Translate

четвъртък, 1 ноември 2012 г.

Lenovo-ThinkPad Tablet 2




Той е с 10.1" дисплей и с HD резолюция. Моделът е с Intel Atom процесор, 2 GB RAM и до 64 GB памет. Тежи само 600 грама и работи с Windows 8 Pro.
Батерията е с живот до 10 часа.
Таблетът Lenovo ThinkPad Tablet 2 ще струва от 1669 лв. нагоре и ще бъде в България от края на ноември - началото на месец декември

Lenovo ThinkPad T430u



Лаптопът е подходящ за малкия и среден бизнес



Той е направен от алуминий и е доста тънък и лек. Тежи само 1.9 кг. Има два софтуерни пакета, с богат набор от инструменти за поддръжка и ъпдейтване на системата.
Размерът на дисплея е 14", а резолюцията е 1366 x 768 пиксела.
Процесорът е Intel® Core™ i5-3317U Processor (3M Cache, up to 2.60 GHz., а твърдия диск - 500 GB / SATA.
Времето за работа на батерията е до 7 часа. Поддържа безжична мрежа - 802.11 b/g/n Wireless LAN Card.
Цената му е 1999 лв.
 

Lenovo Think Pad-20 години безспорен лидер в бизнес лаптопите в света

Най-качествения, лек, тънък, надежден и здрав ултрабук в света  е модела на Lenovo Х 1 Carbon


14-инчовият ултрабук има висока 1600х900 пиксела резолюция и тегло само 1.36 кг. Направен е от карбонови нишки-изключително здрави и леки. Съотношението между карбоновите нишки и алуминия е 3:1. Изключително подходящ е за бизнес потребителите, тъй като е оборудван със специален модул, позволяващ им да имат връзка с Интернет дори, когато пътуват.С други думи подходящ е за работа в корпоративна среда. Здрав, надежден, лек Lenovo Х 1 Carbon покрива 8 стандарта на американската армия като удар, атмосферни влияния и др.
14 инчовия дисплей е с устойчива на надраскване матрица Gorilla Glass. Клавиатурата е с подсветка, което е полезна екстра за всеки преносим компютър от високия клас. Моделът предлага интегриран 3G мрежови модем, използва интегрирана графика Intel HD 4000 и се доставя стандартно с 4GB оперативна памет. Камерата му е с изключително висока разделителна способност. А при конферентни разговори-звукът е чист и ясен, благодарение на стерео микрофоните, които изолират страничните шумове.
Батерията на модела издържа 8 ч., а 85% от нея се зарежда за изключително кратко време-само за 30-35 минути, благодарение на наличната система за бързо зареждане RapidCharge.

AVON дари 100000 лева за безплатни прегледи по повод 10-годишнината на кампания „От любов към живота”



Йорданка Фандъкова, кмет на София,първият и последият посланик на благотворителната кампания - Мария Илиева и Ивет Лалова подкрепиха събитието


