Translate

петък, 7 декември 2012 г.

Православно неделно училище градят в Крайморие



Бургаският квартал Крайморие вече ще има свое православно неделно училище. Основополагащият камък на бъдещата школа за християнски добродетели бе осветен  и положен на празника на Бургас – Никулден, от сливенският митрополит Йоаникий, в присъствието на кмета Димитър Николов, представители на общината и бизнеса. 

Сливенският митрополит обеща да дари на бъдещото училище 20 книги по православно вероучение, да изпрати книги като дарение и на читалището в Крайморие. Той призова и община Бургас да подпомогне градежа, тъй като парите за довършване на сградата не достигат.
Неделното училище се изгражда изцяло с помощта на дарители. До момента благодетели са дарили 30 000 лева, което прави възможно стартирането на проекта. За цялостната му реализация са нужни 200 000 лева. Кметът на Бургас Димитър Николов пое ангажимент общината да се включи в начинанието и да осигури част от средствата. Църковното настоятелство очаква с дарения в проекта да се включи бизнеса, както и хора с добри сърца и желание да духовно просвещение.
Неделното училище ще се намира в непосредствена близост до църквата „Св. Пимен Зографски“, която бе осветена миналата година.Сградата ще е разположена върху площ от 160 кв. м. В нея ще има 2 помещения. В едното ще има малък църковно –исторически музей, в който ще бъдат изложени икони, църковна утвар и плащеница основно от старнджанския край. Настоятелството вече има уверението на Божидар Димитров, че историческият музей ще подари оригинални странджански икони за експозицията. Другото помещение ще се ползва като неделно училище и молитвен дом за срещи на вярващите, място за изповед, кръщенета и помени.
----
„Св. Пимен Зографски” е първият храм в страната, който носи името на този голям български светец. Той е духовна част от Зографския манастир – в основите му са положени камък и пръст от българската светиня в Света гора. 
Храмът е изграден по проект-дарение на арх. Станимир Димитров и колегите му от „Ню левъл архитектс”. Още при проектирането на църквата те са предвидили неделното училище, чието изграждане вече започна.

 

Несебър отбеляза Никулден




Осеммесечно бебе влезе в морето, за да хвърли венци в памет на загиналите


С тържествена литургия, водосвет и хвърляне на венци в морето Несебър отбеляза Никулден. По традиция църквата „Св. Успение Богородично” събра миряните на сутрешно празнично богослужение, за да отдадат почит на светеца- покровител на морето Св. Николай Чудотворец. Малко по-късно литийното шествие стигна до Морска гара, където жителите на града се бяха събрали за традиционния водосвет за здраве.
В обръщение към съгражданите си Николай Димитров обеща да продължи да работи за по-чисто море, с което традиционните поминъци на града- рибарство и туризъм да бъдат защитени. „Здраве и късмет желая на всички, свързани с Несебър. Дано Свети Николай Чудотворец ни закриля и с неговата милост рибарите да се прибират при семействата си, а градът да върви само напред. Дано бди над всеки дом и нека във всяко наше действие усещаме неговата закрила” пожела градоначалникът. Детски фолклорен състав към Общинската школа за изкуства сгря несебърлии с кръшни танци.
Веднага след богослужението всички се подкрепиха с почерпка, организирана от община Несебър и местното Тракийско дружество. След празничната програма жителите на Несебър се отправиха към малък кораб, с който влязоха в морето, за да хвърлят венци в памет на загиналите моряци.
Най-малкият член на тържествения екипаж се оказа едва осеммесечният Христо Бесалев. Синът на един от рибарите на кораба- Христо Бесалев- старши не се уплаши от шума на корабните машини и с интерес изгледа церемонията. „Малкият Ицо е закърмен с любов към морето, той е истинско морско чедо и за нас бе съвсем естествено още на първия му Никулден да го направим част от традицията.” каза майката Мима Иванова.
 


