен Цеков. По думите му стремежът е да се запазят повече хора и обеща да направи „съвсем малки структурни промени".
Според синдикалисти обаче това е другият законен и елегантен начин да бъдат уволнени неудобните служители. „И засвидетелстването на лоялност, и структурните промени са всъщност чистка", опасяват се работещите в касата. 

Мария Костова Жулиета Недялкова
В-к "Преса"


понеделник, 9 април 2012 г.

Български пациенти с онкологични заболявания ще могат да се възползват от лечение с най-съвременна апаратура в Турция


Координаторът на българо-турския проект д-р Румен Лазаров, завеждащ отделението по лъчелечение в "Токуда Болница София" съобщи, че оконкоболните им пациенти ще могат да се възползват от лечение с кибер и гама нож на турската верига лечебни заведения "Аджъбадем груп".
Сътрудничеството между двете болници ще бъде в областта на онкологията и по-специално на лъчелечението, основано на метода на радиохирургията.
Кибер и гама ножът са високоспециализирани методи от най-ново поколение за безкръвно лечение на туморни заболявания, при които се концентрира много висока доза лъчение в сравнително малко тъканни участъци за умъртвяване на тумора.
На Балканския полуостров единствено в Турция и в Гърция разполагат с кибер нож, като годишно в двете държави с тази апаратура успешно се лекуват по 400-500 пациенти, поясни д-р Лазаров.
По силата на споразумението между двете болници, лекарите в "Токуда" ще диагностицират, определят и изпращат пациентите с онкологични заболявания, подходящи за такъв тип лечение в турската болница, където ще се осъществява посрещане, настаняване и преводач на български език. Това са пациенти с доброкачествени и злокачествени тумори на мозъка, с карцином на простатата в
ранен стадий, както и с единични разсейки на белия и черния дроб.
Цената на лечението е 7000 евро, плащат се еднократно изцяло от пациента. За турските пациенти то също е в рамките на 6000 до 10 000 евро. Лечението на онкологичните заболявания в Турция е национален приоритет и затова държавата изцяло покрива лечението на пациентите, които са здравноосигурени, а за такива се смятат всички, които си плащат данъците.
„Ще направим всичко възможно да договорим с НЗОК средства за лечението на пациенти, които са одобрени от здравните власти за лечение в чужбина”, уточни д-р Лазаров.
Веригата лечебни заведения "Аджъбадем груп" е от 23 болници на територията на Турция, десет от които са в Истанбул, съобщи проф. Енис Йозер, ръководител на катедрата по радиоонкология и кибер нож в най-голямата болница от веригата, тази в квартал Маслак в Истанбул.
Той посочи, че 20% от всички лекувани пациенти са чужденци, като 30% от тях са от България. Всяка седмица по трима-четирима българи се лекуват в отделенията по радиотерапия и лъчелечение в някои от болниците "Аджъбадем".В останалите медицински направления, като кардиология и ортопедия, са доста повече.
Проф. Йозер обясни, че Гама-камарата лекува тумори само на мозъка, като достатъчна е една единствена процедура. От тази апаратура годишно в Турция се възползват 600 пациенти. С кибер ножа могат да се лекуват, както мозъчни тумори, така и карциноми в други органи на тялото. Най-успешно е лечението с кибер нож на тумори на белия дроб, черния дроб и панкреаса. При този метод е възможно да се наложат няколко последователни процедури в рамките на един до пет дни. Лекуваните с кибер ножа пациенти годишно са 2 500.
Процедурите са безкръвни и при тях няма странични ефекти, не се налага болничен престой. След операцията пациентът напуска болницата и веднага може да се върне към нормалния си начин на живот, обясни проф. Йозер и  уточни, че и при двата вида апаратура има ограничен обхват на лечение, като потенциалните пациенти трябва да отговарят на определени критерии.
По думите му 10-15% от всички онкологични случаи са подходящи за лечение с гама и кибер нож.
За записване на час за консултация и преценка за лечение с Кибер нож и Гама нож е необходимо предварително записване на час за лекар от отделението по Лъчетерапия и радиохирургия в Токуда на тел: 02/403 4900.

