Translate

четвъртък, 5 юли 2012 г.

Супермощният Lenovo IdeaPad Y580 и ултра-тънките Lenovo IdeaPad U310 и U410 пристигат в България

Lenovo представи в България дългоочакваните нови лаптопи от серията IdeaPad 

Легендарният ноутбук IdeaPadY580 и стилните ултрабук компютри IdeaPad U310 и U410 гарантират уникално изживяване, ярки цветове и висока производителност на геймърите и на хората, които създават и творят.  

Те бяха представени на специален щанд, реплика на този, с който Lenovo присъства на Международното изложение на потребителска електроника CES 2012. Щандът е вдъхновен от приноса на компанията за изследователската дейност и научните експерименти в Космоса – първият лаптоп, използван от НАСА, е модел с марката ThinkPad. С тази марка са и 98 от всеки 100 лаптопа в Международната космическа станция, според wirefresh.com.
До 19 юли потребителите могат да тестват редица ThinkPad и IdeaPad модели на щанда, разположен в Сердика Център в София.


IdeaPad Y580 – лаптопът за максимално забавление:

Моделът IdeaPad Y580 се отличава с високо ниво на производителност и с лекота се справя с множество мултимедийни приложения. Оборудван с Intel Core i7 процесор, разполага с HD/full HD екран с размер 15.6 инча. Благодарение на видео картата на NVIDIA® GeForce® GTX660M 2GB GDDR5 лаптопът покрива и най-високите изисквания като графика и производителност, когато става въпрос за игри и интензивно използване на мултимедия.
IdeaPad Y580 e създаден, за да предложи най-доброто забавление с помощта на кристалния звук от Dolby Home Theatre V4, колони JBL®   и технологията OneKeyTheater II за аудио-визуална настройка с едно докосване за по-ясен образ и по-наситен звук. Моделът е оборудван и с подсветка на клавиатурата и HD камера с нощен режим. IdeaPad Y580 предлага още опцията TV тунер2 и технологията Intel® Wireless Display (WiDi) Technology3, с помощта на която можете да свържете лаптопа към най-големия екран в дома за неповторимо изживяване за сетивата.

Ултрабук компютрите, които могат всичко:

