Translate

сряда, 6 юни 2012 г.

Българските тийнейджъри заемат челни честа в ЕС по консумация на бира , употреба на амфетамини и цигари

Анкетираните български ученици са 2217-всеки пети младеж се е напивал, а всеки трети гарнира алкохолните напитки с цигари

Данните от Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици (ESPAD 2011), сред ученици родени през 1995 г. от 36 държави, вкл. и България, за периода 2007-2011 г., сочат, че във възрастта между 15 и 16 години, бирата е предпочитан алкохол. 
 У нас 66% или 2/3 от учениците са пили поне по една бира в последния месеца, докато европейските им връстници са 57%.
48% от тях поемат, едно след друго, по 5 и повече питиета, а 11% за 30 дни са надигали чашката десет и повече пъти. Делът на двата пола се изравнява като се наблюдава лек превес при пиещите момичета. Сред останалите „медалисти" са Чехия, Белгия, Германия.
Добрата новина е, че тийнейджърите ни се нареждат на 10 място в Европа, по показателя "степен на напиване" - консумация на друг по-твърд алкохол. Поне веднъж през живота си алкохол са пили 87% от тийнейджърите у нас. По този показател те отстъпват първите места само на връстниците си от Чехия и Латвия . Всеки трети младеж пък е посочил, че е употребил високоградусови напитки 40 и повече пъти. Всеки пети се е напивал през изминалия месец (23% от момчетата и 18% от момичетата), съобщи Анина Чилева от Националния център за опазване на общественото здраве и анализи, основен изследовател за България към Националния център по обществено здраве.
От 2007 г. насам в страната нараства броят на момичетата вземащи наркотици. Ръстът за периода на проучването е 10-12%, което ни извежда над средното за Европа. Най-ниски нива на употреба има в Албания, Молдова, Норвегия и Румъния -по около 4-5% във всяка от тях.
Всеки четвърти- 26% или около 15-16 000 ученици у нас са употребявали психоактивни вещества. Всеки четвърти  е пробвал трева. 90% от пристрастените 26 000 българи към хероина пък са започнали с марихуана.  Канабисът продължава да е най-предпочитаният наркотик и е към него посяга всеки десети младеж Наблюдава се тенденция на увеличение на пушенето на канабис, въпреки че тенденцията за другите страни е точно обратната. . По този показател сме в челната десетка на класацията и попада във втората група по сериозност на засегнатите от употреба на канабис страни. България е на 3-то място при използването на наркотици извън канабиса. 


Българските тийнейджъри са шампиони по употреба на амфетамини  заедно с Унгария, Белгия и Лихтенщайн.Изпреварва ни само Монако.  В Европа средният процент на използването им е 3%, а у нас е 7%. Само през миналата година около 4500 ученици са вземали от „вълшебните " хапчета.  Същевременно относително нисък делът на приемащи успокоителни и сънотворни препарати. По този показател страната ни е в края на класацията с 3%, посочи Момчил Василев, директор на Националния фокусен център по наркотици и наркомании към Националния център по наркомании. 
По думите му най-големия проблем сред учениците в момента у  нас е алкохолът и съзнателното напиване, което се превръща в нещо като парти-култура, т.е. да се напиеш така, че да се види кой  ще се напие повече..

Челно място държат тийнейджйрите ни и по тютюнопушене. 66% от тях са пробвали цигари, всеки трети е припалвал през изминалия месец, а 39% са редовни пушачи. Момичета  пушат повече от момчетата  и докато в Европа тенденцията е за намаляване у нас употребата на цигари нараства.  По този показател държавата ни се нарежда в Европа след Латвия, Чехия, Хърватия и Естония.   

Според специалистите налагащият се извод от изследването, което цели да покаже какво е положението в момента, за да се вземат своевременни мерки е, че превенцията трябва да е насочена към учениците, но преди те да са навършили 15-16 години, тъй като след тази възраст е трудно да им се въздейства и ефект може и да няма

Община Несебър ще разреши в най-кратък срок жилищния проблем на социално слабите си жители

На последната си сесия Общинския съвет взе решение с мнозинство да бъде изградена голяма, модерна и многофункционална жилищна сграда, близо до сегашния кв. “Черно море”.

Семействата, които ще бъдат настанени в нея, в момента обитават цял квартал т.нар. „махала”, в непосредствена близост с центъра на новия град. Там хората живеят в постройки тип “бунгала” и бараки, без нормални хигиенни условия. Инвестицията е на стойност 2 103 280 лв.Новият жилищен блок ще бъде разположен на площ от близо 3 000 кв.м. РЗП. Апартаментите ще са 42. 

С това свое решение община Несебър става една от малкото в страната, която реално прилага съвременните европейски изисквания за социално отговорна политика и грижа към гражданите с ниски доходи. Заедно с това Несебър подхожда с отговорност към статута си на едно от туристическите лица на страната и ликвидира една от десетилетните язви на територията си, като планира да урбанизира освободения район.

вторник, 5 юни 2012 г.