Нова надежда за пациентите с остър исхемичен инсулт


Терапия свежда до минимум риска от трайна инвалидност, ако бъде приложена до 4,5 часа след поява на първите симптоми на инсулт



В София се проведе научна среща, организирана от Boehringer Ingelheim, на невролози и специалисти от спешна медицинска помощ на тема „Заедно в лечението на острия исхемичен инсулт”. По време на нея бяха обсъдени възможностите за прилагане на тромболитична терапия в болничните отделения за лечение на инсулт и препоръките към лекарите терапията да започне възможно най-рано след появата на първите симптоми.
Доц. Иван Стайков, началник Клиника по неврология в МБАЛ „Токуда Болница” София представи единственото съвременно лечение в острия стадий на исхемичния инсулт - тромболитичната терапия, приложена в рамките на 4,5 часа от появата на първите симптоми на инсулта, което е и единственото одобрено до момента ранно лечение на пациенти с исхемичен мозъчен инсулт.
15 милиона души всяка година получават инсулт в световен мащаб, от тях 6 милиона умират. А в Европа една от всеки седем жени и един от всеки десет мъже почива от исхемичен мозъчен инсулт, който е най-честата причина за преждевременна инвалидизация при възрастни. Само за първата половина на 2012 г. в България са регистрирани 23 001 случаи на исхемичен мозъчен инсулт.
„У нас мозъчно-съдовите заболявания се нареждат на второ място като причина за смъртност след исхемичната болест на сърцето. Мозъчният инсулт е сред най-сериозните социално-значими заболявания с тежки психологически последствия не само върху пациента, но и върху неговото семейство, неговите роднини. ”, съобщи доц. Стайков.
Тромболитично лечение с тъканен плазминогенен активатор - alteplase, се провежда в специализизирани отделения за лечение на мозъчен инсулт. От януари до август т. г.в страната са проведени 111 тромболизи. Тромболитичната терапия обаче все още не достатъчно развита в България. Подкрепата на национални и местни здравни институции е решаваща за гарантиране и осигуряване на подходящо лечение при инсулт. В някои европейски страни като Германия, Австрия съществува мрежа от специализирани центрове за лечение на мозъчен инсулт, където съществува стройна организация с информираност на населението, незабавно позвъняване на тел. 112, отзоваване на екипа от Спешна помощ, незабавно уведомяване приемащата болница и специализирания инсултен екип и транспортиране на пациента до т.нар stroke unit (център за лечение на инсулт).
По думите на доц. Стайков основният стремеж на специалистите невролози трябва да бъде максимално съкращаване на т.нар. време „от врата до игла” – времето от пристигането на пациента в болницата до започването на тромболитичното лечение.
Съгласно европейските препоръки в рамките на 60 минути трябва да се оцени състоянието на пациента, показанията, рисковете за провеждане на такъв вид лечение, необходимите изследвания и при изпълнение на всички критерии да се стартира тромболиза. Правилната оценка е съществено важна, тъй като съществуват и множество контраиндикации за това лечение. В Европа около 3% от пациентите с исхемичен инсулт се тромболизират. В България този процент е в пъти по-нисък, стана ясно по време на форума.
Според специалистите изключително важно е пациентите да са информирани и незабавно да потърсят спешна медицинска помощ, а не да се обръщат към личните си лекари. В случаите на остър исхемичен инсулт трябва да се подхожда както при сърдечен инфаркт, тъй като ефектът от интравенозната тромболитична терапия може да се постигне само в тези първи часове след настъпването на симптомите. Колкото по-рано пациентите бъдат транспортирани до болницата, толкова по-големи са шансовете им скоро да бъдат напълно функционално независими.
И макар, че голяма част от пациентите с инсулт са в работоспособна възраст поради неприлагането на интравенозна тромболиза в рамките на 4,5 часа след настъпването на първите симптоми, те остават инвалидицирани и не успяват да върнат трудоспособността си и да се интегрират отново в обществото.
Мозъчните инсулти имат не само психологическа тежест върху самия пациент и семейството му, но и огромна икономическа тежест. В САЩ е изчислено, че националните директни и индиректни разходи са около 52 милиарда долара годишно, като 79 хил. долара струва лечението на един пациент от началото на заболяването до неговата смърт. Част от тези огромни разходи могат да бъдат спестени обаче могат да бъдат спестени.