Ултрабук устройствата на Lenovo съчетават най-добрите характеристики на традиционните лаптопи – мощност при обработка на информацията, голям капацитет за съхранение на данни и богати аудио-възможности, с елегантната естетика и качества на таблетите. Отличителните черти на новите машини включват бърза скорост на зареждане, мигновен старт на работа и целодневен живот на батерията. С изящен дизайн, вдъхновен от външния вид на книгите, който се харесва на модерните потребители, новите ултрабук компютри се предлагат в разнообразие от ярки цветове като черешов цвят и графитено сиво.
Новите ултрабук компютри от серията U извеждат ерата на тънките, леки и ултра-гъвкави  компютри на ново ниво, белязано от достъпност без компромис с качеството или стила.
13.3-инчовият U310 и 14-инчовият U410 са дебели съответно само 0.7-инча (18мм) и 0.83-инча (21мм) т. е. те са тънки колкото малка хартиена книга и тежат съответно само 3.74lbs (1.7кг) и 4.18lbs (1.9кг). Дори толкова тънки и леки тези ултрабук компютри предлагат производителност, която изпълнява всяка задача с трето поколение Intel® Core™ i3, i5 или i7 процесори и до 1 TB дисково пространство в комбинация с SSD дискове. NVIDIA GeForce® графика и до девет часа автономен живот на батерията са характерни за U410, докато U310 е с 500 GB твърд диск и до седем часа живот на батерията. Двата модела предлагат Dolby® Home Theatre® v4 за високо качество на звука, както и технологията Intel® Wireless Display (WiDi) за безжично прожектиране на филми и друго съдържание на всеки голям екран.
С 32GB SSD за складиране на информация, последните ултрабук модели на Lenovo слагат край на дългото изчакване. С новата технология Enhanced Experience 3, оптимизирана за персонални компютри с Windows 7, ултрабук устройствата постигат ултра-бързо зареждане на операционната система и бързо зареждане от режим „sleep”, което е до 40 % по-бързо от това на обикновените компютри. Lenovo Smart Update допринася за изживяването, като позволява на брилянтните  U310 и U410 автоматично да обновяват електронната поща и съобщенията от чата и социалните мрежи, дори когато компютрите са в режим „sleep”. 
IdeaPad Y580 е наличен в Lenovo Exclusive Store, Технополис, Техномаркет, както и в реселърската мрежа на Леново България на цена от 1699 лв. с ДДС.
14-инчовият IdeaPad U410 в графитен цвят на цена от 1699 лв. с ДДС и 13.3-инчовият IdeaPad U310 в графитен и розов цвят на цена от 1499 лв. с ДДС се предлагат в Техномаркет, както и в реселърската мрежа на Леново България. 
-------
Lenovo (HKSE: 992) (ADR: LNVGY) е компания за персонални технологии и вторият най-голям производител на персонални компютри в света. Компанията оперира в повече от 160 страни и е оценена на 30 милиарда щатски долара. Посветен на създаването на изключителни персонални компютри и мобилни устройства, бизнес моделът на Lenovo е изграден върху иновативни продукти, ефективна дистрибуторска мрежа и силно стратегическо изпълнение. Създадена при придобиването на IBM Personal Computing Division от Lenovo Group, компанията разработва, произвежда и продава надеждни, висококачествени, сигурни и лесни за употреба технологични продукти и услуги. Продуктовата линия на Lenovo включва легендарните компютри с марката Think за бизнес клиенти и продукти за крайни потребители под марката Idea, както и сървъри, работни станции, и фамилия от устройства, ползващи мобилен интернет, включваща таблети и смартфони. Компанията има центрове за изследване и развитие в Ямато, Япония; Пекин, Шанхай и Шенжен в Китай; както и в Ралей, Северна Каролина, САЩ. Повече информация ще намерите на www.lenovo.com
----- 
2 Характеристика, която се добавя по желание на клиента.
3 Безжичният екран (WiDi) изисква наличието на специално пригоден за него трансмитер.
  

От Boehringer Ingelheim обявиха, че са обновили предписанието за употреба на Pradaxa

От Boehringer Ingelheim обявиха, че са обновили предписанието за употреба на Pradaxa (dabigatran etexilate) в САЩ в съответствие с Американската агенция за храните и лекарствата (FDA). Новото предписание потвърждава “превъзходството на терапията с Pradaxa® 150mg два пъти дневно за намаляване на случаите на исхемичнен и хеморагичен инсулт в сравнение с warfarin”.
“Исхемичните инсулти представляват до 92% от всички инсулти при пациенти с предсърдно мъждене. Тези инсулти често водят до  сериозна инвалидизация  и неблагоприятна прогноза,” каза Проф. Д-р Ханс-Кристоф Динер, Завеждащ на Отделението по неврология в университета "Дуисбург-Есен", Германия.
Pradaxa® 150mg, прилагана два пъти дневно, е единственият революционен перорален антикоагулант, показал в голямо клинично проучване статистически значимо намаление на случаите на исхемичен и хеморагичен инсулт при пациенти с неклапно предсърдно мъждене в сравнение с warfarin.
“Приветстваме тази актуализация в предписанието на Pradaxa® в САЩ, която ясно показва уникалната полза на тази иновативна терапия за пациенти и лекари в цял свят,” коментира Проф. Клаус Дуги - Старши вицепрезидент „Медицински дейности” на Boehringer Ingelheim.
 Представянето на Pradaxa® е най-успешното в историята на Boehringer Ingelheim и е сред най-важните подобни събития във фармацевтичната индустрия за последното десетилетие. За компанията продължават да бъдат най-важни ползата и безопасността на пациента. Boehringer Ingelheim допълнително изследва профила на Pradaxa® в клиничното проучване RELY-ABLE за дългосрочната безопасност на терапията. Резултатите от него ще бъдат представени по-късно тази година.