Три пъти по-малко анестезиолози работят у нас


Недостигът на квалифицирани лекари поставя под въпрос сигурността на пациентите, обявиха водещи професори и доценти на пресконференция във ВМА.
Три пъти по-малко анестезиолози работят у нас. Здравната ни система се задъхва заради недостига им. Това са основните специалисти. В системата са нужни около 1800 анестезиолози, а техният брой сега е около 700, което прави по един доктор и половина в болница, коментира председателят на дружеството доц. Николай Петров. По думите му европейският стандарт е 40 лекари на 10 000 души население.
Анестезиолозите са и най-умните, смелите и отговорните сред нас, добави председателят на БЛС д-р Цветан Райчинов.
Анестезиолозите са като мечките - изчезващ вид, трябва им някой като Бриджит Бардо да ги спаси, заяви пък директорът на ВМА ген. Стоян Тонев. Те са лекарите, подложени на най-голям стрес, затова се развеждат най-често, а за последните 10 години имаме и четири случая на психично болни доктори, посочи той.
Ножът е опрял до кокала, няма кой да слага упойките в много болници, коментира доц. Крум Кацаров, председател на дружеството на гастроентеролозите.. Липсата на кадри засяга и други специалности - патоморфология, педиатрия, рентгенология. "В Германия здравеопазването е като мерцедес. У нас то е като трабант или по-скоро като разпадаща се каруца", каза още доц. Кацаров.
„Модерният подход в медицината е мултидисциплинарният. Без анестезиолозите не може да се осъществи нито една хирургическа интервенция", коментира проф. Никола Владов, национален консултант по трансплантология.
Поради липсата на анестезиолози е намалял и броят на извършените операции през последните две години - с 30 000 само във ВМА. Недостигът на тези кадри натоварва и наличните специалисти, тъй като се налага те да извършват много по-голям обем от работа, коментираха още от дружеството на анестезиолозите в България.
Настояваме за самостоятелен бюджет за анестезиология, подобен на този, отпускан от МЗ на болниците за интензивни грижи, обяви проф. Силви Георгиев от Медицинския университет в София. Тъй като няма как да работим по клинични пътеки, специалността е тежко недофинансирана, посочи той.
Освен това бройката, която държавата отпуска за специализация - 25 места за тази година, не е адекватна на нуждите на болниците.
„От две години предлагаме на предишните екипи в МЗ към сега действащата наредба да се добави едно пояснение: Всички университетски и областни болници да имат право да си избират млади лекари специализанти от Медицинския университет.
Щом ги назначат за своя сметка, младите лекари да имат право веднага да бъдат записани за специализация. При добър мениджмънт болниците могат да плащат заплати на младите специализиращи лекари. За цяла София например има отпуснато само едно място за лекар рентгенолог, а това е една от специалностите, която е дефицитна", коментира Димитър Димитров, директор на университетската многопрофилна болница „Св. Анна".
Проф. Иван Смилов от „Майчин дом" припомни практиката за обучаване на кадрите с клинична ординатура. По тази система излизали някои от най-добрите специалисти. „Тази форма беше основна за специализациите. Големите болници отделят по едно-две места за всяка специалност. Идва млад лекар, работи 4 г., а през това време държавата и болницата му плащат. Сега и там има голям отлив, дават се много малко места - има най-много едно-две места общо за една голяма болница", заяви той.
Има много недомислици в сегашната система. В София университетските болници например са 18 и за тях има отпуснати само 25 места за анестезиолози, от които 11 са държавна поръчка, при дефицит поне 80, а преди години местата са били 68. „Никъде по света човек не си плаща, за да специализира. Напротив - плащат му, за да повишава квалификацията си", коментира проф. Смилов.
В момента обучаваме 10-на млади колеги от Украйна, Молдова, Македония, Гърция и Турция, но те едва ли ще останат в България, след като получат специалността си, съобщи проф. Димитър Карадимов, завеждащ интензивна клиника в ИСУЛ. Болницата обявила свободни позиции за анестезиолог от 1 г.,но не се е явил нито един кандидат. Принудихме се от двама дежурни анестезиолози да намалим постепенно до един със специалност и един без специалност. Сега е останал само един анестезиолог, въпреки че сме голяма спешна болница, каза проф. Карадимов.
Кризата с кадрите вече се усеща и при преподавателите, каза проф. Силви Кирилов от Медицинския университет. В цяла Европа има липса на лекари, затова около 500 български лекари всяка година търсят късмета си навън. Само вчера подписах 35 молби на доктори, които искат да заминават, каза проф. Миланов.
Според справка на МЗ местата за специализанти по различни направления, държавна поръчка-финансирани от държавата, са общо 184 за цялата страна. За да специализират сами си плащат други 592-ма лекари, а 45 млади лекари пък не са могли да се класират дори за тези платени места.

