Translate

сряда, 16 май 2012 г.

Марули за здрави кости


Листа на свежата маруля са източник на витамин А и бета-каротин, които са от съществено значение за зрението, кожата и общо за човешкото здраве.
Според учени консумацията на салата от зелени листни зеленчуци всеки ден намалява наполовина риска от фрактури на костите. Поддържането на стабилно ниво на витамина в организма е от значение и при профилактика на остеопороза, болест на Алцхаймер. Пресните листа на салатата са богати на белтъчини, минерални като фосфор, калций, магнезий, калий и желязо, фолати, витамин С и В1, които са от съществено значение за метаболитните процеси в организма.. Успокоява нервната система, стимулира отделянето на мляко у кърмачките и подсилва половата система. Марулята е богат източник на витамин К, участващ в изграждането на костната тъкан. Дефицитът му обаче е причина за нейното намаляване.
Марулята е богата още на фитонутриенти и други съставки с антиоксидантно действие, които протектират развитието на различни заболявания като, анемия, инфарк и инсулт, както и рак. Тя помага за прочистване на организма от токсини, подобрява дейността на стомашно-чревния тракт и активизира черния дроб. Мъжете, страдащи от преждевременна еякулация, трябва да ядат марули.
Подходяща е за всякакви диети, защото е нискокалорична и богата на фибри, вода и целулоза. За да се запазят вкусовите и качества по-дълго време измивате я с ледено студена вода.


------------
-Според изследователи градинската маруля е пра-прабаба на всички зеленчуци. В Южна Европа е разпространена като бурен - Lactuca scariola, който е дребен, къдрав и леко горчив.
-Сведения за широкото и  приложение има още в историята на древен Египет.
-В Европа марулята се утвърждава през XIV в., когато римските папи пренесли зеленчука в Южна Франция, а столетие по-късно той залял парижките пазари. У нас вероятно се консумира още от Византийско време. Но масово се появила на пазара в края на XIX век.
-Най-разпространеният вид маруля е Lactuca Savita (градинска салата). При нея се наблюдават два често срещани подвида - Capitata, главестата салата, по-гъста, по-рунтава и често продавана по-скъпо и Longifolia, дълголистната салата.

Сексът се засилва и с кисело мляко


Според учени, от Масачузетския технологичен институт, изучаващи ефекта на киселото мляко върху затлъстяването, то не само спомага за редуциране на теглото, но и повишава сексапила, съобщи в. "Дейли мейл".
При опитите с лабораторни мишки те са установили, че тези, които са получавали към храната си и пробиотично кисело мляко, са с по-лъскава и здрава козина.
Мишките не само, че отслабнали, но мъжките пък започнали да се движат много напето, тъй като тестисите на били с 5% по-големи, в сравнение с тези на обикновена храна и с 15% по-големи от получаващите еквивалента на сандвичи и чипс.
Освен това мишоците, хранени с кисело мляко, намирали по-бързо партньорки и правели повече секс и по-многобройно поколение.
Мишките-родилки, получаващи кисело мляко, били и по-добри майки. Ефектът според
учените ефектът се дължи на пробиотиците и полезните бактерии в киселото мляко.

вторник, 15 май 2012 г.

България заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс за 2012 год

Той бе представен на 15.05.т.г. в Европейския парламент в Брюксел. Първото место се държи от Холандия с 885 точки от 1000 възможни, следвана от Дания с 837 точки, Исландия с 810 точки, Люксембург с 802 точки и Белгия с 797 точки.
България не успява да се оттласне от дъното на здравеопазването в ЕС, с набраните от нея 461 точки, и заема предпоследното място според Европейския здравен потребителски индекс (ЕЗПИ) за тази година.
Според д-р Арне Бьорнберг, Главен оперативен директор на шведската консултантска организация „Център за потребителско здраве” (ЦПЗ, Health Consumer Powerhouse) и ръководител на екипа на ЕЗПИ: „Ако трябва да бъдем честни, не е правилно да сравняваме България с богатите страни-членки на ЕС. По-адекватно би било сравнението със съседни страни като Румъния (497 гочки) или Сърбия (457).  Това, което ме притеснява е, че след пет години членство в ЕС България все още се представя много зле. Изглежда не работят добре дори и такива елементарни услуги като ваксинирането на бебета. На българите им липсват голяма част от съвременните лекарства. Корупцията и неравнопоставеността са очевидни проблеми в здравеопазването.“ 
Създателите на класацията правят и извода, че се наблюдава цялостно подобряване на здравеопазването в Европа. Но те определят три притеснителни области - тенденция към увеличаване на времето за чакане за скъпи операции в най-засегнатите от икономическата криза държави, увеличен дял на нерегламентираните плащания за значителен брой лечения и влошаване на достъпа до нови видове лекарства.
     