AVON България дари 100000 лв. за безплатни прегледи за рак на гърдата на жени в цялата страна, по повод 10 годишнината на кампанията. В рамките на благотворителния базар, през тези години известни личности, лица на кампанията продават продукти от специалната розова серия организиран от козметичната компания.
Вдъхновени от любов към живота вече 10 години заедно дадохме, даваме и ще даваме всичко, за да продължим да променяме нагласите на българската общественост към това заболяване. Важно е хората да бъдат информирани относно рисковете, превенцията и навременното лечение на рака на гърдата, защото открит навреме, той е лечим”, каза Елизабет Коробченко, новият Управляващ директор на AVON България, Албания и Македония.
Резултатите на кампанията от последните десет години бяха обобщени от Валентина Бешевишка, Маркетинг мениджър на AVON Дунав, която сподели:
„Горди сме, че през 10-те години, през които провеждаме кампанията „От любов към живота”, получихме подкрепа от над 700 000 души и събрахме средства на стойност над 1 300 000 лв. През изминалата седмица още стотици приятели на кампанията се присъединяват и подкрепят каузата, закупувайки продукт от благотворителната ни розова серия. Благодарим от сърце на всички приятели на кампанията за подкрепата през годините!”.
Събитието събра десетки приятели на кампанията, сред които и Мария Илиева и Ивет Лалова, първи и последен посланик на „От любов към живота” от създаването й насам.
В рамките на кампанията „От любов към живота”, за изминалите десет години освен дарените 1300 000 лв. са осъществени и над 23 000 безплатни профилактични и диагностични прегледи на жени в цялата страна. С дарените от AVON България средства е закупена апаратура за превенция на рака на гърдата, сред която мобилен мамограф и ехограф, както и ехографска апаратура за 7 болници в страната. Усилията на кампанията са насочени изцяло в посока профилактика на българката, тъй като ракът заболяването е 100 % лечимо, ако бъде открито навреме.
10-годишнитата на кампанията беше отбелязана още и с редица активности, сред които нестандартна инсталация с 400 розови чадъри, разположени над столичния бул. „Витоша”. От 24 октомври до 3 ноември се набират средства за каузата и чрез продажба на продукти от благотворителната розова серия продукти на специален щанд „От любов към живота”. Екипът на AVON България и известни личности, подкрепяли кампанията през годините, продаваха артикули от розовата колекция. Сред тях са Диана Любенова, Елена Петрова, Ива Дойчинова, Белослава, Ива Екимова, Сантра, Криста, Рейчъл Роу, Нели Атанасова, младото семейство Ники и Саня Илиеви, ДесиСлава, Свилен от Остава, Димо от P.I.F., Стефания Колева, Мартина Вачкова и още много други.

-----------
Според официалната статистика на Български национален раков регистър, всяка 10-та българка е застрашена от рак на гърдата, а всяка година от рак на гърдата в България заболяват над 3 800 жени. В световен мащаб всяка година 1 000 000 жени се разболяват от рак на гърдата, а близо 200 000 жени умират от това заболяване – цифра, която не може да бъде пренебрегната, защото открит навреме, ракът на гърдата е лечим.
 

сряда, 31 октомври 2012 г.

Д-р Спаска Фезова грабна голямата награда - "Мениджър на дентална практика"

Д-р Михаил Далемски бе отличечен с приз “Ключ към успеха”



Д-р Спаска Фезова от Благоевград спечели голямата награда - статуетката “Творецът”, която е дело на зъболекаря д-р Ради Венков в четвъртото издание на конкурса “Мениджър на дентална практика”. Това е и най-престижното отличие в националния конкурс, организиран от Асоциацията на денталните мениджъри в България, в. “Стоматологичен свят” и Асоциацията на денталните дилъри.Той е подкрепен от Българския зъболекарски съюз, Сдружението на българските зъболекари, Съюза на зъботехниците в България, Международен панаир Пловдив и фирми, свързани с денталния бранш.
Конкурсът цели да се отличат дентални клиники и кабинети, които създават комфорт и нова лечебна среда за своите пациенти.
По традиция официалната церемония по награждаването се състоя в рамките на Международната изложба “Медикус, Денто, Галения”. Присъстваха над 160 представители на елитното дентално съсловие у нас и много гости от цялата страна.
В четвъртото издание на българските зъболекарски Оскари бе включена и една нова категория - за “Екипен дентален мениджмънт”. Същността й е да определя всяка година по съответните критерии най-добре работещия екип между зъболекар и зъботехник в България.
С наградата “Мениджър на дентален кабинет” бе отличена д-р Ели Бацелова от Пловдив. Д-р София Буджева от Бургас „грабна” отличието “Мениджър на дентална клиника”. Бяха раздадени и наградите “Мениджър на зъботехническа лаборатория с персонал до трима души”, “Мениджър на зъботехническа лаборатория с персонал над трима души”, “Българска зъботехническа лаборатория с европейски измерения и технологии”, както и много допълнителни грамоти и отличия.
Дентално студио "Placebo" - Сандански бе отличено с първа награда -грамота и плакет в категорията "Дентален кабинет с измерение на клиника".
За първи път от името на Асоциацията на денталните мениджъри в България бе връчен призът “Ключ към успеха”. Негов носител стана д-р Михаил Далемски от София.