Между 10 и 20% ще бъдат повишени заплатите на медиците от "Спешна помощ"

Това каза във Варна здравният министър Десислава Атанасова. По думите й повишението може да стане факт от 1 юни или през второто полугодие. Необходимите пари ще бъдат осигурени от средствата за капиталови разходи на МЗ или от други резерви.
Атанасова допълни, че е водила разговори с МВР за работата на тел. 112 и за възможността повикванията за "Спешна помощ" да бъдат пренасочвани веднага към тел. 150, което ще съкрати времето за реакция и ще прецизира работата на медиците.
Тя каза още, че отново ще използва законодателната инициатива, за да повдигне въпросът за посегателствата над лекари от "Бърза помощ" да бъдат инкриминирани чрез законови промени.
По думите и диагностично свързаните групи няма да сменят клиничните пътеки до края на този мандат на правителството, тъй като подготовката за преминаването към тях, които са и финансов инструмент за контрол, изисква много време. Според нея са изпуснати трите години, през които лечебните заведения са могли да се подготвят за новата система, но реформата в здравеопазването ще продължи.
"Клиничните пътеки са достатъчно компрометирани като метод на финансиране. Смяната им с диагностично свързаните групи обаче изисква софтуерна подготовка и обучение на екипите. Държави със сериозно икономическо развитие са ги въвеждали от 5 до 10 години. Надявам се, че през следващия мандат на ГЕРБ това ще бъде реализирано, заяви тя и подчерта, че е необходимо да бъде създадена дългосрочна визия за здравеопазването и в този процес да участват всички страни, които имат отношение към сектора. За приемането на националната здравна карта министърът Атанасова коментира, че изработването й трябва да започне отначало, след като изготвеният проект е атакуван пред Върховния административен съд. Тя посочи, че проблем за сектора остават здравнонеосигурените, чийто брой по последни данни е 1,2 милиона души. „От тях една част живеят в чужбина, други са социално слаби, а трети имат финансови възможности, но заради недоверие в системата предпочитат да плащат, когато ползват дадена здравна услуга”, поясни тя като обеща да предприеме всички необходими мерки, за да разбера защо болниците имат дълг от 378 млн. лв. и да затегне колана. В тази връзка съобщи, че в началото на лятото ще се проведат Общите събрания на лечебните заведения, които трябва да решат как да погасят задълженията. „МЗ ще поиска от ръководствата на болници, които имат дългове, да съставят оздравителни планове, и ако се наложи, ще сменяме директори. Това са задължения трупани в годините назад. Не са задължения в мандата на нашето правителство или за една година. Причините за това са комплексни и една от тях е лошия мениджмънт. Друга причина са неосигурените пациенти, лекуващи се основно в университетските и областните болници, които приемат спешните случаи и се занимават с най-тежката и сложна диагностика и лечение”, заяви още министър Атанасова.