-------ЕПЗИ се превърна в стандарт за измерване на здравеопазването в Европа. В проучването за 2012 г. се извършва класация на 34 отделни здравни системи по 42 показателя, включващи пет области от основно значение за здравния потребител: права на пациентите и предоставяне на информация; време за чакане на лечението; резултати; профилактика/обхват и разпространение на предоставяните услуги и лекарства. Индексът се изготвя въз основа на комбиниране на обществено достъпни статистически данни, интервюта с пациенти и независими проучвания.

   



Много дим за нищо


Ако свободата е на върха на цигарата, съвсем сме изпушили

Митинг на пушачите е събитие, с което в разговор на маса бих се забавлявал, но в сериозна статия във вестник бих се забавлявал още повече. Разбирам ресторантьори и хотелиери, които твърдят, че при забрана на тютюнопушенето ще им паднат оборотите. При тях е ясна и предвидима ситуация - работата им е да правят пари и всичко, което помага на правенето на пари, е плюс: биха защитавали не само пушачи, а и хора на викодин, стига да печелят от това. Проблемът е във фронтмените на тютюна, които по изумителен начин комбинират понятия като лична свобода, бунтарство и прочее красиви категории с неща като пушенето. Говорим, разбира се, за Андрей Слабаков, чиито импулс за обществена намеса изригна до комични висоти благодарение на нас - честно е да си го признаем - хората в медиите. Ще издам как стоят нещата със Слабаков. Понеже журналистиката винаги търси и двете страни, идва в момента, в който трябва да се намери и контра на непушенето: момент, който най-често и най-точно звучи така: "Абе, дай да звъннем на Слабаков". Човекът подрежда едни забавни думички и - ако мозъкът ти е спрял да работи - е много възможно да го наречеш "пич", "веселяк", "голям образ". Можем да тестваме мозъка ви веднага спрямо реакцията. Ето ви едно негово изречение: "Аз не държа да се срещам с непушачи, защото ми се виждат психически крайно нестабилни и със сексуални проблеми. Нека си стоят в
залата за непушачи, където лъха смрад на ангели и безсмъртие." Ако вие сте емоционално опиянени от това изречение, има силна вероятност умът ви да е замъглен и неспособен да отсее смисленото. Ако обаче чувствате неразбиране пред странно напипаната връзка между сексуалност и пушене, между отказа от пушене и отъждествяването му с полиран откъм прегрешения и страхлив живот, значи всичко е наред: разумът ви е запазил така необходимата си прецизност. Поздравления! Вие за пореден път не се вързахте на Андрей Слабаков. Благодарим ви, че участвахте в теста и предлагаме да се включите в матурите.
Най-забавното е, че тарторите на пушенето почти винаги го обвързват с някаква демонстрация на свобода. Аз съм свободен човек, мога да пуша, колкото си искам, и никой няма право да ми се меси. Да изключим очевидни заключения като това, че докато пушачите изживяват свободата си, я издишват в лицето на непушачите под формата на канцерогенни и - хайде, то всичко е канцерогенно - но поне най-малкото, от приличие и обективност, признайте: смърдящи гадно вещества. Цигарите смърдят и ако всичко друго относно тях е относително, смрадта им е несъмнена. Несъмнено е и следното: щом схващаш забраната за пушене на обществени места като посегателство срещу свободата си, значи нещо не е наред в разбирането на свободата.
Свободата е като Господ - не споменавайте напразно името є. Митингуващите за тютюн в заведенията обаче горделиво, комично бунтарски, с онзи празен маниер, в който можеш да познаеш липсата на реална истина, говорят за свобода и личен избор, сякаш това е битката на живота им. Свободата да пушиш навсякъде.
Свободата да пикаеш в басейна Умряла работа. Хабенето на енергия там, където не трябва, и укротяването й, когато трябва да избухне, е най-типичният български номер. Харесвам го художествено - има меланхолична поезия в цялата тази неадекватност. Но сега не се занимаваме с поезията, а със скучнотията на обществено полезното. То е, което трябва да надделее. Затова приберете лозунгите, преглътнете егото и манифеста на пороците. Положението с пушенето е ужасяващо банално - нищо романтично и свободолюбиво няма тук. Ако свободата е на върха на цигарата, значи сме изпушили повече от онзи, когото перифразираме. 

