Translate

сряда, 14 ноември 2012 г.

SPIRIVA®* отбелязва 10 години иновации и постоянна грижа за пациентите, страдащи от ХОББ




Едновременно с ежегодния конгрес на Европейското респираторно общество (ERS 2012), SPIRIVA® (tiotropium) отпразнува и своята 10 годишнина, от представянето си на пазара, което е първото инхалаторно, дългодействащо, антихолинергично поддържащо лечение, за пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ).
SPIRIVA® е най-предписваното ХОББ поддържащо лечение в световен мащаб, което се прилага веднъж дневно. 
През изминалите години са направени повече от 175 клинични проучвания, с tiotropium при широк спектър от пациенти с ХОББ, като изследванията са били с продължителност до 4 години.
„Важно е да се отбележи, че от първия пациент с ХОББ, лекуван със SPIRIVA® преди повече от 10 години, до хилядите, на които днес се изписва всеки ден, терапията допринесе значително за научните ни познания за ХОББ и за трайното овладяване на болестта”, заяви проф. Антонио Ансуето, професор по Белодробна медицина и Спешна медицинска помощ в Научния здравен център на Тексаския университет, Сан Антонио, САЩ.
 „Това беше проследено при резултатите от широко-мащабни клинични проучвания, по-специалнo UPLIFT®и  POET-COPD®, които доказват ефикасността на SPIRIVA® в  намаляването на риска от изостряния, подобряване на белодробната функция, намаляването на задуха (диспнея) и повишаване на качеството на живот на пациентите”.


-------
Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) - е прогресивно, но лечимо заболяване, която с времето ограничава живота на пациентите и е основна причина за смърт и инвалидност в световен мащаб. Симптомите  включват кашлица, отделяне на храчки (слуз) и задух при физическо усилие. Острото им влошаване  т.е. изостряния (понякога наричани белодробни ХОББ пристъпи заради силното им отражение върху здравословното състояние на пациента) възникват често и могат да ограничат способността на пациента да извършва нормалните си ежедневни дейности. 
Според най-новите данни на Световната здравна организация (СЗО) 210 милиона души живеят с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) и повече от 3 млн. души са починали от тази болест през 2005 г. т. е.повече отколкото от рак на гърдата и диабет взети заедно. Диспнеята (задух), основният симптом на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), е обикновено постоянна и задълбочаваща се и влияе сериозно на качеството на живот на пациента. В най-тежката си форма, тя дори не позволява на пациента да изпълнява елементарни действия като къпане и обличане.  
 ------
 SPIRIVA® (tiotropium) - Spiriva®, дългодействащ антихолинергичен агент е първото инхалаторно поддържащо лечение, което води до значително и дългосрочно подобрение на дихателната функция при еднократен дневен прием. Spiriva® повлиява положително клиничното протичане на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ), като помага да се промени начина, по който пациентите живеят с болестта си. 4,13 Това е и най-широко предписваната терапия при хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) по света. Spiriva® помага на пациенти с хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ) да дишат по-лесно като отваря стеснените дихателни пътища и спомага за това те да останат отворени в продължение на 24 часа. Spiriva® действа чрез въздействие върху доминиращия механизъм на обратимост на хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) - холинергичен бронхоспазъм.