Около 70 села в балканските общини Елена и Златарица са без личен лекар и медицински услуги




Макар в повечето от тях да живеят по около 20-ина души, има и такива с по 700 души. Само шест лични лекари работят в община Елена - пет от тях имат кабинети в градчето, а един обслужва трите големи села Майско, Константин и Беброво. Хората, живеещи в останалите 60 села, трябва да ходят до някой от практикуващите медици, когато имат нужда от лекарски услуги.
Златарица пък се обслужва само от две джипита - един в града и един в съседно село. Общият брой на селищата в балканската община от около 4000 души е 19.

Д-р Евелин Благоев е новият изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата



Той заема мястото на Александър Янков, който преди няколко седмици подаде оставка. Д-р Благоев беше представен на пресконференция от здравния министър Десислава Атанасова, която се опита да обясни, че няма повод за притеснения от конфликт на интереси, защото "всеки заемащ такава длъжност подава декларация за конфликт на интереси и друга декларация пред Сметна палата".
Д-р Благоев е възпитаник на Медицинския университет във Варна. В началото на лекарската си практика работи в Здравния участък в общинската болница Балчик, по-късно е назначен като ординатор в Първа частна многопрофилна болница „Медикс” – Варна. Той има 16 години професионален стаж в немската фармацевтична компания "Бьорингер Ингелхайм". В компанията е започнал като фармацевтичен представител за регион Североизточна България, а от април 2006 г. е национален мениджър продажби.
Съпругата му Елена Благоева е собственик на дружество с еднолична отговорност от тази година. Била е административен директор на "Либра" АД в продължение на 5 години - от 1998 г. до 2003 г. впоследствие Благоева е работила за различни фармацевтични компании като административен директор на регион Варна - "Биомеда 2000", "Варнафарма холдинг" (в продължение на 5 години), и в "Белвекс" - една година.
"След като е била административен директор на "Либра", във всички останали фирми се е занимавала с козметични продукти", допълни здравният министърът.
Д-р Благоев обаче не пожела да отговори какво го е мотивирало да замени престижния пост в частната компания с не толкова привлекателно платената работа в държавната администрация.

МЗ и ИАЛ стартираха реализирането на проект „Създаване на електронна база данни на медицинските изделия, заплащани с обществени средства”



Публичният електронен списък на медицинските изделия, заплащани с обществени средства ще бъде достъпен на страницата на Изпълнителната агенция по лекарствата от 1 януари 2013 г., здравният министър Десислава Атанасова.
Проектът е на стойност 149 хил. лв. и се осъществява по ОП „Развитие на човешките ресурси". Целта е да се повишат прозрачността и контролът. В електронния списък към момента има 137 хил. медицински изделия, които могат да бъдат заплащани, напълно или частично, със средства от НЗОК, от републиканския бюджет, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, чрез бюджета на социалното министерство или от бюджета на лечебните заведения. Електронната база данни ще съдържаща списък на производителите, вносителите и дистрибуторите на медицински изделия-- импланти, продукти за анестезия и респирация, материали за ин-витро, за лаборатории и др., регулаторните органи и институциите, които заплащат напълно или частично стойността на медицинските изделия. Списъкът ще включва вида на изделията, продажните цени, както и стойностите, до които се заплаща с публични средства. Последните ще се определя по различен начин в зависимост от институцията, която я финансира. Всяка година НЗОК ще определя групите медицински изделия, които покрива. Конкретните стойности ще се определят от Комисия, назначена от управителя на НЗОК с участието на лекари, фармацевти, икономисти и юристи. Достъп до базата данни ще имат МЗ, НЗОК, МТСП и болниците, които трябва да купуват медицински изделия. Пациентите ще имат достъп единствено до информация за това каква е заплащаната сума, но няма да могат да проверят цените на медицинските изделия. Ако някой се усъмни в стойността, която трябва да доплати от джоба си, може да поиска информация от съответното ведомство, поясни здравният министър Атанасова. Аргументът за ограничения достъп до информация е, че така ще се избегне възможността фирмите да се договарят за цените помежду си и да ги раздуват. Тя бе категорична, че публичният регистър ще спре спекулацията с цените на тези медицински изделия. Според нея това, че медицинските изделия вече могат да се продават само в аптеките на болниците, е гаранция, че хората няма да бъдат лъгани.