Тайната козметична корекция на Деми Мур



Холувидската актриса се бори с целулита с VelaSmooth


Деми Мур се избави от целулита чрез нова козметична процедура, пише списание The Enquirer. Холивудска красавица провежда в домашни условия всяка седмица терапия с VelaSmooth – неинвазивна процедура, която се счита за алтернатива на липосукцията.
“Това е като пластична операция в домашни условия”, съобщава източникът на The Enquirer. “Деми е изключително въодушевена от трайните резултати, постигнати с VelaSmooth, освен това тя е щастлива, че може да прави процедури далеч от чужди погледи.
Апаратът VelaSmooth, който наподобява гигантска прахосмукачка, разбива целулита и моделира бедрата, ханша, корема и задните части. Освен това той заличава бръчките, съобщава източникът. Деми използва VelaSmooth за стягане на отпуснатата кожа на бедрата, ръцете, краката и коленете. „Деми никога не е харесвала коленете си. Това е проблемната част от тялото й“, разкрива източникът.
Слуховете твърдят, че за участието си във филма “Ангелите на Чарли 2”, майката на три деца е похарчила $380,000 за своята пълна промяна – намаляване на гръдните импланти, липосукция на корема, задни части и бедра, плюс инжекции на устните и порцеланови зъбни фасети . VelaSmooth помага на Деми да поддържа семейното си щастие със своя значително по-млад съпруг – красавецът Аштън Качър”.
“Деми знае, че е пример за подражание на по-възрастни жени, които имат по-млади от тях съпрузи, и поради това е изключително чувствителна по отношение на своя публичен имидж. Тя винаги е изглеждала много по-млада за годините си и дори като бременна тя е неотразима. Благодарение на стриктни диети и физически упражнения, нейното тяло излъчва здраве и красота. С времето Деми има нужда от малко освежаване. Ето защо тя избра VelaSmooth и можем да се обзаложим, че тя ще се подмлади с нови 10 години”, обобщава източникът.
VelaSmooth е първата нехирургична, неинвазивна апаратура , одобрена от Агенцията за контрол на храните и лекарствата (FDA), за безопасно отстраняване на целулита без използването на лекарствени средства. Технологията представлява синергична комбинация от биполярна радио-честота (RF), инфрачервена светлинна енергия , отрицателно напрежение и тъканно манипулиране.
Поддръжниците на метода твърдят, че той топи нежеланите мазнините и стяга кожата. “Това е революционен технологичен пробив в борбата с целулита – най-успешният метод познат до сега”, казва дерматологът д-р Патрик Битер Джуниър. “Процедурата отнема само 40 мин. и може да бъде проведена в лекарски кабинет. Тя е забележително ефективна”, допълва д-р Битер.

 


 

 

При 400 хил. безработни 64% от работодателите не могат да намерят подходящи работници

Това стана ясно по време на представянето на новата услуга на БТПП-„Безплатна консултация”, която след приключване на проекта ще бъде вече платена.
Специалистите бяха единодушни, че наемната работна сила в страната предпочита/приизнава или 8 часовата заетост или борсата на труда.
Те бяха единодушни още и по отношение на това, че е необходимо да се променят нагласите  и да се премине към друг метод на работа-непълно работно време, дистанционна работа, плаващо работно време и др.,чиито плюсове безспорно трябва да се видят.
В старите страни членки на ЕС непълната заетост е значителен процент и това означава не само по-добра координация между работодател и работник, но и по-добра стиковка между личните и служебните ангажименти на последния, бе казано по време на пресконференцията.
---------

Делът на сивия сектор в икономиката  ни е намалял, през 2011 и 2011  с 3%. Очакванията за т. г. също са толкова.Електрониката, електротехниката и парфюмерията са в челната тройка по  укриване  доходи, вместо досегашните строителство, туризъм и здравеопазване.
Въпреки, че бизнесът в сивия сектор намалява, България остава на първо място по дял в БВП на фона на другите европейски държави.

БТПП с нова услуга - предоставяне на безплатни консултации



Те са изготвени от най-добрите и изявени специалисти, в следните области:
• Трудовоправни и осигурителни отношения;
• Фирмено поведение, корпоративна социална отговорност, бизнес етика;
• Повишаване адаптивността на работниците;
• Управление на конфликти посредством преговори, посредничество и медиация;
• Приложение на системата GS1 /маркиране с баркод и електронен обмен на данни/.

