събота, 13 октомври 2012 г.

Малка част от хората с високо артериално налягане постигат прицелните му стойности

Неадекватният контрол на артериалното налягане се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инцидентиВсеки трети българин е с повишено артериално налягане (АН). Въпреки това страната ни е на последно място, сред други 14 европейски държави, по лечение на хипертония. 55% от хората прекарали инфаркт или инсулт също имат проблем, но само 12% от тях имат има ефективен контрол на стойностите на артериалното налягане, докато в Италия този процент е 43. Рискът от сърдечно-съдова смърт, при неконтролируемите хипертоници,  се увеличава със 74%. Придържането към терапията се свързва със снижаване на хоспитализациите и усложненията. А контрола на артериалната хипертония драматично намалява рискът от сърдечно-съдови инциденти. Целта на лечението е максимално намаляване на дългосрочния риск от ССЗ и смъртността, съобщи проф. Нина Гочева, началник на Клиниката по кардиология в Националната кардиологична болница (НКБ). 
Високото кръвно налягане е основен фактор за миокарден инфаркт, инсулт, сърдечна и бъбречна недостатъчност. Неадекватният контрол на АН се свързва с повишаване на риска от фатални сърдечно-съдови инциденти. Ранното въвеждане на комбинираната терапия повишава лекарствената ефективност. Безусловно това е по- резултатно  от простото увеличаване на дозата при монотерапията, защото фиксираните дозови комбинации подобряват комплайянса и придържането към лечението, съобщи още тя.
Според проучване, от последните години, 88% от лекарите смятат, че лекуват правилно, но  под 40% от тях постигат ефективност.
В световен мащаб близо 1 милиард души страдат от хипертония, която отнема годишно живота на над 7 млн. души.
Към 2025 г. се очаква броят на болните от хипертония да нарасне с около 60%. Причина за 62% от всички мозъчно-съдови инциденти е лошият контрол на кръвното налягане, допълни д-р Борислав Георгиев, кардиолог в НКБ.
Много малко от лекуваните диабетици постигат прицелните стойности на целевите показатели .Само 5% от мъжете и 12% от жените са имали прицелни стойности на HbA1c,АН и LDL едновременно. Близо половината от диабетно болните са с миокардно заболяване. Над 75% от всички хоспитализации за диабетни усложнения се дължат на коронарна артериална болест , посочи проф. Сабина Захариева, национален консултант по ендокринология. Сърдечно-съдовият риск е по-висок сред жените, болни от диабет в сравнение с мъжете, страдащи от същата болест уточни тя. По думите и на всеки пет секунди един човек се разболява от диабет, а след 20 год. диабетиците ще бъдат 500 млн.души. Осем от десет диабетици умират от сърдечно-съдов инцидент и затова специалистите са категорични, че диабетът е сърдечно-съдово заболяване и е еквивалент на исхемичната болест на сърцето, каза още проф. Захариева.
Диабетът е социално значимо заболяване с масово разпространение, дължащо се определено на заседналия начин на живот. Специалистите отново припомниха, че основните мерки за редуциране на риска и предпазващи пациентите от сърдечно-съдови заболявания са: контрол на артериалното налягане, поддържане на нормални стойности на холестерола, отказване от солта и тютюнопушенето, увеличаване на физическа активност, аеробни упражнения  (5 пъти дневно по 30 мин.) , рационален режим на  хранене.
При децата нормалната кръвна захар  на гладно трябва да е до 5-6 mmol/l, а за възрастни до 6.2 mmol/l..
Нормалното кръвно налягане трябва да е под 140/90 за здравите хора, а за диабетиците-под 130/80. По-високи от тези стойности се смятат за хипертония. Постигането на таргетно АН, липиден статус и гликемичен контрол, започва от ОПЛ и  изисква мултидисциплинарен екип от специалисти-диетолози, ендокринолози, кардиолози, които са ключови за ефективното повлияване на сърдечно-съдовите и диабетни заболявания. Но за целта е необходимо активно търсене, от страна на пациентите, на квалифицирана лекарска помощ и ранна диагностика. 