Сонгюл Йоден мечтаела да се омъжи за Павароти


Днес турската Сюзан от „Другите отчаяни съпруги” e щастливо влюбена в 11 години по-възрастен от нея колега


Като дете актрисата Сонгюл Йоден мечтаела за плакат на Павароти в стаята си, а по-късно и за сватба с големия тенор.... Днес красавицата не е сбъднала нито една от тези свои мечти, но за сметка на това е една от най-успешните и талантливи актриси в южната ни съседка. Зрителите на Нова ТВ ще могат да се убедят в това от стартиралия сериал „Другите отчаяни съпруги”, турската адаптация на американското хитово заглавие „Отчаяни съпруги”, където красавицата се превъплъщава в ролята на Ясемин, турската Сюзан.
Сонгюл Йоден е родена на 17 февруари 1977 година в Диарбекир, в семейството на предприемач и  е предпоследната от пет сестри, които споделяли една стая. Именно затова така и не успяла да се пребори за място на стената за своя любимец. Сонгюл имала много висок успех в училище, а майка й искала да стане адвокат. По-късно обаче никой не се учудил на избора й да учи в театралната академия.
Като малка  Йоден -"Розата от Турция" е наричана „Хвърчилото”, защото била много слабичка, а на девет години започнала да пише стихове и разкази. Пише и досега, но ги показва само на приятели.
В Турция популярността на актрисата нараства още повече, след като влиза в кожата на Ясемин – прототипа на Сюзан в "Другите отчаяни съпруги".  За това превъплъщение тя бе номинирана за най-добра актриса на третите телевизионни награди в Анталия. От майската корица на популярно турско списание Сонгюл признава, че до началото на снимките не била гледала оригиналната версия на поредицата, но още първите серии много й харесали.
"Другите отчаяни съпруги" са типични турски домакини и наред с драматичните ситуации, изпадат в много комични положения”, са нейните първи впечатления от поредицата. Затова по време на снимките, актрисите не крият, че често се заливат от смях. „Целият екип, който прави сериала, е млад и много забавен”, разказва още тя в интервюто. Лично за себе си актрисата издава, че готви добре, много е подредена, предпочита спортни и удобни дрехи, маниачка е на тема чорапи, а отскоро проявява интерес към шапки и бижута.
След четиригодишно бракоразводно дело миналата година Сонгюл се разведе с колегата си Джанберк Учуджу, срещу когото два пъти подава жалби, свързани със заплахи. От скоро младата актриса е посланик на добра воля на ООН и глас и лице на турския офис на службата на световната организация за борба с насилието срещу жените. След развода, тя вече не крие връзката си с 11 години по-възрастния си колега Керем Алъшък. Наскоро Сонгюл се пренесе в крайбрежната му вила в истанбулския квартал Канлъджа, на Босфора, където той живее с майка си. Керем Алъшък не е Павароти, но за сметка на това е син на един от най-известните турски актьори на миналия век – Садри Алъшък. В младите си години той е имал и още една страст освен актьорството – професионалният футбол.

МЗ отбелязва с национална кампания създаването на Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене


От 4 юни до 11 юли стартира национална кампания, с която Консултативните кабинети за отказ от тютюнопушене (ККОТ) ще отбележат 7-мата година от създаването си.
ККОТ са постоянно действащи и функционират към регионалните здравни инспекции (РЗИ). Те са създадени през 2005 г. в рамките на приетата първа Национална програма за ограничаване на тютюнопушенето в Р. България. През м. г. в ККОТ са получили консултации 2284 души.
Всички граждани са били насочени за получаване на помощ чрез Националната линия за отказ от тютюнопушене 0700 10 323, както и интернет страниците на РЗИ и www.aznepusha.bg.
По време на кампанията тази година ще бъдат организирани различни инициативи за популяризиране на дейността на ККОТ. Специално подготвени консултанти ще оказват безплатно консултации за отказване на вредния навик, а на всички желаещи ще бъде измервано количеството въглероден оксид в белите дробове, както и съдържанието на карбоксихемоглобин в кръвта.Оказваната подкрепа на гражданите е насочена към изграждане на вътрешна мотивация, което е най-важния етап за отказване на тютюнопушенето. Гражданите, които искат да откажат цигарите, ще бъдат запознавани с различни практически техники и методи, препоръчвани и от европейските здравни органи. При необходимост желаещите ще бъдат насочвани към специализирана лекарска помощ. В рамките на кампанията, сред бременни и кърмещи жени ще бъдат разпространявани здравно-образователни материали за вредата от тютюнопушенето и въздействието му върху плода и новороденото. Ще бъдат организирани прожекции на филми за вредите от тютюнопушенето, и интерактивни занятия и беседи.

Защо са вредни цигарите:

Цигарите са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови и белодробни. В тях се съдържат над 8000 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други - канцерогенни, а трети, като кадмия, влияят зле на репродуктивната система.   Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. В същото време, според данни на Световната здравна организация, повече от 40% от рака е предотвратим, ако се избягват рисковите фактори като тютюнопушенето. Данните показват, че около 60% от българките пушат по време на бременността си, а едва 30% от тях спират цигарите, след като разберат, че чакат дете. След раждане около 75-80% от жените пропушват отново в рамките на 6 месеца.  Национално представително проучване показа, че през 2011 г. броят на пушачите е намалял с 2-3 % . През 2010 г. пушачи сред населението са били 41%, през 2011 – този процент вече е 39%.    Като основни причини за тази тенденция се посочват мерките за ограничаване на тютюнопушенето на обществени места, както и поскъпването на тютюневите изделия. Положителна роля върху ограничаването на пушенето и върху общественото здраве ще имат и новите забрани, които влязоха в сила от 1 юни тази година.