Райко Байчев
В-к "Стандарт"

НЗОК може да си позволи лукса да лекува диабетно болните по-скъпо...




...не разбирам защо трябва да бъде и по-опасно?



Д-р Пламен Попиванов, ендокринолог, иронизира докрай политиката на НЗОК спрямо болните у нас

Пазарът е залят с фалшиви, опасни за здравето парфюми

Фалшификатите на световни марки като"Диор", "Шанел", "Долче & Габана" и т. н.са евтини алдехиди и алкохолни основи, което ги превръща в опасни за здравето продукти. Те могат да предизвикат кожни дразнения, алергии и дори по-тежки интоксикации в организма.
Освен уличната търговия, напоследък актуални са сайтовете, които предлагат маркова козметика на невероятно ниски цени. 
Според специалистите почти винаги обаче се касае за измама, тъй като наложените световни марки нямат практика да продават в страната ни продуктите си чрез сайтове за интернет пазаруване и няма практика официалните дистрибутори да продават на търговец само за онлайн търговия.

Оригиналите парфюми оставят петна върху  памучен плат за разлика от ментетата.
Причината е разликата в съдържанието им. Истинските съдържат естествени екстракти, които в себе си носят и цветни вещества, докато имитациите са синтетични с добавени оцветители.
Най-добрите фалшификати, които могат да бъдат открити на пазара, са така наречените "дубайски" ментета. Различават се от оригинала само по наситеността на аромата.
Разпознаването им е трудно, защото те са точно синтетично копие на истинския продукт.

Турбината на GE, наречена на галено Розовата пантера, обозначава подкрепата на GE в борбата с Рак на гърдата

Компанията достави първата от общо три броя 2-мегаватови турбини, марка Jenbacher, с комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия (СНР), която бе инсталирана в специално изградения местен енергиен център в комплекс Кингс Крос във Великобритания, разположен на територия от 270 декара.Тя ще осигурява 100% от необходимото отопление и ще дава на електроразпределителната мрежа почти 80% от употребяваното в комплекса електричество.
Сделката между GE и компанията Kings Cross Central Limited Partnership се концентрира върху дългосрочното устойчиво управление на комплекса, а първата турбина трябва да влезе в експлоатация това лято.
Уникално още е и това, че газовата турбина Jenbacher е боядисана в розово ( стандартно са зелени), което е жест на подкрепа в борбата с рак на гърдата и от където идва и името – Розовата пантера.
От 12-ти до 20-ти май екипът превозва Розовата пантера с благотворителен колоездачен преход на разстояние от 750 мили, от Йенбах в Австрия, където турбината е произведена, до новия й дом в Кингс Крос.
Походът на екипа ще се проведе в периода от 12-ти до 20-ти май и на ден ще бъдат изминати по 85 мили – през Алпите, Германия и Франция. Целта е да се съберат най-малко 30 000 британски лири за два благотворителни проекта – Breast Cancer Research (за борба с рака на гърдата ) и Global Generation, местна благотворителна инициатива, която предоставя възможност на младите хора да участват в изграждането на едно устойчиво бъдеще. 
В края на велосипедния поход Kings Cross Central Limited Partnership ще подпише поръчката за втората от системите Jenbacher  на GE от типа CHP. Планира се втората турбина да влезе в експлоатация през 2013 година.


