Translate

петък, 14 септември 2012 г.

Лекарствената политика на МЗ и на НЗОК застрашава животът и здравето на трансплантираните у нас


Замяната на доказали се в медицинската практика иновативни лекарства с генерчни застрашава живота на трансплантираните пациенти, за това алармираха от Националната асоциация на трансплантираните, Алианс на трансплантираните и оперираните и Българската асоциация за закрила на пациентите.
Проблемът, според пациентските организации, е започнал с приемането на нова алинея към Наредбата за условията, правилата и критериите за включване, промени или изключване на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък, влязла в сила от началото на миналата година. С промяната на практика за новите генерични лекарства отпадат изискванията да се предоставят ясни доказателства за безопасност и ефективност. Това поставя трансплантираните пациенти, повечето от които са с минимални инвалидни пенсии, в невъзможност да доплащат за оригиналния медикамент, с които се лекуват от години и ги принуждава да сменят терапията си по икономически причини. А това е свързано с редица рискове, предупредиха преди време  проф. Никола Владов, проф. Емил Паскалев, доц. Крум Кацаров, доц. Димитър Петков, проф. Петър Панчев и проф. Чавдар Славов.
„Преминаването от оригинален медикамент към генерик крие своите рискове и трябва да се предписва единствено от лекар и да става по строго определени правила, а не да се прави от чиновници по финансови причини. Подобна смяна може да доведе до остра реакция на отхвърляне на органа или до появата на инфекции, които при трансплантираните са животозастрашаващи. За съжаление в момента положението е такова - ние ще изписваме оригиналните медикаменти и пациентите ще трябва да вадят от джоба си разликата в цената между тях и генерицит", коментира националният консултант по трансплантология проф.  Владов. 
„Това е геноцид срещу нас",заяви председателят на Алианса на трансплантираните и оперираните „Бъдеще за всички" Евгений Георгиев. По думите му пациентите с присадени бъбреци, черен дроб или сърце в момента доплащат за оригиналните лекарства от 160 до 300 лв. на месец, за да не отхвърлят новите си органи. Но за повечето болни това е непосилна сума, защото това са хора, които получават инвалидна пенсия и едва свързват двата края.
Трансплантираните пациенти настояват да не им се сменят оригиналните медикаменти и заплашиха с  протести и сезиране на европейските институции, ако исканията им не бъдат чути.

Проф. Андреас Бокиш представи уникална за България PROTON терапия за лечение на раково болни



 Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и е подходяща за лечение на тумори при деца и дори бебета

Проф. Андреас Бокиш е един от водещите специалисти по нуклеарна медицина в Германия. Той е завеждащ Департамента по нуклеарна медицина към. университетската болница в гр. Есен и член на управителния съвет на лечебното заведение. Дългогодишен член на немския съвет зa радиационна защита, научен ръководител на немския правителствен център по въпросите, свързани с радиацията. Член е на Немската Академия на науките(Leopoldina) и официален научен консултант на Немското правителство по отношение на природните науки, вкл. и медицината.
Проф. Бокиш представи уникална за страната ни PROTON терапия за лечение на различни туморни образования. Процедурата осигурява най-голяма прецизност на лъчетерапия в света и представлява въртяща се на 360 градуса около пациента гигантска стоманена конструкция с диаметър 25 м и тегло 670 тона. Онлайн-контрол централа следи интензивноста на протонния лъч до 100 хиляди пъти в секунда. При най-малкото отклонение на облъчване, машината спира в рамките на половин милисекунда, което е 1000 пъти по-бързо действие, отколкото нормален човешки рефлекс.
В зависимост от скоростта и енергията, протон-лъчите проникват до 30 сантиметра в тъканта и достигат дълбоки туморни образования за разлика от останалите конвенционални методи на лъчетерапия, (при класическата  за разрушаване на тумора се използват фотони, които имат свойството да облъчват и съседни тъкани, да ги увреждат и дори да причиняват вторични лезии -тумори. При протонната терапия тези вредни последствия значително са намалени) без да се увреждат съседните тъкани т. е.тъканите, както по пътя до тумора, така и под него, се запазват. Именно това прави терапията по-щадяща и подходяща за лечение на тумори на меките тъкани - очите, мозъка, червата, простатата, както и при деца, дори и при бебета под пълна упойка. Една процедура е близо 1500 евро, а  курса на лечение включва около 30 облъчвания. По думите на  проф. Бокиш съвременното навременно и правилно лечение може да увеличи дългосрочната преживяемост на пациенти с рак.
Проф. Бокиш представи и един от първите интегрирани PET/MRI уреди за ранно диагностициране на онкологични заболявания - един от петте в света, с който болницата в Есен разполага от близо 2 години. Дневно в клиниката с този апарат се диагностицират по 5 пациента от различни страни, включително и българи. Посредник на болницата в България е информационен център Превентикум, който осигурява цялостната организация за профилактика, диагностика, настаняване, лечение и престой на български пациенти в нея.
-------------------------------------
Онкологичната клиника към болницата в гр. Есен е един от водещите немски компексни онкологични центрове, в който се извършва интердисциплинарно лечение на повече от 70 000 пациента годишно. Всяка година в нея се провеждат 200 SIRT терапии за рак на черния дроб, което извежда клиниката на първо място в Европа. Тя е и лидер в Европа по трансплантации на черен дроб, костен мозък и бъбреци.