Децата – бюджетен враг номер 1



Едва ли има друга държава в Европейския съюз като България, в която майките са смятани за врагове, източващи хазната, правителството не иска да плаща пълните осигуровки на децата и отказва да им осигури качествено здравеопазване и образование. Около дебатите за бюджет 2013 управленската незаинтересованост и неспособност да се погрижат за бъдещото поколение лъсна като жълти стотинки в портфейла на самотен родител. Премиерът Бойко Борисов, който е последна инстанция по всички въпроси, не се появи на родителския протест и избягна всякакви коментари по повод категоричния отказ на кабинета да повиши детските надбавки и обезщетения поне до нивото на минималната работна заплата от 310 лева. Разбира се, за това си има ресорни министри, но ако майките носеха сини фланелки и играеха футбол на „Терена", министър-председателят със сигурност щеше да извади поне милионче, за да ги гледа.
Всъщност, министрите, натоварени от Борисов да ни разяснят политиката на ГЕРБ, я свършиха като кучето на нивата. Социалният Тотю Младенов каза, че държавата не дава пари кеш, защото голяма част от родителите злоупотребявали и ги изпивали. Заместник-министърът на финансите Владислав Горанов отиде още по-далеч, заявявайки, че в България се развивала схемата „професия майка", чрез която едва ли не няколкостотин хиляди родители източват бюджета на Дянков. „Недопустимо е предвид условията в системата да имаме едни от най-дългите срокове за майчинство от 410 дни, както и цяла година получаване на доходи в размер на 90% от заплатата. Държавата не трябва да отглежда децата на хората, а да им създаде условия да се върнат по-бързо на пазара на труда", каза Горанов. Подобно изказване е направо цинично по всички параграфи, още повече че става дума за едни около 60 млн. лв., колкото струват десетина километра магистрала.
Първо, много малка част от бъдещите родители са социално осигурени върху пълните си заплати и когато настъпи сюблимният момент, правят какви ли не магии, за да получат що-годе нормални пари. А какви условия са създадени, за да се върнат по-бързо на трудовия пазар? Абсолютно никакви. В София живеят над 2 млн. души, голяма част от които са млади семейства с малки деца. В центъра на града, както и в други райони обаче почти няма държавна детска ясла -строят се нови детски градини, но те се броят на пръсти и са разположени в покрайнините. В същото
време бюджетът на Столичната община достигна колосалните почти 2 млрд. лв. и вместо с тях масирано да се откриват детски заведения, се хвърлят купища грешни пари за кърпене на улични дупки и тротоари, които след една зима пак плачат за ремонт.
И на кой трудов пазар да се върнат майките? На този с рекордната безработица от над 350 хиляди души, половината от които жени ли? Голяма част от работодателите съвсем не са толерантни към жените с малки деца и търсят техни заместници още при излизането им в майчинство. Малко родители могат да са сигурни, че мястото им се пази, затова те предпочитат да си останат вкъщи. Да не говорим, че периодът между 1- и 2-годишна възраст е най-важният в развитието на едно дете. Тогава то се учи да ходи, да говори, да се храни самостоятелно. Единици са тези, които биха захвърлили рожбата си на баби, гледачки или ясли, за да се върнат в службата, и те го правят главно, за да не загубят работата си. А какво предлага насреща държавата? С един лев по-малко от прага на бедността - пари, с които можеш да си купиш 5 пакета памперси и 10 кутии адаптирани млека, ако, разбира се, живееш на улицата и не плащаш сметки за ток, парно и вода. Родителите нарекоха това „обидно", но то си е направо форма на дискриминация. По този повод следва да се отчете, че инициативата на майките да организират делегация, която да отстоява исканията си за по-високи обезщетения, детски надбавки за всяко дете и места за всички малчугани в детските ясли и градини пред Европейския парламент, е точно на място. Дано Брюксел ги чуе, след като правителството се ослушва и е сляпо за проблемите им.
Държавата приема децата като дразнител №1 и в сферата на здравеопазването. През 2009-а депутатите единодушно гласуваха поправка в Закона за здравното осигуряване, която предвиждаше от следващата година да удвои осигуровките на децата от 4 на 8% от минималния осигурителен доход. Това не само не бе практикувано досега, но парламентарната здравна комисия официално отхвърли текста при разглеждането на държавния бюджет и бюджета на Националната здравноосигурителна каса. Още преди месец финансовият министър Симеон Дянков заяви, че ГЕРБ няма да спази поетия ангажимент, защото липсвали 350 млн. лв. за вдигане на осигуровките на малчугани-
те. Ако приходите на касата бяха нараснали с тази сума, тя би могла да се използва за увеличаване на бюджетите на детските отделения и клиники, а те от своя страна да използват парите за ремонт на остарелите си сгради с падащи мазилки и да се оборудват с модерна техника. Тогава може би нямаше да има места като детската пулмология на Александровска болница, където плочките сигурно не са сменяни от 20 години, а бебешките креватчета са с метални решетки, напомнящи затворнически килийки.
Вместо това същият заместник финансов министър Горанов обясни, че финансовото министерство още преди три години е направило грешка при изчислението на приходите в здравната каса от вноските за пенсионерите, в резултат на което платило над 140 млн. лв. отгоре. Ами след такава милионна грешка най-малкото нещо, което би трябвало да последва, е оставка на виновника. Иначе излиза, че министерството на Симеон Дянков не е чак толкова навътре във финансите и не се срамува да си го признае.
От становището на здравното министерство до парламентарната Комисия по образованието, науката и въпросите на децата, младежта и спорта относно проектобюджет 2013 пък се разбра, че най-малките граждани на държавата ще бъдат ощетени и заради недостига на средства за изпълнението на важни програми и дейности. Така например за програмата „Медико-социални грижи за деца в неравностойно положение", осигуряваща профилактика, диагностициране, лечение, рехабилитация и специфични грижи, както и доотглеждане на недоносени деца и интеграция на малчуганите без родители, са осигурени 30.49 млн. лв., от които за издръжка ще отидат 10.11 млн. лева. От домовете са заявили като необходими средства за издръжка с 3.16 млн. лв. повече. На санитарния минимум е и субсидията за Фонда за лечение на деца. За 2013-а са отделени само 6 млн. лв. при планиран разход от 10 млн. лв. за тази година. От здравното ведомство посочват, че тези пари няма да гарантират адекватни медицински грижи за здравето и живота на българските деца. За финансирането на националните програми и проекти, заплащани от ресорното министерство, са отделени 11.55 млн. лв., които пак няма да стигнат за никого. А в тази графа попада издръжката на ключови за детското здравеопазване проекти като националните програми за редки болести, профилактика на зъбите, профилактика на рака на маточната шийка, развитие на трансплантацията на стволови клетки. Основен акцент в тях е ранната диагностика и превенцията на много опасни детски болести.
В развитите здравни системи се наливат милиарди по тези пера, а ние чакаме децата ни да се разболеят, за да ги тъпчем с лекарства, които на всичкото отгоре липсват. Неотдавна родители на деца с редки заболявания протестираха пред Министерството на здравеопазването, настоявайки за безплатни лекарства и медицински консумативи, изграждане на достъпна среда за живот на децата им, увеличаване на броя на рехабилитационните центрове в страната, както и за изграждането на единен публичен регистър. Това е заложено сред политиките на ведомството за догодина, но с бюджета, който разполага, то едва ли ще може да ги изпълни на 100 процента.