Чрез тази безплатна услуга в посочените области превантивно ще могат да се подпомагат работодатели, синдикалисти, работници, самонаети, временно и постоянно безработни, с цел защита на интересите на всяка една от тези категории участници в трудовия пазар, за да се постигне ограничаване на неформалната икономика.
Екипът, работещ по проект „Повишаване на обществената нетърпимост към неформалната икономика при трудовоправните и осигурителните отношения и действия за ограничаването й“, по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, представи нова услуга „Безплатна консултация”, съфинансирана от Европейския социален фонд на Европейския съюз. От нея още могат да се възползват всички от младите хора до тези в пенсионна възраст.
С нея се изпълняват общите и специфичните цели на проекта, чрез превантивни действия за ограничаване на неформалната икономика и повишаване на обществената нетърпимост към всички нейни прояви и форми на проявление, да се постига подобряване на адаптивността на заетите лица към предизвикателствата на съвременния пазар на труда в България, като съществен фактор за ограничаване на неформалната икономика, за балансиране на търсенето и предлагането на работна сила и за прилагане на мерки за гъвкава сигурност посредством съвместни действия на социалните партньори.
Консултациите ще се извършват след попълване и подаване в БТПП на писмена заявка от заинтересованото лице, занесена лично, чрез писмо или интернет, съобразно действащата нормативна уредба, съдебна практика, указанията, разясненията, инструкциите и др. документи на министерства, държавни органи и органи на местно самоуправление и др. Въпросите трябва да се конкретни и точни, за да им се отговори кратко, бързо и изчерпателно.

Освен това в консултацията се съдържа и предложение за възможни действия по представения въпрос. Отговорите ще се получават от 6 до 24 ч. , от подаване на заявката.
Според специалистите има цели теми и кръгове от въпроси, които са непонятни за голяма част от обществото, а освен това понякога е абсолютно невъзможно и много сложно на по-общи въпроси да се отговори изчерпателно и кратко.
Цветан Симеонов, председател на БТПП, уточни, че този проект е дългогодишен и се фокусира върху сивата икономика в България. Осъществява се с цел да се проследят факторите, пораждащи сивата икономика, да се намерят начини, чрез които може да се достигне до тези, които вегетират в нея.
Председателят изрази убедеността си, че тези консултации с висококачествено обслужване ще намерят добър прием в деловите и синдикалните среди.
Иван Нейков, представител на консултантския консорциум, подробно представи механизма за предоставяне на услугата, както и тематичния ѝ обхват. По думите му именно недостатъчното ниво на информираност води до конфликти и понякога до неволно участие в сивия сектор на трудовоправните осигурителни отношения. Ето защо услугата -информацията ще предоставя възможност да се установи дали правото на работника е нарушено, какви са вариантите на решение, както и евентуално да се защитят аргументирано неговите интереси. Той образно обясни, че информацията и сивата икономика са вода и огън и колкото повече е водата, толкова по-малък е огъня, с неговите поражения.
Според Беата Папазова, ръководител на проекта, това е начина да се набележат конкретни мерки за противодействие на проявите в сивата икономика в трудовоправните осигурителни отношения. Това е пътя да се промени обществената нагласа на толериране на тези прояви в тази област, да се повиши обществената нетърпимост към тях, обобщи тя .
През официалния сайт на  БТПП писмената заявка може да се изтегли дори като файл, а може и да се попълни онлайн.

 

сряда, 5 декември 2012 г.

Доверяваме се все повече на Интернет за здравето си



Данните от представителното проучване „Mediascope Europe 2012”, проведено сред жителите на 28 европейски държави, за медия потреблението в Европа и България, изнесени по време на Бизнес форума „MySuccess.bg in pharmacy - С грижа за пациента“, сочат, че 92% от анкетираните смятат, че последния път, когато са търсили информация за здравето си онлайн, тя е била полезна. 82% заявяват, че информацията за ново лекарство, която са прочели в интернет, е по-добра от тази, която са получили от своя личен лекар.
50% от лекарите в Европа и 75% от лекарите в САЩ споделят, че при посещение в кабинета им болните си носят разпечатки на статии от интернет, свързани с конкретни медикаменти и в повечето случаи настояват да им бъдат изписани точно те.
Българските пациенти не правят изключение и поведението им е сходно с това, което имат пациентите от другите страни, бе категорична Жанет Найденова,председател на Interactive Advertising Bureau България, експерт и преподавател по интернет маркетинг. У нас 38% от хората разчитат на интернет като източник на информация по отношение решения относно здравето им.
По време на събитието беше отчетено, че сайтовете на фармацевтичните компании и здравните заведения стават все по-интересни и полезни за потребителите, за да могат да поддържат връзка с пациентите. От друга страна, глобалната мрежа се превръща от рекламна медия в средство за постоянно обучение на пациентите.
В мрежата хората търсят конкретни факти за дадени заболявания, за алтернативни терапии, за фармацевтични продукти и нови методи на лечение. Нараства броят на пациентите, които сами си поставят диагноза, въз основа прочетеното в Интернет. Броят на потребителите, които избират лекар или лечебно заведение също се увеличава.
Експертите прогнозират, че занапред изборът на пациента ще се определя все повече от подходящо поднесена информация, в добре оформен и поддържан личен сайт на лекаря или на лечебното заведение – болница, лаборатория, диагностичен център.
Лекарите също търсят все повече информация в интернет, обменят професионална информация, питат, обучават се и поддържат диалог с пациентите през глобалната мрежа. Като добър пример в тази насока беше посочен британският сайт Flusurvey, посредством който хората могат да разберат къде и с какъв интензитет прониква грипът.