Турският „Анадолу медицински център”, утвърдена европейска институция в борбата с рака


Топ специалисти от турския „Анадолу медицински център”, утвърдена европейска институция в борбата с рака, базирана в Истанбул, представиха у нас най-новите технологии, подходи и методи в лечението на рака. Болницата, създадена през 2005 г., е в постоянно стратегическо сътрудничество с американския медицински институт Johns Hopkins, световен лидер в лечението на рака.
Центърът по онкология към „Анадолу медицински център” е изграден на принципна „болница в болницата”. Обособен е като отделен независим център от основаната структура на болницата за нуждите на болните от рак пациенти не само от Турция, но и от цяла Европа и отвъд океана. Оборудван е с най-модерните световни технологии в областта на лечението и проследяването на рака като ПЕТ/КТ, 3 тесла ЯМР, КТ скенер, Кибернож и др.
В резултат на нови стратегии, разработени и развити в тази посока от 2007 г., в момента медицинският център обслужва пациенти от 30 страни от различни региони на света, а повече от 1500 български пациенти годишно се лекуват в него. Тенденцията показва, че броя на а чуждестранните пациенти на болницата с всяка изминала година расте.
Мултидисциплинарният екип от специалисти осигурява в „Анадолу медицински център” бърза диагностика и най-добрата персонализирана, индивидуална терапия за пациентите си с различни видовете рак като например рак на стомаха, на бъбреците, на белите дробове, на мозъка, на тестисите, на кожата и др.. Проф. д-р Неждет Юскент, специалист по хематология, вътрешна медицина и онкология, подчерта, че „Анадолу” е едно от малкото болнични заведения, които изпълняват мултидисциплинарен подход на лечение в областта на онкологията в реални условия.
С най-новата технология Трубеам продължителността на лечение на онкоболните тук се съкрaщава с 50%. Целта е да се избегне смъртта на онкоболния, както и да се продължи живота му посредством специфични лекарства, разработени през последните години, т.нар. „таргетирани антитуморни лекарства”.
Отделението по гинекологична онкология има капацитета да лекува всички видове гинекологичнни злокачествени образувания – като рака на шийката, маточния рак, рака на вулвата, вагинален рак и трофобластични тумори, свързани с бремеността. Лечение на гинекологичния рак тук се извършва, чрез радикална хирургия с методите на лапароскопия и роботизираната хирургия. Според турските специалисти при тях ракът на гърдата попада в списъка на лечимите заболявания.
Педиатричната онкология регистрира също висок процент на успеваемост в борбата с онкозаболяванията. По последни данни 130 на 1 млн. деца на възраст под 15 години се разболяват от рак. Центърът по трансплантация на костен мозък е с капацитет да обслужва по 22 пациента едновременно.
Освен специализирано здравно обслужване, пациентите получават индивидуална грижа и подкрепа от първия момент на пристигането си, дори и през следболничния и възстановителен период. Международният отдел на „Анадолу” разполага с 48 специалисти на пълно работно време и с преводачи от 16 езика, които правят престоя на пациентите и техните роднини в болницата комфортен.
Пациенти от САЩ посещават болницата за процедури ин витро, за хирургични намеси, свързани със заболявания на зъбите и сърдечно-съдовата система.
Ембриологичната лаборатория към болницата разполага с изключителна техническа инфраструктура и опитен персонал, за осъществяване на всички необходими процедури във връзка с безплодието, вкл. асистирана, механична или лазерна подготовка, замразяване на ембриона и посявка за бластоцитоза. А чрез метода метаболомика степента на успеваемост при асистиранато оплождане се увеличава до 50% твърдят турските спецалисти.
Центърът предлага и цялостни скринингови програми, разработени за преглед на здрави лица с цел да информира обществеността за превантивни мерки в борбата с рака като следва непосредствено стандартите на изследване, диагностициране и лечение на раковите заболявания, разработени и прилагани от Johns Hopkins.
От центъра дават безплатно второ медицинско мнение, за целта цялата документация, преведена на английски, се изпраща при тях и в рамките на 24 до 48 ч пациентите получават отговор. Това не важи за случаите, когато се налага ревизия на хистологията.
---------
Офис в гр.Пловдив-:Ул. Цар Борис Обединител 128
Тел: 032/511 592
E-mail: amc.plovdiv@abv.bg