Калоян Атанасов
В-к "Банкер"

У нас се прилага вече и нов по-щадят метод за ин-витро процедури



Методът се базира на нов медикамент, който е хибриден хормон и цели да облекчи процеса по асистирана репродукция. По този начин се отделят повече яйцеклетки и няма покачване и спадане на нивото на хормоните сутрин и вечер, какъвто процес се забелязва при методите ин витро, познати досега.
Така се спестява мъката от инжекциите сутрин и вечер, спестяват се притесненията от объркване на схемата. Представлява една единствена апликация с период на действие от 7 дни.
Според д-р Георги Николов от ин-витро център "Биомет" методът има бъдеще, без да се изоставят и старите схеми. Успеваемостта е над 26%, което е повече в сравнение с традиционно познатите начини за ин витро оплождане и той е най-малкото толкова ефикасен, колкото останалите, ако не и по-добър.
Прилагането на новия медикамент в Европа започва от началото на 2010 г, а в България той е разрешено за употреба от лятото на 2012-та. Методът е одобрен и  регистриран в 65 страни, от които 27  са европейски.
Досега новият метод е прилаган в ин-витро центровете "Надежда" и "Ретробиомед", безплатно при 180 жени с репродуктивни проблеми.
Официалното му представяне бе със съдействието на MSD.В него участваха  лекари от двете клиники, представители на сдружение "Зачатие", фондация "Искам бебе", както и Бернадет Менаартс, която е в екипа, разработила методът, в продължение на 10 години.