Първата кампания на „Лига на умерените” е под надслов „Не изхвърляй живота си на боклука”



В УБ „Александровска”, Клиника по психиатрия, официално бе представена неправителствената организация за превенция на алкохолна зависимост - „Лига на умерените”, създадена през месец септември 2012 год..
Д-р Мила Дукова, председател на УС на организацията, сподели, че един от мотивите за създаването и е липсата на критерии за това какво е умерена консумация, което е проблем на цялото ни общество, а поводът са тревожните тенденции за прекомерна употреба на алкохол в страната. Целта  на „Лига на умерените”е умерената консумация на алкохол и постоянният контрол върху все по-зачестяващата злоупотреба от хора във всички възрасти, както и съпоставяне на Европейските стандарти по този въпрос с българската реалност.
Организацията ще се стреми към налагане на стандартите за допустимо количество за прием на алкохол заложени от Световната здравна организация и Европейската Комисия, каза тя.
Д-р Дукова коментира  данни от проучването „Тенденциите за прекомерна употреба на алкохол сред представители на социално значими професии”, проведено през месец септември 2012 г. в цялата страна, сред 1011 души от държавна администрация, образование, финанси, правна система, медии и транспорт.
Д-р Александър Канчелов, Специалист по лечение на зависимости, представи по-подробно данните по проблема с алкохолната зависимост в България.
Съгласно тях:

  •       20 % от мъжете и 6% от жените приемат алкохол ежедневно, а 43% от мъжете и 15% от жените приемат алкохол от 3 до 5 пъти седмично; 
  •       Рискова консумация има при близо 1/3 от мъжете и при 1/10 от жените т.е при 27% от мъжете и 7% от жените; Според официални данни на СЗО алкохолната консумация се счита за увреждаща (рискова), когато количеството на приет алкохол на седмична база надвишава: 21 стандартни питиета седмично за мъже и 14 стандартни питиета седмично за жени; 
  •       Представата на респондентите за допустимо количество алкохол  без употребата му да навреди на здравето според 36% от тях е до 50 мл.концентрат, 26% посочват 1-2 чаши вино, а 17% считат, че това са 1-2 бири; 
  •       Близо 35% от запитаните нямат ясен критерии какво е не рискова консумация на алкохол; 
  •       82% от анкетираните нямат реална готовност да ограничат консумацията си на алкохол, а едва 1/5 от тях имат готовността да го направят. 91% пък изобщо не биха ограничили количеството на приет алкохол; 
  •       Повече от 50% от запитаните смятат, че проблема с алкохолната зависимост се пренебрегва и неглижира и че засегнатите не знаят как да реагират. . 1/4 от респондентите смятат, че има достатъчно информация по проблема и засегнатите знаят как да реагират; 
  •       Близо 1/3 от респондентите смятат, че най-полезна информация за хората засегнати от проблема с алкохолната зависимост би била тази за лечението – видове и методология. 1/5 посочват, че информация за местата, където засегнатите могат да получат специализирана помощ е от изключителна важност. А повече от 1/5 от респондентите смятат, че особено полезен би бил специализиран сайт, който да дава цялостна информация по проблемите свързани с алкохолната зависимост.
Проф. д-р Вихра Миланова, Национален консултант по психиатрия на МЗ и Ръководител на Клиника по психиатрия към Александровска болница, представи съвременни стандарти за лечение на алкохолната зависимост.
Първата кампания на „Лига на умерените” е под надслов „Не изхвърляй живота си на боклука”. В тази връзка бе представен и информационен видео клип, който носи основното послание на кампанията.
На официалния им сайт www.umreni.bg всеки може да намери достъпна информация свързана с алкохолната зависимост, да се консултира анонимно със специалисти и да си направи тест за това дали консумира алкохол в умерени граници.
Kато част от кампанията до края на годината в шест български града: София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Плевен ще бъдат раздавани информационни материали, а веднага след Новогодишните празници отново в тези градове ще бъдат брандирани кофи за смет с надпис „Не изхвърляй живота си на боклука”.
Всички гости на събитието бяха посрещнати от музика пресъздаваща сухият режим в Чикаго и им беше подарена по една кристална чаша, която в последствие бяха помолени да счупят, в знак на съпричастност към кампанията на организацията – „Не изхвърляй живота си на боклука.
Основатели и членове на Управителния съвет на „Лига на умерените” са: 
- Д-р Мила Дукова - общопрактикуващ лекар и Председател на Управителния съвет; 
-Д-р Атанас Пелтеков – общопрактикуващ лекар, член на Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОЛБ); 
- Доц. д-р Рени Йотова - Ръководител на Франкофонския регионален център за Централна
 и Източна Европа на Международната организация на франкофонията.