Офис в гр. София- Бул. Г.М.Димитров 62
Тел: 02/441 06 62
E-Mail: amc_sofia@abv.bg

http://www.anadolubg.com


Анадолу медицински център / Турция Истанбул

+90 262 678 57 64
+90 262 678 54 90

Невиждан успех за българското вино!




Вината на Винпром Пещера и Винпром Ямбол се завърнаха от най-престижния винен конкурс Mundus Vini 2012 с два златни и три сребърни медала

След тридесетдневни дегустации и професионални проби на над 300 енолози от цял свят и ожесточена конкуренция с хиляди вина от близо стотина държави, две български вина получиха изключително за страната ни признание и останаха в историята на градчето Neustadt an der Weinstraße в Германия. Именно там експертното жури на най-престижния международен конкурс Mundus Vini 2012 опита и оценени по достойнство българското винопроизводство с общо два Златни и три Сребърни медала. Призьорите са доказалите се вече на световния подиум марки Domaine Peshtera и Villa Yambol и двете реколта 2011 година - съответно в сортовете Мерло и Каберне Совиньон за злато и Шардоне за сребро.
Българските вина се състезаваха с хиляди други, задминавайки ги достойно с отлични оценки по цели 19 показателя – общо 11 за ароматите, 4 за вкуса и 4 за общото впечатление. Оценяването се извършва чрез сляпа дегустация, проведена по строгите правила на Международната организация по лозарство и винарство от Париж. Родните вина впечатлиха журито с отличното съчетание на всеки от компонентите аромат, вкус и хармонично тяло, характерни за качествените и чистосортови вина. В конкурса Mundus Vini  2012, виното Domaine Peshtera Merlot реколта 2011 г. бе отличено със Златен медал, след като се открои сред останалите вина с подчертано плодовия си аромат на зряла череша и горски плодове.
Български и световни експерти определят призовете като страхотен успех и признание за българското винопроизводство, особено за млади вина, каквито са двата златни медалиста. За престижните отличия те са преборили хиляди други вина от цял свят, всички от които с цена в пъти по-висока от тяхната. 
За вината Domaine Peshtera това е поредното престижно високо отличие за тази година. Само преди месец-два марката се похвали с няколко медала от International Wine and Spirit Competition в Лондон. Domaine Peshtera е на пазара от по-малко от година, но за този кратък период виното се превърна в едно от най-награждаваните български вина на международни дегустации и конкурси, малка част от които са International Wine and Spirit Competition, Vinalies Internationales, International Wine Challenge, San Fancisco International Wine Competition, Finger Lakes International Wine Competition, Decanter World Wine Awards (DWWA) и редица други.
Вината Villa Yambol от сортовете Cabernet Sauvignon 2011 и Chardonnay 2011 спечелиха съответно златен и сребърен медал в международния конкурс „Мундус
Вини” 2012. Вината на Винпром Ямбол са втората най-отличаваща се българска марка на международните конкурси тази година.
 -------
"Винпром Пещера” е основана през 1939 г. в район със силно развито лозарство. Днес компанията е лидер по пазарен дял в България, като притежава над 15 000 дка. първокачествени лозови масиви от традиционни и екзотични за България сортове, с които обезпечава производството на своите вина и ракии. Компанията също така разполага с най-модерната производствена база в страната; най-голямата дестилерия за етилов алкохол; най-голямата изба с капацитет за съхранение на над 14 000 000 литра гроздови дестилати; най-модерната лаборатория за контрол на входящите суровини и изходящите дестилати.
„Винпром Ямбол” ЕАД е създаден през 1924 година и днес разполага с модерни технически бази за производство на ракии, червени, бели и пенливи вина. Известен е като една от най старите винарски изби в България с почти 1 век традиции в производството на вина и ракии. Производствените бази и лозовите масиви на завода са съсредоточени в сърцето на Южна България, който регион се отличава със специфичен микроклимат, създаващ предпоставки за равномерно зреене на гроздето и винифицирането му до висококачествени вина и гроздови дестилати.