16 милиона лева, от европейско финансиране, ще осигури държавата за новозавършващите лекари



 Така кабинетът ще се опита да задържи тези специалисти в България, които сега веднага след дипломирането си отиват да работят зад граница.
"Основният мотив младите лекари да напускат страната е финансовият, но той не е единствен. Доскоро имаше четири нулеви години за специализация. А това беше един от сериозните проблеми изобщо на съсловието. Младите хора нямаха мотив да останат в България. Те не можеха да повишават квалификацията си, не можеха да специализират. Докато в Европа това им се предоставя", обясни здравният министър Десислава Атанасова. Предстои тя съвместно със социалния министър Тотю Младенов да подпишат договора на 31 октомври, за европейско финансиране за лекари специализанти, които ще работят в България. Очаква се от тази възможност да се възползват около 1200 лекари.
Атанасова добави, че тя е първият министър от пет години насам, който е осигурил повишаване на възнагражденията в системата на здравеопазването - и за държавните психиатрични болници, и за кръвните центрове, и за спешна помощ.

БЛС настоява бюджетът на НЗОК, който е занижен с близо 400 млн. лв., да се преразгледа



Бюджетът за здравеопазване за 2013 г. не само че не е увеличен, а е сериозно намален т.е. парите за здравеопазване са по-малко, категорични са от БЛС.
Около 400 милиона лева липсват в приходната част в бюджета на НЗОК за догодина. При изготвянето му сумата от около 270 млн.лв. повече не е заложена. Тя трябва да дойде от увеличението от страна на държавата на здравната вноска от 4% на 8% за около 1 млн. деца, които осигурява от 2013 г., съгласно приетият през 2009 г. Закон за здравното осигуряване. Изчисленията на БЛС показват, че не е предвидено и увеличението на пенсиите от следващата година. От тях би трябвало да се предвидят в бюджета на касата още около 40 млн.лева. Увеличението на минималната работна заплата до 310 лв. също не е взето предвид, каза д-р Цветан Райчинов, председател на БЛС.
„Това е пропуск на финансовото министерство и вицепремиера Симеон Дянков. В такъв случай има два варианта - или пенсиите няма да се увеличат, или просто Дянков има намерение да спести тези вноски", посочи той. Ако се прибавят и увеличените здравни вноски за студенти, затворници и др., за които плаща държавата и които трябва да се увеличат от 1 януари, излиза, че в НЗОК би трябвало да влязат над 350 млн. лв. повече от предвиденото.
От лекарския съюз обвиниха МЗ, че не спазва решението на Конституционния съд, който обяви, че прехвърлянето на пари от касата към здравното министерство е незаконно.
„МЗ така и не връща 50 млн. лв. на НЗОК и не казва къде са тези пари, а на всичко отгоре прехвърли редица дейности, приоритет на държавата, на издръжка на българите и техните здравни вноски", коментира д-р Райчинов.
Представителите на БЛС бяха единодушни, че държавата се опитва да избяга от отговорност като прехвърля дейности, вменявайки ги като задължение на НЗОК, а това са ин витро процедурите, имунизациите, полагането на интензивни грижи, които са част от спешната помощ и др. От 2013 год. те ще бъдат прехвърлени към здравната каса и тя ще плаща за тях. Предвидените 100 млн. лева за това обаче няма да стигнат, алармираха от лекарския съюз. Според БЛС при сегашните разчети в най-добрия вариант догодина НЗОК ще е излезе на минус с 25 млн. лв..
Други 50 млн.лв. от резерва на НЗОК, които към момента се намират в БНБ и са част от здравноосигурителните вноски на гражданите, също са с неясен статут, за къде и за какво са предвидени. А деветте милиона излишък в бюджета на НЗОК за тази година са неправомерни, той като според законът НЗОК трябва да приключи годината "на нула", , коментира още д-р Райчинов.
От Българската стопанска камара (БСК) за пореден път искат отчет от МЗ за изразходването на получените през 2011 г. от НЗОК 340 млн. лв. и за 50-те милиона от полугодието на т.г. "И този бюджет на НЗОК е изработен при отсъствие на реформаторски подход в системата на здравеопазване, което предполага високата степен на неефективност при разходване на средствата". Друго искане на БСК е да бъдат предвидени средства за покриването на дълговете на лечебните заведения.
БЛС подкрепя искането на БСК бюджетът на НЗОК да бъде върнат за обсъждане и преразглеждане в Националния съвет за тристранно сътрудничество(НСТС).
Според ръководството на съсловната организация някои точки от бюджета на НЗОК просто противоречат на законодателството. Те настояват категорично бюджетът на НЗОК да се преразгледа и да се увеличат парите за медицинските дейности по здравна каса през 2013 г. От БЛС заявиха, че ако бюджетът на касата бъде приет в този вид, ще се търси съдействие за сезиране на съответните институции.