Стартира инициативата „Fine Line училище за родители“!


Майки и бащи ще се учат как да изградят по-пълноценна връзка с децата си в трудна възраст


„Fine Line училище за родители“ е предназначено за родители на деца от три  възрастови групи–предучилищна, начална училищна и юношеска възраст. То стартира с 3 „паралелки“, в които майките и бащите ще имат възможност да научат азбуката на взаимоотношенията с техните деца -в предучилищна възраст, нейната граматика -в начална училищна възраст и умелото боравене с предизвикателствата за напреднали -в юношеска възраст. Целта е изграждане на по-хуманни и отворени отношения между родители и деца, базирани на съвременните педагогически подходи, тенденциите за възпитание и добрите практики от свята.
Във всяка група ще бъдат включени актуални теми за справяне с трудни ситуации като развод, детето в непълно семейство, осиновени и доведени деца, талантливи или хиперактивни деца и т.н..
Училището ще се проведе в рамките на един месец, от 2 до 23 юли , като сесиите ще бъдат провеждани в централата на Fine Line в София,-ул." Ангел Кънчев" № 23А.
"Учителят" - доц. д-р Румен Бостанджиев е експерт към Fine Line.Той е психотерапевт с близо тридесет годишен опит в изграждането на пълноценни връзки, сексуалното здраве, подготовката за семеен живот и родителството.
Записването стартира от 01.06.2012 и продължава до края на този месеца на адрес -  fineline@fineline.bg.  

Лекувай рано! Лечението започва с диагнозата


Визитка:
Проф. Ивайло Търнев е невролог, началник на Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска, професор в Катедрата по неврология на Медицинския университет - София и в Катедрата по когнитивна наука и психология в НБУ.
Председател е на Българското дружество по невромускулни заболявания (НМЗ) и Българското дружество по епилепсия.
Специализирал е в Оксфордския Университет, Великобритания и в Института по миология, Париж.
Има над 200 научни публикации, голяма част от които в международни списания. Цитиран е над 1000 пъти. Научен ръководител е на десет докторанти.
Освен с медицинските си постиженията, проф. Търнев е известен и с обществената си дейност. През последните 15 години прекарва голяма част от времето си, борейки се за каузата "По-добро здравеопазване сред ромите".
Проф. Търнев е председател на Фондация "Здравни проблеми на малцинствата", носител е на награда „Паница” за гражданска доблест и обществен принос.