За президент на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) единодушно беше преизбран д-р Андрей Кехайов


В рамките на конгреса на Югоизточноевропейския медицински форум (ЮЕМФ) се състоя заседание на Борда на организацията, на което присъстваха представители на България, Македония, Гърция, Албания, Черна гора, Република Сръбска, Словения, Украйна, Грузия, Русия и Румъния.
Бяха приети промени в устава, касаещи структурата на ръководството и създаването на две постоянни комисии.
Занапред Бордът на ЮЕМФ ще бъде ръководен от президент, двама вице-президенти и генерален секретар. За президент единодушно беше преизбран д-р Андрей Кехайов. За вице-президенти бяха избрани д-р Олег Мусии от Украйна и проф. Павел Поредош от Словения, а за генерален секретар – проф. Йован Тофоски от Македония.
Двете комисии, които ще функционират към организацията са по Непрекъснато обучение с председател проф. Владимир Овчаров и по Проекти, с председател проф. Милан Миланов. От българска страна в работата на комисиите ще участват и проф. Генчо Начев и проф. Веселин Борисов.

15 септември- Световен ден за борба с лимфом


Всяка четвърта минута по света на един човек се поставя диагнозата  рак на кръвта 

Световната статистика показва, че над 1 милион души в света живеят с болестта лимфом -вид рак на кръвта.
Кръвните ракови заболявания са „отговорни“ за около 6% от поставените онкологични диагнози всяка година, а подобен е и процентът на смъртните случаи вследствие на онко заболявания. Въпреки многобройните информационни и благотворителни кампании, обаче, осведомеността за това заболяване сред хората е сравнително ниска - 74% от тях не знаят, че лимфом е рак, 68% не са чували изобщо за болестта лимфом, докато 95% знаят много малко или нищо за нея.
И тази година Рош България продължава активната си политика за информиране, на обществото и медицинските среди, за болестта лимфом, за новостите в диагностиката, лечението и профилактиката на заболяването, които са гаранция за по-ефективно лечение. Благодарение на съвременното лечение 5-годишната преживяемост на пациенти с лимфом вече клони към 90% и се дължи най-вече на таргетната терапия (прицелно лечение, което атакува избирателно само раковите клетки), която към момента е най-съвременното и ефективно лечение на рак. По света повече от 2,1 милиона болни от лимфом са лекувани чрез този вид терапия. Според едно от значимите клинични изследвания сред  болни с агресивна форма на лимфом ползите от нейното прилагане се запазват и на 10-та година при близо половината пациенти. Прилагането на таргетната терапия при неходжкиновия лимфом в голям процент от случаите променя хода на заболяването в контролиран процес, което води до излекуване или продължителна ремисия.
През 2012 г. у нас, с промените в начина на отпускане на лекарствата от страна на НЗОК, при лечението на рак на кръвта бе отбелязан значителен напредък. Благодарение на промяната в заплащането на лекарствата, се увеличиха възможностите съвременните стандарти в лечението да бъдат достъпни за всички болни, които са подходящи за лечение.
За седма поредна година и в духа на тази традиция Рош България ще отбележи Световния ден за борба с лимфом чрез подкрепа на престижния лимфомен форум, среща на специалисти в лечението на този вид рак от различни държави. Той ще се проведе на 14-16 септември 2012 г. в гр. Балчик с участието на водещи хематолози от Румъния, България, Хърватска, Сърбия, Черна гора, Македония, Босна и Херцеговина, Албания, Косово и Молдова. Това е първата по рода си инициатива с международно участие, където в рамките на различни сесии ще се обмени практичен опит при лечението на неходжкинов лимфом и хронична лимфоцитна левкемия. Чрез обсъждане на различни клинични случаи от ежедневната си практика, лекторите ще обобщят какво правят и какви резултати постигат при лечението на своите пациенти. Ще бъдат дискутирани също така и проблеми, свързани с ранната и прецизна диагностика, фокусираното  обучение на патолози, общопрактикуващи лекари и хематолози.
За лимфом:
Лимфомът е злокачествено заболяване на кръвта и е петият по честота на заболеваемост рак в световен мащаб. Заболяването засяга най-често един орган и това са лимфните възли, където т.нар. лимфоцити се размножават неконтролируемо и  се натрупват първоначално в лимфните възли, а след това процесът обхваща и други лимфни зони или „навлиза” в съседни органи. Това вече е напредналата фаза на заболяването, която рязко ограничава работоспособността, нарушава качеството на живот и функциите на засегнатите тъкани и органи.
Най-често срещаните симптоми на лимфом са: безболезнено подуване на лимфните възли, нощно изпотяване, повишена температура с неясен произход, безпричинна загуба на тегло и отпадналост, кашлица или задух, постоянен сърбеж по тялото. Нито един от тези симптоми, обаче, не е гаранция за наличието на лимфом. Необходимо е личният лекар да насочи пациента си за  консултация със специалист хематолог, за да  бъде потвърдено или отхвърлено съмнението за лимфом.