ДСОПЛ избра своето ново ръководство



ДСОПЛ проведе своята VІ научна конференция и Общо събрание на 27 .10 т. г.в УМБАЛ „Александровска”.
Гости на събитието бяха гл. секретарят на БЛС д-р Димитър Ленков, д-р Диана Чинарска от УС на БЛС и д-р Виктория Чобанова, гл. секретар на НСОПЛБ. Традиционно, въпреки предоставената на ръка покана, здравният министър Десислава Атанасова не уважи форума.
В приветствието си, към лекарите в залата, д-р Ленков заяви, че би бил радостен, ако присъстващите са много повече. Той риторично попита защо ги няма софийските ОПЛ, които са в ръководството на СК на БЛС. По думите му неразбирателството вътре в съсловието го прави слабо, от което политиците много бързо и умело са се научили да се възползват. Той подчерта, че средствата за здравеопазване за догодина са символично увеличени и директно обвини финансовият министър Симеон Дянков за това. Но бе категоричен, че без да се нарушава целостта на републиканския бюджет могат да се влеят свежи пари в здравеопазването само с изпълнение на задълженията отстрана на държавата.
Д-р Ленков съобщи, че от БЛС категорично искат парите за здравеопазване за 2013 година да бъдат увеличени и да се прекрати порочната практика на трансфериране на неусвоените средства от едно в друго перо вътре в бюджета на НЗОК. Бюджетът за 2013 г. обрича лекарите на мизерно съществувание, бе личното му мнение. Според него на дневен ред е наболелия много въпрос „какво да се прави оттук нататък, ако нещата не бъдат променени и дали организацията на лекарите има сили и възможности да се изправи пред политиците и да отстои своята активна позиция”. Но съобщи също така, че 90% от председателите на РК на БЛС са твърдо против национални протестни действия.
„От години настояваме за остойностяване на медицински дейности, а и не само за това, но за съжаление няма чуваемост. Политиците обаче трябва да се вслушат в нашия глас, защото на едно бебе му се дава храна само като заплаче. Явно трябва да заплачем, но дали сме в състояние да го направим наистина смело, силно и единно. Видяхме до какво води разцеплението и как някои колеги успяха да си извоюват от здравната каса по-високо заплащане на своя труд. Разликата в него между отделните лекари в страната е от 1:10 до 1:70, при 1:3-3,5 в другите европейски страни. Ако всеки дърпа чергата само към себе си, то той така отвива другите си колеги. Ние може да тропнем дори по масата в отстояване на исканията си, но само ако имаме подкрепата на всички лекари, както и на пациентските организации, защото това е пътят - ”Един за всички, всички за един” като Четиримата мускетари, каквото е и заглавието на романа на Ал. Дюма. В противен случай все повече и повече ще се ориентираме към терминал №2 така както го направи вече дори гл. редактор на сп.”Медицински магазин” д-р Десислав Петков”, каза в заключение той.
Д-р Чобанова сподели лично си мнение, че докато лекарите сами не осъзнаят, че първо трябва да променят себе си, а после и своята организация, дотогава и институциите ще се отнасят към тях като към съществуваща в общественото пространство организация, с която могат и да не се съобразяват. Общата ни цел е по-доброто здраве на хората у нас и много по-лесно ще я постигнем, ако работим екипно и заедно, отколкото ако се обвиняваме непрекъснато, каза тя и сподели, че в момента трудно се намира контакт с институциите. По думите и за да бъде организацията им силна трябва да има подкрепата на всички свои членове, но обединени и единни, за да постигне това, от което имат нужда-добрата позиция в обществото.