-------

-Проф. Търнев, във връзка със Световния ден на множествената склероза -30 май, да поговорим отново за рисковите фактори и ранните прояви на заболяването.
-Множествената склероза (МС)е хронично, автоимунно, възпалително заболяване на централната нервна система, което се проявява най-често между 15 и 50 години.
Има два пика-между 28 и 30 год.и между 41 и 45 г. възраст, като засяга от 2 до 3 пъти по-често жените, както е и при други автоимунни заболявания.
МС е най-разпространена на географски ширини 44° - 66° северно и южно от екватора т.е. болестността нараства с нарастване на географската ширина и с отдалечаване от екватора МС засяга все по-голяма част от населението. По този начин светът се разделя на 3 зони:
Ø   зона с висока болестност (30-80/100 000) - по-голямата част от Европа, Северна Америка, Южна Австралия, Нова Зенландия;
Ø   зона със средна болестност (5-25/100 000) - Южна Европа, Мала Азия, Средния Изток, Индия, Северна и Южна Африка;
Ø   зона с ниска болестност (под 5/100 000) - Япония, Китай, Южна Америка.
Повечето Европейски страни, включително Балканския полуостров спадат предимно към зоната с висока болестност.
-МС еднакво ли засяга различните етнически групи, живеещи в една и съща географска област?
-Съществуват различия в болестността и заболяемостта. МС е особено честа при северноевропейсаката бяла раса, особено при скандинавците. Предполага се, че гентичното предразположение се дължи на гени, разпрострарнеи по време на миграцията на викингите, което донякога съвпада с географското разпространение на заболяването. Но някои популации, като тези на чернокожите африканци, американските индианци, австралийските аборигени, новозенландските маори, канадските хутерити, норвежките замиси, лапландците и европейските роми, боледуват рядко от това заболяване. В света от МС са засегнати над 2 000 000 души. У нас болните са над 5000. Болестността е 44.5/100 000, а заболяемостта е 1.03/100 000 население в България.
-Генетичните фактори кои са?
-МС е мултифакторно, полигенно заболяване, което се развива при генетично предразположени индивиди в съчетание с рискови фактори от околната среда, които го инициират. Фамилно засягане се установява при 20 % от случаите, като тези случаи обикновенно са с по-ранно начало и по-често засягат мъжете.
Рискът за поява на заболяването е в тясна връзка със степента на родство. За цялата популация е 0.2, докато за братя и сестри е 5 %, за родители – 2 %, за деца – 2 %.
Изследванията на близнаци показват, че конкордантността при монозиготните близнаци е 25 %, а при дизиготи е 5 %. Установено е, че майки с МС по-често предават заболяването на децата си. Рискът за МС при деца с двама болни родители е значително по-висок риск от този на деца с един засегнат родител, съответно 30.5 % и 2.49 %.
Сигурна и постоянна асоциация се намира с гените на главния комплекс на тъканната съвместимост II клас (HLA), което обяснява около 50 % от генетичния риск. Между различните популации е налице алелна хетерогенност в рамките на HLA II клас.
Епигенетичните процеси като ДНК метилирането и модификацията на хистоните, играят роля в регулацията на геномните функции и засягат транскрибцията на гените. Епигенетичните процеси са в основата на взаимодействието между гените и околната среда и са ключови механизми за обяснение на останалите 50 % от риска за МС.
-А екзогенни рискови фактори?
-Това са вирусни агенти-вирусът на морбили, варицела-зостер вирусът и вируса на Epstein-Barr. Най-често се намира повишено серумно ниво на IgG антитетлата срещу ядрения антиген 1 на вируса на Epstein-Barr. Предполага се, че прекарана в детството (преди 14 годишна възраст) тригерира заболяването. Стресът също може да доведе до дисфункция на имунната система или хипоталамо-хипофизарно-адреналната ос.
Може да отвори кръвномозъчната бариера, да наруши продукцията на цитокини, активирането на Т-клетките срещу протеините на централната нервна система. Да не забравяме тютюнопушенето, което според редица автори засилва двойно риска от развитие на МС и скъсява интервала между първия и втория пристъп. При пациентите пушачи има по-често тенденция към първично прогресираща форма на заболяването. Действието на този фактор зависи от количеството изпушени цигари. Дължи се на въздействието на никотина, въглеродния моноксид, свободните радикали, азотния оксид и катраните върху имунната система с нарушаване на антиген-медиираните сигнали в Т-клетките, кръвномозъчната бариера и токсичните ефекти на цианидите върху централната нервна система и още др. фактори има.
-Има ли връзка между МС и витамин Д?
-Да, установена е такава връзка, макар молекулярните и механизми да не са добре проучени. През последните 30 години се изучава ролята на витамин Д във физиологията, както и при протичането на някои болести.
Епидемиологични данни и клинични проучвания върху хора и животни показват връзка между ниските нива на вит Д и нарастване честотата на МС, както и протективната роля на вит. Д суплементацията върху болестта и честотата на пристъпите. Оптимални прицелни нива на вит Д се приемат серумни концентрации 75-100 nmol/l при пациенти с МС.
Според някои проучвания приема на вит Д в дози 600-700 IU/дн. води до намаляване на активността на множествената склероза с 40%. Свързва се с нарастването и транформи-рането на растежния фактор β1, който се приема, че има протективна роля при МС. Описва се връзка между сезона на раждане и излагането на слънце в детска възраст. Недоимъкът на вит Д в тази възраст е рисков фактор за развитие на МС. Установено е върху миши модел с експериментален автоимунен енцефаломиелит, че постнаталния недоимък на вит. Д води до по-ранно начало и по-тежко протичане на заболяването. По време на пристъп повечето пациенти имат понижени серумни нива на витамин Д, сравнени със здрави индивиди.
-Симптомите все пак какви са за това заболяване?
-Симптомите и признаците са различни и множествени, и индивидуалини за отделния човек:
*        Внезапно влошаване на зрението - В хода на болестта 65% от болните с МС развиват картина на ОН. При над 90% от болните с МС – абнормни ЗЕП (клинична + субклинична лезия на зрителния нерв), поява на двойно виждане;
*        Остро едностранно намаление на слуха;
*        Изтръпване на крайниците-слабост в един или повече крайници;
*        Нарушено равновесие и световъртеж;
*        Нарушение в координацията и поява на тремор;
*        Смущение в походката;
*        Болезнени тонични спазми в мускулите
*        Лицев хемиспазъм или едностранна лицева парализа;
*        Нарушение на говора;
*        Преходна безболезнена задръжка на урината;
*        Синдром на умора, често наблюдаван при пациенти с МС – до 88%, липса на енергия и мотивация, които не са свързани с мускулна слабост или депресия, преобладава при хронично прогресиращата форма на МС и се влошава след физически усилия, стресови ситуации и висока температура;.
*        Когнитивни нарушения и психични промени се откриват се в различна степен, дори и в началните периоди на заболяването. Засяга се паметта, вниманието, цялостното когнитивно функциониране. Характерно е забавянето на познавателния процес, което се среща при субкортикални деменции. Депресия е налице при 25-50% от болните, но тя е по-честа е в началото на заболяването и не е свързана с когнитивните разстройства;
-Диагонзата се поставя след редица изследвания. Най-характерните от които са?
-Изследвания на ликвора (CSF)- и серума, ЯМР за установяване на типични МРТ-лезии при МС.
-Терапията включва?
-Лечението с медикаменти, модифициращи хода на заболяването, редуцират неговата активност и забавят прогресията му, като по този начин променят неговия естествен ход. При МРТ изследването се наблюдава намаляване на усилващите се с контраст лезии и забавяне увеличението на техния обем. Броят на пристъпите и МРТ установените лезии в началото на заболяването корелират с инвалидността в късните стадии на заболяването. Това е още една причина за започване на ранно лечение за потискане на възпалителната активност. Лечението с тази група медикаменти продължава докато те имат клинична активност върху хода на заболяването. Налице е положителен ефект на IFN beta-1b върху качеството на живот във всички проучвания (EU SPMS, BENEFIT, BEST) при всички форми на МС. Най-кратко казано лечението на острите пристъпи на MS е с кортикостероиди, а с модифициращата терапия се цели да се профилактира появата на нови пристъпи и да се спре инвалидизацията на болните. С други думи - Лекувай рано. Лечението започва с диагнозата.
И още нещо искам да кажа, че много пациенти установяват, че топлото време, горещата баня или покачването на температура временно влошават техните симптоми. За да се редуцират симптомите те могат да се пият студени напитки, трябва да избягва горещината в средата на деня през лятото и да ползват по хладка вода. Освен това препоръчително е те да консумират плодове и зеленчуци, пълнозърнести храни, да избягват въглехидратни, мазни храни и най-вече стресът. И не на последно място трябва да използват кинезитерапията, която може да намали някои от симптомите на МС.
-Проф. Търнев благодаря ви и до нови срещи!