За Рош:
Със седалище в Базел, Швейцария, Рош е лидер в ориентираното към развойна дейност здравеопазване със синергични разработки в областта на лекарства и диагностика. Рош е най-голямата биотехнологична компания в света с различни лекарства в онкологията, вирусологията, възпалението, метаболитните заболявания и заболявания на централната нервна система. Рош също е световен лидер и в ин-витро диагностиката, тъканната диагностика на ракови заболявания и новатор в грижите за хора с диабет. Стратегията за индивидуализирано здравеопазване на Рош има за цел да осигурява лекарства и диагностични методи, които допринасят за подобряване здравето и повишаване на качеството на живот на пациентите. През 2011 година в Рош работят над 80 000 души и са инвестирани над 8 милиарда швейцарски франка в изследвания и развойна дейност. Дженентек, САЩ, е изцяло собственост на Рош Груп. Рош притежава основен дял в Шугай Фармасютикъл, Япония. За повече информация: www.roche.bg, www.roche.com.


четвъртък, 13 септември 2012 г.

Недялко Йорданов представи книга и филм за своя баща


В сградата на Морското казино в Бургас Недялко Йорданов представи книгата “Асен Йорданов – дневници и писма” и филмът за трагедията на семейството на писателя, които са посветени на 100 г. от рождението на бащата на твореца.
Асен Йорданов е роден през 1912 г. и е бил един от видните антифашистки борци. Създател на партизански отряд “Народен юмрук” и началник-щаб на 6-та ВОС на НОВА. Преминал през всички “кръгове на ада” преди 9.09.1944 г. – заточения, концлагери, инквизиции и е осъден на смърт чрез обесване, но изпълнението е било предотвратено от извършения преврат.
В последващия “революционен” период, през март 1947 г. Асен Йорданов е убит на 34 г. по инструкция на ЦК на БКП, а по-късно посмъртно обявен публично за предател и Народен враг. Той е един от първите жертви на надигащата се диктатура в България, национализацията и налагането на тоталитарно и еднопартийно управление. Семейството му е тежко репресирано, защото съпругата му Кина Йорданова отказва да изпълни партийното нареждане да се откаже от името на своя съпруг. Децата на Асен – Недялко и Чавдар са сочени с пръст като синове на предател, гробът му е поруган, а жена му е била лишена от правото си да работи, за да бъде обречена на мизерия и презрение.
Кина Йорданова е изтърпяла репресиите на 2 режима – фашисткия и комунистическия, останала на 27 г. вдовица, тя успява да опази името на мъжа си чисто и да предаде неговия пример на синовете и внуците си.
След 1989 г. Недялко Йорданов прониква в архивите на МВР и доказва с документи истината за съдбата на своя баща – станал жертва на идеала си за човешка справедливост и обществена хуманност, което го прави неудобен на диктаторските режими, по време на които е живял.
Филмът и книгата за Асен Йорданов събра стотици интелектуалци, бизнесмени, журналисти, представители на местната власт и интелигенция. Събитието бе специално почетено от зам.кметовете на града Йорданка Ананиева /култура/ и Лорис Мануелян /здавеопазване и социални въпроси/, омбудсмана Таньо Атанасов, представители на различни политически сили и др. Филмът е заснет със съдействието на ТВ СКАТ, а представянето бе домакинствано от Община Бургас.