След поздравленията по същество форумът премина в две части. Първата - научната обхвана следните презентации: „Терапевтични възможности за лечение на уроинфекциите” представена от д-р Марияна Пъневска; „Преканцерози на дебело черво” на д-р Радин Цонев, гастроентеролог в клиника по вътрешни болести УМБАЛ ”Токуда София”; „Колоректален карцином” с лектор доц. Кирил Драганов, зав. Клиника по коремна хирургия в УМБАЛ ”Токуда София”; „Първична профилактика на рак на маточната шийка и други HPV заболявания с четиривалентна ваксина” с модератор от MSD; „Алергичен ринит и мястото на интраназалните кортикостероиди в неговото лечение” - д-р Светослав Магаев; „Съвременно медикаментозно лечение на доброкачествената хиперплазия на простатната жлеза” с лектор проф. Чавдар Славов, зав. Клиника и катедра по урология в УМБАЛ „Александровска” и „Ваксинопрофилактика при карцином на маточната шийка„– доц. Милко Сираков, АГ специалист в САБЛАГ „Майчин дом”.
След въпросите и дискусиите, по темите от лекционната част, във втората част на форума, се проведе Общото събрание на дружеството, при следния дневен ред:
-Отчетен доклад за извършената дейност от УС на ДСОПЛ, през изминалия 18-месечен период, след избирането на новото ръководство на 30.04.2011 год., придружен с доклад на лицензиран експертен одитор за финансовото състояние на дружеството;
-Отчетен доклад за извършената дейност от КК от 30.04.2011 до    ;
-Промяна на чл.28 от Устава, съгласно която членовете на УС от 11 стават 9 (председател, зам. председател, секретар и 6-ма членове), за срок от три години и за не повече от два последователни мандата;
-Промяна на чл.31 ал.1 от Устава, съгласно която Контролната комисия от 5 души се променя на 3-председател и двама члена;
-Гласуване предложението, на досегашните УС и КК на ДСОПЛ, от Общото събрание за даване на правомощия на следващото ново ръководство за организиране и обявяване на ефективни и радикални мерки по отношение на нерешените вече 12 години проблеми на ОПЛ, посочени в писмо до министъра на здравеопазването. Мерките да включват протестни действия и неподписване на НРД 2013 от страна на ОПЛ в София като новия УС на ДСОПЛ оповести предварително протестните действия пред ОПЛ в страната и поиска подкрепа от ОПЛ в България.
ОПЛ в София настояват:
1. За въвеждане на потребителска такса за всички здравноосигурени лица;
2. В предстоящият НРД 2013 да се запише 8 часов работен ден и отпадане на 24-ри часовото разположение;
3. За крайно наложителното остойностяване на лекарския труд в ПИМП и заплащане на прегледите в спецификацията, които от 12 години не се заплащат;
4. Софийска столична община, съвместно с РЗИ и МЗ да предприемат незабавни и реални преговори с ОПЛ в София, по некоректните договори, наеми и ощетяващата ги методика на режийните;
5. От столичните ОПЛ, които работят вече 1 години по НРД като изпълнителни в ПИМП и разпознати и оторизирани от държавата и НЗОК като такива да не се изисква пилотен стаж, за взимане на специалност ОМ и за промяна в Наредбата за специализациите в тази и част.
-Освобождаване, както членовете на досегашния УС на ДСОПЛ, така и на КК на ДСОПЛ, поради изтичане на мандата, съгласно чл.21 ал.2 от Устава и избор на нови ръководни органи на дружеството.
Събранието бе законно, тъй като в залата присъстваха над 50 ОПЛ.