11-та Национална среща с медиите “Информацията за здравето – Прометей или Франкенщайн”

Общини Добрич, Балчик и Ловеч, бяха партньори на инициативата, която се проведе в курортния комплекс “Албена” от 18 до 20 май 2012 г.


Идеята за тези срещи е на фондация “МОСТ- медии, общество, семейство, традиции”, а тазгодишната тема „Информацията за здравето – Прометей или Франкенщайн” бе посветена на предизвикателствата на генните технологии, лечението на заболяванията и ролята на информираността за тях.
Организаторите на събитието бяха Центърът по Молекулна медицина към Медицински университет – София, Националната генетична лаборатория и неправителствената организация „МОСТ”. А акцент бе върху предизвикателствата пред генните технологии, предпоставка за развитието на индивидуалната медицинска терапия.
Богатата научна част на форума обхвана презентациите на проф. Петър Панчев, който представи резултати от Националната кампания за мъжко здраве „Отиди на преглед“, на д-р Радостина Въжарова, която разгледа „Новите технологиив действие-ролята на ДНК-чиповете в диагностиката”, на д-р Емануил Найденов – „Специфичните имунотерапии при злокачествени мозъчни тумори”, на проф. Върбан Ганев, който говори за съвременните възможности за изследване на гените, „Телемедицина – телездраве. Настояще и бъдеще.“ на доц. Димитър Чаръкчиев, и др.
Проф. Радка Аргирова, началник на лаборатория по ретровируси и изследване на СПИН, в своята презентация се спря на геномиката в здравеопазването, която утвърждава нов революционен подход в общественото здравеопазване, тъй като дава възможност пациентът да бъде лекуван според индивидуалните му генетични данни. 
Казана с други думи геномиката е вид технология, която прави цялостен анализ ,на генетичната информация за даден организъм, предопределя рискът, фармакогенетикта и клиничната генетика.
Тя се спря също така и на икономическия ефект от генетичните изследвания.По думите и дадените 1000 лв. за пренатална диагностика, могат да спестят близо 500-600 хил. лв., за последстващо лечение на определено заболяване. А на база генетичните изследвания ще се спестят в бъдеще редица скъпи лабораторни изследвания, бе категорична проф. Аргирова и  акцентира, че този революционен подход ще бъде основа за иновации не само в медицината, а в някои от най-развитите държави като Франция, Великобритания, САЩ, Канада и др. вече действа стратегически план за развитие на геномиката и постепенно се преустройват здравните системи на тази най-съвременна основа. За целта обаче са необходими както въвеждане на нови и осъвременяване на сега съществуващите стандарти по различните специалности, висока култура на лабораторните изследвания, изграждане на лесно управляеми информационни масиви, така и разширяване на полето на действие на биоинформатиката и създаване на кадри, обучение на административен персонал и не на последно място по важност – финансиране.
Според националния консултант по генетика проф. Иво Кременски в страната съществуват твърде много проблеми, най-вече административни, които не позволяват максимално да бъде реализирана националната програма за профилактика, диагностика и лечение на редките болести и „макар да разполагаме с отлични ултразвукови апарати и над 800 акушер-гинеколози, едва 30-40 от тях са наясно какво точно да гледат”..
У нас има само 11 специалисти по генетика докато имат 1 на 20 хил. души и им се струват малко, каза той.
Националният консултант по генетика подчерта, че .близо 70 хил. новородени са изследвани за фенилкетонурия и за вроден хипотиреоидизъм през 2011 г.. Но ако заболяванията не бъдат диагностицирани до третата седмица след раждането, децата развиват тежка необратима умствена изостаналост или може да се стигне и до фатален изход.
Проф. Кременски алармира, че от октомври м. г. експертите са уведомявали три пъти МЗ за привършат до няколко седмици консумативи за а диагностика на вродения хипотиреоидизъм. Обявяването на обществената поръчка е забавено от здравното министерство и е направено едва в средата на м. май. Според закона за обществените поръчки процедурата е около 3 месеца, но при обжалвана може да надхвърли и пет-шест месеца.
Честотата на заболяването е 1 на 2000 деца, което означава, че на всеки две седмици ще се „изпуска“ по едно новородено и то няма да бъде своевременно лекувано, поясни той и продължи, че аналогичен е проблема и при изследванията на надбъбречна хиперплазия. Бюджетът за тях за м. г.е отпуснат в началото на 2012 г., поради което около 40 000 деца не са изследвани. Според статистиката честотата на надбъбречната хиперплазия е 1 на 6000 деца, което означава, че вече има няколко изпуснати случая, а е могло да бъдат лекувани навреме, ако тестовете бяха проведени, каза проф. Кременски и припомни че програмата е насочена към бременните жени, към 70 хил. новородени за трите генетични заболявания – фенилкетонурия, вроден хипотиреоидизъм, надбъбречна хиперплазия, към 3% от бебетата, при които се очаква наличие на генетичен проблем и към 300 хил. души с редки заболявания.