-----
GE е изключителен доставчик на широка гама от иновативни продукти и услуги, които са неделима част от успешното провеждане на олимпийските игри. GE сътрудничи тясно с държавите домакини, с градовете и с организационните комитети, за да осигурява инфраструктурни решения за олимпийските съоръжения, включително захранване с електроенергия, осветление, обработка на отпадни води и транспорт. Освен това GE доставя на местните болници оборудване за образна диагностика и IT решения за здравеопазването, като ултразвук, ядрено-магнитен резонанс и технологии за водене на медицински картони, за да помогне при лечението на спортисти.

Национална пациентска организация ще проведе безплатни изследвания по време на Изложението Булмедика/Булдентал


В рамките на международната специализирана изложба Булмедика/Булдентал, Национална пациентска организация (НПО) ще проведе за трета поредна година безплатни прегледи и консултации за различни социално-значими заболявания до 18 май 2012 г..
Изследванията ще се провеждат всеки ден от 15 до 17 май, от 10.00 до 16.00 часа, а на 18.05.2012 г. (петък) - от 10.00-14.00 часа, в обособена зона на щанда на НПО - зала 2, щанд А13. Всеки ден ще е посветен на различно социално-значимо заболяване, като изследванията ще се проведат по график и без предварително записване.
На 15* май бе проведен безплатен скрининг за установяване на риска от метаболитен синдром и за наличие на наднормено тегло и затлъстяване. На всички изявили желание да се изследват ще бъде направен анализ на телесния състав със специална апаратура. Чрез тази инициатива се цели откриване на рисковите групи за метаболитен синдром и усложненията, до които води затлъстяването. На изследваните ще бъдат дадени съвети как да контролират теглото си и как да се предпазят от усложненията на метаболитния синдром.
На 16 май на всички желаещи ще бъдат направени скринингови тестове за хепатит B и C. При поява на положителен и/или съмнителен резултат хората ще получат консултация на място от медицински специалист, както и печатни материали за заболяването. Тези пациенти ще бъдат насочвани и към по-задълбочени изследвания в лаборатория и консултация с гастроентеролог.
На 17 май, по повод Световния ден на хипертонията, ще се проведе скринингова акция, включваща измерване на артериалното налягане и изчисляване на сърдечносъдов риск. Предразположените към сърдечносъдови заболявания ще получат информация за този тип заболявания и специални календари, изготвени съвместно с Дружеството на кардиолозите в България, като ще бъдат насочвани към допълнителна консултация със специалисти кардиолози.
18* май ще е посветен на риска от диабет тип 2 сред посетителите на изложението. Всички желаещи ще бъдат изследвани чрез специализиран въпросник “финландски скор” и ще им бъде направен анализ на телесния състав със съответна апаратура. Предразположените към диабет тип 2 ще бъдат насочвани към по-детайлни изследвания и консултация с ендокринолози.
-------
*Изследванията на 15 и 18 май се извършват със съдействието на медицински център за образна диагностика и превантивна медицина Про-Вита.
Повече информация за безплатните прегледи можете да получите на горещата линия на НПО: 0700 10 515 (всеки делничен ден от 11:00 до 17:00 часа, на цената на 1 градски разговор от цялата страна).

В Гватемала бе открит най-древният астрономически календар на маите

Маите не предречат апокалипсис, а нова епоха

Той датира от IX век, но в него обаче не съобщава за края на света през 2012 г..
Календарът бил открит при разкопки на къща в района Ксултун - издялани върху каменна стена глифи (знаци).
"Това е церемониален календар за 260 дни, слънчев за 365 дни, 584-дневния цикъл на Венера и 780-дневния на Марс. Има и показване на лунните фази", обяснява археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет, ръководител на изследването.
Според него древните маи предричали, че Светът ще продължи и че след 7000 години нещата ще са точно такива, каквито са сега..
"За първи път намираме това, което може да се нарече анали, запазени в надпис, чието предназначение е да бъде официалната история на обществото на маите", допълва Сатурно.
На запазена стена в стаята има три  мъжки фигури, седнали и облечени изцяло в черно, с изключение на белия набедреник. Те носят медальони около вратовете си.
В Ксултун има 56  сгради, върху площ от 31 кв. км., където са живели хиляди маи. Откриването му датира отпреди сто години, когато работници от Гватемала се натъкнали на руините. Мястото е било картографирано през 1920 г. и по-подробно през 1970 г.