БЛС е издал 139 сертификата за работа в чужбина на български лекари


До началото на април тази година БЛС е издал 139 сертификата за работа в чужбина на
български лекари, а през миналата година 590 лекари са напуснали България, каза в интервю за БТА д-р Димитър Ленков, главен секретар на съсловната организация.
Към момента лекарите в страната са близо 31 хиляди, като не повече от 24 хиляди действително работят пряко медицина, посочи той. Факт е, че има недостиг на анестезиолози, на рентгенолози, на педиатри, на психиатри, на патоанатоми, на
съдебни медици и това води до сериозен дисбаланс в системата на здравеопазването, смята д-р Ленков.
Решението на проблема е студенти и докторанти по медицина да бъдат обвързани с договори с лечебни заведения, съобщи във Варна министърът на здравеопазването Десислава Атанасова. В контракта трябва да има посочен срок, в който младите лекари трябва да работят в България, поясни тя.

Стартира Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед”

Тя се осъществява съвместно от Българското урологично дружество и НСОПЛБ, с подкрепата на Българския червен кръст и фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн и е фокусирана върху заболяването доброкачествената простатна хиперплазия (ДПХ) и цели мъжете над 50 г. да получат повече информация за заболяването, да се престрашат да се прегледат своевременно и да разберат, защо не трябва да се самолекуват, тъй като ДПХ се нарежда на четвърто място по честота при силния пол, след исхемичната болест на сърцето, повишения холестерол, хипертонията и захарния диабет.
Според специалистите всеки мъж над тази възраст трябва да обърне внимание на симптомите, причинени от увеличаване на простатата, нарастването и с напредването на възрастта е изключително често състояние, и да потърси помощта на лекар уролог.
В рамките на кампанията ще бъде проведено и проучване сред българските мъже, относно тяхната осведоменост по проблемите на болестите на простатата, отношението им към профилактичните прегледи и нагласата им към видовете лечение, а резултатите от него ще бъдат оповестени в края на септември т. г..
Медицинската статистика сочи, че средната честота на ДПХ в тази възрастова група над 60 г. е около 80% т. е. 8 от 10 мъже имат проблеми с простатната жлеза, което ще рече, че над 600 000 мъже могат да бъдат засегнати от заболяването.
По данни на НЗОК обаче само 15 % с ДПХ се лекуват. Под 3% са тези, които търсят лекарска консултация при първите симптоми-трудности при уриниране, а в 71% от случаите засегнати от ДПХ мъже са в активна или ранна пенсионна възраст над 60 г. Близо 60% отлагат прегледа повече от половин години след появата на смущенията, 39% изчакват и над 1 г., а 43% провеждат медикаментозна и фитотерапия, сочат данните от национално проучване.
В 54% от случаите мъжете потърсилите лекарска помощ са със средно изразена тежест на симптоматиката, но е голям и относителният дял на тежката симптоматика – 33%, съобщи проф. Петър Панчев, председател на Българското дружество по урология.
Нормално струята на урината е като бухалка, която може да строши тоалетната чиния, образно се изрази той и посъветва всеки, имащ проблеми с уринирането да се обърне към специалист, защото късното диагностициране изправя пациента пред огромни рискове, а лекарят – пред по-труден избор.
Острата задръжка на урината в пикочния мехур е едно от най-честите усложнения, което налага и хирургична интервенция. Това, както и не задържането, остатъчната урина и изливането и на капки води до инфекция на пикочните пътища и други усложнения.
По отношение на радикалните оперативни методи отворената хирургия си остава класически подход с отлични резултати, каза той. След нея се нареждат трансуретралната резакция и трансуретралната инцизия. Лазерните терапии, с които се постига коагулационна некроза, а така също термоаблациите и високоентензивните фокусирани ултразвукови технологии, познати като HIFU, които не са радикални методи и следва да се прилагат предпазливо от опитен специалист при строга преценка на рисковете и ползите и с оглед на отдалечените резултати, поясни проф.Панчев.
При над 2/3 от случаите т. е. над 70% от мъжете обаче се самолекуват с битови продукти и хранителни добавки, алармираха уролози и общопрактикуващи лекари на специална пресконференция.
Проблемът със самолечението наистина придобива огромни размери и е очевидно, че трябва да се търсят начини тази нагласа да бъде ограничавана, подчерта председателят на НСОПЛБ д-р Любомир Киров. Той каза, че хората трябва да имат в предвид, че проблемите с уринирането над 50 г. при мъжете не са нормална проява на напредване на възрастта, защото нормално е да уринират нормално. Напомни, че личните лекари у нас имат необходимата подготовка и готовност да проведат компетентен начален преглед на всички мъже, които се отнасят отговорно към собственото си здраве като акцентира, че лекарска консултация би трябвало да търсят не само мъжете над 60-годишна възраст, но и тези, които имат фамилна обремененост за доброкачествена простатна хиперплазия (ДХП) или рак на простатата, независимо от това на колко години са.
В рамките на „Отиди на преглед”ще се провеждат срещи със специалисти-уролози и с ОПЛ в цялата страна относно ДХП и нейната симптоматика. А на националната безплатна телефонна линия 0800 18 187 всеки работен ден между 9,30 и 11,30 часа желаещите могат да получат повече информация относно кампанията.