Fashion Days предизвиква своите почитатели да покажат своя горещ летен стил

Just Cavalli, Tommy Hilfiger, CK и много други топ брандове с до 80% намаление очакват членовете на най-големия онлайн моден клуб през юли

В горещите летни дни Fashion days предизвиква всички ценители на добрия вкус да покажат своя уникален стил с предложенията си за летен аутфит. Снимките на почитателите на най-големия онлайн клуб за пазаруване в Централна и Източна Европа могат да бъдат видени на страницата на компанията във Facebook в специалната игра на Fashion Days - "Покажи своя горещ летен стил", където текат и гласуванията за победител. Всеки, който даде своето предложение за летен стайлинг на страницата на компанията във Facebook - https://www.facebook.com/fashiondays.bulgaria/, има шанс да бъде избран от гласувалите в страницата и да спечели 200 лв. във вид на ваучер за пазаруване от www.fashiondays.bg.
Като експерт в модата Fashion Days се стреми да вдъхновява своите последователи да допълват своя индивидуален стил, предлагайки най-желаните топ брандове на изкусителни цени с до 80% намаления.
Водена от стремежа си за изисканост, лоялност, качество и страст към модата, швейцарската компания се грижи за ежедневното разнообразие от оригинални продукти, договаряйки кампании на модни гиганти като D&G, Calvin Klein, Just Cavalli, Fendi, John Galliano, Vivienne Westwood, Puma, Ray Ban, Killah, Guess, Ed Hardy, Juicy Couture, Love Moschino и много други. През месец юли Fashion Days ще внесе свеж полъх в летните горещини. Част от предстоящите кампании*, които ще бъдат активни на www.fashiondays.bg, са банските модели и бельо от Just Cavalli, чантите от CK bags, обувките, аксесоарите и дрехите на Maiocci, неповторимите модели на Ed Hardy.
Единствено във Fashion Days дамите могат да се сдобият със своя чифт мечтани обувки от най-успешния и известен американски дизайнер на обувки Steve Madden и неговата колекция Summer col. Почитателите на силните усещания ще могат да се сдобият с иновативните продукти на Helly Hensen, създадени за комфорт и защита при екстремни условия като мореплаване, ски и др. Класически деним с дамски и мъжки модели ще предложат Gas в своята кампания, a мъжката половина ще разгледа предложенията на CK Jeans. Познати с изтънчения си вкус и модели, продиктувани от висшата мода, Vero Moda ще задоволят модните капризи на дамите през месец юли.
Сред кампании на Fashion Days през юли ще бъдат и предложения за часовници от Puma, Tommy Hilfiger, Lancaster watches, Esprit.

*Поради непостоянния моден пазар е възможно в списъка с колекции да настъпят малки промени.
В основата на Fashion Days е идеята да предостави на клиентите си луксозни продукти по достъпен и удобен начин. Изключително динамично развиващия се моден клуб за онлайн пазаруване, който днес има над 2 000 000 почитатели в 6 европейски държави е създаден от креативните швейцарци Ян Вихр и Маркус Окумус през юли 2009 г. в Цюрих. Освен в Швейцария, където е централата на Fashion Days, и в Германия, където компанията има офис, сайтове за пазаруване има в България, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия и Словения.
Само за 3 години компанията се превръща в пазарен лидер във всички тези страни, като осигурява над 300 атрактивни работни места. До края на годината се очаква Полша, Литва, Латвия и Естония да се присъединят към групата на Fashion Days и да преоткрият предимствата и удобствата от пазаруването в онлайн клуба.
Компанията е предпочитан партньор на едни от най-популярните модни марки и производители в света, като предлага техните продукти с отстъпки до 80%. Благодарение на качеството на продуктите и услугите си, Fashion Days успява да се докаже и като абсолютен експерт в модата, приел като своя мисия да помага на клиентитe да експериментират, усъвършенстват и разнообразяват индивидуалния си стил.