Надписи "имитиращ продукт" трябва да има на етикетите на млечните продукти, в които има палмово масло и други растителни заместители

Това предвижда наредбата за млечните продукти, която бе одобрена принципно от правителството. По искане на премиера Бойко Борисов забраната за производство на продукти от мляко и от растителни мазнини на една поточна линия ще бъде смекчена.
Първоначалното предложение бе на линия, на която е работено с палмово масло, да не може да произвеждат млечни продукти.На заседанието на кабинета е обсъждано работата с мляко да е възможна, ако проверка от агенцията по храните установи, че машината е чиста.
Според наредбата маслото трябва да съдържа поне 80% мазнини, но ще има продукт "половин масло" за по-ниско съдържание и с друго наименование.3/4 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 60%, 1/2 масло е продукт със съдържание на млечна мазнина не по-малко от 39%. Наименованието "сирене" да се използва за млечен продукт, претърпял процес на фермен­тация и преминал процес на зреене. Според наредбата всичко, което не е изцяло от мляко, ще бъде "имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко". Има дефиниция за почти всички продукти като например айрана не трябва да е с повече от 50% вода, а солта - не повече от 0,8%. 
Продуктите, които носят наименованието "прясно мляко", трябва да са получени от сурово мляко, претърпяло процес на пастьоризация или стерилизация, в който се допуска отнемане или добавка на сметана, получена от сурово мляко. 
Наредбата ще гаран­тира, че информацията за хра­ните няма да въвежда в заблу­да потребителите. Нарушители­те ще плащат тройно по-високи глоби, като максималният раз­мер ще стигне до 10 000 лева.
Новите изисквания за млечните продукти ще важат не само за българските, но и за вносните млечни стоки.