Припомни още, че до 12-ата седмица от бременността могат да бъдат установени 87-90% от случаите на болестта на Даун, с интегриран скрининг, но у нас се хващат едва 62% и то с 4-5 прегледа.
Проф. Ивайло Търнев, началник Неврологичната клиника към УМБАЛ „Александровска”, разгледа рисковите фактори, ранните прояви и възможностите за превенция на МС. Така например при около 20% от пациентите налице е фамилна обремененост, като тези случаи обикновено са с по-ранно начало и засягат предимно мъжете. Установено е, че майките по-често предават заболяването на децата си. Рискът за деца с двама болни родители е значително по-висок, отколкото само при един засегнат родител. Едно от обясненията е микрохимеризмът – наличието на генетично-чужди клетки в организма. Най-често това са фетални стволови клетки в костния мозък и лимфните възли на майката от предишни бременности, които се толерират от имунната й система.
Той представи също така и новости в лечението на някои редки наследствени неврологични заболявания, като болестта на Pompe, фамилна амилоидна полиневропатия, болестта на Ниман – Пик тип С, прогресивна мускулна дистрофия тип „Дюшен“.
Проф Търнев съобщи, че първия случай на рядкото заболяване Болест на Pompe е регистриран в страната и е диагностициран във ВМА. Тежката метаболитна миопатия може да възникне във всяка една възраст. При инфантилната форма децата са отпуснати, вяли и много бързо развиват сърдечна недостатъчност, а без лечение загиват до седмия месец, обясни той. При зрялата форма пациентите развиват хронична мускулна слабост, като едно от най-сериозните усложнения е дихателната недостатъчност. Заболеваемостта е от 1 на 40 000 до 1 на 300 000 раждания. Доста заболели има в Румъния, Сърбия, Гърция и Хърватска. Най-новото лечение на болестта е с ензимзаместваща терапия, която трябва да започне в ранния стадий на заболяването.
От тази година има лечение и за болестта на Ниман – Пик тип С – много рядко, тежко, прогресивно заболяване, завършващо с фатален край, с честота 1 на 150 000 раждания. У нас са диагностицирани 5 пациенти, от които двама са починали, а останалите вече се лекуват с новия препарат, който намалява прогресията на заболяването, заплащан от здравната каса.
За фамилната амилоидна полиневропатия също от тази година има нова терапия, която обаче не се поема от НЗОК. Специалистите чакат все още актуализация на наредба № 38 на МЗ. В България са диагностицирани 61 пациенти с това заболяване, от които повечето са починали. Заболяването започва в зряла възраст, най-често между 40 и 50 години, много често с гастроинтестинални прояви, като хронична диария, с развитието на тежка невропатия, периферни парализи, много силни болки в краката. Най-сериозното усложнение е кардиомиопатията с ритъмни нарушения и аритмии, като пациенти развиват сърдечна, бъбречна недостатъчност и очни нарушения.
Нов метод на генна терапия вече има и за прогресивна мускулна дистрофия тип Дюшен, която обаче се прилага при определени генетични дефекти. От стотина пациента едва двама у нас отговарят на условията и лечението им в момента  се провежда в Брюксел. Съвсем скоро до месец тази терапия ще започне да се прилага и в България от обучени български лекари в Будапеща. Характерен признак на заболяването е несръчност-87% и загуба на самостоятелната походка при 13%. Прогресивната мускулна дистрофия тип Дюшен се проявява между 3 и 5 година при момчетата. Лечението изисква интердисциплинарен екип от ортопедии, гастроентеролози, кардиолози и детски специалисти.
Сериозен проблем е ниската преживяемост. В Дания например средната продължителност на живота е 40-45 години, а в България пациентите с това заболяване рядко надхвърлят 25 години, като повечето умират и под нея. Причината е в липсата на дихателни апарати за заболелите. В почти всички европейски държави има създадени национални програми за осигуряване на дихателни грижи на тези пациенти, а в България апарати са осигурени само на 2-3, чрез Фонда за лечение на деца, коментира проф. Търнев.
Специалистите бяха единодушни, че е наложително да бъде подготвена национална програма по геномика, която да стане база за качествено ново медицинско обслужване и лечение. Благодарение на индивидуалната медицина в някои страни се отчита подобрение в профилактиката, диагностиката и лечението на редица болести. Новите геномни технологии позволяват изследване не на отделни гени, а едновременно на всички 22 000 гени на човека за многократно по-малко време и на цена, колкото струва откриването на една мутация. В близко бъдеще индивидуалната профилактика ще я дадат именно генетиците и благодарение на тях ще може да се отложи или промени ходът на дадено заболяване. Медицината на индивидуалните генетични данни, телемедицината и он-лайн консултациите все по-често не само ще се чуват, но и ще се прилагат и у нас. Хематология, вирусологията вече не могат да съществуват без генетиката, която е по-добрия, по-евтин и по-ефективен подход .