Иновативният 21.5-инчов LCD монитор 221S3UCB на Philips е уникален в своя клас


Той приема цифров сигнал и захранване само по един USB2.0 кабел, осигуряващ захранване и цифров видео сигнал. Моделът осигурява на мобилните и офис потребителите удобството на втори дисплей, който могат да използват винаги, когато се нуждаят от допълнителна екранна площ, но без да увеличават бъркотията от кабели с още един захранващ адаптер. Мобилните потребителите могат да правят презентации на клиенти или да работят с огромни таблици, които използват всеки инч от екрана. Разбира се много приятно е и гледането на филми на 21.5-инчовия full HD дисплей – без нужда от контакт към електрическата мрежа и без ограничаващата роля на кабелите, които най-често се оказват къси! Един ноутбук може да осигури захранване за два монитора, без нужда от външно захранване, но ако има нужда от дори повече екранно пространство, USB 2.0 връзката прави лесно включването на допълнителни екрани в офиса. По този начин заетите професионалисти имат един компонент по-малко, за който да се грижат, а натоварените офиси получават по-ниска сметка за ток.
Мониторът е „plug-and-play“ в най-съвършения смисъл на това понятие: няма нужда от VGA или DVI кабели (нито пък от техните неудобни „включи и завий” конектори), както и от допълнителен контакт за захранване.
За още по-ефективна работа мониторът използва специална LED подсветка с ниска консумация, благодарение на което той може да бъде захранван директно от преносим компютър. В цифрово изражение това означава скромните 8 вата консумация – около половината от консумацията на еквивалентен стандартен монитор. Като всички монитори на Philips с LED подсветка и този нов член на семейството S-line не съдържа живак, а това осигурява екологичен жизнен цикъл – от сглобяването, до предаването му за рециклиране. 
За да намали напрежението по време на дълги работни сесии, 221S3UCB предлага Philips CompactErgoBase - тази стойка не само позволява на монитора да се накланя и върти, но и предлага настройка на височината, така че потребителите да могат да разположат монитора под идеалния зрителен ъгъл.
При толкова много усилия за икономия на енергия и постигане на удобство на работното място, логично 221S3UCB осигурява и забележителни качества на картината. Бялата LED технология гарантира, че дисплеят отговаря на очакванията, като успява по-бързо да постигне пълна и равномерна яркост, и същевременно предлага отличен контрол на затъмняването плюс супер високо контрастно съотношение в съчетание с превъзходно възпроизвеждане на цветовете.
------
Технически спецификации – Philips LCD Monitor221S3UCB, LED подсветка с USB захранване
Размер на панела
21.5” (54.6 см)
Технология на подсветката
W-LED
Оптимална резолюция
1920 x 1080 @ 60 Hz
Захранване
USB 2.0
Зрителни ъгли
160º (H) / 150º (V), @ C/R > 10
Яркост
150 cd/m²
Контрастно съотношение (типично)
1,000:1
Разстояние между пикселите
0.248 x 0.248 мм
Брой изобразявани цветове
16.7 M
Входящ видео сигнал:
USB 2.0
Възможност за накланяне
-5/+20 градуса
Стандарт за защита на околната среда:
RoHS
Опаковъчен материал, подлежащ на рециклиране:
100%

Мониторът Philips 221S3UCB S-Line е наличен при партньорите в дистрибуторската мрежа на препоръчителна крайна цена от 349 лв. (с ДДС). За повече информация, моля посетете: www.lcdmonitors.philips.com.
.

понеделник, 2 юли 2012 г.

ВМА с награда "Здраве и красота"

ВМА спечели награда за цялостен принос в първото издание на. 