Напредък в терапията на хемофилиците у нас



У нас близо 700 души са със заболяването хемофилия, което е наследствено заболяване, свързано с прекомерно кървене и намалено кръвосъсирване и включва венозно вливане на кръвосъсирващите фактори.. В страната децата хемофилици са общо 100 и над 79 от тях са обхванати с домашно лечение с рекомбинирани препарати, които предпазват, както опорно-двигателният им апарат, така и от интравенозно заразяване.
Проучване от края на миналата година, във връзка с новата система за снабдяване с медикаменти, сочи, че 291 пациента с хемофилия се лекуват. От тях 34% са с тежка форма на заболяване и са по здравна каса, а останалите 64% си купуват със собствени средства жизнено необходимите им медикаменти, поради много тежката и тромава процедура на НЗОК за отпускане на 100% реимбурсираните лекарства или се лекуват като спешни пациенти със средства от МЗ. В проучването са участвали 54 души, или около 16% от лекуващите се към НЗОК, и се приема за представителна извадка, съобщи Виктор Паскалев, председател на Българската Асоциация по хемофилия (БАХ).
Годишните разходи на пациентите за доболнична помощ, ако протоколите им са тримесечни, са 360 лв., а пък ако са шестмесечни – 260 лв.. Понякога заради административни грешки в протоколите обаче лечението им се спира, което е недопустимо, както е недопустима постоянната смяна на лекарствените медикаменти. По думите на проф. Стефан Горанов, национален консултант по клинична хематология, 2011 г.ще остане паметна с това, че е променено статуквото с новата система за снабдяване. Здравната каса вече осигурява достатъчно медикаменти за домашно лечение за хемофилиците-13 млн. единици фактор 8. Осигурен е и бюджет в МЗ от 3,5 млн. лв. за спешните животозастрашаващи кръвопреливания. Но необходимите указания по изпълнение на новата методика досега все още не са разписани от здравното министерство.
Според специалистите „големият скок” първо е в това, че лечението от МЗ е прехвърлено в НЗОК и второ, че е сменен центърът и вниманието вече не е върху количествата препарат, а е върху пациента и неговото индивидуално лечение, което е изключително скъпо.
През 2011 г.у нас е въведена имунотолерансната терапия, златен стандарт в лечението, при която венозните вливания са един път седмично. Тя се прилага обикновено при пациенти с инхибиторната хемофилия, създаване на антитела в организма като реакция към някои препарати.
Според проф. Тошко Лисичков от хематологична болница „Йоан Павел” годишните разходи на пациент с тежка форма на обикновена хемофилия са 100-300-400 хил. лв. годишно, а много тежкото заболяване - инхибиторната хемофилия, при която то е над 1 млн. лв. Сред 4-та пациенти с това заболяване има и 13 год. момче, чиито лечение надминава дори 1,3 млн. лв. Едно кръвопреливане при обикновена хемофилия е над 1500 лв., при усложнена е над 12 хил. лв.. А оперативен, следоперативен период и рехабилитация надхвърлят общо 159 хил. лв.
Доживотното добро лечение обаче осигурява на тези болни пълна социална реинтеграция и в семейството и в обществото. Но не бива да се забравя, че то е комплексен проблем, тъй като 80% от тях са вирус на хепатит В и С, подчертаха специалистите.
Те акцентираха, че все още остава открит въпросът за плановите операции, това всъщност е и ябълката на раздора, при тези пациенти от рода на ортопедични корекции на ставите, при инсулт и др. заболявания.
След обсъдените плюсове и минуси в лечението на хемофилиците в страната от БАХ предлагат:
-да се минимизират – отстранят всички бюрократични трудности и спънки;
-тромавата процедура по издаването на протоколите от местна комисия в 5-те университетски центрове в страната (София, Пловдив, Плевен, Варна, Ст. Загора) да се съкрати наполовина, защото протоколът се подготвя на базата на историческия разход от последните три години, изпраща се в РЗОК, от РЗОК – в НЗОК, там се разглежда от експерти, от НЗОК отново се връща в РЗОК, оттам – в аптеката, а оттам на пациента. Често пъти цялата процедура отнема около месец и половина;
-за пациентите в отдалечените места, от центровете за издаване на протоколите, куриерска фирма да ги поеме, с цел предотвратяване „разхождането” на пациентите. Това ще рече, че след като на пациента му се направят необходимите изследвания в лечебно заведение, движението на протокола към касата и обратно се поема от куриерска фирма и той не се разхожда на 50, 60 или 100 км за този протокол. Куриерските фирми ще бъдат определени от БАХ, която ще осигури и финансирането им в рамките на проект, който предстои да бъде изготвен. На първо време той ще обхване 30-40 пациента;
-в много малките населени места, където аптеки няма дистрибуторите на лекарства да ги доставят директно в дома на болните от хемофилия.
-пациентите да имат право на избор с какъв медикамент ще бъдат лекувани, тъй като това е правилната стратегия- пациентът да го предопределя;
-да се създаде многофункционална експертна група или комисия към МЗ, за разработване на 5-на програма с финансово обезпечаване, за да се подобри грижата и лечението за тези пациенти.
В дългогодишните клинични изпитания в развитите страни фармацевтичните фирми не само плащат медикаментите на болните от хемофилия, но дори им купуват и необходимите хладилници, за правилното им съхранение. И у нас значителен контингент от тези пациенти също са включени в редица клинични проучвания, каза в заключение председателят на БАХ.
------

Хемофилията се нарича още „Кралската болест”, тъй като английската кралица Виктория е била неин преносител. Дъщерите й били омъжени за крале по целия свят и така болестта се разпространила из кралските дворове в много държави.

понеделник, 14 май 2012 г.

Страдащите от болки в гръбнака трябва да бъдат преглеждани не от ортопед или невролог, а от ревматолог


Доброто състояние на костно-ставния апарат зависи от редовното движение

Съществуват над 100 различни мускулно-ставни заболявания, чиято "жертва" са хората над 50-годишна възраст.
Първите прищраквания или болка се усещат най-често когато годините понапреднат, килограмите понатежат или се случат и двете, в резултат на неправилно хранене, обездвижване и др. фактори.
Статистиката показва, че около 60 – 67 % от болката е свързана с опорно-двигателния апарат. У нас от 60 до 85% от хората над 60 год. са с някакво ставно ревматологично заболяване, което започва с болка, особено нощем засилваща се с времето, която преминава в скованост, затруднени движения, отоци и постоянни болки.
Ревматологичните заболявания могат да се провокират от поява на някаква инфекция в организма, от промяна в състоянието на имунната система, от дегенеративни заболявания и др.
 