У нас, по отношение имунизационния обхват срещу сезонен грип, все още има да се свърши много работаНационален форум за грип 2012 се проведе под патронажа на комисията по здравеопазване към 41,-то НС

Европейският съвет за контрол на заразните заболявания и Световната здравна организация препоръчват поне 75% от българите да се ваксинират срещу грипНационален форум за грип 2012 се проведе под патронажа на комисията по здравеопазване към 41-то НС, а организатор на инициативата бе Съюзът на българските медицински специалисти.
На кръглата маса присъстваха д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, представители на институции в сферата на здравеопазването, на лечебни заведения, на съсловни и пациентски организации. Лектори във форума бяха изтъкнати български медицински специалисти и европейски експерти в лицето на д-р Пернил Йоргенсен - епидемиолог в Програмата по грип и други респираторни патогени на Европейския регионален офис на СЗО, доц. Тодор Попов, председател на Съюза на българските медицински специалисти, проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор на Република България, доц. Явор Иванов, председател на Българското дружество по белодробни болести, и проф. Татяна Червенякова, председател на Българското дружество по инфекциозни болести.
Според статистическите данни в България всяка грипна вълна засяга между 250 хил. и 300 хил. души в това число 30% от тях децата и до 10% възрастни над 65 години. Всяка година от пневмония в умират около 2000 хоспитализирани души. През миналата година от пневмония са се лекували над 518 хил. души, като годишните разходи за лечение на болестта са повече от 40 милиона лева. Същевременно само до 4 % от населението у нас се ваксинира и това налага фокусиране на усилията върху широка ваксинопрофилактика, която да обхване най-уязвимите групи от населението – деца, възрастни, хронично болни.
По данни на СЗО ежегодно в света се разболяват тежко между 3 и 5 милиона души, а в резултат на грипните усложнения смъртните случаи са 250 – 500 хиляди., посочи министър Атанасова, при откриване на форума, като акцентира, че е важна информираността на населението и обществената нагласа за нуждата от превенция и профилактика, чрез редовна ваксинация срещу грип. Според здравния министър в изпълнение на европейските препоръки за по-широк имунизационен обхват срещу сезонен грип, у нас има да се свърши още много работа, „за да достигнем част от страните, които вече са изпълнили препоръката на СЗО и ЕК ”.
С оглед на това до края на годината работна група на Министерството на здравеопазването трябва да изработи Национална  програма за да се увеличи обхвата на населението с ваксина срещу сезонен грип. Програмата е в изпълнение на резолюция на Световната здравна асамблея и решение на Съвета на министрите на Европа за увеличение от 75% на ваксиналния обхват с противогрипни ваксини до 2014-2015 г.
За да се увеличи ваксиналният обхват с противогрипни ваксини, в Националната програма ще бъдат заложени четири основни приоритети:
-Понижение на заболяемостта и смъртността чрез ефективна ваксинация на високорисковите групи;
-Преодоляване на бариерите за постигане на висок ваксинален обхват;
-Осигуряване на по-добра информираност и комуникация в посока информирано съгласие за ваксинация;
-Мониториране на ваксиналния обхват.
По показателя доброволна имунизация България е на последно място в Европа, като пред страната ни са дори всички останали държави на Балканите.
„През последните години сме свидетели на негативна тенденция във ваксиналния обхват с противогрипни ваксини. Нивото на имунизационен обхват в България е под 4%, а за сезон 2011-2012 г. – дори под 3%, поради страха от странични ефекти и усложнения след имунизацията. Грипът е изключително опасен за хората над 65-годишна възраст и страдащите от сърдечно-съдови, белодробни и еднокринни заболявания”, съобщи д-р Кунчев. Според него тази група пациенти могат да се предпазят, ако се ваксинират. Той допълни, че у нас към момента няма разработен механизъм за финансиране на препоръчителните ваксини, което е една от основните пречки за осъществяването на широки ваксинационни програми. От съществено значение обаче за подобряване на ваксиналния обхват е и мотивирането на общопрактикуващите лекари. Пречки за доброто планиране и координация на дейността са и липсата на данни за ваксинално покритие на децата, възрастното и високо рисковото население, както и недостатъчната информираност на обществото и медицинските специалисти, които не са мотивирани да насърчават хората да се ваксинират и не дават адекватни съвети. Според д-р Кунчев, ако се базираме на статистиката, можем да очакваме грипа към края на януари и февруари, защото в над 90% от случаите това е времето, в което грипната вълна достига Балканите и България.