14-дневно бебе със сърдечна малформация е спасено


То е прието в критично състояние, с учестено дишане и отказ от сучене, в Бургаската болница. Благодарение на бързата реакция в Детско отделение момиченцето е спасено.
Д-р Николай Чолаков предположил, че бебето има сърдечна малформация. Прегледът с ехограф не само потвърдил диагнозата му, но и показал стеснение на аортата. 
След бързото му стабилизиране, с медицински транспорт, бебето е изпратено в Детска кардиологична клиника в София за сърдечна операция. 
От 1000 живородени деца между 8-10 имат вроден порок на сърцето.За България това прави между 700-750 новородени за година

Септември ще бъде белязан от хитовите предложения* на най-големия онлайн клуб за пазаруване в Централна и Източна Европа


Тази есен от Fashion Days са подбрали пъстра гама -стилни изкушения с намаления до 70% за последователите си.
Представителките на нежната половина на човечеството  ще поглезят не само себе си с екстравагантното бельо Just Cavalli, но и своите половинки с последните модели на CK underwear и Galliano.

Изтънчените ценители ще останат приятно изненадани от дрехите и аксесоарите с емблематичните марки Ferrari и Pepe Jeans, стилните дамски и мъжки обувки CK Calvin Klein както и от блестящата колекция уникални часовници на Morellato, Yves Camani, Miss Sixty, Detomaso и разбира се - неповторимите Roberto & Just Cavalli.

За септемврийските, есенни уикенди и разходки модният клуб предлага спортни обувки от Nike, Le Coq Sportif и Timberland. А за да стъпват още по-уверено дамите и през този сезон, страхотните обувки на Steve Madden, CK, Red Hot, Bagatt и Maiocci (заедно с аксесоари) също са сред предложенията на Fashion Days. 
Естетите ще открият още от уникалните модели на Calvin Klein Jeans, Trussardi Jeans и Love Moschino, както и на популярните Lacoste, Benetton, Desigual, Levi's и Vero Moda. Феновете на луксозните дизайнерски чанти ще запомнят този септември с екстравагантните и новаторски модели на Jean Louis Scherer bags и Love Moschino.




*Поради непостоянния моден пазар е възможно в списъка с колекции да настъпят малки промени.

---------------
За Fashion Days:
В основата на Fashion Days е идеята да предостави на клиентите си луксозни продукти по достъпен и удобен начин. Изключително динамично развиващият се моден клуб за онлайн пазаруване, който днес има над 000 000 почитатели в 7 европейски държави, е създаден от креативните швейцарци Ян Вихр и Маркус Окумус през юли 2009 г. в Цюрих. Освен в Швейцария, където е централата на Fashion Days, и в Германия, където компанията има офис, сайтове за пазаруване има в България, Румъния, Чехия, Унгария, Словакия, Словения и Литва.
Само за 3 години компанията се превръща в пазарен лидер в региона, като осигурява над 300 атрактивни работни места. До края на годината се очаква Полша, Латвия и Естония да се присъединят към групата на Fashion Days и да преоткрият предимствата и удобствата от пазаруването в онлайн клуба.
Компанията е предпочитан партньор на едни от най-популярните модни марки и производители в света, като предлага техните продукти с отстъпки до 70%. Благодарение на качеството на продуктите и услугите си, Fashion Days успява да се докаже и като абсолютен експерт в модата, приел като своя мисия да помага на клиентитe да експериментират с индивидуалния си стил, като го усъвършенстват и разнообразяват.