Според специалистите най-уязвими са коленете, тъй като ставният хрущял в тях започва да се губи, а като своеобразен амортисьор той именно поема основната тежест от натоварванията. По принцип хрущялът се храни от обвивката на ставната капсула, но само при активно движение. Ошипяването в коленете започва доста рано - още към 35-40-годишна възраст и постепенно се появява и болката - гонартрозата се развива първоначално в едното коляно, а после и в другото.
Ревматологичните заболявания и ставното износване преобладава при жените, където хормоналните фактори, бременността и колебанията в телесното тегло играят значителна роля, с изключение на Болестта на Бехтерев(анкилозиращ спондилит), при която съотношението мъже - жени е 3 към 1.
2/3 от мъжете имат затруднения в работата, 1/3 имат социални проблеми и над 2/3 – нарушения в сексулната активност. При тези болни по-често се забелязват реактивна депресия и фрустрация, съчетани с нарушена оценка за собствената личност и социално вграждане. 

С ревматологични заболявания като болест на Бехтерев, остеопороза, шипове, лупус, коксартроза, подагра, артрит и др, са 1 700 000 българи.А с остеопороза са минимум 380 хиляди жени. За Болест на Бехтерев обаче няма статистически данни, съобщи проф. Рашко Рашков, национален консултант по ревматология и завеждащ Клиника по ревматология в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.
Болестта на Бехтерев е хронично възпалително заболяване, което засяга гръбначния стълб и кръстно-хълбочните стави и това води до сраствания. Основните клинични симптоми са болка, скованост, уморена и нарушена физическа активност. В ранните фази функционалните ограничения се дължат на възпалението и обикновено нарастват в хода на болестта, което е свързано с новото костно формиране и образуването на костни мостове между прешленните тела. Клиничните симптоми и последващата болестна прогресия водят до значителни функционални затруднения и повлияване на свързаното със здравето качество на живот. Физическото състояние се подобрява от раздвижване и се влошава от покой. Заболяването масово не се разпознава от лекарите, като тя обикновено се бърка с дископатия, радикулит или ишиас. Болката в гърба, предизвикана от това заболяване продължава над 3 месеца и това налага преглед от ревматолог, допълни-р Мариана Иванова, ревматолог в УМБАЛ „Св. Иван Рилски“ в София.
Най-добро визуализиране на ранните стадии на заболяването дава магнитно-резонансното изследване (МРИ). След диагностицирането му обаче трябва веднага да се започне лечение с нестероидни противовъзпалителни средства и аналгетици, и ако не настъпи адекватно повлияване на симптомите, се преминава към лечение с биологични лекарства, блокиращи ключови молекули на възпалението. Много съществен компонент на терапията на всички етапи от болестта е рехабилитацията.
За съжаление било поради неопитност на лекаря или поради нежелание на пациента да се прегледа, диагностицирането на заболяването и лечението отнема 3-7 години, каза
д-р Иванова.
Обичайната скованост на врата и горната част на гърба ясно говори за шипове и увреждания на нервни коренчета. До тези последствия се стига в резултат на износване на хрущяла, костите започват да се трият на сухо и образуват костни кисти. При шиповете всяко чупене от чакръкчии и псевдо „специалисти” може да доведе до инвалидна количка.
„Шиповете могат да са в резултат както на наследственост, но могат и да се дължат на неправилна стойка и наднормено тегло. Шиповете във врата притискат кръвоносни съдове, в резултат на което на лице е световъртеж, главоболие и дори нарушения в зрението. Шиповете не се лекуват, те сами си намират място, болките обаче се потушават медикаментозно, лекарството обаче трябва да е изписано от лекаря според състоянието на пациента” бе категоричен проф. Рашков. По думите му страдащите от болки в гръбнака трябва да бъдат преглеждани не от ортопед или невролог, а от ревматолог.
В България има 120 ревматолози, като 80 от тях работят по договор с Националната здравноосигурителна каса. Детските ревматолози са четирима, уточни проф. Рашков.