Единият от трите щама грип, освен „Калифорния" и „Уисконсин", е „Виктория- A/N3N2", който дава повече и по-тежки усложнения като пневмония, инфаркт и инсулт, съобщи проф. Мира Кожухарова. 33 368 са починали вследствие на грип за последните 16 години с диагноза пневмония. 72.1% от починалите са хора над 60 г. Висока смъртност се наблюдава и при кърмачетата под 1 г. - 6.6% от заразилите се. 758 309 души пък са лекувани в болница със същата диагноза от 1995 до 2011 г. В крайна сметка се оказва, че „Виктория" е по-смъртоносен от свинския (HINT).
Според проф. Татяна Червенякова грипът е изключително заразно заболяване, което e подценявано и неразбрано, защото е считано просто за „лоша настинка“. По думите и болестността и смъртността от грип по време на епидемии са значителни, като риска от развитие на сериозни усложнения е повишен при деца, възрастни и хронично болните пациенти (хронични белодробни заболявания, диабет, сърдечносъдови заболявания, имунодефицитни състояния).
„Над 90% от случаите на смърт, вследствие на пневмония и грип, се случват при възрастни пациенти или други високорискови групи. При диабетиците например инфекцията води до безконтролна хипергликемия. Ежегодно между 10 000 и 30 000 смъртни случаи сред диабетици са причинени от пневмония, вследствие на грип“, подчерта проф. Червенякова.
От съществено значение за повишаването на обхвата с противогрипни ваксини е ролята на медицинските специалисти и медицинските дружества, както в проактивното отношение и препоръка за ваксинация към пациентите, така и в обучението на студентите по медицина и в следдипломното обучение на медицинските специалисти по въпросите на ваксинопрофилактиката на грипа“, коментира и доц. Тодор Попов.
В хода на дискусията участниците във форума обединиха позициите си по отношение на необходимостта от своевременно приемане и изпълнение на Национална програма за повишаване на ваксиналния обхват на населението срещу сезонен грип в най-кратки срокове, като се поставят конкретни постижими цели за ваксинален обхват, съгласно препоръките на СЗО и ЕК.
-------
Отличници на Евросъюза, по отношение ваксинирането срещу грип, са Великобритания, Холандия и Испания, където има покритие 80 – 85% при хората над 65-годишна възраст.
Англия и Дания са сред 15 европейски държави, в които здравните системи покриват напълно разходите по имунизациите срещу грип. В други страни се покрива частично ваксината, а в трети се обезпечава само поставянето на инжекцията. Цялата стойност на ваксината се заплаща от пациентите в България, Австрия, Норвегия и Естония.
У нас през м. г. са осигурени 256 395 дози ваксини.
Имунизацията е добре да се направи най-късно 3 седмици преди грипната епидемия, която у нас обикновено е през януари или началото на февруари

На Fine Line се довериха, както Лорд Минчев, така и Мистър Англия 2012От месец екипът на Fine Line се грижи за здравословното хранене и комфорта на Евгени Минчев фон Бул. Освен това Мистър Англия 2011/2012, Роулънд Джонсън, който дойде на официална визита в България, също избра Fine Line и при следващите му идвания в България от компанията ще се грижат и за неговата перфектна форма. Ето какво споделя самият Лорд Минчев:
-„Това е невероятно и провокира дори дръзко отричащ този тип хранене човек, като мен. Досега смятах, че хранене по този начин отнема от човешкото удоволствие да опитаме от изобилието на живота. Сега се храня всеки ден с храна, предоставена ми врата до врата от FINE LINE и изпитвам не по-малко удоволствие от поднесеното. Неотдавна поканих моя приятел Роланд Джонсън – мистър Англия 2012, да ми гостува в България и предвид участието му на мистър Свят 2012 се наложи да приложим специален режим на хранене. Роли остана повече от доволен и при всички негови последващи визити в София ще се доверява на FINE LINE. Сърдечно благодаря от мое име и от името на Роли за оптимизма и професионализма, с които се запознахме посредством тази компания.“