27-годишната Велина Даскалова е първата българка, която е подложена на тази терапия и вече е бременна с две момченца.
За десетте месеца на тази година център "Фонд за асистирана репропродукция" е одобрил 3180 молби на пациенти.А досега по програмата на фонда са родени над 2000 бебета.

Ако има пари-Дянков обеща коледни надбавки за пенсионерите

Пенсионерите може и да получат коледни надбавки, но в зависимост от разчетите на бюджета в края на ноември. Дали ще има допълнителни пари за 2 150 000 пенсионери ще стане ясно още в първата седмица на следващия месец.Коледните надбавки ще ги има единствено в случай, че в края на ноември няма бюджетен дефицит. Това заяви финансовият министър Симеон Дянков.
Той допълни, че броят на хората, които очакват увеличението с 9,8% на пенсиите, е твърде голям, сумата е значителна, затова и от положителните стойности на бюджета може да стане ясно дали ще има още пари за възрастните.

Бонбоните Deo Perfume Candy,- ядливият дезодорант

Ако  в метрото се озовете до някой, който не ухае особено приятно, то просто лапнете бонбон, който ще ви накара да ухаете като роза. Това пише британският в-к "Гардиън" в статия, посветена на партньорството между български производител на бонбони и американска компания за създаването на бонбони, които след като бъдат погълнати, карат тялото да излъчва приятен аромат.
Бонбоните Deo Perfume Candy, известни  като ядлив дезодорант, ще бъдат пуснати на британския пазар в началото на следващата година. В САЩ те се предлагат онлайн за сумата от 10 долара за малко пакетче и въпреки странната си опаковка, наподобяваща на продукти за дамска хигиена, те се разграбват много бързо, посочва вестникът.
Бонбоните се продават вече и в Испания, Германия, Армения, Китай и Южна Корея. Продуктът е напълно безопасен и принципът му на действие е като този на чесъна. И в двете има съединения, които не могат да се разградят от организма и се отделят през кожата. В бонбоните ключовото съединение е гераниол, който присъства в растения като розата, лавандулата и ванилията. Схрускването на един от бонбоните с аромат на мандарина превръща човека в жив парфюм и този ефект може да трае до 6 часа, посочва британският всекидневник.

НЕСТЛЕ България представи компанията пред чуждестранни медии



Компанията е инвестирала около 15 млн. евро през 2011 и 2012 г. и планира да увеличи инвестициите през 2013 г.

Хуан Карлос Пералехо,изпълнителен директор на Нестле България,  съвместно с ръководния екип на компанията– МатюЧандлър, финансов директор; Биляна Георгиева, директор Човешки ресурси; Мария Тодорова, юридически съветник и Мария Христова-Швец, директор Комуникации, бе домакин на  журналисти от  водещи международни медии в Япония, Южна Корея, Великобритания, Италия, Австрия, Румъния и др., пред които представи

инвестициите и плановете на компанията .