-----
-Ако искате да отдалечите във времето износването на хрущяла, правете подходящите физическите упражнения, които не застрашават коленете, тъй като травмите удвояват рискът от остеоартрит. Поне половин час ежедневно ускорено ходете, плувайте, карайте колело, за да активизирате кръвообращението, общата подвижност и да укрепнете мускулите около коленете.
-Правилната стойка е от съществено значение за подвижността и здравето на коленните стави. Още от ранно детство човек трябва да се приучи да държи раменете и главата си изправени, а корема прибран, като тежестта на тялото се разпределя равномерно върху двата му крака.
-Неудобните обувки също имат „заслуга" за увреждане на коленете. Ето защо много високите токчета да се избягват във всекидневието и да останат самопри изключително официални случаи.
Учени от Харвард в свое изследване са доказали, че съществува пряка връзка между високите токчета и риска от остеоартрит, тъй като коленете на жените, носещи такива обувки, се оказали силно увредени именно в областта, където най-често се развива това изменение. Що се отнася до свободното време на открито, изборът трябва да падне върху ортопедични маратонки, обувки и професионално подбрани стелки.
-Старайте се да поддържате нормално тегло, което облекчава костите, защото всеки излишен килограм усилва болката. Прекаленото пиене на алкохол удря ставите и костите. Хранете се с повече плодове и зеленчуци, въздържайте се от тютюнопушене.

В ЕС сме първи по разходи за храна

У нас отделяме за храна средно по 1/3 или 36% от месечните си разходи, а в евробщността - 13%.За сравнение, в Люксембург и Великобритания тези разходи възлизат на 9% от приходите, в Ирландия - 9,8%, Австрия - 10%, Германия - 11%, Дания - 11,2%, Холандия - 11,7%, Кипър, Финландия и Швеция - по 12,4%.
На другия край са Румъния, където процентът е 29, в Литва-26,4, в Естония -19 на сто, и Латвия -18%.
Ние сме най-бедни в Европа. При минимална работна заплата от 1800 евро в Люксембург 9% се равняват на 162 евро месечно за храна, докато у нас при 145 евро минимално възнаграждение, 35% са равни на едва 50 евро.
Сравнените данни на Националния статистически институт и Евростат показват,че наема на жилище и битовите сметки (ток, вода, парно) възлизат на 14,4% от приходите. Транспортът е 5,9%, за здравеопазване отиват близо 5,6%, за данъци - 5,2%, за алкохол и цигари - 4,5%, за отдих и развлечения  едва 3,5%, а за облекло и обувки- 3%.
Ако едно българско домакинство е похарчило през 2011 г. средно 3672 лв., за храна са отишли 1265 лв., за жилище и комунални услуги -над 500 лв., за алкохол и цигари -155 лв., за здравеопазване и транспорт - по около 200 лв.
Последно проучване на Евростат показва, че най-висок процент от разходите на европееца около 1,/4 отиват за наем на жилището и битови сметки - 23,6%. Най-много по това перо отделят в Дания (30%), Финландия, Чехия и Швеция (по 27%), а най-малко Малта -12% и Литва -15%. На Запад хората по-масово живеят под наем, докато у нас процентът на лицата със собствен имот е сред най-високите в Евросъюза-95%. Транспортът гълта 13% от парите на европееца, забавленията и културата- 8,9%, а за ресторанти и хотели - други 8,5%. Любопитно е, че най-много пари за ресторанти дават в Испания (17% от разходите), а най-щедро харчат за облекло в Италия и Люксембург (7,7%). Най-малко за това харчат в Унгария и Литва - по 3%.

Депутатите изглеждат като зависими " от психотропни вещества



Само така мога да си обясня абсолютно безмозъчното им гласуване.

Проф. Иван Козовски, акушер-гинеколог, бивш депутат, пред в. "Преса".