-----
Доброкачествената простатна хиперплазия  е прогресивно заболяване на простатната жлеза и се изразява в увеличаването й, което започва да притиска пикочния канал и създава неудобство при уриниране. Стесняването на уретрата и остатъчната урина в мехура причиняват оплаквания като честа и неотложна нужда от уриниране, чувство за непълно изпразване на пикочния мехур, слаба струя на урината. Усложненията, свързани с напредването на болестта са остро задържане на урината и необходимост от операция. Често самолечението облекчава симптомите, но не решава проблемът.


До края на тази година у нас, чрез процедурата ин витро ще се родят 3000 бебета

Това прогнозира здравният министър Десислава Атанасова, по време на 5-ата годишнина от основаването на фондация „Искам бебе”. Тя поясни, че от 2009 г. насам от фонд "Асистирана репродукция” у нас се възползвали около 12 хиляди жени и изрази  надежда, че до края на 2012 г. техният брой ще нарасне до 15 000.
Предстоят промени в правилника, с които да бъде удължен срокът, от 6 на 12 месеца,  в който държавата ще плаща за "ин витро"процедура с пари от Фонда за асистирана репродукция. Очаква се готвените промени да са факт към края на април. Сега се оказва, че много жени трябва да минат предварително лечение, операции и възстановяване преди самата процедура, което отнема повече от 6 месеца и се налага случаите им да се разглеждат отново за удължаване на срока.
Атанасова допълни, че МЗ има договори с 22 клиники за ин ветро, като тенденцията е те да се увеличават. Скоро предстои такава клиника да заработи и в Бургас.
Здравният министър Атанасова бе наградена от фондация "Искам бебе" с отличието Ангел на благодарността ". Тя направи първите си великденски покупки от базара, открит от приятели и съмишленици на неправителствената организация в подкрепа на бездетните семейства.

Здравната осигуровка да се тълкува като вид данъчно задължение

При неплащане да се начислява лихва, а данъчните служби на НАП да изискват от некоректните платци възстановяване на сумите към НЗОК със задна дата.Тази идея лансира новият управител на НЗОК д-р Пламен Цеков пред БНР. 
Той допуска като възможни и други административни санкции срещу хората, които не плащат здравните си осигуровки. Това, според него, може да стане със законови промени и те в момента се проучвали.  
Спрямо здравно неосигурените българи обаче системата е много либерална, смята той, защото в момента, когато неосигурено лице се нуждае от медицинска помощ, здравната система позволява то да плати една вноска и след като получи помощта, отново да спре да се осигурява, обясни Цеков. Затова той предлага, когато едно такова лице не си е плащало здравните осигуровки за минало време, след като напусне лечебното заведение, към него да бъдат предявени искания за данъчни задължения.