Коледна благотворителна акция „Аз съм твоят ангел”





Провежда се със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето и кмета на Божурище Аспарух Аспарухов под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова

Организатори на инициативата са Фондация за рехабилитация на деца "Ангелски стъпки" и конна база "Генерал Крум Лекарски " – Божурище, които създадоха за първи път у нас специализиран център по хипотерапия за рехабилитация на деца с увреждания, чрез езда.
Идеята е центъра в Божурище да се превърне в еталон за разкриването и на други такива в страната, където рехабилитацията ще се извършва професионално. В него от 6-7 месеца двама специалисти по хипотерапия работят благотворително с шест деца с различни увреждания. Терапията се провежда, само след представена експертиза и лекарско становище, само два-три пъти седмично.Тя обаче не е подходяща при тежки форми на епилепсия.  
Методът хипотерапия е успешен при деца с детска церебрална парализа, аутизъм, синдром на Даун, с прогресиращи мускулни дистрофии, сензорни нарушения, с ампутирани крайници, както и с умственно изоставане. Тя подпомага децата да излязат от своя вътрешен, затворен свят и да подобрят комуникацията си. Ефектът от хипотерапията се постига чрез топлината на коня, която е по-висока от тази на човека, и допринася за отпускането и релаксацията на мускулатурата. Импулсите на гърба на коня наподобяват човешки стъпки и също допринасят за раздвижване на скованата мускулатура при тези деца. Рехабилитацията включва и игра по време на езда, с която да се задържи вниманието на децата   върху коня, подобрява координацията, равновесието и психо-емоционално повлиява върху развитието им.
По думите на Ния Ангелова, председател на фондацията, децата с увреждания у нас са около 20 000, но без да включват децата със сърдечно-съдови и дихателни заболявания. Тя съобщи, че стойността на една терапия е 25 лв., но идеята е родителите на децата да плащат символична сума от 5-10 лв., необходима за храна на конете.
На 8 и 9 декември в конната база в град Божурище" от 10.00 до 17.00 ч. ще се състои Коледна благотворителна акция "Аз съм твоят ангел", чиято цел е набиране на средства за оборудване на центъра и за продължаване на безплатната терапия на деца с увреждания чрез езда и за бучение на двама кинезитерапевти в чужбина, за да може все повече деца да се лекуват със съвременния ефективен метод.След време тук ще се прелагат и други  методи  .
И двата дни ще има организиран транспорт до базара-маршрутки, които ще превозват желаещите на всеки кръгъл час до конната база в Божурище, от метростанция 1-Сливница.
Посетителите ще могат да закупят коледни подаръци на "ангелски цени", децата да поиграят в сламата, да пояздят и всички да похапнат наденички, а възрастните и да пийната греяно вино.
Инициативата, която ще се превърне в традиция  е подкрепена от модните марки Benattone, Sisley, HM, Международният женски клуб и екипа на сериала “Под прикритие”.
 Коледната благотворителна акция "Аз съм твоят ангел" се провежда със съдействието на Държавната агенция за закрила на детето и кмета на Божурище Аспарух Аспарухов под патронажа на столичния кмет Йорданка Фандъкова


„Българската Коледа” с ново лого


Досега „лицата“ на инициативата бяха две плюшени мечета.
Символът на кампанията вече ще бъдат червени детски ръкавички с ръкописен шрифт „Българската Коледа“.


Началото на тазгодишното десето издание на "Българската Коледа" бе дадено в Специализираната болница за долекуване, продължително лечение и рехабилитация на деца с церебрална парализа "Света София" в София.