За "Здравен център на годината" бе отличена АГ болница "Свети Лазар". А д-р Венета  Павлова от "ЕО Дент" получи наградата в категорията "Дентал център" на 2012-а.
Наградата Център за красота на годината отиде при екипа на  Beauty Bank. Останалите призове бяха за СПА център на годината - Tai SPA и Салон за естетична красота - Derma Care.

Всичко на едно място-в сайта на финансовото министерство



От 1 юли плащанията на всички министерства за издръжка, заплати и капиталови разходи ще се публикуват в интернет.Министерство на финансите ще управлява новия регистър.



Така само с едно кликване на мишката  всички разходи по министерства вече ще могат да се видят от желаещите тази информация в сайта на финансовото министерство, което ежедневно ще предоставя информацията. Същите данни ще се публикуват и за останалите институции, включени в Системата за електронни бюджетни разплащания (СЕБРА), сред които са ДАНС, НОИ, здравната каса, НСИ. Това предвижда промяна в две постановления на Министерския съвет за изпълнението на държавния бюджет, която правителството прие .Там ще бъдат качени и разходите на държавните висши учебни заведения, БАН, националните медии и комисиите, които се отчитат пред парламента. Месец по-късно пък ще бъдат видни и плащанията на всички второстепенните разпоредители с бюджетни средства, каквито са различните агенции и комисии на подчинение на министерствата.Т, също ще отчитат разходите си на дневна база, но информация за техните плащания ще се публикува на сайтовете на отделните министерства, под чиято шапка се намират.
На сайта на министерство на финансите всеки ден ще има справка какви са били плащанията на тези ведомства за предходния ден и с натрупване от началото на годината.
От тях ще се вижда дали разходите са били за текуща издръжка, за инвестиции и по други конкретни пера. Ще се вижда и броят на платежните нареждания по всяка категория, но няма да се посочва кой получава парите, или каква стока е доставена насреща. Подробности всяко конкретно министерство ще трябва да предоставя след запитване от заинтересованите лица.
По-голямата част от всички разходи и трансфери ежедневно ще се виждат с натрупване по всеки отделен разпоредител и всеки ден ще се знае какви разходи са извършени от ведомствата през предходния ден. Над 95% от всекидневните разходи, които държавата извършва, ще могат да бъдат виждани за какво са насочени. Това е инструмент за взаимен контрол и премахване на всякакви спекулации и недоразумения при изпълнението на бюджета.Препоръчваме на съдебната власт да се присъедини към тази практика”, каза зам.-министърът на финансите Владислав Горанов.
Изсветляването на тази информация ще даде яснота какви суми плащаме по дълговете, колко струва членството ни в Европейския съюз и какви лихви дължим ние и децата ни. 


-----

Недостатък
Системата за всекидневно отчитане ще показва само номиналните плащания, но все още липсва система, която да дисциплинира ведомствата и те да търсят максимален насрещен ефект срещу своите разходи. Това означава, че от 1 юли ще се вижда колко е изхарчено, но няма да се знае дали този разход е ефективен, а за държавните учреждения няма изискване да преследват именно максимален ефект от инвестициите, които правят.
Зам.финансовият министър поясни, че повишение на качеството на публичните финанси ще има, след като се приеме новият Закон за публичните финанси, който трябва да влезе в сила от догодина.
Законът ще въведе нови правила, по които да се управляват публичните средства, не само в министерствата, общините и второстепенните разпоредители, но и в най малките служби на местните власти – детски градини, училища и болници и други малки учреждения.
В-к "Капитал" разполага с копие от чернова на законопроекта, който все още не е завършен. В нея се вижда, че държавата подготвя основите за програмното бюджетиране, но липсват гаранции, че то ще се прилага.