-----
Лекари,от трите най-големи столични АГ болници „Майчин дом", „Св. София" и „Шейново",абсолютно безплатно ще съветват онлайн пациенти в нов семеен портал „Майка, татко и аз" (www.mamatatkoiaz.bg) от средата на м. юни.
Фокусът на интернет изданието е върху майчино и детско здраве и включва експертни материали за семейно здраве, отглеждането на децата, динамиката на семейните взаимоотношения и здравословния начин на живот.
Регистрацията в портала става с изпращане на SMS. С получения в отговор код за достъп заинтересованите ще могат да се консултират безплатно с лекари. Сайтът дава възможност освен конкретен въпрос до медиците да се изпращат и прикачени файлове с изследвания и епикризи. Така младите или бъдещите родители от цялата страна ще могат да получават компетентно мнение от едни от водещите специалисти у нас, без да се налага да плащат или да пътуват до София. В края на месеца в семейния портал ще заработи и онлайн радио, откъдето ще се излъчват приказки, детски песнички и специализирани предавания за родители. Една от първоначалните теми се очаква да бъде за ролята на бащата в кърменето. Според специалистите, в 80% от случаите, в които татковците не се включват ефективно в този процес, майките спират да кърмят пеленачетата си до 6 месец.

понеделник, 4 юни 2012 г.

Сметната палата ще направи одит на регулирането на цените на лекарствата

плащани от държавата чрез НЗОК и МЗ от 2008 г. насам. До края на октомври резултатите трябва да са внесени в парламента, решиха депутатите.
Според взетото решение, палата ще проверява изпълнението на регулирането на лекарствата от позитивния списък за периода януари 2008 г. – септември 2012 г. По време на дискусията в парламента стана ясно, че до момента не е имало одит на здравната каса и министерството за цялостната лекарствена политика, а само за медикаментите за онкоболните. Поради извършвани проверки пък депутатите приеха предложението на Сметната палата да съкратят първоначално предложения срок - началото на 2005 г. Одиторите ще изследват ефективността, ефикасността и икономичността и ще преценят доколко държавата успява да регулира цените на лекарствата, за които се плаща с публични средства. По време на проверката ще се потърси и опитът от аналогични проверки в държавите членки на ЕС.
Според председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова одитът ще позволи на Народното събрание да прецени дали са необходими законодателни промени за по-доброто разходване на публични средства.