В своето експозе д-р Володя Василев, председател на софийското сдружение се спря на по-важните акценти в дейността му, за периода от 30.04.2011 год. до момента. Хронологично отбеляза пререгистрацията на ДСОПЛ, затрудненията произтичащи от липсващата документация, разгледа участието им като сдружението в дейността на БЛС, съвместното им действие със СК на БЛС в СОС, по отношение на наемните отношения, работата им в Балинтовите групи, участието им в международни конгреси на ОПЛ, тиймбилдингите и т. н.. Обстойно представи дейността и позицията им по отношение отвързването на потребителската такса от минималната работна заплата, писмото им до омбудсмана на страната, петицията им до европейския парламент относно наболелите за ОПЛ проблеми. Той сподели, че липсата на правилник за работата на сдружението, на регистър на членовете му, както и на координаторите и отсъствието на сайт, малко или много ги е затруднило, но сега вече нещата са канализирани и поставени в правилните релси. По думите му сайтът трябва не само да се пълни, но и активно да се използва за форум на сдружението.
Д-р Василев изрично подчерта, че визията на тяхното ръководство е да има приемственост и тематичните им конференции са свързани именно по тази причина. Той сподели, че проблемите им, които определят като приоритетни, са описани в писмо до здравния министър, на което Десислава Атанасова обаче им е отговорила абсолютно пожелателно.
По отношение докладът от финансовия одит, който е неразделна част от общия доклад, в частта финансов доклад на сдружението съобщи, че са взети под внимание всички препоръки от рода на водене на отчетност и на аналитично ниво, регистърна книга на членския внос и квитанционна книга за платените членски вноски. В заключение съобщи, че финансовото състояние на дружеството е добро. Целият отчетен доклад заедно с финансовата му част бе гласуван и приет с мнозинство.
Д-р Галина Йочева представи отчетният доклад на КК. Тя информира присъстващите, че са заседавали винаги при наличие на кворум, въпреки честото отсъствие на едни и същи членове. И въпреки пророкуването за провала им, след напускането на предишния председател и секретар, и въпреки опитите за противодействие от страна на хора с различни интереси, от интересите на повечето ОПЛ, днес те са по-консолидирани и по-решени от всякога да отстояват и защитават своите права, своите изкристализирани идеи и позиции. Отчетния доклад на КК също бе приет с мнозинство.
В хода на дискусията бе затвърдена тезата, че лекарите не са секънд хенд, че трябва да възвърнат себеуважението си и за да бъдат силни трябва да са единни. Д-р Йочева констатира, че за съжаление у нас се провежда активна политика на геноцид над населението и те като лекари са използвани като инструмент именно за неговото осъществяване.
Д-р Чобанова обаче не се ангажира от името на НСОПЛБ, по отношение на протестните действия, но заяви личната си подкрепа като акцентира отново, че за целта е необходима добра организация, перфектна комуникация с всички колеги във всички населени места и здравни служби и единогласие за тях.
Общото събрание гласува правомощия на следващото ново ръководство на ДСОПЛ за организиране и обявяване на ефективни и радикални мерки по отношение на нерешените до момента проблеми на ОПЛ. То прие УС да се състои от 9 члена, а КК да остане в настоящия си състав. След което то освободи членовете от настоящия УС и КК, поради изтичане на мандата и премина с явно гласуване към избора на новото ръководство на сдружението.
За председател на УС на ДСОПЛ бе избран д-р Володя Василев. Зам. председател е д-р Красимира Косева, а секретар д-р Соника Колева. Членове на УС на ДСОПЛ са д-р Нели Михнева, д-р Цветанка Костова, д-р Елена Паскалева, д-р Илияна Захаридова, д-р Тодор Еров и д-р Катя Кралева.
За председател на КК на ДСОПЛ бе избран д-р Галина Йочева. А членовете на комисията са: д-р Стоимен Стоименов, д-р Асен Иванов, д-р Таня Паскалева и д-р Милен Стратиев.
По традиция събитието приключи с официална вечеря и атрактивно разиграна томбола.