 

България внася висококвалифицирани специалисти

България вече внася инженери, лекари, IT специалисти, строители и дори юристи от Турция, Русия, Индия, Украйна, Сърбия, Канада и др.У нас обаче се търсят повече специалистите не  с висше образование, а с професионално. 
569 разрешения за работа на чуждестранни граждани е издала агенцията по заетостта  през м. г.  От началото на 2012 г. издадените разрешителни за вносни кадри са общо 269.
„Цели сектори на икономиката изпитват остър глад за технически кадри със специализирана подготовка и определена квалификация. Сред тях са заварчици, шивачки, асансьорни техници, електротехници", съобщи зам.председателят на БСК Камен Колев. По думите му бизнесът може да „внесе" специалисти от Македония, Молдова, Сърбия и др.страни, чрез т.нар. синя карта, която  е въведена с директива за страните членки на ЕС през м.г. 
Документът се дава само за специалисти от трети страни след разрешение от Агенцията по заетостта и дирекция „Миграция" към МВР. 
Наетите кадри трябва да получават заплата поне един път и половина над средната за страната.

От Федерация "Български пациентски форум" настояват за бързото въвеждане на диагностично-свързаните групи


От Федерация "Български пациентски форум" настояват клиничните пътеки да отпаднат като инструмент за финансиране на болниците от 2013 година и да се премине към диагностично свързани групи като модел на финансиране на болниците, каквато е практика в повечето европейски държави.
От пациентската организация припомниха за два случая от последните дни, при които пациенти са потърпевши заради сегашната система, по която се плаща на болниците. Първият е за болен от Бургас изписан недоизлекуван и без епикриза, поради изтичане на клиничната пътека,без  да са уведомени роднините му и без дрехи. Вторият случай е за починалия преди  дни мъж пред кабинет в благоевградската болница, докато чака консултант.
Според Иван Димитров, председател на Асоциация на пациентите с бъбречни заболявания, толерансът към подобни случаи приключи, тъй като българските пациенти не са клинична пътека, не са номер в документацията, и тя не може да определя колко могат да живеят и да се изписват независимо дали са излекувани или не. Недопустимо е да има случаи, в които пациенти умират пред лекарските кабинети или биват изписани недоизлекувани заради изтичане на клиничната пътека, бе категоричен той.
По думите на адвокат Лилия Николова болниците у нас се стремят да отчитат максимален брой клинични пътеки, финансирани от здравната каса и пациентът реално се превръща в пазарна единица.
Лечебните заведения нямат интерес да задържат пациента повече от пет дни (минимум престой в болница, според алгоритъма на клиничната пътека), защото влизат в разход. По тази причина пациентите с тежки или хронични заболявания са нежелани за болниците.
Николова, която от години работи по дела в сферата на здравеопазването, разказа за различни случаи от своята адвокатска практика, при които на пациентите се спестяват скъпи терапевтични процедури и изследвания, необходими за тяхното диагностициране, защото болницата не може да си го позволи, отчитане на скъпи изследвания, които не са извършени реално, ненужни хоспитализации или изписване на недолекувани пациенти, които други болници не желаят да го приемат, защото това няма да им бъде заплатено.
В други случаи пациенти се изписват от болница  в добро състояние, без оплаквания, минути след това през спешния център на същата болница се приемат по друга клинична пътека в много тежко състояние, за да бъдат долекувани. Впоследствие в
епикризата се вписват диагнози, които не съответстват на реалното им състояние, като целта е да се оправдае престоят им в болница. Това също води до сериозни последствия за пациентите, защото ако в следващ момент им се наложи да бъдат лекувани, лекарите ще се съобразят, с това което пише в епикризата, която е официален документ, посочи Николова.
Съдействие за въвеждане на промените те са поискали от парламента, здравното министерство и от омбудсмана Константин Пенчев.
Те настояват в срок до един месец да се осъществи среща с ръководствата на МЗ и НЗОК и да се договори работещ механизъм за финансиране, тъй като всички тези сега съществуващи  практики в болниците противоречат на Закона за здравето, на Закона за здравното осигуряване, както и на правата на пациентите. 
От пациентската организации  се заканиха, ако това не се случи,  да  уведомят европейските институции за това, което се случва в България..