По данни на Националния статистически институт

Жителите на областите Разград, Силистра, Перник и Кърджали през миналата година са разчитали на най-малък брой лекари като показателят за осигуреност на медици в Разград е 25.6 на 10 000 души от населението, Силистра - 26.3, Перник - 26.5 и Кърджали - 26.6. Това показват данни на Националния статистически институт (НСИ).
Осигуреността с лекари за страната миналата година е 38.8 на 10 000 души от населението. Осигуреността с лекари по дентална медицина е 9.1 на 10 000 души от населението.
В края на 2011 г. на основен трудов договор в лечебните и здравните заведения в страната практикуват 28 411 лекари. За сравнение, през 2010 г. са 27 997. Увеличението е с 414 души, а на зъболекарите с 300.
Лекарите по дентална медицина са 6 655. Един зъболекар е обслужвал 1101 души, което е с 80 по-малко от предходната година.
Показателят за осигуреност с лекари по области варира от 25.6 до 50.2 на 10 000 души от населението. Най-висока е осигуреността на населението с лекари в областите, в чиито центрове има медицински университети и университетски болници.
Стойности над този за страната има показателят за областите Плевен (50.2), София (столица) (45.1), Варна (45.0), Пловдив (43.8), Ловеч (43.7), Стара Загора (42.9) и София (39.0). Макар и незначително, за година се е увеличил и броят на акушерките, фелдшерите, клиничните и рентгеновите лаборанти. С над 230 се е увеличил броят на зъботехниците. Медицинските сестри обаче са намалели със 177, сочат данните на НСИ.
Най-голям е бил делът на общопрактикуващите лекари - 4697, което е 16,5% от всички лекари в страната. Това означава, че 6,4 доктори се падат на 10 000 души от населението. За 13 области показателят е по-висок от този за страната. Най-висока е осигуреността с общопрактикуващи лекари в област Плевен (8,2 на 10 000 души), Видин и Добрич (по 7.3 на 10 000 души) и Стара Загора (7.1 на 10 000 души).
а най-ниска - в областите Търговище (4.9 на 10 000 души от населението), Кърджали и Разград (по 4,4 на 10 000 души).
Болниците в страната към края на 2011 г. са 315 с общо 44 811 легла. Многопрофилните болници са 167 с 31 546 легла в тях, а специализираните - 148 с 13 265 легла. В сравнение с 2010 г. болничните легла са намалели с 2,2%. Така осигуреността на българите с болнични легла е 647 на 100 000 души от населението.
В болниците работят 15 264 лекари и 82 зъболекари, сочи още изследването на НСИ. Там са заети и 28 840 медицински специалисти по здравни грижи. В заведенията за извънболнична помощ пък на основен трудов договор са наети 10 589 доктори и 6239 стоматолози. 2538 лекари и 334 зъболекари работят в други лечебни и здравни заведения.
В края на 2011 г. в страната работят 344 заведения за болнична помощ с 47 391 легла в тях. От тях болниците са 315 с 44 811 легла. Заведенията за извънболнична помощ са 1 770 с 924 легла, а другите лечебни и здравни заведения са 150 с 4 546 легла.
Многопрофилните болници са 167 с 31 546 легла в тях, а специализираните - 148 с 13 265 легла. В сравнение с 2010 г. легловият фонд на болниците намалява с 2.2 на сто изцяло за сметка на намаления брой на леглата в многопрофилните болници.
Осигуреността на населението с болнични легла в края на 2011 г. е 647 на 100 000 души от населението.
По данни на Евростат в сравнение с останалите страни, показателят за България е сравнително висок. Осигуреността с болнични легла (легла в болници и центрове със стационар) в ЕС през 2009 г. е 550.9 на 100 000 души от населението. В сравнение с останалите страни членки, за които Евростат предоставя данни, показателят за България е по-висок от този на 17 страни. По-висока от тази в България е осигуреността с болнични легла на 100 000 души от съответното население в Германия, Австрия, Унгария, Чехия, Литва, Полша и Румъния.

Публикуван е Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето


Тютюневите изделия са основен рисков фактор за възникване на много социално-значими заболявания – онкологични, сърдечно-съдови, белодробни и др. В тях се съдържат над 8400 вредни вещества. Някои от тях са токсични, други – канцерогенни. Кадмият, например, влияе зле на репродуктивната система.  Рискът за непушач да заболее от рак на белия дроб е с 20-30% по-голям, ако живее с пушач. Пушенето води и до проблеми при забременяването и раждането

На 29.05. т. г. в „Държавен вестник”, бр. 40 е публикуван Закона за изменение и допълнение на Закона за здравето.
С промените от 1 юни 2012г. влиза в сила пълната забрана на тютюнопушенето в закритите обществени места. Забранено е също така пушенето на всички закрити работни места в България. По изключение ще може да се пуши само в обособени самостоятелни помещения на летищата, ако летищните власти решат да изградят такива. Тютюнопушенето ще бъде забранено и на няколко вида открити обществени места. Това са прилежащите терени и тротоари на детските ясли, детските градини, училищата, ученическите общежития и местата за предоставяне на социални услуги за деца; площадките за игра; места, където са организирани мероприятия за деца и ученици; спортните обекти, летните кина и театри – по време на спортни и културни прояви. Въвежданите ограничения имат за цел да ограничат пасивното тютюнопушене и вредата, която то причинява на човешкото здраве.
Със закона се въвеждат промени и в административно-наказателните разпоредби, като се определят нови, по-високи глоби за нарушителите. Физическите лица ще бъдат глобявани при първо нарушение от 300 до 500 лв., а при второ – от 500 до 1000 лв. Собствениците на заведения ще бъдат санкционирани с два вида глоби - едноличните търговци ще заплащат от 1000 до 1500 лева, за първо нарушение, а за второ - от 1500 до 3000 лева. За фирмите санкцията при първо нарушение е от 3000 до 5000 лева, а за повторно - от 5000 до 10 000 лева. С разпоредбите се завишават и санкциите за реклама на алкохолни напитки. Имуществената санкция, която ще се налага на юридическите лица за подобно нарушение е в размер на 10 000 до 30 000 лв., а при повторно нарушение – от 30 000 до 50 000 лв. Едноличните търговци ще бъдат глобявани с 3 000 до 10 000 лв., а физическите лица – с 1 500 до 3 000 лв. В случай, че извършат повторно нарушение, санкциите са съответно от 10 000 до 30 000 лв. и от 3 000 до 5 000 лв. Контролът по изпълнение на законовите изисквания ще се осъществява от регионалните здравни инспекции в страната.
С публикуваните промени в Закона за здравето се премахват Детските експертни лекарски комисии /ДЕЛК/. Експертизата на вида и степента на увреждане на децата до 16-годишна възраст ще се извършва от ТЕЛК и НЕЛК като в комисиите ще участва задължително специалист по детски болести. По този начин ще се облекчи достъпа до медицинската експертиза, тъй като досега на много места в страната не бяха разкрити ДЕЛК и нуждаещите се трябваше да пътуват до съседни градове.