В рамките на посещението, организирано от Българската агенция за инвестиции по европейски проект за насърчаване на инвестиционните предимства в България, те
посетиха Министерството на икономиката, енергетиката и туризма у нас, както и някои от най-големите компании в областта на земеделието и хранително-вкусовата промишленост. Целта бе журналистите да  се запознаят с инвестиционния климат в България.
Повече от 17 години на българския пазар, Нестле България е един от най-големите стратегически инвеститори в хранително-вкусовата промишленост в страната. През тази и миналата година компанията е инвестирала около 15 млн. евро в нови производствени линии, съвременни технологии, подобряване на качеството на продуктите, обучение на екипи, избор на най-добрите суровини и доставчици и грижа за здравето на потребителите. 
Корпоративната политика по отношение на човешките ресурси на Нестле България се характеризира с високите стандарти за здравословни и безопасни условия на труд. Компанията осигурява специални програми за професионално обучение и развитие и работна среда, мотивираща откритата комуникация и инициативността на всеки служител.
„Планираме да продължим да инвестираме усилено в иновации и съвременно оборудване, което ще затвърди стратегическата роля на фабриката ни за шоколадови изделия и бисквити, а фабриката за сладолед във Варна ще се превърне в още по-модерна производствена база и ще разшири ролята си в региона. Вярваме, че инвестициите в производство са сред основните стимули за икономически растеж“, заяви г-н Хуан Карлос Пералехо.
Нестле България има изключително разнообразно портфолио – кафе и какаови напитки, шоколадови и захарни продукти, бисквити, кулинарни продукти, детски храни, зърнени закуски, храни за домашни любимци, сладолед. Марките на Нестле България са както световно утвърдени, така и местни, традиционни за българския пазар. Компанията произвежда своите продукти в две фабрики –в завода за шоколадови и захарни продуктив София, който има повече от 75 години опит, и завода за сладолед във Варна.
Фабриката на Нестле България за шоколадови продукти и бисквити в София е определена за компетентен център за производството на шоколад в Европа. През 2007 г. тя става един от трите най-големи центъра за производство на KIT KAT® на континента. Около 80% от производството и е предназначено за износ в повече от 30 страни. В  Европа например  това са-Великобритания, Франция, Германия, Швейцария, Унгария, Полша и др. Продукция се изнася също така и за  Канада .
През 2006 г. Нестле придоби един от най-големите производители на сладолед и започна да инвестира в модернизация и реконструкции във фабриката за сладолед във Варна. През 2008 г. Нестле Айс Крийм България преструктурира производството си на Балканите и голяма част от продукцията на сладолед за Румъния започна да се изнася от фабриката на компанията във Варна. Днес, около 50% от производството на фабриката на Нестле България за сладолед е предназначено за износ, предимно за балканския регион.

Jack Daniel’s представя на българския пазар лимитирана серия уиски във възпоменателната бутилка White Rabbit Saloon



Най-старата регистрирана дестилерия в САЩ прозведе лимитирана серия уиски във възпоменателната бутилка Jack Daniel’s White Rabbit Saloon, за да ознаменува 120-годишнината от създаването на бара на Mr. Jack DanielWhite Rabbit Saloon” в американското градче Линчбърг. Уискито е с 43% алк. съдържание и се предлага вече на българския пазар в 700ml, опаковани в красива картонена кутия.
Не много хора знаят, че освен майстор на уискито, Mr. Jack Daniel е бил и собственик на два бара в гр. Линчбърг, Тенеси. По-известният от тях е White Rabbit Saloon, който, скоро след като отваря врати през 1892 г., става любимо мясо на местните жители, които се събирали там, за да си поприказват над чаша първокласно американско уиски.
Барът имал най-съвременните удобства за времето си - редица от плювалници, които да пазят пода чист и електрически вентилатор на тавана. Но най-важно било, разбира се, че в бара винаги е имало достатъчно наличност от отличното уиски на Mr. Jack.
За нещастие, през 1909 г е въведен Сух режим в щата Тенеси и барът затваря врати.  Интересен факт е, че в гр. Линчбърг, в който все още се произвежда всяка една капка от Jack Daniel’s Tennessee Whiskey, Сухият режим така и не бива отменен и все още забраната за продажба на алкохол важи с пълна сила.